dominantie? of is hij gewoon nergens bang voor.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Ilse Ilse

honden foto van Ilse

Ik zit met een probleem wat betreft onze pup. Hij is nu 12, weken en enorm ondernemend en speels. Super lief voor ons en in principe niet overmatig druk bij ons in huis.dus tot zover niks te klagen. Het enigste waar ik tegen aan loop is dat hij bij alle honden groot of klein de baas wil spelen. Hij gaat met de voor poten bovenop de rug van alle honden staan. Hij bijt de andere honden uit speelsheid. Hij blaft om ze uit te dagen. Dit komt hem wel eens op een grauw van een volwassen hond te staan. In mijn ogen alleen maar goed daar leert hij van. Maar nu hebben vrienden ook een labrador pup gekregen een teefje, van 8, weken. Wij hebben een reu van 12, weken. Dus eigenlijk weinig leeftijd verschil. Wel is de grote moment teel een enorm verschil. Alleen nu maakten ze eerst lief kennis door te snuffelen en te likken enz., maar toen begon het storm ging bovenop het pupje staan. Daarna begon hij op haar te reppelen. Vervolgens beet hij haar overal waar hij haar pakken kon snuit buik rug staart enz. hij gromde en blafte enorm tegen haar. Dit was de eerste keer dat ik echt een beetje bang was voor de situatie. Hij leek wel doorgedraaid. Dit was niet speels bijten en grommen in mijn ogen. Het,teefje krijste en gromde van haar af leek wel een kat zo n geluid kraam er eruit. Wat zou in deze het probleem zijn geweest en hoe moeten weer met deze situatie omgaan? Wij willen graag dat de honden goed samen gaan want we zien elkaar wekelijks.iemand tips?

honden page profiel elianne elianne

honden foto van elianne

Een pup, óók van 12 weken, is ondernemend.
Alles is nieuw.( later kunnen bij sommige honden een angstperiode aanbreken, hoeft niet...maar het kán)

De ene pup is de ander niet, zeker qua karakter.

Jouw pup vind de jongere pup ozó spannend, hij weet met zichzelf géén raad en toont dit gedrag.

Is zeker niet leuk, dat begrijp ik.

Wat jouw taak ( vind ik hoor)op dát moment;
Jouw pup uit deze "stress" situatie halen.

Dat doe je bv door hem te roepen en af te leiden met een speeltje.
Deze ontmoeting heeft ws tóch iets te lang geduurd.

Wat betreft de ontmoetingen met andere honden, lijkt dit gedrag van jouw pup, toch op stress.

Een pup krijgt tijdens wandelingen zoveel aandacht, en geaai van andere baasjes, want ze zien er zó schattig uit....

Dat is ook zo, maar omdat wij als mens niet alle lichaamstalen herkennen of zien, krijg je soms "vervelende" situaties.


Jij als baasje kan daar wat onzeker van worden, én dat voelt een hond, ook een pup zeer goed aan.

Ik heb 2 Leonbergers als pup in huis gehad. Die zijn met dr 4 maanden nóg als een beertje zo lief om te zien...

Als ik liep te wandelen en ik kwam andere baasjes tegen, dan zei ik ook van; Sorry ben aant oefenen.., want nu vind u het leuk om hem zo lief te laten springen, maar als ie 60 kg weegt....dan niet ;-)

Als baasje zijnde moet jij dingen voor je pup beslissen, snap je ?

Ik zou met je vrienden en hun pup even naar een onbekend terrein gaan.

Neem heerlijke snoepjes mee en laat ze lekker dr gang gaan.
Ontstaat er een situatie die jij niet wilt, haal hem er op een vriendelijke manier uit (snoepje/balletje)

2 dagen later ga je weer.

Ga je naar les? Zou je ook kunnen doen.
Heb zelf de theorie-lessen gedaan, ging voornamelijk over de inprentingsperiode.

Van het negatieve het positieve maken.

Val niet altijd mee hoor.

Maar nu goed investeren, is 12 jaar plezier!



honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky

honden foto van Wakkere husky

Nee joh, da's geen dominantie. Sowieso een vaak verkeerd begrepen iets. Wat ik wel lees is dat het een kleine dondersteen is en lekker ondernemend. Wat je beschrijft met de 2 pups: ingrijpen. Vergelijk het even met 2 kleuters op de speelplaats: die laat je ook niet elkaar de kop inslaan in de zandbak. Jonge honden kennen hun grenzen niet en kunnen dat zeker niet onderling goed uitzoeken. Zodra een van de pups het niet leuk meer vindt. afbreken (en liefst al daarvoor). 

 

Ik denk dat jouw kleine dondersteen meer heeft aan interactie met stabiele volwassen honden waar hij manieren van leert dan aan puppy-speeltijd. 

 

Hier staat wel een leuk stuk over pups, opgroeien en grenzen

http://suzanneclothier.com/nederlands/er-een-roedel-voor-nodig-om-een-puppy-groot-te-brengen

 

en hier een leuk stuk over dominantie

http://suzanneclothier.com/nederlands/die-verdraaide-dominantie-discussie

 

Succes! 

 

Trouwens, nog een tip: laat hem niet zomaar op alle andere honden afstormen. Er zijn honden die niet van pups houden (ik heb zo'n exemplaar) en hem gewoon een knauw zouden kunnen verkopen en dat wil je nou ook weer niet want dat is een iets te negatieve ervaring ... 

honden page profiel Ilse Ilse

honden foto van Ilse

Bedankt voor jullie reacties. Wat betreft de eerste reactie ik geloof niet in het feit dat hij angst heeft. Hij kwispels altijd en vraagt totaal geen steun aan mij. Terwijl hij als hij iets spannend vind hij bij mij blijft staan of bij me terug komt holen. Wel was de situatie zo dat hij erg moe was. Misschien was hij ook ineens enorm overprikkeld want kwam net bij iemand anders vandaan wat we op visite waren. Dat was ook een kindje en een andere hond. Ik dacht impulsief ik ga even bij de nieuwe pup kijken. Maar kan me voorstellen dat het beet iets teveel voor onze baby was. Wat betreft het af laten stuiven op andere hoven dat doe ik nooit. Als we een hond tegen komen vraag ik een aantal meter voordat we bij de hond zijn aan de baas of hij erbij mag of kan wat betreft de hond en de baas.

honden page profiel Spreken is zilver Zwijgen is Goud.Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Bij alle honden willen spelen groot of klein is normaal. Je pup is onbevreesd en heeft nog niet zo goed de hondentaal leren keren. Alleen door te spelen en bij doorgaan en niet luisteren naar signalen van honden die het genoeg worden zal ie eens op zijn nummer worden gezet. 

 

Kalmerende signalen van Turid Rugaas is een boekje dat voor ons zeer behulpzaam is geweest m signalen van onze eigen hond en anderen te leren herkennen. te begrijpen wat er om gaat en te zien wanneer het voor een andere hond genoeg is je kan wachten tot de hond corrigeert je kan ook zelf tijdig het spel afronden om conflicten te voorkomen.

 

Onze pup is op een week of 14 voor de eerste keer op haar plek gezet door een klein mopshondje... Sadi bleef doorgaan speels enthousiast stuiterbal steeds haar poot op de rug van het mopshondje.  Ze bleef maar doorgaan terwijl het mopshondje allerlei signalen gaf, gapen, tongelen, rug toekeren hoofd wegdraaien noem maar op. Totdat het genoeg was en het mopshondje haar op haar plek zette. Oke even vervelend want je bent snel bang dat je pup iets gebeurt. (in sadi har geval was het noodzakelijk dat het een keer gebeurde). Na de correctie even rust terug gebracht afgeleid en haar gewoon los laten lopen ze heeft op dat zelfde veld waar de mopshond ook nog was met andere hondjes gespeelt. kwam het mopshondje in de buurt stopte ze even met spelen. Uiteindelijk hebben ze nog even neus aan neus aan elkaar gesnuffeld (dat vond ik erg belangrijk omdat het puur een correctie was sadi was te ver gegaan maar de mops was geen vvijand endan moet je proberen zo positief mogelijk af te sluiten anders kan je pup weer doorschieten in angst en dat wil je niet).

 

Maar gaander weg juist door te spelen hier en daar netjes gecorrigeerd te worden signalen te leren kennen die honden afgeven heb je straks een pup die weet wanneer het genoeg is, of wanneer een hond geen interesse heeft. Daar gaat een tijdje overheen maar het is in mijn ogen een super normaal proces.

 

 

Verder kun je door de eerdere signalen zelf beter zien wanneer je je hond uit spel moet halen en let ook op overprikkeling na even spelen raakt je pup overprikkeld sommigen zoals onze sadi gaan dan keihard door(we zagen haar dan harder en feller worden) en werd dan ook wat gemener (feller op de poten e.d.) te worden zie dat signaal en haal je pup uit het spel (dat voorkomt vervelende situaties). Voor je pup is het teken dat het genoeg is geweest en dat het tijd is rust in te bouwen. Lekker naar huis op haar/zijn rustplekje.

 

In het geval van samen met het andere pupje goed begeleiden. Snuffelen prima zacht spel prima zo gauw jou pup harder word, op de pup gaat staan, probeert te reppelen, klaar einde spel haal jou pup weg bij het kleine pupje en maar hem tot rust door bijvoorbeeld aanllijnen of in elk geval bij je te houden. Je kan het later nog eens proberen, (niet te vaak want dit heeft op beide pups veel impact. Maar zo gauw je ongewenst gedrag van jou pup waarneemt of het kleine pupje is duidelijk iets niet prettig te vinden haal jou pup uit het spel. Uiteindelijk zal het kwartje vallen dat dat gedrag niet gewenst is en dat hij steeds bij dat gedrag uit het spel wordt gehaald. (niet boos of wat ook want dat gaat je pup weer koppelen aan het geen hij ziet, gewoon naam van je pup noemen "klaar" het is genoeg geweest. haal hem rustig uit het spel /uit de situatie en neem samen met je pup afstand.

 

Feitelijk moet je jou pup in deze begeleiden in wat gewenst gedrag is. Wij hebben sadi nooit met jongere pupjes laten spelen mede omdat ze onstuimig en groot was. Wel legden we haar af zodat het andere pupje even kunnen kon maken, dit zijn dingen die je echt moet begeleiden jou pupje ziet veel dingen nog niet begrijpt veel dingen nog niet in dit geval moeten het baasje (of de baasjes) hem//haar lere welk gedrag gewenst is, gaat het goed "goed zo"dat is zachtjes dat is braaf. gaat het te druk te wild "klaar"einde spel

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^