Welk ras is een echte gezinshond? Ik heb wat vraagjes.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel RichardRichard

Hallo,

Mijn naam is Richard, 41 jaar, getrouwd en 3 kinderen, 6 jaar, 14 jaar en 16 jaar.

Wij willen na onze vakantie om ons heen gaan kijken voor een pup, maar we zijn er nog niet helemaal uit welk ras.

Zelf zou ik heel graag een amerikaanse of engelse stafford willen.

Maar aangezien onze zoon van 14 ook de hond wil uitlaten weet ik niet of een stafford wel zo slim is om te nemen.

Het moet een echte gezinshond worden, niet al te groot en moet ook weleens lekker los op een veldje kunnen spelen met een bal, dus geen geruzie met andere honden.

Mijn zoontje van 6 wil hem ook graag eens uitlaten, uiteraard onder begeleiding van mij of mijn vrouw.

Kunnen jullie ons misschien een bepaald ras aanbevelen wat geschikt kan zijn voor ons?

Uiteraard verschillen honden van karakter en een puppycursus gaan we ook doen als het zover is.

 

Ben benieuwd naar jullie reacties.

 

Bedankt alvast.

 

Groeten, 

Richard

honden page profiel GerardGerard

honden foto van Gerard

Deze rassen kunnen heel erg goed denk ik. Zorg dat je weet welke karakters er in de generaties ervoor zitten en zorg voor een goede training. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Las welk ras jij graag zou willen, ook gezinshonden, maar wat intolerant tegenover andere honden.

Ja ik kom dan snel op de labrador en golden retriever, tollers, en....

Een echte gezinshond ? een Newfoundlander, er zitten wat nadelen aan, veel verzorging nodig, maar ideaal als huis hond. :-D

succes bij het zoeken, ga eens kijken op tentoonstellingen, bekijk de rassen eens en vraag daar informatie aan van eigenaren hoe hun het ras ervaren.

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Staffords staan er, uitzonderingen daargelaten, nu niet echt om bekend dat ze lekker los met andere honden met een balletje kunnen spelen.

 

Ik moet, misschien wat cliche, toch gelijk aan een Labrador of een Golden denken.

 

honden page profiel MBXMBX

honden foto van MBX

Ik raad je de Stafford af als je een hond wil die los op een veldje kan spelen met andere honden en die je kinderen kunnen uitlaten. Een kind weet niet hoe te handelen als er een loslopende hond op een Stafford komt afgestormd, de meeste Staffords accepteren dit namelijk niet. 

Anoniem (Gast)

Ik vind de schotse herdershond de ideale gezinshond :-) maar de meeste mensen die van type staffords ed houden vinden collies niet zo mooi haha vachtverzorging valt echt reuze mee, ze zijn supersociaal naar mens en dier, geweldig met kinderen en werken graag voor hun baasjes :-) 

honden page profiel Lizzie en SterreLizzie en Sterre

honden foto van Lizzie en Sterre

Die anoniem hierboven was ik dus O-)

honden page profiel Sem en yinzSem en yinz

honden foto van Sem en yinz

Ik vind staffords erg lieve honden, maar wel voor een ervaren baas die ervaring heeft met hondentaal.
Ik zit ook eerder te denken aan de retriever achtige.
Maar met iedere hond is het zo, laat je hond nooit alleen met een kind.

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Sowieso goed om na een puppycursus een vervolgcursus te gaan doen, waarbij de kinderen ook betrokken worden.

Zal dit jullie eerste hond worden?

honden foto van Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/

Ondanks een goede start kan het sociale gedrag naar andere honden rond de tijd van 3 jaar omslaan. Het lijkt me dan ook geen goede zet om als je echt een sociale hond wil voor een stafford te kiezen. De kans dat een labrador sociaal is en blijft is vele malen groter.

 

verder lees is dat je na jullie vakantie een hond in huis willen halen. Een goede fokker werkt met wachtlijsten, dus een kennel die altijd pups beschikbaar heeft, daar loop je beter in een grote boog omheen.

 

ivm het ras

Maar wat mbt het karakter... Jachtinstinct, waakhond, grote mate van zelfstanigheid?

gaan jullie sporten met de hond? Of een paar keer per dag een blokje om?

mag de vacht wat onderhoud met zich meebrengen? Wekelijke bortselbeurt of ieder kwartaal naar de trimmer of onderhoudsvrij?

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

Ik zie hier een paar keer de Labrador genoemd worden. Ja, dat is ook de standaard-gezinshond. Maar vergeet niet hoe enthousiast die kan zijn en aan kracht ontbreekt het deze hond ook niet. Wij hebben hier twee gezinnen in de buurt, met twee lab-reuen. Bij het ene gezin wordt de hond vaak uitgelaten door een dochter van een jaar of 16, en laat de hond los als ze hem niet meer kan houden en die vliegt al stuiterend op mijn niet zo aardige reu af, die overigens is gemuilkorfd, dus niets kan doen en hun hond doet verder ook niets kwaad, maar ik heb wel een gefrustreerde hond. De andere lab is bij onze reu toch al terughoudend, maar bespringt wel ons teefje met zwakke rug, omdat zowel de eigenares en hun  dochtertje van een jaar of 10 hem niet kunnen houden. Je moet je niet vergissen. hoe sterk een lab kan zijn en overmatig enthousiast is. Dus of dit de ideale gezinshond is? Ja, misschien, al er flink mee getraind wordt en de nodige cursussen krijgt.

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Ik vind inderdaad ook de Schotse collie of de Sheltie passen bij jullie.

Het zijn sociale, lieve honden en ook sportief.

Het zijn zachtaardige honden dus als ze met kinderen opgroeien gaat dat meestal heel goed.

 

honden page profiel judithjudith

honden foto van judith

Als je wilt dat je zoon van 14 de hond ook kan gaan uitlaten kun je denk ik het beste voor een hond gaan die niet zo groot/sterk is.

Wat willen jullie voor de rest met de hond gaan doen? Hoeveel beweging zal hij krijgen? Gaan jullie een hondensport doen?

Dat soort dingen zijn erg belangrijk bij het aanraden van een hondenras.

honden page profiel ingridingrid

honden foto van ingrid

Engelse Cocker, labrador, golden retriever. Wij hebben zelf een golden in een gezin van drie kinderen 4, 7 en 9. Die van 4 knuffelt er de hele dag mee. Die van 7 oefent mee de commando's :-) en die van 9 gaat mee wandelen en kan de hond te baas (op veilige plaatsen en als ze niet te enthousiast is)

Ik raad sowieso een cursus aan. Handig voor de commando's en ook het leren lopen aan een leiband.

 

Groetjes, Ingrid

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Hier een Golden Retriever en zij kan uitgelaten worden door mijn neefje van 14 en mijn broertje van 17. Mijn neefje van vier krijgt zijn eigen lijn en dan heb ik een kortere lijn waarmee ik haar vast heb. Op die manier kan hij de hond toch uitlaten en heb ik de controle. ;)

Belangrijk vind ik dat er een goede opvoeding is, betrek ook je kinderen bij het opvoeden van de hond. Evy luistert naar iedereen in het gezin en daardoor is het voor hun ook mogelijk om haar uit te laten. Toch blijft het wel een hond van 28 kilo. Als ze zou willen trekt ze mij (20 jaar) omver. Dat doet ze alleen niet, omdat ze heeft geleerd dat dat niet mag. Bovendien staat ze bij iedereen gewoon onder appèl.

Ontzettend leuk, ik denk zeker voor jouw 14 jarige zoon, is een kind & hond cursus of om zelf een cursus te volgen. Zeker bij kinderen wordt er ook veel tijd besteed aan lichaamstaal en dergelijke. Ik zou alleen wel even kijken naar de leeftijd van de groep, bij ons is er namelijk een kinder- en een pubergroep. Vanaf 12 - 18 zit dan in de pubergroep. ;) 

Wat valt er nog meer te vertellen... Tja, ik vind de Golden natuurlijk de ideale gezinshond. Ze zijn zo ontzettend tolerant naar kinderen. Mijn neefje van 4 kan boven op haar gaan liggen en ze doet niets. Het is dus wel belangrijk om je hond te beschermen, want dat zullen ze zelf niet zo maar doen. Als ze dat wel doen ben je echt te ver gegaan.

Je hebt het over dat je graag met je hond op een veld met de bal wil spelen waar andere honden bij zijn. Hartstikke leuk natuurlijk, maar er zijn heel veel honden die dat gewoon niet kunnen. Dat hoeft niet perse jouw hond te zijn, maar kan heel goed de hond van de ander zijn. Ook kan er ineens een verkeerd signaal zijn. De meeste incidenten tussen honden komt door voedsel of speelgoed. Ik wil het je daarom ook sterk afraden.

Ikzelf ben bezig om te gaan fokken met de Golden Retriever. Ben nu in het bezit van mijn eerste teefje en ik hoop volgend jaar een nestje te krijgen. Ik weet dus niet alles, maar mocht je geïnteresseerd zijn in de Golden Retriever kan ik je in ieder geval wel een hoop vertellen en fokkers aanraden. :)

 

Wat andere rassen betreft zou je nog kunnen kijken naar bijvoorbeeld een Engelse Cocker Spaniël. Die zijn kleiner en hebben echt een super leuk karakter, heerlijke gezinshonden. Ze moeten alleen wel regelmatig getrimd worden en hebben wel wat vachtverzorging nodig.

honden page profiel MariskaMariska

honden foto van Mariska

Poedel ?

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

" Ik vind inderdaad ook de Schotse collie of de Sheltie passen bij jullie.
Het zijn sociale, lieve honden en ook sportief.
Het zijn zachtaardige honden dus als ze met kinderen opgroeien gaat dat meestal heel goed.
  "

 Sheltie is al meer een "sport" hondje heel actief. 

 

--------------------------------------

-

Chesapeake Bay Retriever 

- Duitse pincher 

- keeshond 

- labrador 

Anoniem (Gast)

Ik heb zelf 2 tibetaanse terriërs ( hebben overigens niets van terriers, alleen de naam ). Het zijn echte gezelschapshonden. Ze houden onwijs veel van spelletjes, waarbij de bal echt favoriet is. Ze zijn super trouw en beschermen mij op hun eigen lieve manier. Ze lijken uiterlijk helemaal niet op de bovengenoemde honden. Hun lange vacht heeft veel verzorging nodig. Ze zijn niet zo groot dus ook kinderen kunnen deze honden uitlaten. In ieder geval wat mij betreft heb je aan dit ras een vriend voor het leven.
En leuke bijkomstigheid, bijna dagelijks word ik staande gehouden door andere hondenliefhebbers met de vraag wat voor een leuke honden ik heb. Veel mensen raken vertederd door hun schattige uiterlijk.

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

Engelse cocker spaniel! Heel sociaal en vriendelijk, slim, kan wat eigenzinnig zijn maar wil je graag plezieren. Ook wel bekend als de Merry Cocker, vanwege de altijd kwispelende staart.  Oorspronkelijk een jachthond, maar loslopen gaat prima omdat ze hun eigenaar in het oog houden en prima te trainen zijn. Ze hebben een flexibel, vrolijk en opgeruimd karakter. 

 

Vachtverzorging bestaat uit dagelijks even borstel doorheen halen en klaar. Als je een show-vacht wil hebben, moet je de trimmer bezoeken. Wij deden dit vroeger echter niet. 

 

Cockers zijn lief en goed met kinderen. Ze zijn niet heel groot, een beetje kleine middelmaat. Ze komen in alle kleuren van de regenboog, figuurlijk gesproken uiteraard.  

 

Er zijn genoeg fokkers, dus als je geen kleurvoorkeur hebt, hoeft het niet lang te duren voordat je een goed gefokte pup in huis kunt halen. 

 

 

Lijkt qua uiterlijk totaal niet op een staffordachtige... maar ja, uiterlijk is ook niet alles. Als je zoekt naar een hond waarmee je lekker een balletje kan gooien zonder je druk te hoeven maken dat je hond in de clinch gaat liggen met een andere hond, dan zou ik het stafford idee loslaten. 

honden page profiel moosmoos

honden foto van moos

Labradoodle? Super sociaal, intelligent, speels, actief! Zijn er in drie maten , nog geen ras, maar zal nog wel gebeuren.

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

" Ik zie hier een paar keer de Labrador genoemd worden. Ja, dat is ook de standaard-gezinshond. Maar vergeet niet hoe enthousiast die kan zijn en aan kracht ontbreekt het deze hond ook niet. Wij hebben hier twee gezinnen in de buurt, met twee lab-reuen. Bij het ene gezin wordt de hond vaak uitgelaten door een dochter van een jaar of 16, en laat de hond los als ze hem niet meer kan houden en die vliegt al stuiterend op mijn niet zo aardige reu af, die overigens is gemuilkorfd, dus niets kan doen en hun hond doet verder ook niets kwaad, maar ik heb wel een gefrustreerde hond. De andere lab is bij onze reu toch al terughoudend, maar bespringt wel ons teefje met zwakke rug, omdat zowel de eigenares en hun  dochtertje van een jaar of 10 hem niet kunnen houden. Je moet je niet vergissen. hoe sterk een lab kan zijn en overmatig enthousiast is. Dus of dit de ideale gezinshond is? Ja, misschien, al er flink mee getraind wordt en de nodige cursussen krijgt. "

 



Dat ligt niet aan het labrador-zijn, maar aan een gebrekkige opvoeding. Hoe sterker de hond, hoe mínder hij juist zou moeten trekken, want dat kun je idd niet houden.

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

Nu worden er hier allemaal heel leuke honden opgenoemd, maar als meneer een voorkeur heeft voor staffords, dan vermoed ik dat hij stoerdere types toch echt leuker vindt?

Ik ben niet zo thuis in de stoerdere types, maar daar zitten toch ongetwijfeld ook honden tussen die wat meer gezinshond zijn? Is een boxer iets? Boxer-kenners reactie plz ;-) Ik heb daar altijd het beeld van dat ze veel socialer zijn naar honden, maar ik 'ken' maar heel weinig boxers dus geen idee. Of een Amerikaanse buldog, ik lees op de site van de rasvereniging dat deze met goede socialisatie als pup, wel hondsociaal kunnen zijn. Klopt dat, of zit de 'omslag' ook in dit ras als optie?

honden page profiel stephaniestephanie

honden foto van stephanie

iets herdersachtig? zijn ook gezinshonden

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

Misschien is meneer niet de enige die kiest wat voor hond het gaat worden.  Vrouwlief en de kids hebben misschien ook wel inspraak. Hij geeft aan zelf graag een stafford te willen, maar dat het gezin nog niet uit is over het ras, want een indicatie is dat de meningen in het gezin verdeeld zijn. 

honden page profiel WerkhondWerkhond

honden foto van Werkhond

Ik heb hier een terriër zitten die qua karakter in de buurt komt bij staffies, zelfde formaat ook, etc. Ik zou de Engelse staff zeker de ideale gezinshond noemen, 'dat de kinderen hem niet kunnen uitlaten door intolerant gedrag' ja je moet een kind ook geen labrador van 40kg laten uitlaten he, al is het een stafford of een labrador, je moet een hond kunnen lezen om hem goed uit te laten en weten te handelen in situaties. Dat intolerant gedrag naar soortgenoten is overigens wel iets om rekening mee te houden, naar mensen schatten van honden maar naar andere honden toe vaak niet aangenaam, of ronduit gevaarlijk. Wil je een hond om te gaan fietsen, verlaten terreintjes mee op te zoeken, lekkere aangelijnde wandelingen, een enorme kindervriend en zachtaardige hond die ook niet te groot is... een Engelse staff, maar wil je een hond die gaat spelen met alle andere honden die hij tegenkomt, dan is dit niet de juiste hond.

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Als je aangeeft waarom de voorkeur naar een stafford uitgaat, zijn er misschien nog wel andere rassen waar je niet aan hebt gedacht.

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

Niet eens persé 'spelen met alle andere honden die hij tegenkomt', maar meer het graag onaangelijnd met de hond een balletje willen gooien zonder bang te zijn dat de hond in ruzies terecht komt. En Richard gaf aan dat dit wel de bedoeling is. 

honden page profiel WerkhondWerkhond

honden foto van Werkhond

" Nu worden er hier allemaal heel leuke honden opgenoemd, maar als meneer een voorkeur heeft voor staffords, dan vermoed ik dat hij stoerdere types toch echt leuker vindt?

Ik ben niet zo thuis in de stoerdere types, maar daar zitten toch ongetwijfeld ook honden tussen die wat meer gezinshond zijn? Is een boxer iets? Boxer-kenners reactie plz ;-) Ik heb daar altijd het beeld van dat ze veel socialer zijn naar honden, maar ik 'ken' maar heel weinig boxers dus geen idee. Of een Amerikaanse buldog, ik lees op de site van de rasvereniging dat deze met goede socialisatie als pup, wel hondsociaal kunnen zijn. Klopt dat, of zit de 'omslag' ook in dit ras als optie? "

 Ik zou nu echt geen boxer of een ambull aanraden.. Dit zijn enorm energieke, stevige grote en zware gespierde honden, boxers zijn doorgaans sociaal maar vaak kunnen amerikaanse bullen het niet zo vinden met hetzelfde geslacht en ze zijn waaks en beschermend (de boxer niet zo maar dat is gewoon echt een blok energie)

Overigens zijn deze over het algemeen ook wat koppiger en minder will-to-please als de engelse staff

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

"  Ik zou nu echt geen boxer of een ambull aanraden.. Dit zijn enorm energieke, stevige grote en zware gespierde honden, boxers zijn doorgaans sociaal maar vaak kunnen amerikaanse bullen het niet zo vinden met hetzelfde geslacht en ze zijn waaks en beschermend (de boxer niet zo maar dat is gewoon echt een blok energie)

Overigens zijn deze over het algemeen ook wat koppiger en minder will-to-please als de engelse staff "

 



Okee, daarom vroeg ik het ook :-)
Met tieners en een goedgetrainde hond (die niet achter elke kat/hond/fietser aanvliegt) lijkt me trouwens dat je ook wel een sterke labrador of dan bijv. boxer zou moeten kunnen uitlaten, eerst natuurlijk onder toezicht zodat je weet hoe of wat.

Wij lieten als jonge tieners ook een tamelijk onbenullig lompe golden retriever uit; omdat hij goed luisterde was dat ook prima te doen, ookal woog die hond evenveel als ik. Maar dat moet je als ouders dan wel héél goed bekijken, of het gaat of niet.

honden foto van Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P)

Zou als eerste denken .....begin met een teefje die zijn vaak iets zachter van karakter kiezen ook min of meer wat meer voor het gezin.

Hier heb ik een tibetaanse mastiff gehad met kleine kinderen en hij was echt geweldig maar ook een middenslag keeshond was ook super en zijn ook heel slim en leren graag en dan ook veel uithoudingsvermogen.
Ja en wat Willemijn al zei de Newfoundlanders zijn ook erg leuk.
Denk dat het het handigst is als u eens gaat kijken op hondenshows om daar te zien en ondervinden wat de (v)oordelen zijn van fokkers en eigenaren

pagina 1 van 4 12 3 4
Volgende forumvraag: Welke fokker wel, en welke niet
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^