Hoe ga je hier mee om? Sadi beantwoord grommende hond best met een indrukwekkend grom en wilde erheen.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Sadi is inmiddels al bijna 1 en momenteel best aan het puberen, neem aan dat de puppyrubriek nog kan?

 

Twee weken terug tijdens een van de rondes stond er ineens een zwarte oudere hond voor onze neus.  Geen baasje te zien, kwam naar ons toe en snuffelde aan Sadi, begon erna te grommen. Ik heb samen met Sadi 2 passen terug gedaan en heb haar laten zitten, de hond bleef op die afstand staan kijken. Komt uiteindelijk een oudere man met een flexlijn in zijn hand. Oh daar ben je roept zijn hond om bij de zebra over steken, Sadi en ik vervolgen onze weg wil die hond terug naar Sadi die man min of meer zijn hond over het zebrapad heen drijvend. Heb toen de opmerking geplaatst Tja je kan je hond beter aan de lijn hebben het is geen losloop gebied.

 

(De opmerking als uw hond na het grommen tegen mijn hond (die wel aangelijnd is zoals het hoort) wat gedaan had en ze had zich verdedigd was er niet veel van uw hond over, heb ik voor me gehouden).

 

Tjaard komt van de week met een late ronde diezelfde hond tegen, hij vloog onmiddellijk  grommend naar Sadi haar achterkant, waarna Sadi zich razendsnel omdraaide door de voorpoten heen zakte en de hond strak bleef aan kijken , na even piepte ze kort twee keer waarna de andere hond omdraaide en weg ging.

 

Kom ik vandaag bij de dierenarts praktijk om een pipetje advantix te halen, is daar een ouder stel met een rotweiler pup van 10 weken en een wat oudere black en tan hond (weet zo niet welk ras/of kruising). De man had de oudere hond en hield die kort bij zich. Sadi en de pup wilden kennis maken, omdat Sadi nog best lomp kan zijn Sadi af gelegd en even samen kort laten snuffen. Sta ik bij de balie voor dat pipetje en Sadi wil achter me langs terug naar die pup begint die andere hond te grommen (terwijl hij ging staan maar wel bij zijn baas bleef staan), begint Sadi toch een potje mega terug te grommen... Ik heb haar naast me laten draaien en met de rug naar de hond toe laten zitten en daarna af met commando blijf. 

Om de praktijk uit te gaan moest ik langs de man en de hond heen heb voor de zekerheid haar licht begeleid met de hand aan het tuig (omdat ze best heel snel opzij kan duiken ?normaal omdat ze wat lekkers ruikt) maar ja dit was een geheel nieuwe situatie voor ons beiden.

 

Dat zet aan het denken, want ja dat kan haar ook in de problemen brengen terwijl ze eerder alles af deed met kalmerende signalen.

Nu is ze sinds 21 mei van haar loopsheid af wat volgens wat ik gelezen heb ze dan nu schijnzwanger zou moeten zijn. Zou dat invloed hebben op haar gedrag nu? 

 

Reageerde ze nu met indruk wekkend grommen door haar hormoonhuishouding e.d. nog niet terug hersteld is, kwam het doordat er een pup bij was, of toch door die twee ervaringen met die loslopende hond die haar met niet al te vriendelijke intenties benaderde. 

 

Tot op heden was ze super sociaal, gaf tijdig kalmerende signalen te zien en ging overduidelijk conflicten uit de weg. Door de situatie met die hond bij de praktijk vermoed ik dat ze mogelijk conflictsituaties niet meer uit de weg zal gaan.

En moeten we gaan inschatten of dit alleen geldt voor aan de lijn of ook los. Ik vind het erg lastig in te schatten, maar Sadi heeft enorm veel kracht, kan zeer goed met haar lichaam overweg en gebruikt dat ook. En als ik zie hoe ze met botten en antler te werk gaat heeft ze ook een enorme bijtkracht. Ik zou niet het risico willen nemen dat ze een conflict beantwoord en een andere hond letsel toe zou brengen. Voel me daaar wat onzeker over. 

 

Hoe zouden jullie de situatie voor zover dat kan bij een beschreven situatie inschatten en hoe vang je zoiets correct op.

 

Met Tosca vroeger hebben we nooit wat voor vorm van conflict gehad met andere honden, en Beauty was zodanig beschadigd en niet gesocialiseerd voor ze bij me kwam dat zij grotendeels andere honden vermeed. Of bevroor zeg maar. Nooit problemen gehad met andere honden.

Ik heb dus nog nooit een hond gehad die wel een conflict lijkt te beantwoorden. 

 

Als dit niet eenmalig is moeten we ons voorbereiden op hoe we dit het beste kunnen opvangen.

honden page profiel Spreken is zilver Zwijgen is Goud.Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

En oh ja heb ik er goed aan gedaan haar naast me te laten zitten met de rug naar de andere hond toe en daarna te laten liggen?

Je kan niet niets doen. Reageer je met foei, nee of zou je een lichte correctie toepassen wordt dat gekoppeld aan de grommende hond dus moet je niet willen denk ik.

 

Toch moet ze weten dat ze een conflict niet moet beantwoorden, mits zelfverdediging noodzakelijk is.

honden page profiel esther esther 3 doggies

honden foto van esther

ik denk dat je het prima aan hebt gepakt Renate....

het zou best kunnen dat haar hormonen nog wat in de war zijn.., en dat ze daarom wat pittiger reageerde dan anders...

als een hond schijnzwanger is dan zijn ze sowieso wat feller....( maar niet iedere hond is schijnzwanger na loopsheid )

vergeet daarnaast ook niet dat een dierenartsenpraktijk voor iedere hond nog een beetje extra spanning meebrengt...

 

maar verder zie ik zelf het grommen in de situaties die jij beschrijft niet echt als verkeerd of als een conflict....

de hond die haar van achteren grommend bestormd...., eigenlijk vind ik het wel logisch....

het is nu een dame he...geen polonaise aan haar lijf....

ik vind het zelf eigenlijk wel prettig als mijn mannen op die manier even terecht gewezen worden, door een teefje,  dan laten ze het wel uit hun hoofd om iets verkeerds te proberen...

honden page profiel Spreken is zilver Zwijgen is Goud.Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Ik hoop dat het puur hormoon kwestie is.

 

De dierenarts praktijk betekent voor Sadi zelf geen angst spanning of stress ze rent er haast binnen maar ging er er van puppy af aan elke week even de praktijk in om te wegen knuffel en een koekje halen en in de behandelkamer wil ze perse zelf op de tafel >zelfs als ze ervoor al gewoon op de grond behandeld/nagekeken is. Of ze moet de dierenarts praktijk nu als eigen beschouwen.. maar ja lijkt me niet want de andere hond gromde eerst.

 

Edit: ik had ergens gelezen dat in principe elk teefje na de loopsheid een soort van schijnzwanger is alleen dat het bij de een vrijwel niet terug te zien is terwijl het zich bij een ander extreem uit. Maar bij elke hond die hormonen zeg maar van slag blijven tot 10 weken na de eerste dag van de loopsheid. (Vandaar ook waarschijnlijk dat sterilisatie wordt aangeraden 3 maanden te wachten vanaf de start van de loopsheid omdat dan de hormoon huishouding en zo weer tot rust is gekomen.

honden page profiel BlaiseBlaise 3 doggies

Goed gedaan. Je hond heeft normaal gereageerd trouwens. Je hond is geen pup meer en laat zich niet zomaar wegsnauwen. 

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

" Goed gedaan. Je hond heeft normaal gereageerd trouwens. Je hond is geen pup meer en laat zich niet zomaar wegsnauwen.  "

 

Ja een puberende puber die puppy af is. Het gaat zo hard. En stond daarstraks gewoon compleet voor het blok, omdat we dit nog niet van haar gezien hadden. 

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

" ik denk dat je het prima aan hebt gepakt Renate....
het zou best kunnen dat haar hormonen nog wat in de war zijn.., en dat ze daarom wat pittiger reageerde dan anders...
als een hond schijnzwanger is dan zijn ze sowieso wat feller....( maar niet iedere hond is schijnzwanger na loopsheid )
vergeet daarnaast ook niet dat een dierenartsenpraktijk voor iedere hond nog een beetje extra spanning meebrengt...
 
maar verder zie ik zelf het grommen in de situaties die jij beschrijft niet echt als verkeerd of als een conflict....
de hond die haar van achteren grommend bestormd...., eigenlijk vind ik het wel logisch....
het is nu een dame he...geen polonaise aan haar lijf....
ik vind het zelf eigenlijk wel prettig als mijn mannen op die manier even terecht gewezen worden, door een teefje,  dan laten ze het wel uit hun hoofd om iets verkeerds te proberen... "

 

Zoals met dat mannetje dat grommend op haar achterkant vloog de eerste ontmoeting had ik al zoiets van ik vertrouw die hond niet en Natuurlijk mag ze dan voor zichzelf opkomen. Ik vond het eigenlijk  zoals Tjaard omschreef dat ze reageerde door de voorpoten gebogen en strak aanstaren (nadat die hond haar duidelijk in de kont had willen happen grommend en wel) heel erg duidelijk en met haar houding en reactie besloot de andere hond de strijd toch maar niet aan te gaan (die zou hij ook verloren hebben).

 

Maar ja in t geval van de dierenarts praktijk zat er 4 meter tussen haar en de grommende hond waar ze behoorlijk naar terug gromde en naar toe wilde. De honden kenden elkaar niet, en hadden geen kennis gemaakt. Sadi had wel even kort contact gehad met de pup die bij die andere hond in de roedel hoorde) Het baasje van de grommende hond zat zelf op een stoel en hield de hond kort bij zich met een strakke lijn, daarmee zou hij zijn hond zelf gevoed kunnen hebben.

Door zijn houding had ik Sadi ook geen gelegenheid gegeven kennis te maken met de hond. (Iets later bleek maar goed ook).

 

Ikzelf had me toen het grommen begon van oh lekker dan, vervolgens Sadi die terug gromde van huh wat doet ze nou.... best indruk wekkend.... Vervolgens dan rustig naast me laten zitten met de rug erheen, maar eerst de verbazing en vervolgens het besef van hier moet ik goed en zorgvuldig op reageren.  En ja toch ga je na die tijd twijfelen of je alles goed hebt gedaan en zelfs de gedachte van wat als dit gebeurd bij een baas die zijn hond kort langs laat passeren en die hond gromt als eerst zet zich dit dan voort, tja dat weet je natuurlijk niet.

We zullen nu moeten kijken denk ik hoe het gaat en of het inderdaad rond eind juli rustiger wordt en het toch de hormonen zijn geweest of het zich doorzet.

 

 

Trainen doen we momenteel met Sadi niet bij de hondenschool i.v.m. dat Tjaard niet zo lang kan staan en lopen, ikzelf niet kan inplannen dat ik ele week op dat uur volledig mijn rust zelve ben. (Ik train alleen met Sadi in de omgeving als ik dus die volledige rust heb) 

Heb daarstraks wel contact gehad met de hondenschool en krijgen straks dag en tijd door even voor een privéles, gewoon even wat dingen kortsluiten en ook kijken hoe met name ik bepaalde dingen kan op vangen. We hebben er alles aan gedaan haar zo goed mogelijk te begeleiden en juist nu ze in die puberfase is en wellicht hormonen een rol spelen (omdat ze pas loops is geweest) is het nog belangrijker dat we alles goed blijven doen.

 

honden page profiel Jeroen & LolaJeroen & Lola 3 doggies

honden foto van Jeroen & Lola

1 teefje hier heeft na de loopsheid ook nog een aardige tijd een slecht humeur, beetje nors en snauwerig. dus ik herken dat zeker ja...zou goed kunnen zijn dat dat het is

misschien ook een beetje spanning omdat je bij de DA bent?

 

van lola ken ik het ook...maar dat is gewoon lola, die pikt niet zo vaak snauwen van vreemde honden...maar die is er consequent in haha

 

ik denk ook dat je het goed opgelost hebt, en ik zou me er ook niet te druk om blijven maken

we hebben allemaal wel eens eens een mindere dag, dat we eens uit onze slof schieten

 

 

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

" 1 teefje hier heeft na de loopsheid ook nog een aardige tijd een slecht humeur, beetje nors en snauwerig. dus ik herken dat zeker ja...zou goed kunnen zijn dat dat het is
misschien ook een beetje spanning omdat je bij de DA bent?
 
van lola ken ik het ook...maar dat is gewoon lola, die pikt niet zo vaak snauwen van vreemde honden...maar die is er consequent in haha
 
ik denk ook dat je het goed opgelost hebt, en ik zou me er ook niet te druk om blijven maken
we hebben allemaal wel eens eens een mindere dag, dat we eens uit onze slof schieten
 
  "

 De dierenarts loopt ze met plezier naar binnen dat is geen spanningsbron voor ons of Sadi ze is er bijna net zo thuis als thuis zeg maar.

We blijven er wel even extra alert op. Wil het wel in goede banen leiden. Niet alleen in Sadi's en ons belang maar ook in die van andere. Op zich is ze sociaal en doet ze het heel goed. Maar zou niet zo moeten zijn dat ze conflicten zou gaan opzoeken snap je. Ze heeft een mega kracht en zou behoorlijk wat schade kunnen aanrichten dat willen we niet natuurlijk. En denk wel dat het erg belangrijk is hoe we hier nu mee om gaan. Sturen wij dit in de juiste baan zal het vast allemaal mee vallen, maar als wij iets fout doen kan dat escalatie tot gevolg hebben lijkt mij. 

 

Maar de planning van even een prive les is onderweg (gewoon voor de zekerheid) hoor straks wanneer het kan.

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

In principe staat de prive les voor morgen vroeg 10 uur.

Helaas met een slag om de arm, want mijn vader is gister met spoed opgenomen. En s'avonds nog geopereerd voor een monster van de lymfeklier.

Eind van de middag krijgen als het goed is iets meer duidelijkheid, maar het is allemaal erg onzeker en beangstigend. (Symptomen lijken op lymfklier kanker of slokdarmkanker), maar moeten nu eerst de officiële diagnose afwachten en kijken wat de mogelijkheden zijn.

 

 

 

honden page profiel Martin, Liz† en Lola.Martin, Liz† en Lola. 3 doggies

honden foto van Martin, Liz† en Lola.

In dergelijke situaties meed ik in het vervolg de honden met enige agressie. Maar een echt conflict heb ik nog niet meegemaakt Renate. Dus tips kan ik je niet geven.

 

Sterkte met je vader!

honden page profiel Martin, Liz† en Lola.Martin, Liz† en Lola. 3 doggies

honden foto van Martin, Liz† en Lola.

Trouwens, ik kan me wel goed voorstellen dat je je onzeker voelt met zo'n grote en sterke hond, die als ze wil, zelf wel bepaalt wat goed is.

 

Misschien iets om met je trainer over te praten?

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

" In dergelijke situaties meed ik in het vervolg de honden met enige agressie. Maar een echt conflict heb ik nog niet meegemaakt Renate. Dus tips kan ik je niet geven.
 
Sterkte met je vader! "

 Bij mijn vader is lymfklier kanker geconstateerd maar zou in een vroeg stadium zijn en dus behandelbaar. Al blijft het af wachten of een behandeling goed aan slaat we hopen er het beste van.

 

Ik zou morgen een prive les hebben samen met Sadi o.a. om dit door te spreken en even wat handvaten met Sadi. Maar dat moet heel even wachten zijn beiden emotioneel even instabiel en niet handig om dan te gaan trainen. Heb wel via internet contact met de trainster voor alvast wat handvaten.

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Vandaag gedeeltelijk de familiedag bijgewoond. De herder van oom en tante waar Sadi toen ze de helft kleiner was hard voor weg rende omdat de herder nogal blaft. Is de situatie Compleet anders ze komt blaffend in de buurt en Sadi kijkt alleen maar en herder draait om en loopt weg. Waar ze bij 2 kleinere hondjes uit de familie continu doorgaat. 

Het feit dat ze alleen maar keek en niet terug blafte of gromde of wat voor ander gedrag dat we liever niet wensen, dus supertrots op Sadi zeker na dat grommen bij de dierenarts praktijk. Geeft toch gevoelsmatig wel weer wat meer vertrouwen, dan heeft die hond in de praktijk echt iets gehad dat op de een of andere manier echt niet betrouwbaar was dat Sadi zo terug reageerde.

honden page profiel Martin, Liz† en Lola.Martin, Liz† en Lola. 3 doggies

honden foto van Martin, Liz† en Lola.

Dit klinkt heel erg goed Renate! Geweldig en dat voor (nog steeds) een pup!

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Ik was er wel heel gelukkig mee.

honden page profiel Martin, Liz† en Lola.Martin, Liz† en Lola. 3 doggies

honden foto van Martin, Liz† en Lola.

Meer nieuws over je vader? En hoe gaat het met Tjaard?

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Mijn vader heeft vandaag de petscan gehad, maar daarvan is nog geen uitslag ook nog niet van de beenmerg puntie. Morgen start de chemo en ja is afwachten of dat goed aanslaat.

 

Tjaard zijn been is nu even een paar dagen wat minder geweest omdat ie op de familie dag te lang heeft gestaan, dan krijgt ie dus op zijn donder, maar over t algemeen hersteld ie wel steeds sneller. Maar echt weer spierweefsel aanmaken en zijn beenspieren sterker krijgen gaat pas als die steunkous af mag en dat duurt nog even.

 

Op de familiedag bij binnenkomst was Sadi lastig te houden maar eenmaal wat gewend heeft ze het supergoed gedaan ook met de kinderen. Ze is een heerlijke knuffelkont.

 

 

honden page profiel Martin, Liz† en Lola.Martin, Liz† en Lola. 3 doggies

honden foto van Martin, Liz† en Lola.

Goed om te lezen Renate. Sterkte voor beiden. En met Sadi, ik zou me verder geen zorgen maken.

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Wat ze na die tijd heeft laten zien zag er goed uit. Dat was weer onze Sadi zoals we haar kennen 

honden page profiel Martin, Liz† en Lola.Martin, Liz† en Lola. 3 doggies

honden foto van Martin, Liz† en Lola.

Nu toch weer gerust gesteld? Zo zie je maar weer: de soep wordt nooit zo heet gegeten......

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Als je bepaald gedrag van je eigen hond nog niet eerder hebt gezien tja in mijn geval gaan dan wel ff alarmbellen je moet zien uit te vissen waarom ze nu zo anders reageerde en of t wordt omgezet in iets standaards of puur eenmalig iets was. Natuurlijk zal een rol spelen hoe je er zelf mee omgaat dat heb ik zo goed mogelijk geprobeerd te doen.

 

Ik denk overigens dat ze schijnzwanger is. Tepeltjes licht opgezet en ze liep van de week met haar fleecedeken en vetbed te slepen en zelfs te knuffelen met Garfield onze rooie kater.

honden page profiel Martin, Liz† en Lola.Martin, Liz† en Lola. 3 doggies

honden foto van Martin, Liz† en Lola.

Lijk me geweldig om te zien!

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Ik sliep al helaas Tjaard heeft er naar zitten kijken  S'nachts als Sadi op haar kussen ligt te slapen of er half naast ligt Garfield ook vaak naast haar  Ben ik heel gelukkig mee ook dat ze terug contact zoekt met snuffelen neus aan neus. Beauty draaide altijd haar kop weg, puur uit onzekerheid het eng vinden was erg jammer want de katjes hadden respect voor haar en wilden graag contact maar kregen die dus niet terug.

 

En nu met Sadi wel (waar ze dan ook wel weer even aan hebben moeten wennen).

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

Ik vind het eigenlijk geen probleem als een hond een keer een grom terug geeft. Bij de DA zat ze aan de lijn, kon niet weg is een heel anders situatie dan los. Heb je goed gedaan weggedraaid laten zitten. Zo leer je haar hoe ze het kan oplossen en haal je haar uit die situatie. 

 

Gefeliciteerd met haar verjaardag

honden page profiel Sem en yinzSem en yinz 3 doggies

honden foto van Sem en yinz

Ik zou het grommen niet afstraffen.
Grommen is ook een manier van communiceren onder de honden.
Honden proberen op deze manier aan te geven, dat een andere hond te dicht in hun persoonlijke ruimte komt.
Bij de ene hond grommen ze misschien niet en vinden ze het prima,
Maar bij de andere hond dat voelen ze zich niet prettig bij.
Net zoals wij mensen niet iedereen even aardig vinden.
Door te grommen zeggen ze eigenlijk, he ga weg jij! Ik vind dit niet leuk!
Grommen wilt dus niet zeggen dat ze dan niet sociaal zijn.
Grommen klinkt voor ons mensen niet leuk, maar voor honden is dit een communicatie middel.
Het beste wat je kan doen, je deed het al.. Afstand nemen, weg gaan uit de situatie. Als een andere hond gromt, haal je hond dan uit de situatie.
Als je grommen gaat corrigeren en straffen, dan kunnen ze niet duidelijk maken naar een andere hond wat ze bedoelen, en dan heb je sneller de kans dat ze zullen gaan bijten.

honden page profiel Spreken is zilver Zwijgen is Goud.Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Het is ook zeker niet zo dat ze niet sociaal is. Maar het was een complete verassing. Plus behoorlijke puber en het viel gewoon op dat ze naast grommen echt er heen wilde terwijl ze normaal conflict vermijdend reageerde zeg maar. Maar het is inmiddels wel heel duidelijk dat het echt specifiek iets met deze hond is geweest.

 

Edit: paar schrijffouten uit gehaald

Volgende forumvraag: Botjes en snoepjes pup
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^