Nieuwe puppy! En hoe nu opvoeden?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Larissa (Gast)

Hi,    Aanstaande zaterdag mogen wij een chihuahua - jack russel pup ophalen. Ik wilde al een tijdje weer een nieuwe hond en na even rondkijken kwam ik bij een fijn nestje terecht. Wij hebben zelf al wel een hond, die is nu 13 jaar en super verwend. Alleen heeft deze hond niet een 'echte' hondenopvoeding gekregen. Ik was 7 toen we hem kregen dus ik ben er niet echt helemaal bewust bij geweest toen hij zindelijk werd etc..   De nieuwe pup wil ik zo snel mogelijk laten wennen aan ons en Happy, onze huidige hond. Het lijkt me voor zo'n pup al heel wat. Eerst een reis van 2 uur om bij ons thuis te komen, dan allemaal vreemde mensen zien en je moeder en broertjes en zusjes moeten missen. Ik vraag me af hoe ik de pup zo snel mogelijk thuis kan laten voelen en hem zindelijk kan maken. Ik heb hier al het een en ander over gelezen maar toch vraag ik het maar. Zo las ik dat ik hem de eerste paar nachten naast me moet laten slapen in een bench o.i.d. En dan ik een fles met lauwwarm water gewikkeld in een kussenloop bij hem in de bench moet leggen. Dit om toch nog een beetje de warmte van zijn moeder te voelen. Ook ben ik bang dat de pup ontsnapt van de achterstraat. Onze hond Happy ontsnapt namelijk elke dag wel een keer omdat bezoek de poort niet goed dicht doet. Dit is een gevecht zonder eind.. we hebben de poort nu eigenlijk altijd op slot maar nu het lekker weer is komt bezoek vaak achterom. Happy komt trouwens elke keer weer terug, hij doet een loopje door het dorp en staat na een halfuurtje weer voor de deur te blaffen. Daar maak ik me dan ook niet druk om. Maar hoe kan ik een pup aanleren om de weg naar huis weer terug te vinden? We gaan er natuurlijk alles aan doen om hem niet te laten ontsnappen maar dit kan in het ergste geval wel gebeuren. Ook zou ik hem uiteindelijk aan willen leren om ook los van de riem te kunnen lopen. Happy kan dit goed, ondanks dat hij doof is kijkt hij geregeld om of hij weer terug moet komen.   Hoop dat jullie me kunnen helpen. Kan nu al niet wachten tot zaterdag! :) 

honden page profiel Romeo en RockyRomeo en Rocky

honden foto van Romeo en Rocky

Let asjeblieft op met het weglopen! Met een pup is de band nog niet sterk genoeg. Hij zal hoogstwaarschijnlijk niet terugkomen. En zo'n klein pupje is ook erg teer. Ik zou hem vastmaken aan een hele lange lijn (stuk touw met sluiting eraan). Dan ben je zeker dat hij niet weg kan. Tot je meer vertrouwen in hem hebt.

 

Wat betreft het loslopen. Thuis oefenen met kom hier en zijn naam. Als hij komt een snoepje. Dit blijven herhalen.

 

Laat je huidige hond op neutraal terrein kennis maken met de pup. Want het zal wel een "indringer" zijn.

honden page profiel Romeo en RockyRomeo en Rocky

honden foto van Romeo en Rocky

Bijna vergeten.... GEFELICITEERD met je pup!

 

Erg leuke kruising zie mijn Romeo

Wees wel consequent! Het zijn hele slimme hondjes! Heel belonend opvoeden. En veel geduld hebben.

 

honden page profiel PPPP

honden foto van PP

honden page profiel Tiffani & Pepper Tiffani & Pepper

honden foto van Tiffani & Pepper

Gefeliciteerd met je pup ;-)

Heb zelf geen tips ( alleen herplaatsers hier ) maar het probleem met de poort kun je oplossen door er een soort van 'veer' op te doen zodat de poort vanzelf dichtgaat. Hopelijk snap je wat ik bedoel , weet niet of dit op jullie poort kan.

verder denk ik dat het allemaal wel goed komt zo te horen.. zoals hierboven word gezegt kennis maken op neutraal terein :-)

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Geniet van je pup 

Maar weet dat jouw kleintje beslist mee gaat lopen achter de oudere aan......en dat je dan slechts één terug thuis krijgt. Je mag raden dewelke. 

 

Goed opletten dat hij altijd in je visier is.Hopelijk ben je tijdje thuis ?

 

heeft de oudere hond ook van in t begin met de bench kennisgemaakt ? 

Niemand dwingt je van bench te gebruiken he. Zonder gaat ook , zeker als er voorbeeld van grote propere hond is. 

honden page profiel TaniaTaniabijna goedgekeurde fokker

honden foto van Tania

Dit is een document dat ik meegeef aan elk nieuw baasje, misschien heb je er iets aan :)


Hallo nieuw baasje ?

Voor je pupje is nu alles nieuw, nieuwe geurtjes, nieuwe omgeving, nieuwe mensen, geef dus daarom je pupje voldoende TIJD om aan alles te wennen . Bij mama, broertjes en zusjes was het lekker warm, zorg dus dat ik in een lekker warme omgeving terecht kom.
Ik slaap NOOIT BUITEN. Geef mij ook dag en nacht droge brokjes en vers water tot mijn beschikking. Mijn puppy brokjes geeft mammie voor mij mee, zou je willen veranderen van brokjes, doe dit dan geleidelijk aan want anders geraken men darmpjes overhoop. 1ste week ¾ brokjes van Mammie ¼ nieuwe brokjes
2de week half half
3de week ¼ brokjes van Mammie en ¾ nieuwe brokjes.
Een beetje gekookt wit kippenvlees mag ook af en toe eens onder men brokjes, want dat vind ik super lekker ? njam najm.

Om te slapen zet je mij best in een hoge doos of bench zo dat ik veilig zit, samen met men brokjes en vers water en natuurlijk een heerlijk warm dekentje.
De eerste nachtjes ga ik mischien wel huilen omdat ik mijn mama, broers en zusjes mis, een warme hand van jou kan me dan wel troosten, zodat ik weet dat ik niet alleen ben.

Zet mij ook na elk slaapje op mijn puppytrainer, dweil, krant of mischien buiten als het weer het toe laat, doe dit ook na het eten en het spelen, zo krijg je mij het makkelijkste zindelijk, VOLHOUDEN is hier de boodschap. Beloon me met iets lekkers of zelfs met een lieve stem als ik iets flinks doe, BRUL nooit tegen me als ik eens een ongelukje heb, jou harde woorden maken me dan erg bang.

Ik ben erg klein, toch voel ik me groot, zet me dus nooit alleen op de zetel of op hoogtes waar ik af kan springen en mijn pootjes zou kunnen breken, zelf kan ik nog geen hoogtes inschatten. Pas ook op voor stroomkabels, daar zou ik mijn tandjes wel eens durven inzetten met alle gevolgen vandien.

Ook loop ik erg graag voor je voeten, dan kan je me optillen en knuffelen, maar let dus wel op dat je niet op me trapt.
Pas ook op voor openstaande deuren, ik ben erg nieuwschierig en heel snel, en zou zo wel eens de straat kunnen oplopen met weeral alle gevolgen vandien.

Met eventuele kleine kindjes ook een beetje op letten, ik ben geen bal pop of eender welk speelgoedje. Ik heb voldoende rust nodig, dus in dit geval koop je best een bench waar ik veilig kan slapen en niet gestoord kan worden door die grijpgrage kinderhandjes ? Leer jou oogappeltjes dat als ze me willen strelen dit altijd al zittend op de grond doen, me zeker nooit optillen, want zonder dat je het weet spring ik uit je armen. Hier is de boodschap hou altijd een oogje in het zeil ?.

Mijn tandjes moet ik nog wisselen dus geef mij geregeld een beentje om mijn tandjes te trainen, als deze te klein worden gooi ze dan weg, zodat ze niet in men keeltje vast komen te zitten .
Een pupje van 9 weken moet zijn 2de en 3de spuitje nog krijgen en heeft dus nog niet voldoende weerstand om bij andere honden of katten te komen. Laat mij dus niet voor mijn grote spuit BUITEN op de grond op plaatsen waar vreemde honden en katten kunnen lopen. Neem mij ook niet mee naar plaatsen waar veel vreemde dieren kunnen zijn.

Let ook op als je in je vriendenkring mensen hebt die een pupje van een winkel hebben aangeschaft, wacht met een bezoekje te brengen totdat ik al mijn spuitjes heb gehad. Denk er ook aan, om mij nog een keertje te ontwormen als ik 12 en 16 weekjes ben, daarna iedere 3 maand. Want hou niet zo van die kriebelende rare beestjes aan men gat ?

Als je je ergens zorgen over maakt neem dan gerust contact op bij mijn Mammie, die zal je met raad en daad bij staan ?. 

Heel veel succes met dit nieuwe wondertje,  Nobody loves you more than a dog:)

Larissa (Gast)

Dank voor de reacties!

Vooral bovenstaande vond ik erg leuk om te lezen :)

 

De tips voor de poort zijn meer dan terecht. Ik denk dat we de poort gewoon op slot houden en alleen opendoen als we de fietsen nodig hebben. 

 

De pup heeft zijn 1e inenting al gehad en ik krijg een EU-paspoortje mee. Ik denk dat de pup nu zo'n 8 á 9 weken oud is. Moet ik hem gelijk meenemen naar de dierenarts om hem even te controleren? 

 

Ik maak me geen zorgen over onze oudere hond. Alhoewel hij niet meer zo speels is en dus vaak wat knorrig is op jonge hondjes zal hij niet snel bijten. Ik denk dat hij de eerste weken wel wat jaloers is.. Als onze Happy geen aandacht krijgt maar een jong kind of ander hondje wel vindt hij dit niet zo leuk. Een simpele aai over z'n kop verhelpt dit wel weer. Wat betreft de bench, onze oudere Hond heeft hier nooit gebruik van gemaakt. Hij loopt thuis altijd vrij rond en heeft een lekkere zachte mond waarin hij ligt. Voor de pup willen we de eerste paar weken een grote doos en boodschappen krat gebruiken.

Volgende forumvraag: broertje en zusje
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^