Jaloezie?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Anita, Bono, Chewie en Sita (R.I.P)

Hallo allemaal,

 

Alweer een tijdje geleden dat ik hier was, maar wel steeds meegelezen als ik advies nodig had. Meestal kon ik de onderwerpen wel vinden, maar helaas dit keer niet. Het gaat nl over het volgende: Mijn golden retriever Chewie is een leuke, lieve, aanhankelijke en sociale hond. Maar............. Zodra er andere reuen in mijn buurt komen, kan hij heel fel reageren en grijpt ze ook als hij de kans krijgt. Maakt niet uit welk ras of hoe groot ze zijn, de enigen waarbij hij het niet doet, zijn hele kleine hondjes. Loop ik gewoon door en schenk geen aandacht aan de andere hond, toont hij ook geen interesse en reageert hij ook niet, maar zodra de reu naar me toe komt of naar hem komt, is het mis! Dit gedrag heeft hij niet met teefjes, dat gaat wel altijd goed.

Ik weet niet goed hoe ik dit gedrag moet corrigeren, hou hem meestal vast en wanneer hij begint te grommen, corrigeer ik hem door NEE te roepen, maar het helpt helemaal niks, hij blijft het gewoon doen helaas! Best wel vervelend dat ik steeds op moet letten of de honden in het bos een reu zijn of een teefje. 

Hij doet het bij volwassen reuen en niet bij jonge exemplaren, daar speelt hij gewoon mee. We hebben hier in de buurt ook een rottweiler waar hij steeds mee heeft gespeeld en van de ene op de andere dag alleen nog maar mee vecht als hij de kans krijgt, zo jammer! Wie heeft er een idee waar ik mee geholpen ben?

honden page profiel Koning Obi Koning Obi 3 doggies

honden foto van Koning Obi

Vindt hij het echt spannend als reuen naar jou toekomen of gewoon naar hem toekomen? Dat laatste kan ik wel begrijpen namelijk sommige honden vinden het wel erg spannend/vervelend als een hond naar ze toe komt en ze zelf aan de lijn zitten en dus nergens heen kunnen. Dat laatste had onze golden retriever namelijk ook. Vaak is dan één slechte ervaring genoeg om het altijd mis te laten gaan. Zo had Lobbes dat ook met een labrador reu die ineens voor z'n neus stond. Sindsdien kon hij die specifieke hond niet meer zien of het was mis. (Beide honden overigens).

 

Ik zou gewoon sowieso geen honden aan elkaar laten snuffelen aan de riem als je hond zo reageert. Los zal het wel goed gaan of niet? Ik denk dat het roepen van NEE op dat moment ook niet helpt omdat je hond waarschijnlijk niet eens door heeft dat het tegen hem bedoeld is. Wie weet roep je het naar de andere hond die zo "onbeleefd" was om ineens je hond zo te benaderen. Misschien een beetje een vage uitleg maar je hond pijlt zich aan jouw stemming dus als jij ook heftig gaat reageren zal hij dit ook doen. 

 

Ik vermeed andere honden en liet hem niet aan de lijn snuffelen. Liep soms om en voila na een poos ging het weer beter en kon ik andere honden passeren zonder dat hij een kik gaf. Je moet gewoon de spanning voor zo'n hond zo laag mogelijk houden. Onze Lob had het overigens ook alleen bij andere reuen want die waren het allerspannendst!

honden foto van Anita, Bono, Chewie en Sita (R.I.P)

Hallo Gastinnetje,

 

Dankjewel voor je reactie. Hij doet het juist als hij losloopt in het bos en als er een reu naar hem toe komt, gaat gelijk die staart rechtop de hoogte in. Besteed de reu geen aandacht aan mij, dan is het goed, komt deze wel naar mij toe en krijgt hij aandacht van me (wat ik overigens niet meer durf te doen) dan is het mis.

Zijn andere reuen met elkaar aan het spelen, waaronder mijn andere hond (ook een reu), een labrador-kruising, dan gaat hij ergens op een afstand liggen en me in de gaten houden.

 

honden foto van Anita, Bono, Chewie en Sita (R.I.P)

Niemand tips? 

honden page profiel Koning Obi Koning Obi 3 doggies

honden foto van Koning Obi

Apart.. dan lijkt het inderdaad meer echt meer alsof hij jouw claimt.  Ik dacht dat je het bedoelde in een aangelijnde situatie. Onze reuen hadden/hebben dat eigenlijk ook beide een beetje. Onze Lady die heeft dat juist helemaal niet die interesseert het geen moer wie er bij je in de buurt komt. Dus dat is dan wel weer typisch.. alsof reuen het eerder hebben of zo.

 

Lobbes kon er nooit tegen als ik aandacht gaf aan m'n vriend dan moest en zou die z'n dikke bips er ook tussen wurmen. Soms liet hij ook vocaal even weten dat hij er ook nog was. Obi heeft dat eigenlijk ook wel een klein beetje maar wel in een veel mindere mate. Bij beide honden geldt wel dat IK altijd het meeste met hun ondernam en ze mij wellicht het meest als baas zagen en dus ook claimden. Obi is ook echt mijn hond, Lobbes was de "familiehond". Maar een andere hond aanvallen? Nee dat niet. Vind het wel apart... zou  niet weten hoe je dat zo kunt verhelpen. Dus bij deze even een upje!

 

 

 

 

honden page profiel Ziva < 3Ziva < 3 3 doggies

honden foto van Ziva < 3

Mijn reu kan soms in mildere variant zo reageren naar andere reuen, dit is vooral zo gekomen sinds mijn teefje voor het eerst loops werd. Dat zou ik als enige reden kunnen bedenken of dat hij eens een keer meemaakte dat een hond te dicht bij jou kwam en sindsdien het liefst het voor is?

honden page profiel DoberkikiDoberkiki 3 doggies

honden foto van Doberkiki

Hoe oud is hij?

 

denk ook aan 'claimgedrag'; de interessante uithangen om jou te imponeren, want dan heeft hij je aandacht.

Zo doet hij niks als de anderen niet komen (ja, hij is de coole) maar als ze komen staat hij paraat!

 

Ik zou even de 'negeermodus' aanzetten.(beetje verder consequent doortrekken)

zie je een reu komen, lijn hem aan en wandel 'chill' door. af en toe een babbeltje tegen je mannetje, kalm houden. (niet paniekerig praten, let op je stemhoogte!)

 

Komen de andere reuen, zelfde procedure.

 

en is hij cool gebleven; een beloning!

 

je komt er wel!

 

 

honden page profiel sorayasoraya 3 doggies

honden foto van soraya

Een volwassen reu zijn is serious business.Wat ik leer met mijn volwassen teef-die doet eigenlijk hetzelfde als wat jouw reu ervaart- is dat ze zo reageert omdat ze die honden als dreigend ervaart.Het grommen en willen happen is communicatie,hij vraagt om meer ruimte in deze voor hem te dreigende situatie.

 

En 99% van de tijd is de hondentaal/communicatie van de aankomende(stormende ) hond bar slecht te noemen!

Honden zijn van zichzelf conflict vermijdend,nu breken wij wel een gedeelte af van die taal en daar gaat het dan ook mis.Denk aan dat in de hondentaal recht op elkaar aflopen dreigend/uitdagend en onbeleefd,het is alles behalve conflict vermijdend.

Waar het mis gaat is dat wij als mens ten eerste de pup/jonge hond met iedere hond kennis laten maken,ook vaak aan de lijn,daardoor kan de hond uiteindelijk (bij het volwassen worden) problemen krijgen,doordat wij altijd op de stoep blijven lopen-omdat dat voor ons nu eenmaal normaal is- brengen wij onze honden dus altijd in een rot situatie,want vlak langs elkaar lopen op een stoep ,dat gaat in 1 rechte lijn,daarom zijn er ook veel uitvallende honden aan de lijn,ze krijgen simpelweg de ruimte niet om iets anders te kiezen(hun eigen goede taal) ,ondertussen leren zij zichzelf aan...en wordt het dus normaal dat zij altijd op deze te confronterende manier honden tegen komen.Ze kunnen hierop verschillend reageren,er zijn ook hele zelfverzekerde honden die trekken zich niks aan van andere honden,maar er zijn er naar mijn ervaring meer bij die het absoluut niet trekken om steeds andere honden te zien/ontmoeten en dus ook te moeten communiceren op een confronterende manier.

 

Dat zo benoemd te hebben..terug naar jouw hond en situatie.

Kleine hondjes zijn klein,zijn voor onze grotere honden niet dreigend,dus daar hoef je je ook niet druk om te maken.

Let voor jezelf eens op (of denk terug aan de afgelopen situaties) hoe vaak de hond die op jouw hond afkomt hoe deze aan komt...in een rechte lijn? Misschien ook nog vrij snel of zelfs rennend?(allemaal te dreigend en verkeerd gedrag..tenminste als je geen ruzie wilt krijgen dan doen honden dat over het algemeen anders..van nature) Kijkt de aankomende hond ook nog recht in het gezicht van jouw hond?(weg kijken is een kalmerend signaal,daarmee stellen ze elkaar gerust,dus aan komen lopen in een rechte lijn,vlot lopend en aankijkend is niet conflict vermijdend).
En wie komt er nu wie opzoeken? Komt die ander altijd naar jullie toe gelopen..of gaat jouw hond het zelf opzoeken,loopt hij op andere honden af of blijft hij liever bij jou lopen en bemoeid hij zich lekker met zichzelf?
Als hij het zelf nooit opzoekt door er zelf naar toe te rennen/dreigend,dan nu echt gaan beginnen met goed begeleiden en beschermen,omdat hij er anders straks ook voor zal gaan kiezen om andere honden dan maar alvast zelf weg te gaan jagen...dat is namelijk de volgende stap,als hij steeds zich zo bedreigd voelt door andere honden.

 

Dus in het kort:

 

Niet conflict vermijdend gedrag:

-rechte lijn interactie

-snelle loop tot rennen/aan komen denderen

-recht aan kijkend

-lichaam in hele rechte houding

 

Wel conflict vermijdend gedrag(dus vriendelijk bedoelt):

-Rustig lopend

-lage(re) houding

-weg kijkend/aftastend contact zoeken

-in een bochtje aan komen lopen (erg belangrijk),soms al snuffelend aan de grond,samen met het weg kijken,kopje laag

-soms zelfs gaan zitten of liggen(zonder te fixeren!)

 

Verder de tip voor jezelf om je hond te beschermen.Ga goed met hem oefenen om op jou te letten,zodat je zijn aandacht kan vragen,kan belonen met wat lekkers en op die manier op een kalme manier met hem door kan lopen(als hij naar jou kijkt,dan heb je ook al weer -voor beide honden- een andere communicatie of zelfs geen communicatie geregeld).

Accepteer voor jezelf dat je hem vaker moet aanlijnen als je een onbekende hond ziet aankomen.Je kan ook er voor kiezen om alvast te roepen naar de ander of het een reu is wat hij/zij bij zich heeft,is het een reu dan vraag je meteen of deze even aangelijnd kan en dan lijn jij ook die van jou aan en ga je met zo'n ruim mogelijke bocht om elkaar heen om door te kunnen lopen.Je kan ook oversteken als de ruimte het toe laat.Of als mensen niet mee werken(wat ook ..in mijn omgeving...voornamelijk gebeurd) dan kun je terug vallen op dat je goed hebt geoefend met je hond om hem naar jou te laten kijken en mee te lopen,of steek over,of jaag de andere hond weg,of als alles al voor je neus staat,jouw hond kort houden en die ander bij de halsband pakken(even je spierballen goed gebruiken..mochten de honden het toch heel dreigend vinden zo dicht bij elkaar,maar mijn ervaring is dat vreemde honden zich héél makkelijk laten leiden door vreemde mensen) en het baasje roepen zo snel mogelijk te komen.

 

Bescherm je hond zo goed mogelijk,hoe meer hij ziet dat JIJ het wel zal oplossen en ook kan oplossen hoe minder hij zich er druk over zal maken en hoe minder hij zicht bedreigd voelt,en gaat communiceren op zijn hondse manier(een andere kan ook niet haha)

 

 

 

honden page profiel sorayasoraya 3 doggies

honden foto van soraya

" Hallo Gastinnetje,
 
Dankjewel voor je reactie. Hij doet het juist als hij losloopt in het bos en als er een reu naar hem toe komt, gaat gelijk die staart rechtop de hoogte in. Besteed de reu geen aandacht aan mij, dan is het goed, komt deze wel naar mij toe en krijgt hij aandacht van me (wat ik overigens niet meer durf te doen) dan is het mis.
Zijn andere reuen met elkaar aan het spelen, waaronder mijn andere hond (ook een reu), een labrador-kruising, dan gaat hij ergens op een afstand liggen en me in de gaten houden.
  "

 Je kan het claimen noemen...maar hij zal het zien dat jij niet de juiste inschatting maakt en/of dat het beter is dat je deze hond niet zomaar toelaat bij jullie.Ik dacht vroeger ook weleens van mijn hond 'is dat nou nodig zo direct afkappen met een grom/brom en een snauw'??!!Nou dat was dus idd nodig ,want een paar seconden later sprong zo'n onbesuisde/onbeleefde hond recht tegen mijn mond in volle vaart! Auuww!

 

Bedenk ook dat zo'n reu dan ook direct en recht op jou afloopt,geen respect en geen conflict vermijdende taal,dat ziet jouw hond en ziet er niet veel goeds in.

 

En ergens heb ik ook het idee dat honden die er gevoelig voor zijn ..ook erg onzeker kunnen worden over de situatie als wij mensen ineens een andere hond dichtbij toelaten.

Mijn hond gaat al vrij snel over in oversprong gedrag als ik honden aai,ik hurk zelfs,dus die andere hond komt ook rustig bij me..Mila zie je dan al kijken  gaat zitten,haar poeperd begint te 'kriebelen',gaat krabben,komt nog zelf even neuzen met mijn neuzen met die hond en gaat weer wat krabben enz.

Ik zie dat zij er ongemakkelijk van wordt..9 van de 10 keer,dus doe het niet heel vaak,alleen als ik zeker weet dat zij er niks van problemen mee gaat krijgen met die andere hond.

honden page profiel AlphaOmegaAlphaOmega 1 doggies

honden foto van AlphaOmega


Ik zou cursus nemen en leren om leiding te nemen. Zo te zien ben je de controle over hem kwijt..Hij neemt de leiding over.

honden foto van Anita, Bono, Chewie en Sita (R.I.P)

Dank jullie wel voor jullie tips, had ze vanmiddag al gelezen en toegepast in het bos. Het is erg goed gegaan moet ik zeggen, en alsof het zo moest zijn, was het ook erg druk met honden met hun baasjes. Ik heb hem in bescherming genomen en geclaimed nadat een andere reu tegen hem begon te grommen, ik heb hem bij een andere reu genegeerd en ben steeds weggelopen als deze naar me toe wilde komen en ook dat ging goed gelukkig!

 

AlphaOmega,

Omdat ik hier advies kom vragen over iets waar ik even geen raad mee weet, wil nog niet zeggen dat ik totaal geen controle over mijn hond heb. Ik vind het echt een stomme opmerking, sorry......

 

Dit is nu al de 2e keer dat ik hier weer zo'n verschrikkelijk stom en denigrerend antwoord krijg, ben net weer eens 2 dagen online hier......De reden dat ik hier niks meer gevraagd heb in die lange periode, zijn zulke betweterige antwoorden, word er misselijk van!

Ik wil degenen die wel met goede tips en antwoorden zijn gekomen heel erg bedanken voor de hulp en ik zal er ook zeker wat mee gaan doen, maar helaas stel ik hier geen vragen meer en reageer ook niet meer op andere topics, sorry, maar forums genoeg waar de mensen wel vriendelijk zijn en blijven.

honden page profiel AlphaOmegaAlphaOmega

honden foto van AlphaOmega


Het is niet om je te pesten hoor! stomme opmerking vind ik het ook niet om leiding te nemen en cursus te nemen.
Je zegt zelf in je verhaal dat je steeds meeleest als je advies nodig had. Ook zeg je dat je niet weet niet hoe je dat gedrag moet corrigeren en door nee te roepen hij niet luistert. Niets helpt hij blijft het gewoon doen. Jouw woorden! Dus nogmaal ga op cursus of zo.goede tip! ( lief bedoelt hoor! al klinkt het crue voor je)

Volgende forumvraag: Hoe leer je je hond ...
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^