Weer ontstoken ogen!?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SitaatjeSitaatje

honden foto van Sitaatje

Hallo Allemaal,

 

Een tijdje geleden heb ik een topic geopend over de ontstoken ogen van Sita. We zijn inmiddels helemaal over op KVV. Op zich gaat dit redelijk goed, af en toe nog wel wat gras eten (buikpijn misschien?) maar ontlasting gaat een stuk beter nu ik Haaksbarf en Tinlo samen voer.

 

Helaas heeft Sita weer ontstoken ogen, het graan is het dus waarschijnlijk niet. Dit keer minder rood, maar veel meer vuil uit haar oogjes. Ik  heb echt geen idee wat ik nog moet doen. Is er iets preventiefs wat zou kunnen helpen? Het gras is hier heel erg hoog, het zou natuurlijk kunnen zijn omdat ze door dit gras loopt er iets prikt, of in haar oogjes komt. Maar dat is natuurlijk slecht te beoordelen. Ik heb het nu vanochtend weer met gekookt water schoongemaakt, zodat ze er zelf niet aangaat krabben.

 

Het blijft dus gevoelig bij haar. Ze heeft eerder antibiotica zalf gehad aangezien het toen ook zo rood was, de DA heeft ook testjes gedaan, traanvocht enz. was allemaal in orde. De DA heeft de laatste keer gezegd, wanneer je denkt dat ze er geen last van heeft, moeten we het maar even zo laten. Want er is niks te vinden. Nu heeft ze er wel last van, want het is snot is echt groen en best veel, dus ze wrijft het met haar eigen pootjes er steeds uit. Nu kan ik wel weer naar de dierenarts gaan, maar goed dan krijgt ze waarschijnlijk weer die testjes en druppels/zalf. Ik wil niet dat ze om de haverklap antibiotica zalf krijgt, ik ben meer opzoek naar een andere oplossing.

 

Wat zouden jullie doen? Of hebben jullie tips?

Alvast bedankt!

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond

Lijken een beetje dezelfde klachten als onze Misia! Wij hadden ook steeds dat haar ogen ontstoken waren en ze had regelmatig darmklachten. De dierenarts heeft voor een paar 100 euro testen gedaan, maar er kwam nooit iets uit. KVV ging het ook niet perse beter mee. Uiteindelijk ging het met haar buik maandenlang goed op Lukullus blikvoer, maar nu is dat ook weer af en toe aan het rommelen (gras eten ook), ook de ogen blijven lastig.
Wij maken preventief de oogjes elke dag schoon en gebruiken de oogdruppels van ANIBIO Oogverzorging, die kopen we bij www.alsa-nature.nl. Die zijn op natuurlijke basis..en werken hier goed. Wij zijn ook na de 3e keer antibiotica gestopt, want na de kuur kwam het bijna gelijk terug.

Binnenkort ga ik naar een natuurgeneeskundige met Misia, naar Ana van vitaaldier.nl.
Een vriendin van me gaat er ook heen met haar hond en is zeer tevreden. Onlangs was er bij de hondenschool een hond die was vanuit de dierenarts doorverwezen naar Ana! Deze hond had erge allergieen en zat aan de prednison, inmiddels zei de vrouw dat haar hond nou bijna nergens meer last van had en ook van de prednison af was.

Mocht ik daar geen hulp kunnen vinden dan probeer ik denk ik Tannetje Koning.

honden page profiel SitaatjeSitaatje

honden foto van Sitaatje

Ik ben benieuwd of er niet iets is van natuurlijke kruiden wat ik zou kunnen probere

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond

De oogdruppels van Anibio zijn geloof ik natuurlijk, zit Hamamelis in. Wij gebruiken ze dusver al een aardig tijdje en zodra we even stoppen merk je gelijk dat het minder goed gaat.

Het is wel een beetje symptoombestrijding denk ik, want ik moet wel uit gaan zoeken waar deze ontstekingen steeds vandaan komen. Vandaar dat ik binnenkort even een afspraak maak met die natuurgeneeskundige..

honden page profiel EsraBEsraB

honden foto van EsraB

Mijn DA gaf aan dat er wel preventief iets aan te doen is (aangezien die van mij ook ontstoken ogen had, en qua ras hier wel vaker last van zou kunnen gaan krijgen). Ze zei toen dat ze iets had dat je bij de eerste verschijnselen van irritatie zou kunnen gaan gebruiken. Weet niet meer precies wat het nou was, maar i.i.g. een middeltje voor de ogen met vit. A. Misschien eens naar vragen bij je eigen DA?

honden foto van Claudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo

Is haar huid wel in orde?
Misschien heeft ze allergie voor de grashalmen en pollen
net als mijn Sarah lijkt te hebben.
Ik heb van de homeopatisch dierenarts
Pollen Puur druppels meegekregen en lymfedrainage om
te reinigen van alle antibiotica die ze steeds had gehad.
Dit moet ik over het eten doen.

honden page profiel MartineMartine

honden foto van Martine

Tranende ogen kunnen ook een teken zijn dat er iets anders mis is met je hondje.

Ik zou zeker niet zelf gaan dokteren en desnoods langs een oogarts gaan of een tweede opinie vragen.  Tranende ogen kunnen zoveel oorzaken hebben : ontsteking, allergie, te hoge druk van het oog en een teken van algemene zwakte...

Ik zou dus niet opgeven en blijven naar DA gaan tot de oorzaak gevonden is.

honden page profiel SitaatjeSitaatje

honden foto van Sitaatje

Ik wil nu verder gaan kijken dus oogspecialist/homephaat of wat dan ook. Hebben jullie adviezen? Of ervaringen?

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Als dit een steeds terugkomend probleem is bij Sita, zou ik toch een veterinair oogarts raadplegen. Dierenartsen hebben alleen kennis van de meest voorkomende oogproblemen, maar geen specifieke kennis van de ogen van dieren.

 

Een van mijn vorige honden had volgens mijn dierenarts regelmatig een bindvliesontsteking (conjunctivitis). Mijn DA schreef elke keer Cavasan oogzalf voor.

 

Echter op een gegeven moment had mijn hond geen baat meer bij deze zalf en kreeg ik een ander middel voorgeschreven, wat ik volgens mijn DA slechts 1 week mocht gebruiken. De klachten bleven aanhouden. Ik ben toen naar een Veterinair oogarts bij de kliniek Wagenrenk in Wageningen geweest. Ik moest doorgaan met de zalf, waarvan mijn DA zei dat ik er mee moest stoppen. Het was geen conjunctivitis maar uveitis (regenboogvlies/vaatvlies ontsteking).

 

Mijn hond had overigens geen vuile ogen; maar kneep met zijn ogen en verdroeg slecht licht.

 

Jouw dierenarts heeft waarschijnlijk de Schimmer test gedaan door een speciaal papiertje in het onderste ooglid van je hond te plaatsen, waarmee hij kon meten of er voldoende traanproductie is en dit dus geen dry eye syndroom is in combinatie met een ontsteking (keraconjunctivitis).

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

" Ik ben benieuwd of er niet iets is van natuurlijke kruiden wat ik zou kunnen probere "

 

Ontstoken ogen kunnen diverse oorzaken hebben. Kan van binnenuit komen, maar ook door invloeden van buitenaf. Mijn oudste hond heeft regelmatig last van ontstoken ogen en dat is zeker veroorzaakt door de pollen hier. Ook deze week weer bal. Hij had flinke klodders etter. Ik spoel hem met kamillewater dat desinfecterend is en gebruik natuurlijke oogdruppels die ook helpen bij bindvliesontsteking. Hij heeft verder geen beschadigingen aan zijn ogen, dat laat ik regelmatig controleren i.v.m. zijn beginnende ouderdomscataract. We zijn nu 2 dagen verder en de etterogen zijn sterk verminderd, het vlies achter zijn ogen minder rood geïrriteerd. Gaat dus de goede kant op hiermee. Voorheen gebruikte ik ogentroost druppels die ook effectief zijn voor het doel. Het zijn vaak prima vervangende middelen die juist ook preventief inzetbaar zijn in tijden dat het nodig is.

 

Ik lees dat je net bent overgestapt naar rauwe voeding. Ontstoken ogen passen ook in het beeld van ontgiften, evenals e-ven-tu-eel een allergische reactie op iets uit voeding. 

honden page profiel Eurasier jongenEurasier jongen

honden foto van Eurasier jongen

Ik gebruik van Beaphar Vitamine A zalf en heb daar heel goede resultaten mee.

 

honden page profiel SitaatjeSitaatje

honden foto van Sitaatje

Ik heb 18 juni een afspraak bij Wagenrenk in Wageningen, dan gaan we daar maar is verder kijken.

honden page profiel Claudia en Tibetaantjes Sarah en ChenpoClaudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo

honden foto van Claudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo

De huid is in orde? Alleen de ogen?
Is het de huid en de ogen dan klinkt het
als allergie en niet iets met de ogen.
Krabt ze? Is het in de zomer en in de winter?

Zijn het alleen de ogen dan lijkt een
oogarts verstandig.

Is het allergie dan zou ik naar een homeopatisch DA
gaan. Die kunnen dat vaak heel goed behandelen.
Bij de conventionele DA klinieken krijg je gauw
antibiotica of zalven met corticosteroiden wat je liever niet
wil.

Ik ben maandag bij de homeo DA geweest en dus pas met de spullen van de Homeo DA begonnen.

Sarah was aan het krabben en niezen en heeft steeds vieze oogjes. Dan wreef ze over haar matje met haar kop of wreef het schoon met haar pootjes. En haar huid is ontstoken. De roodheid is weg maar nog zo zwart.
We merken het vooral iedere keer als ze door hoog gras heeft gelopen met van die grashalmen.
Dus we gaan uit van pollen allergie voorlopig.
Ook omdat ze het in de winter niet heeft. Lijkt het niet voedselallergie te zijn. Ze krijgt ook glutenvrij eten etc.


honden page profiel SitaatjeSitaatje

honden foto van Sitaatje

Sita heeft al een tijdje wat schilvers op haar huid. Alleen het gekke is daar krabt ze niet aan. Ze krabt nu wel sinds een week of twee ongeveer onder haar buik steeds, ik heb haar een extra pipet gegeven omdat ik dacht misschien heeft ze vlooien. Ik heb het idee dat de pipet wel iets heeft geholpen, het krabben is iets minder. Overigens heb ik haar huid gecontroleerd en niets te vinden! Die ontstoken ogen zijn ook in de winter. In de winter maar 1 x geweest en nu afgelopen 5 maanden wel 4x. Vorige keren wat langer dan nu. Nu was het drie daagjes (vanochtend bijna over) ze krijgt KVV Tinlo en Haaksbarf (konijn,paard, geit, lam en vis).

honden page profiel PipaPipa

honden foto van Pipa

Zou zeker naar de da ook gaan, 18 juni duurt nog even...Al is het maar voor een verzorgende zalf met vit A

honden page profiel SitaatjeSitaatje

honden foto van Sitaatje

Bedoel je voor haar ogen? De DA wil niet opnieuw zalf geven voor ontstoken ogen, het is nu weer weg de ontsteking. Het is zo gek het komt en gaat!

honden page profiel Eurasier jongenEurasier jongen

honden foto van Eurasier jongen

De tip van de vitamine A zalf heb ik eerder gegeven, onze hond heeft ieder jaar in het voorjaar wel last van gevoelige ogen en met tocht en zand  ( waarin hij graag mag rollen)kunnen zijn ogen ook niets.

Verder heeft hij geen enkele klachten. Op het moment dat hij last van zijn ogen lijkt te krijgen geef ik eenmaal daags een streepje vit A in zijn ogen voor een paar dagen en daarna heeft hij nergens geen last meer van.

Natuurlijk als dit een symptoom is van iets anders moet daarna gekeken worden, maar behalve wat ik boven aangaf is daar bij onze hond geen sprake van en helpt de zalf en hoeft er geen antibiotica aan te pas te komen.

Ga ik na de Da krijgt ik dit wel.

 

Schilfers op de huid kunnen meerdere oorzaken van heel eenvoudig tot redelijk gecompliceerd is mijn ervaring. Het kan met elkaar te maken hebben, maar zoals je kunt lezen is dit in ons geval niet zo en wellicht bij jullie ook niet.

honden page profiel SitaatjeSitaatje

honden foto van Sitaatje

Update:

Ik weet nu niet zo goed wat te doen! Ik heb vanochtend een afspraak gemaakt om naar Wagenrenk in Wageningen te gaan voor verder oogonderzoek. Halverwege de dag ging ik nog eens nadenken en belde ik nog eens met de dierenarts. Ik vertelde haar dat we op 18 juni een afspraak hebben bij Wagenrenk. Ook vroeg ik haar van zou het geen allergie kunnen zijn? Ook omdat ze laatste weken wat meer jeukt en die schilverd heeft ze al een tijdje. Ze zei onderzoeken nasr allergie is een lang traject en begint vaak met het voer. Ik vertelde haar dat we sinds een week of 8/10 over zijn op KVV en dat het juist alleen maar beter ging. Ze vertelde ook ondanks dat het beter gaat ze wel ergens allergisch voor zou kunnen zijn. Als we dat willen testen moeten we op een speciaal dieet gaan (brokken). Waar niks in zit van wat ze nu krijgt! Maar ze adviseerde wel on toch eerst naar de oogarrs te gaan, mocht daar iets uitkomen kan het misschien opgelost worden en zou het dieet wellicht niet hoeven. Dat schijnt veel lastiger te zijn vooral voor Sita dan alleen de oogonderzoeken. Testen op pollen/voedsel allergie kan niet zomasr via bloed/prikken. Althans dat doen ze niet zomaar.

Wie weet wat ik nu het beste moet doen???

Ik weet het niet meer!

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

Als mijn dierenarts heeft uitgesloten dat mijn hond oogletsel of een beginnende oogziekte heeft, zou ikzelf niet naar een specialist gaan, maar eventueel een holistisch dierenarts consulteren. Er zijn behoorlijk wat kruiden zoals ribus nigrum en venkel bijv. die inwendig enorm bijdragen aan genezing van oogontstekingen. Indirect versterken deze kruiden de afweer bij eczeem en andere huidproblematiek. Een goede visolie of een goed probioticum aanvullend hebben hetzelfde effect. Verder ben ik geen voorstander van de niet erg betrouwbare allergietesten. De desensibilitatie die daarop volgt, zijn niet geschikt voor elk type hond en een behoorlijke belasting extra op het systeem en orgaanfuncties. Ik heb zelf 2 honden met atopie, waarvan de oorsprong verschillend is en ik heb geleerd om daar anders op te anticiperen, juist om mijn honden gezond te houden en niet verder de vernieling in te werken. Op voedsel valt hier in Nederland weinig te testen, dus zal je eventueel kunnen elimineren om reacties te bepalen. En dat kan enorm goed op verse voeding, waarin geen toevoegingen zitten die juist in brokvoeding wel zitten en alsnog op gereageerd kan worden. Bij ontstoken ogen die geregeld toch een tijd weg blijven, denk je meer aan invloeden van buitenaf of voeding. Daar kan een oogspecialist verder niets mee. 

 

In Cavasan vitamine A zalf zit ook chlooramfenicol, een antibioticum. Bij teveel gebruik zou resistentie op een oogbacterie kunnen optreden. Wellicht is je dierenarts daardoor wat voorzichtig dit te veelvuldig voor te schrijven ter preventie.

honden page profiel SitaatjeSitaatje

honden foto van Sitaatje

Ik kom hier dus ook niet verder. De ene zegt niet zelf dokteren de andere zegt wel zelf zalfjes/kruiden toepassen. Ik weet het niet meer. Het gras eten heeft ze sinds ze op KVV zit. Ik ben eigenlijk meer in staat om gewoon weer lekker op brokken over te gaan dit schiet allemaal niks op. Bovendien snap ij niet wat ik nu zou moeten/kunnen zelf doen ipv die specialist enz.

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

Hoe oud is je hond? Het zou nog ontgiften kunnen zijn.

Je kunt op KVV gaan elimineren. Dan geef je 1 diersoort die ze nog niet heeft gehad, gedurende 8 weken. Daarna ga je een diersoort erbij doen etc.
Je moet dan een merk nemen die echt graanvrij is. Vaak zegt men graanvrij/glutenvrij te zijn, maar zijn ze dit niet.

Gras eten is vaak op te lossen met (suikervrije) waterkefir en/of Sanofor Veendrenkstof. Vaak als de darmen beter op de rit zijn, worden de allergiën/intoleranties ook minder. De weerstand word immers hoger.

Maar als je het op wilt geven en nu weer terug naar brok, kan dat natuurlijk ook. Alles kan.. Maar of je er verder mee komt?

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker

honden foto van Yara

" Ik kom hier dus ook niet verder. De ene zegt niet zelf dokteren de andere zegt wel zelf zalfjes/kruiden toepassen. Ik weet het niet meer. Het gras eten heeft ze sinds ze op KVV zit. Ik ben eigenlijk meer in staat om gewoon weer lekker op brokken over te gaan dit schiet allemaal niks op. Bovendien snap ij niet wat ik nu zou moeten/kunnen zelf doen ipv die specialist enz. "

 Heel herkenbaar dat hulpeloze gevoel.

De da heeft 2 weken terug aangegeven dat yara waarschijnlijk atopie voor pollen ah ontwikkelen is en sindsdien lees ik me ook suf over alle opties en de vaak verschillende meningen. 

Als je toch aan een allergie denkt is dit misschien een nuttig topic.

Ik volg het in elk geval en krijg er een beetje hoop van,  omdat er naar de hond in zijn geheel wordt gekeken ipv 1 symptoom.

Maar goed ik heb er dus (nog) geen ervaring mee.

honden page profiel Eurasier jongenEurasier jongen

honden foto van Eurasier jongen

In Beaphar vit A zit overigens geen antibiotica en is in de dierenwinkel te verkrijgen.

Dit zit in cavasan wel en dit koop je dan ook bij de dierenarts. Maar dit ter info wat betreft de zalf.

Wat je het beste kunt doen weet ik niet.

 

Ik hoop dat je er uit zult komen en dat je een oplossing zal vinden.

 

 

 

honden page profiel SitaatjeSitaatje

honden foto van Sitaatje

Sita wordt bijna twee. Ik volg nu nog het KVV menu die jij voor me had gemaakt Roosje. En wat is dat waar je het over hebt wat oo te lossen is voor het gras eten. Zou jij wel in dit geval naar een oogarts gaan? Want de dierenarts geeft aan dat zij lang niet kan sien wat een specialist wel kan zien qua ogen en haren.

honden page profiel SitaatjeSitaatje

honden foto van Sitaatje

Sita wordt bijna twee. Ik volg nu nog het KVV menu die jij voor me had gemaakt Roosje. En wat is dat waar je het over hebt wat oo te lossen is voor het gras eten. Zou jij wel in dit geval naar een oogarts gaan? Want de dierenarts geeft aan dat zij lang niet kan sien wat een specialist wel kan zien qua ogen en haren.

honden page profiel SitaatjeSitaatje

honden foto van Sitaatje

Sita wordt bijna twee. Ik volg nu nog het KVV menu die jij voor me had gemaakt Roosje. En wat is dat waar je het over hebt wat oo te lossen is voor het gras eten. Zou jij wel in dit geval naar een oogarts gaan? Want de dierenarts geeft aan dat zij lang niet kan sien wat een specialist wel kan zien qua ogen en haren.

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

Als tijdelijke oplossing zou je de ogen kunnen spoelen met afgekoelde kamille thee. Kamille werkt verzachtend en anti bacterieel.

honden page profiel SitaatjeSitaatje

honden foto van Sitaatje

Oke en welke stappen zou jij nu eerst gaan nemen Roosje? Jij hebt wel redelijk wat ervaring hiermee toch?

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

" Sita wordt bijna twee. Ik volg nu nog het KVV menu die jij voor me had gemaakt Roosje. En wat is dat waar je het over hebt wat oo te lossen is voor het gras eten. Zou jij wel in dit geval naar een oogarts gaan? Want de dierenarts geeft aan dat zij lang niet kan sien wat een specialist wel kan zien qua ogen en haren. "

 



Je zou de Haaksbarf eend eruit kunnen gooien. Daar kan nog wat graan in zitten.

Sanofor Veendrenkstof is een soort modder achtig papje, wat je door het eten geeft. Het is een soort prebiotica (ik koop het bij ellensdierenwinkel.nl, maar die server ligt plat).


Water kefir is een levend probioticum, wat je ook door het eten geeft:
http://www.kefirshop.nl/a-36056929/kant-en-klare-kefir/aquakefir-concentrated-100-ml-waterkefir-concentraat/
Deze moet je wel verdunnen.

Wat betreft een specialist of niet, dat is helaas een keuze die je zelf moet maken. Jij bent de enigste die jouw hond kent en ziet en dus jouw hond kan beoordelen.

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

" Oke en welke stappen zou jij nu eerst gaan nemen Roosje? Jij hebt wel redelijk wat ervaring hiermee toch? "

 



Ik zie je hond niet en kan dus niet beoordelen of er daadwerkelijk wat met de ogen is. Drib heeft ook een hele periode groene troep uit haar ogen gehad. Dit verdween vanzelf. Ik ben daar heel eerlijk niet mee naar de da geweest.
Bij Drib leek het met ontgiften / ophoping van afvalstoffen te maken te hebben.
Maar zelfde geldt heeft jouw hond een beschadiging aan de ogen of ingroeiende haren etc, maar dan zou jouw da dat ook gezien moeten hebben, lijkt mij. Waar denkt jouw da nu aan, dat hij een specialist adviseerd?

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: help mijn hond at AXE douch gel
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^