gluten/granen allergie/intolerantie?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Emma & de golden mannen

Wij hebben een golden puppy van 10 weken nu samen bij onze golden van ruim 2 jaar.

Onze oudste golden krijgt van kleins af graanvrije brokken (Orijen) en daar doet hij het echt prachtig op.

Onze puppy is bij de fokker afgespeend op KVV en natuurlijk kregen wij een voorraad mee voor de eerste weken. Dit is onze eerste ervaring met kvv. Mijn man vindt kvv ronduit vies en die worsten een heel gedoe, hij wou eerst de voorraad van de fokker zelfs niet accepteren, maar ik heb aangedrongen om het toch te proberen. Mijn man wilt absoluut niet verder met kvv en voor mij blijft het gelijk (kvv of een heel goede graanvrije brok, in mijn ogen zijn allebei qua kwaliteit even goed). Geen probleem, we wisselen dus een beetje af (2 dagen kvv, 2 dagen brok) met elkaar om daarna volledig op Orijnen verder te gaan. Onze pup doet het op allebei ook exact even goed en eet ze ook even graag. Hier dus geen probleem.

 

Beetje lange intro eigenlijk om gewoon tot het volgende te komen. Met die kvv rollen (we hebben er van 500gr) meegekregen en een kleine pup is het soms niet goed te doseren. We deden eerst met 1 rol 2 dagen en nu met 2 rollen 3 dagen... Maar omdat het dan niet altijd net genoeg eten is, had de fokker ook koudgeperste brok meegegeven om aan te vullen (zelfde merk als kvv), omdat die wel tegelijkertijd met kvv mogen gegeven worden en "gewone" brokken niet. Het was een proefzakje ofzo, want de ingrediënten stonden er niet op.

 

Vorige week waren we een rol vergeten uit te leggen en toen hadden we maar 1/3e rol om te geven en moesten we aanvullen met aardig wat brokjes. Die dag hadden we ook goed zitten trainen met onze pup en ik breek de beloningskoekjes altijd in 3 (het gaat toch om de beloning op zich, niet de voeding zelf), maar mijn man (wééral) vaak zelfs nog niet in 2.

De dag erna zat onze pup serieus aan de diarree (echt spuitpoep, veel stinkende scheten) en ik zag uitslag (beetje eczeemachtig) op zijn buikje. Gelukkig was hij niet misselijk of had geen jeuk. Maar het was toch heel zielig.

Ik maakte meteen de bedenking dat dit aan de voeding moest liggen, want dat was de dag ervoor anders geweest dan anders. Ik ging de ingrediënten opzoeken van de koudgeperste brok en helaas, vol met granen. Ook de beloningskoekjes natuurlijk (dat is ook niet de bedoeling om daar zo veel van te geven, flinke uitbrander aan mijn man). We hebben meteen die koudgeperste brok en de beloningskoekjes weggegooid en geven onze pup niks van granen meer. We zijn graanvrije snoepjes gaan kopen.

24u graanvrij later was zijn ontlasting weer helemaal goed en de plekjes op zijn buik waren binnen de 3 dagen ook weer verdwenen. Erna ook geen diarree weer gehad. Ik was enorm opgelucht! Dit had nog lang kunnen aanslepen voor niks als ik niet zo snel de link gelegd had. 

 

Wat mijn vraag dus eigenlijk is. Is onze pup dan allergisch of intolerant aan granen en/of gluten? Op zich geven wij nooit meer iets met granen, zelfs geen koekje meer, maar ik vroeg het mij wel af. Wat zou het ook anders kunnen geweest zijn?

Ik las op internet dat pups die zonder granen afgespeend zijn daar intolerant voor zijn op jonge(re) leeftijd, omdat ze daar natuurlijk nooit gewend aan zijn. Maar ook dat dergelijke allergie zich pas uit na 6-9 maanden en nu zagen we na een dag al een hevige reactie?

 

 

honden page profiel CharlieCharlie 2 doggies

honden foto van Charlie

Als je kvv geeft en je wil dit afwisselen met koudgeperste brok, dan kun je dit niet samen geven. Dan krijg je inderdaad spuitpoep. Het beste is dat er 8 uur tussen zit. Daarom is het handiger dat je gewoon een vaste dag inpland voor de kvv.

Dus ik denk niet dat je pup allergisch voor granen is, maar dat de kvv in combinatie met de brokken de boosdoeners zijn.
Graan is nooit goed voor de hond, maar dat wist je al :-D

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

De meeste diarree gaat spontaan binnen drie dagen over. 

Verder kan je niet allergisch zijn voor iets waar je nog nooit mee in aanraking geweest bent. Tenzij er sprake is van een kruisallergie. 

Diarree door een allergie niet in een dag over.

Bij diarree door een intolerantie kan het wel snel over zijn.

Het kan zijn doordat er ineens veel brok gegeven is dat hij diarree heeft gekregen. Ook een grotere hoeveelheid voedsel kan diarree geven. Waar een brok 90% droge stof heeft, heeft een natte voeding tussen de 20-60%. Bij een gelijk gewicht aan kvv en brokken krijg je met de brokken veel meer binnen. 

honden page profiel Machtel, Romeo en Luca +Machtel, Romeo en Luca + 2 doggies

honden foto van Machtel, Romeo en Luca +

Romeo krijgt vers. Hij doet het er prima op. Ik heb er ook lang over gedaan om over te stappen, te meer omdat ik het eerst ook niet fijn vond, het bloed ed. maar uiteindelijk gaat het om de hond en niet om ons. Ik heb me erover heen gezet. We hebben nazaten van de wolf in huis en die eten kadavers. Nu ben ik er aan gewend en bovenal is het opmerkelijk hoe goed Romeo het doet op vers en daar gaat het om.  

honden foto van Emma & de golden mannen

@Charlie: ik dacht dat koudgeperste brok net wél mocht gelijk met kvv en geëxpandeerde niet? 

 

@Wendy: dat klinkt wel heel plausibel. Het was ong. 50/50 kvv/brok.

 

@Machtel: we geven een goede graanvrije brok waar we heel tevreden van zijn.

 

Bedankt voor de reacties en het meedenken. 

honden page profiel Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/Lien, Luca† en Wifi /wi:fi:/speciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/

de combi brok en kvv is echt hondgebonden.

 

een eet hier het door elkaar gemengd, de andere mag moet er 24 u overgaan en anders is het overgeven.

 

Orijen is een goede brok, ik zou deze dan ook gewoon geven, ook aan de pup. dat is geen probleem. de brok die je er hebt bijgegeven is waarschijnlijk van inferieure kwaliteit, maar ook ik eet kant en klare gerechten.

 

Heb je nog veel kvv liggen. even opmaken en over op orijen.

Ik zou na een keer diarree en pukels niet vrezen voor intollerantie.

allergiën worden opgebouwd, je hond is nog te jong om dit opb-gebouwd te hebben (door de band genomen)

 

btw: mijn hond eet trouwens vers, ik ben pro vers, maar orijen is een goede brok, niets mis mee.

 

Volgende forumvraag: Kan dit kwaad?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^