Welke Duitse Herder bedoel ik?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

"  

Dan hebben wij een verschillende definitie van zelfstandig. Husky's zijn juist het toonbeeld van zelfstandigheid. lopen weg omdat ze zich prima kunnen redden. Logisch ook omdat die gefokt zijn om weg te rennen. Sledehonden zijn geen sociale honden, dat ze uberhaupt enigszins geschikt zijn geworden om als huisdier te houden is al een goed staaltje fokwerk geweest. (of simpelweg mazzel :P) Ik zelf heb een wolfhond waarbij ik de mazzel heb dat die de roedel en het samenzijn als absolute prioriteit hebben. Maar als er gejaagd wordt of als er een andere hond zich misdraagt dan regelt hij dat zelf en heeft hij mij even niet nodig. Loop ik vervolgens weg en is hij me kwijt dan is er paniek en wordt ik opgezocht.Nogmaals, dat wat jij omschreef is niet wat ik persoonlijk zie als "zelfstandig" de bouvier van mijn buren die trekt zich weinig aan van commando's en loopt ook gewoon weg als hij zin heeft om een blokje om te gaan en komt alleen terug op ZIJN initiatief. Iets dat Logan ook doet. Dat zie ik als zelfstandigheid. "

 



Drib gaat ook wel af en toe van mij weg wanneer ze vrij is, maar houdt me altijd in de gaten en komt terug als ik haar roep. Heel soms heeft ze even last van iets dar ik 'puberen' noem. Ze is al 4 jaar, dus dat is het niet, maar het lijkt er in lichte vorm op. Ze doet dan idd wat ze zelf wil, maar ook hierbij zal ze mij nooit uit het oog verliezen.

Ze is ook op de andere manier zelfstandig: overziet situaties, denkt na en handelt dan.

Ik laat Drib met regelmaat los lopen in een gebied waar ze haar eigen gang kan en mag gaan. Daardoor heb ik weinig last in andere situaties.

Drib luistert normaal gesproken prima. Wel kan het zo zijn (niet bij drib) dat bouviers iets langer erover doen om commando's te leren. Elke bouvier zal wat hij geleerd heeft, nooit meer vergeten.
Een herder leert snel, maar vergeet ook snel wanneer het niet meer gebruikt word.

honden page profiel Marjo en KibaMarjo en Kiba

honden foto van Marjo en Kiba

Ik ga me niet mengen in de "discussies" want ik weet er teweinig vanaf maar wil wel volgen en je ergens op wijzen.

De eigenaar van de hondenschool waar ik les geef heeft gefokt met de Duitse herder en die vertelde mij dat er heel veel gesjoemeld werd met de stambomen. Er zouden dus reuen dekken onder de stamboom van een andere "betere" reu. Ik zal haar van de week nog eens vragen wat er verder precies aan de hand was.

honden page profiel Marjo en KibaMarjo en Kiba

honden foto van Marjo en Kiba

Zij sjoemelde er niet mee maar dit ergerde haar.

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

Mijn gewone DH.

 

 

 

Prima beest,dit weekend ongeveer 100km mee gaan wandelen en speelt wedstrijden op het hoogste niveau.

 

Het karakter van al die 'designer duitse herders' is overigens ook niet dat hoor... ook zij fokken puur op uiterlijk (aja, ze willen die 'rechte rug' terug) en karakter/gezondheid staat zodoende ook helemaal niet bovenaan.

 

 

honden page profiel GingerGinger

honden foto van Ginger

Wat een knapperd Maart!
Wel een zeldzame verschijning, ik zie er tegenwoordig zoveel lopen met die glijbaan heupen..

Als je weet waar je moet zoeken vind ik duitse herders absoluut niet nerveus. Misschien dat dat in de showlijn zit?

Ja mijn vorige duitse reu werd helemaal gek als hij op het veld stond om te gaan pakwerken. Buiten het veld heel kalm en rustig. Hetzelfde met speuren. Dus gewoon de wil om graag te werken.

honden page profiel MireillevdwMireillevdwspeciaal aangestelde fokker

honden foto van Mireillevdw

" Ja mijn vorige duitse reu werd helemaal gek als hij op het veld stond om te gaan pakwerken. Buiten het veld heel kalm en rustig. Hetzelfde met speuren. Dus gewoon de wil om graag te werken. "

 

Hier precies hetzelfde.

honden page profiel FeliceFelice

alle honden rassen inclusief de duitse herder zijn doorgefokt , wat heel belangrijk is is dat je een bepaalde bloedlijn uitzoek een die jouw het meest aanspreekt. een goede fokker fokt nl. op een bloedlijn.

op internet kun je er vele vinden en anders even naar workingdog.eu 

duitse herders hebben veel problemen ze hebben last van allergieën, kunnen hd en ed hebben hou hier goed rekening mee .

mijn hond is bv vrij van ed en hd alleen heeft hij een slechte norbergwaarde iets waar je ook weer tegenaan kunt lopen . 

 

iedereen heeft zo zijn mening en eigen ideeën over deze honden, bezoek eens een goede fokker die kunnen vaak een boel juiste info geven over het type hond van dit ras ! 

 

succes! 

 

 

honden page profiel RobbieRobbie

honden foto van Robbie

" alle honden rassen inclusief de duitse herder zijn doorgefokt "

 

Dit ben ik niet helemaal met je eens. Maar wel een beetje :P. Vrijwel alle honden rassen (niet alle) zijn in eerste instantie, dus bij de "creatie" van het ras "doorgefokt" en ingeteeld. Laten we dit een "Adam en Eva" theorie noemen omdat je niet een gezonde voortplanting kunt hebben met maar 2 honden zonder inteelt en "doorfokken". Als je dit wilt voorkomen en een gezonde start wilt hebben heb je minstens 300 honden nodig. Ik heb hier geen bewijs voor maar ik mag wel stellen dat dit nooit is gebeurd. Er zijn rassen die hier wel goed mee omgaan, door inderdaad een enorme poel aan honden van verschillende maar vergelijkbare rassen te gebruiken zoals bij de Tamaskan. Maar hierbij zit je dus met een enorme variatie in de resultaten zowel lichamelijk als geestelijk als trainbaarheid EN verschil in de manier van trainen EN weinig tot geen mensen die je kunnen vertellen hoe het moet omdat die kennis er gewoonweg niet is. Vandaar dat ik zoek naar een oud ras, die al gesetteld is en waar de fouten er gewoon goed zijn uit gefokt en waar enkel en alleen fokkers mee in de weer zijn geweest die weten wat ze doen. Het liefst als hobby. Want zodra ze er van moeten leven vertrouw ik het totaal niet meer.

honden page profiel RobbieRobbie

honden foto van Robbie

Even als extra toegevoegde informatie voor mijn vorige post: Het zou fijn  zijn dat met een hond kan aanschaffen die genetisch gezond is. geen lichamelijke afwijkingen heeft zoals moeite met ademen, niet in staat zichzelf voort te planten etc. EN dat je gewoon duidelijk antwoorden kunt krijgen op dergelijke vragen als:
- Zal de puppy op wild gaan jagen?
- Is de pup makkelijk te trainen en wat is de beste manier van trainen?
- Hoe zal de pup reageren op andere honden of specifiek op andere teven en/of reuen?
- Zijn ze voorzichtig of moedig?

- Lossen ze problemen zelfstandig op of kijken ze altijd eerst naar de baas?
- Kunnen ze overweg met drukte, zoals verkeer en winkelstraten?

- Zijn ze gevoelig voor obsessief gedrag.

- wat is een geschikte en ongeschikte omgeving

- hoeveel activiteiten hebben ze nodig om verveling tegen te gaan

- kunnen ze goed alleen zijn

etc.

 

Dit zijn belangrijke vragen waar veel jonge rassen, en doorgefokte of gewoonweg slecht gefokte rassen geen antwoord op hebben.
Ik ben op zoek naar rassen waarbij deze vragen gewoon een duidelijk antwoord hebben.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

" Ik ga me niet mengen in de "discussies" want ik weet er teweinig vanaf maar wil wel volgen en je ergens op wijzen.

De eigenaar van de hondenschool waar ik les geef heeft gefokt met de Duitse herder en die vertelde mij dat er heel veel gesjoemeld werd met de stambomen. Er zouden dus reuen dekken onder de stamboom van een andere "betere" reu. Ik zal haar van de week nog eens vragen wat er verder precies aan de hand was. "

 in belgie moet je verplicht een DNA test laten doen bij de pups

honden page profiel MireillevdwMireillevdwspeciaal aangestelde fokker

honden foto van Mireillevdw

Op veel van bovenstaande vragen heb je zelf als puppy-eigenaar invloed.

- Zal de puppy op wild gaan jagen?

Ook afhankelijk van het ras, maar Haakon is echter geen jager en Varghoss wel. Dit is echter wel bij een ras als de Duitse herder goed in te dammen. Als je goed naar je hond kijkt, zie je dat zijn houding veranderd bij het ruiken of zien van iets.....

 

- Is de pup makkelijk te trainen?

De doorgaanse Duitse herder is gemakkelijk trainbaar, maar uiteraard ligt het er hierbij ook aan hoe consequent je zelf bent. Wat is je eigen definitie van 'gemakkelijk'? Belangrijk hierbij is ook dat je eerlijk tegenover de hond en jezelf blijft. Is het wel eerlijk als je bijvoorbeeld na 100 x zit geoefend te hebben, je verwacht dat de hond dit snapt? Heel afhankelijk weer van jezelf, maar ook van de bloedlijnen van de pup....

 

- Hoe zal de pup reageren op andere honden of specifiek op andere teven en/of reuen?

Alles hangt hierbij samen met socialisatie, maar dat niet alleen. Hoe reageer je zelf op bepaalde situaties? Als jij onzeker wordt, zal de pup dit gedrag over gaan nemen. Er bestaan ook rassen waarbij bekend is dat deze vaak niet goed samen kunnen met honden van hetzelfde geslacht. Wat ook mee kan spelen is het gedrag van je andere hond t.o.v. honden. Als je te vroeg met de honden samen gaat wandelen, is de kans groot dat de pup het gedrag van je andere hond overneemt. Dit kan ook voordelen opleveren, als de andere hond heel gemakkelijk is met andere honden.

 

- Zijn ze voorzichtig of moedig?

- Lossen ze problemen zelfstandig op of kijken ze altijd eerst naar de baas?

- Zijn ze gevoelig voor obsessief gedrag. (mag ik vragen wat je hiermee bedoeld?)

Sommige fokkers laten puppystesten doen om te zien hoe pups op bepaalde dingen reageren. Pups uit hetzelfde nest, kunnen totaal anders reageren op bepaalde prikkels. Op deze manier zul je een beter beeld kunnen vormen van de pups in het nest. Maar uiteraard is het ook belangrijk hoe jij ermee omgaat als de pup bij jou zit.


- Kunnen ze overweg met drukte, zoals verkeer en winkelstraten?

Sommige fokkers gaan, voordat de pups vertrekken naar hun nieuwe baasjes, al met de pups in de auto rondrijden, in het park of bos de pups socialiseren, de stad of het dorp in, enz.... Ook laten de meeste fokkers hun pups wennen aan huisgeluiden, zoals stofzuigen e.d. Het vervolg blijft afhankelijk van wat je er zelf mee doet.

 

- wat is een geschikte en ongeschikte omgeving?

Ik denk niet dat er per definitie een geschikte of ongeschikte omgeving bestaat. Een Duitse herder uit werklijnen kan prima in een appartement, zolang er maar voldoende mee gedaan wordt. Het moet dan in principe niet uitmaken hoe groot een huis of tuin is.

 

- hoeveel activiteiten hebben ze nodig om verveling tegen te gaan

Afhankelijk van de lijnen waaruit een pup komt en de pup zelf (puppytest). Er zit veel verschil in lijnen. (ook in werklijnen)

 

- kunnen ze goed alleen zijn

Kwestie van trainen. Langzaamaan opbouwen. Verwacht NOOIT van een pup dat deze ineens 3 uur alleen kan blijven.

 

M.b.t. de gezondheid: Een hond uit gezonde lijnen (van gezonde ouders) en een goede fokker kopen, geeft NOOIT de garantie dat de pup ook gezond blijft. Gedeeltelijk ligt dit ook aan de eigenaar. De pup bijvoorbeeld niet te lang uitlaten, extreem laten springen enz.... Ook voer kan een bepaalde uitwerking hebben.

honden page profiel RobbieRobbie

honden foto van Robbie

" Op veel van bovenstaande vragen heb je zelf als puppy-eigenaar invloed.
- Zal de puppy op wild gaan jagen?
Ook afhankelijk van het ras, maar Haakon is echter geen jager en Varghoss wel. Dit is echter wel bij een ras als de Duitse herder goed in te dammen. Als je goed naar je hond kijkt, zie je dat zijn houding veranderd bij het ruiken of zien van iets....."

  

(Rest van de reacties achterwege gelaten ivm ruimte :P )

Shit, nu moet ik weer zeggen dat ik het niet helemaal een mee ben.
Maar het kan ook zijn dat we langs elkaar heen praten, omdat jij enkel kijkt vanuit jouw individuele honden en ik kijk naar hondenrassen in het algemeen.

Afhankelijk van het ras, heb je weinig tot geen controle over het jaag instinct van je hond. Als het er in zit, zit het er in en haal je het er niet uit, EN is het beter voor de hond om het er niet uit te halen omdat je tegen iets in gaat waar de hond zelf totaal geen controle over heeft. Ik heb een wolfhond waarbij het onmogelijk is. 
Als het er een beetje in zit, kun je er MEE werken. je kunt 't misschien sturen, maar dit is vrijwel altijd een rehabilitatie process omdat het niet aangeleerd is.  Rehabilitatie is moeilijk, zwaar en niet leuk voor de hond zelf. Of het zit er gewoon weg niet in. OF het is wel daadwerkelijk aangeleerd, en dan kun je het er zonder problemen gewoon uit halen door training.

Als reactie op dat jouw honden verschillend zijn wil ik je verwijzen naar mijn eerdere reacties waarin ik zeg dat bij heel veel rassen de fok geen grip heeft op een consistent resultaat wat betreft het gedrag van de pups. Wat wil zeggen dat er zelfs verschil kan zitten tussen broertjes en zusjes. Of, de drang om te jagen is miniem waardoor het bij de ene aangeleerd is, en dan kun je het er uit halen.
Maar dit zijn dus precies de vragen waar ik antwoord op wil. Tot in welke mate zit er een jaag instinct in en tot in welke mate kun je dit zelf sturen. Dit is geen gegeven voor elke ras, maar er zijn wel rassen waarin dit een gegeven is en de fokker dus gewoon duidelijk kan zeggen of de hond een instinct heeft die wel of niet te onderdrukken valt.

Bij de vraag of een pup makkelijk te trainen is kijk ik niet naar de bekwaamheid van de eigenaar zelf. Ik vraag in dat geval naar de natuurlijk aanleg van de hond om te luisteren en de wil om te werken. Een eigenschap die bijvoorbeeld bij mijn hond van nature gewoonweg niet aanwezig is. Ik heb controle over mijn eigen bekwaamheid, maar niet over de natuur van de hond, en dat is iets dat ik graag van te voren wil weten.

bij wat je zegt over het socialiseren van een hond geldt het zelfde als wat ik hierboven zei. Dus dat ik wil weten wat de natuurlijke aanleg is van de hond. En de kennis van de fokker zou mij dan helpen om hier mee om te gaan. Maar iets dat er niet in zit, kun je niet conditioneren. Logan begin bijvoorbeeld als op wild te jagen toen hij 9 maanden oud was, de eerste keer dat hij uberhaupt een ander dier zag. Bij hem zat het er dus al snoeihard in. Dit is zijn natuur en kun je er absoluut niet uithalen. En bij andere honden wel. 

naja, tot zo ver mijn punt over dat ik het verder niet heb over hoeveel je zelf kunt beïnvloeden, want dat is niet de vraag die ik oorspronkelijk had. Als een kundige fokker tegen mij zegt dat de drang om te jagen er van nature in zit en je dit er niet uit krijgt dan kan ik verder zoeken naar een ander ras want dan hoef ik hem niet. Maar als hij zegt dat het er wel in zit maar dat dit eruit te trainen is, én hij weet hoe je dit bij dit speciefieke ras meot aanpakken. dan kan ik wel voor dit ras kiezen. Maar als er zoveel variatie in de resultaten zit omdat het een nieuw ras is of onzorgvuldig gefokt is, dan kan ik nooit zeker weten of de pup uiteindelijk zal gaan jagen. En dan zoek ik door naar een ras waarbij er met zekerheid kan worden verteld dat de drang om te jagen geen probleem is.

Zo, heeeel veel tekst om een simpel item uit te leggen :P

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

De DH is gewoon te doen qua jagen.

Een MH zal die drang veel meer hebben (al blijft het ook controleerbaar).

 

Dit weekend nog gaan wandelen in wildrijk gebied. De DH heeft absoluut geen interesse, de MH is constant bezig met zoeken.

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Hier ook een DH die geen interesse in jagen heeft. Ziet ie een ree of konijn roept mijn man hem en hij staat er direkt. Hij heeft ook absoluut niet de drang om erachter aan te gaan.

Wel is het een werker. Zodra er gewerkt gaat worden geeft ie 200% ! Binnen is ie heerlijk rustig.

Drukke omgeving ? Geen probleem :-)

Verschil tussen de nestbroers en zussen eigenlijk niet veel.

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Zou echter ook goed bij mezelf te rade gaan of ik een hond uit werklijnen dat kan bieden wat ie nodig heeft.

Een DH uit goede werklijnen zul je toch zeker niet tevreden stellen met alleen maar wandelingen of fietsen...uitzonderingen daargelaten natuurlijk.... ze zijn gefokt om goede werkers te zijn :-)

honden page profiel AnneAnnegoedgekeurde fokker

honden foto van Anne

Het verschil tussen de Duitse herder, Duitse herder langstokhaar en Oudduitse herder

Genetisch gezien zijn de Duitse herder stokhaar (DH), Duitse herder langstokhaar (LDH) en de Oudduitse herder (ODH) niet of nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Het verschil zit vooral in de manier waarop zij geregistreerd staan. Zo kan het voorkomen dat uit twee kortharige Duitse herders (stokhaar) een pup geboren wordt met langstokhaar.
In het begin van de twintigste eeuw werden herdershonden voornamelijk gebruikt als bewakingshond. Het hebben van lang haar maakte het gebruik als bewakingshond minder aantrekkelijk. In 1930 is dan ook besloten dat langhaar als fokfout gezien werd en in 1991 is dit omgezet in fok uitsluitende fout. Toch bleven er liefhebbers met deze langharige herdershonden doorfokken, maar dan zonder stamboom en officiële registratie. In 1984 werd een eigen vereniging opgestart voor Duitse herders met langstokhaar, het "Langhaar -Schäferhunde-Verband Deutschland" (LSVD). De rasomschrijving "Duitse herder" mocht niet gebruikt worden op de afstammingsbewijzen. Omdat langstokhaar uit het begin van de vorige eeuw stamt, werd er gekozen voor de naam Altdeutsche Schäfer Hund, vertaald Oudduitse herdershond. Nog steeds worden spontaan uit stokharige herders ontstane langstokhaar herders opgenomen als Oudduitse herdershonden.
Sinds januari 2011 is het officieel toegestaan via de Raad van Beheer om te fokken met twee langstokhaar Duitse herders, de puppen hieruit zullen ook langstokhaar hebben, en dus Duitse herder langstokhaar zijn. Het verschil tussen de Duitse herder langstokhaar en Oudduitse herder zit nu nog vooral in het verschil in kleur. De meeste Duitse herders langstokhaar zullen de kleuren van de Duitse herder hebben (geel/bruine kleur met zwart dek). Bij Oudduitse herders komen ook andere kleurstellingen voor, zoals zwart met roodbruin, goudbruin en lichtgrijs, totaal zwart, geheel grijs en grijs met donkergrijs wolkjesmotief. Wit is niet toegestaan.
Het fokken van DH x LDH of DH x ODH is officieel niet toegestaan.

honden page profiel MireillevdwMireillevdwspeciaal aangestelde fokker

honden foto van Mireillevdw

" Het verschil tussen de Duitse herder langstokhaar en Oudduitse herder zit nu nog vooral in het verschil in kleur. De meeste Duitse herders langstokhaar zullen de kleuren van de Duitse herder hebben (geel/bruine kleur met zwart dek). Bij Oudduitse herders komen ook andere kleurstellingen voor, zoals zwart met roodbruin, goudbruin en lichtgrijs, totaal zwart, geheel grijs en grijs met donkergrijs wolkjesmotief. Wit is niet toegestaan. Het fokken van DH x LDH of DH x ODH is officieel niet toegestaan. "

 

De oorspronkelijke Duitse herder is een grauwe hond.

De geel/bruine kleur met zwart dek is in de meeste gevallen een kynologische Duitse herder. Toch wordt deze ook gebruikt bij de Oudduitse herder en ook worden er zat Duitse herder langstokharen geboren in het donkergrauw, zwart en zwart-bruin met veel zwart.

 

 

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

"  

De oorspronkelijke Duitse herder is een grauwe hond.

De geel/bruine kleur met zwart dek is in de meeste gevallen een kynologische Duitse herder. Toch wordt deze ook gebruikt bij de Oudduitse herder en ook worden er zat Duitse herder langstokharen geboren in het donkergrauw, zwart en zwart-bruin met veel zwart.

 

  "

 



Klopt :-) hier een duitse herder langstokhaar donkergrauw ! :-)

Papa en mama beide stokhaar

honden page profiel Sabine, baasje van Kimi en KansoeSabine, baasje van Kimi en Kansoe

honden foto van Sabine, baasje van Kimi en Kansoe

Ik ken twee mensen die een "oud Duitse Herder" bezitten of zo noemen ze hem toch. Groter dan een standaard DH, vierkantiger, niet met die afhangende achterpoten en veel zwaarder van bouw. Prachtige honden, grote werklust. Die ene persoon zijn we nadat we beiden van hondenclub zijn veranderd wat uit het oog verloren maar ik vond zijn hond schitterend, zowel van karakter, werklust als uitzicht (heel donker en iets langere pels)

 

Qua werklust zijn Briards ook schitterende honden, zowel gehoorzaamheid als pakwerk kunnen ze aan, het zijn super sociale en speelse honden, een kennis van ons speelt er gehoorzaamheid mee op een hoog niveau

Bij ons zijn het uiteindelijk Mechelaars geworden, we waren ook aan het twijfelen welk soort herder, nog geen seconde spijt van gehad

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Bedoel je misschien de ddr czech duitse herder? ik had zelf een duitse herder wolfsgrauw uit een werklijn

dit type



http://vombanachk9.homestead.com/availableadults.html

http://www.jinopo.cz/main.php

De fokker die ik had uitgekozen is er inmiddels mee gestopt vanwege dat ze het niet aan kon zien hoe sommige honden van haar behandeld werden. Indertijd was dat nog zo dat er op hardhandige hondonvriendelijke mee omgegaan werd in de honden"sport"

Mijn hond was gevoelig, lief, aktief, grappig, altijd in voor iets doen samen met de baas. Ze had een rechte rug en was ietsje kleiner en wat fijner gebouwd dan de geel bruine showhond, een geweldige hond die vaak niet eens als duitse herder herkend werd. In huis de rustigste hond die je je maar kan bedenken en buiten alert en aktief.

honden page profiel Geystersveld Geystersveld

" Mijn gewone DH.

 


 

 

Prima beest,dit weekend ongeveer 100km mee gaan wandelen en speelt wedstrijden op het hoogste niveau.

 

Het karakter van al die 'designer duitse herders' is overigens ook niet dat hoor... ook zij fokken puur op uiterlijk (aja, ze willen die 'rechte rug' terug) en karakter/gezondheid staat zodoende ook helemaal niet bovenaan.

 

  "

 



Inderdaad een heel mooie hond!

honden page profiel Ziva < 3Ziva < 3

honden foto van Ziva < 3

" Bedoel je misschien de ddr czech duitse herder?

ik had zelf een duitse herder wolfsgrauw uit een werklijn

dit type



http://vombanachk9.homestead.com/availableadults.html

http://www.jinopo.cz/main.php

De fokker die ik had uitgekozen is er inmiddels mee gestopt vanwege dat ze het niet aan kon zien hoe sommige honden van haar behandeld werden. Indertijd was dat nog zo dat er op hardhandige hondonvriendelijke mee omgegaan werd in de honden"sport"

Mijn hond was gevoelig, lief, aktief, grappig, altijd in voor iets doen samen met de baas. Ze had een rechte rug en was ietsje kleiner en wat fijner gebouwd dan de geel bruine showhond, een geweldige hond die vaak niet eens als duitse herder herkend werd. In huis de rustigste hond die je je maar kan bedenken en buiten alert en aktief. "

 

Die van die eerste link zijn echt prachtig! 

honden page profiel MireillevdwMireillevdwspeciaal aangestelde fokker

honden foto van Mireillevdw

" Ik ken twee mensen die een "oud Duitse Herder" bezitten of zo noemen ze hem toch. Groter dan een standaard DH, vierkantiger, niet met die afhangende achterpoten en veel zwaarder van bouw. Prachtige honden, grote werklust. Die ene persoon zijn we nadat we beiden van hondenclub zijn veranderd wat uit het oog verloren maar ik vond zijn hond schitterend, zowel van karakter, werklust als uitzicht (heel donker en iets langere pels) "

 

Ja, je zal hier de DDR (of Oostlijn) wel mee bedoelen.

Varghoss is ook een Oudduitse herder uit volle DDR lijnen.

 

Het is idd prachtig om te zien, die beren van honden. Toch vind ik wel dat ze bij de Oudduitse herder er goed voor moeten waken dat ze niet te grote, zwaar gebouwde honden gaan fokken. Ik krijg soms het gevoel dat het (onder een aantal fokkers) soms wel een wedstrijd lijkt, wie de grofste honden kan fokken...... Lijkt me niet heel bevorderlijk voor de gezondheid.

 

honden page profiel miranbmiranb

Hier een berichtje van een echte duitse herder liefhebster.

De lijn die het dichtst bij de oorspronkelijke afkomst van de originele dh hoort is die van de gewone werklijn. Niks geen odh of shiloh. Maar ook als je een hond uit werklijn aanschaft heb je een hond die gefokt is volgens de richtlijnen van de SV en de VDH -duitse en nederlandse rasvereniging-. Het ras ziet er allang niet meer zo uit als in oorsprong bedoeld was en kampt met gezondheidsproblemen als HD ED rugproblemen, peri anale fistels, Degeneratieve myelopathie enz. door de manier van fokken.

Ook het karakter van de hond is niet meer zoals ooit bedoeld.

Het zijn in het algemeen nog steeds fijne huishonden die makkelijk leren maar de oorspronkelijke werkeigenschappen zijn meer sporteigenschappen geworden.

 

Wat zoek je precies in de duitse herder als werkhond en als huishond?

ineke van wassenberg (Gast)

je bent waarschijnlijk op zoek naar een oud duitse herder

dit is een herder met nog een rechte rug

een dikkere kop

beter gespierd

en zo als mijn honden astor 9 jaar en boef 6 jaar

HD en ED VRIJ

honden page profiel miranbmiranb

" je bent waarschijnlijk op zoek naar een oud duitse herder
dit is een herder met nog een rechte rug
een dikkere kop
beter gespierd
en zo als mijn honden astor 9 jaar en boef 6 jaar
HD en ED VRIJ "

Dat is gewoon een langhaar duitse herder waarbij door al het haar lijkt alsof de hond massiever is en een rechte rug heeft.

Was de langhaar niet uitgesloten geworden jaren terug voor de fok door de dh rasvereniging dan had de odh niet bestaan.

Nu is de langhaar -met onderwol -weer wel toegestaan.

HD en ED vrij zijn zeker niet alle -oud- duitse herders.

De oorspronkelijk bedoelde dh is idd grauw van kleur en stokhaar.

 

Wat betreft werken..pakwerk in IPO of VH is een spel over buitdrift van de hond.

De hond wil het mouwtje bemachtigen cq winnen als beloning.

Heeft niets te maken met verdediging van en/of mensen bijten.

Is geen werk maar sport.

Hond leert om over buitdrift op een mouw te bijten...niet over verdedigingsdrift

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart


 
Wat betreft werken..pakwerk in IPO of VH is een spel over buitdrift van de hond.
De hond wil het mouwtje bemachtigen cq winnen als beloning.
Heeft niets te maken met verdediging van en/of mensen bijten.
Is geen werk maar sport.
Hond leert om over buitdrift op een mouw te bijten...niet over verdedigingsdrift "

 

Dat hangt toch echt wel af van hoe je je hond opzet.

Hier worden ze niet op buit gezet.

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky

honden foto van Wakkere husky

" Even als extra toegevoegde informatie voor mijn vorige post: Het zou fijn  zijn dat met een hond kan aanschaffen die genetisch gezond is. geen lichamelijke afwijkingen heeft zoals moeite met ademen, niet in staat zichzelf voort te planten etc. EN dat je gewoon duidelijk antwoorden kunt krijgen op dergelijke vragen als:- Zal de puppy op wild gaan jagen?- Is de pup makkelijk te trainen en wat is de beste manier van trainen?- Hoe zal de pup reageren op andere honden of specifiek op andere teven en/of reuen?- Zijn ze voorzichtig of moedig?
- Lossen ze problemen zelfstandig op of kijken ze altijd eerst naar de baas?- Kunnen ze overweg met drukte, zoals verkeer en winkelstraten?
- Zijn ze gevoelig voor obsessief gedrag.
- wat is een geschikte en ongeschikte omgeving
- hoeveel activiteiten hebben ze nodig om verveling tegen te gaan
- kunnen ze goed alleen zijn
etc.
 
Dit zijn belangrijke vragen waar veel jonge rassen, en doorgefokte of gewoonweg slecht gefokte rassen geen antwoord op hebben.Ik ben op zoek naar rassen waarbij deze vragen gewoon een duidelijk antwoord hebben. "

 

En dan nog.... ik heb twee broeders uit 1 nest van een 'oud' ras. De ene is fysiek perfect, moedig, nergens van onder de indruk, vrij makkelijk weer terug te krijgen als hij wild ruikt (zien rennen is een ander verhaal) maar wil graag alle issues met andere honden zelf oplossen en loopt op 't gemakje midden door Oslo te banjeren - enige 'probleem'  is dat hij graag alles wil zien. En oh ja, dol op kinderen. 

De andere is fysiek minder goed (lange stelten achter en een iets aflopende rug maakt hem kwetsbaarder), mn als pup bang van nieuwe dingen, bij lekkere luchten van wild ed totaal onbereikbaar soms (het wordt beter) en onzeker bij kinderen. Andere honden aan de lijn wel neiging om uit te vallen vanuit onzekerheid maar los heel goed te sturen en bij mij te roepen. In Oslo vond hij het wat minder op de drukke straten, hij loste dat overigens keurig op door achter mij te gaan lopen. Kinderen vindt hij een beetje eng. 

 

Dus ja... grote lijnen zullen er in elk ras zitten maar elk individu kan toch weer anders zijn. Zelfs de benadering van de training is bij beiden op nuances zeker anders. 

 

Overigens liepen mij hussen als pup mee los in het bos, zeker als wij hardliepen zaten ze aan onze hielen gekleefd. Puppy cursus was Spot de allerbeste van de klas en Shadow was tweede. Trainen = feestje. Alleen trekken aan de lijn was er lastig uit te krijgen. Jagen kwam enigszins opzetten met maand of 5-6, maar was goed te managen tot ca 1 jaar. 

Andere honden waren totaal geen probleem, dat kwam pas met de ballen en de testosteron. Ik denk dat in reactiviteit naar andere honden het verschil reu - teef wel eens groter kan zijn dan het verschil in ras. 

 

ik weet dat je geen husky wil, ik beschrijf dit ook zeker niet om je ergens van te overtuigen oid maar meer om aan te geven hoe groot de verschillen ook binnen een ras kunnen zijn. 

 

Wat ik ' weet' van herders is mn van een bevriende hondentrainer die zowel Harzer fuchsen heeft als mechelse/hollandse herder kruisingen. Zijn Harzer fuchs reu kan ook niet zomaar overweg met andere reuen, is toch snauwerig alleen wel onder appel te houden - met veel training. 

 

En mijn ervaring na 4 honden van 1 ras? Ze hebben allemaal hun eigen gebruiksaanwijzing en hebben allemaal een eigen trainingsmethode nodig. Maar geef ze wat ze nodig hebben - in mijn geval racen voor de step  - en de rest is te managen ;-) 

Anoniem (Gast)

"  
Dat hangt toch echt wel af van hoe je je hond opzet.
Hier worden ze niet op buit gezet. "

 

 

In het IPO en VH programma wordt de hond alleen over buitdrift getraind.

Honden die bij de KNPV het PH programma met succes hebben afgerond moeten vaak nog leren dat ze op burger moeten bijten omdat ze gewend zijn om op jute of leer te bijten... als ze in de praktijk gaan werken.

Ik ben erg benieuwd wat en waar jij traint.

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky

honden foto van Wakkere husky

by the way, als je het leuk vindt: Suzanna Clothier (de hondentrainster) heeft een nest Duitse herders en op youtube staan filmpjes van de ontwikkeling van de pups van dag tot dag

 

http://suzanneclothier.com/blog/wulf-spiders-arrive over het nest

 

en 

 

de filmpjes

https://www.youtube.com/channel/UCpkxsDEAHmwZaRfCVNiRCew

pagina 3 van 4 12 34
Volgende forumvraag: Engelse Setter
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^