oefeningen voor bevordering coördinatie?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Onze 'kleine' Winter is inmiddels een aardig grote jongen, 24 Mei wordt hij alweer 1  Maar in veel van zijn bewegingen is hij echt nog een pup. Soms heb ik het idee dat hij van voren niet weet dat die van achteren ook nog leeft...

 

Hij weet bijvoorbeeld echt niet wat die met de trap aan moet nu die wat groter is. Eerst kon hij tree voor tree doen maar daar is die nu te groot voor, hij moet nu vrij diagonaal staan en je ziet hem dan echt in paniek schieten. Net alsof die geen idee heeft welke poot eerst moet en wat dan daarna komt. Zijn oplossing is dan maar zich 'gewoon' van de trap te storten (8 treden van BETON) en dat is natuurlijk niet de bedoeling... dan kunnen we denk ik in de loop van volgend jaar voor heup en elleboog foto's... 

 

Zo zijn er nog een paar voorbeelden. Soms lijkt het net alsof die geen idee heeft hoe die zijn poten moet gebruiken en in bepaalde situaties zie je hem daardoor in paniek schieten (het is niet zo'n bikkel...).

 

Ik zat er daarom aan te denken om zo'n beginnerssetje Agility toestellen aan te schaffen (hoepelsprong, hindernisje, tunnel en slalom paaltjes) om met hem te gaan oefenen en hem wellicht wat meer zelfvertrouwen te geven. Naar een echte les hoef ik met hem nog niet te gaan. De angstagressie waar hij mee te kampen had is er vrijwel helemaal uit, maar een grote groep honden is echt nog teveel gevraagd momenteel. Dus...

 

Zijn die agility toestellen een goed idee? Heeft iemand wellicht nog andere tips of oefeningen die we kunnen doen? Bij voorbaat dank! 

honden page profiel LindaLinda 3 doggies

honden foto van Linda

Ik ken dit probleem, ook Mayro had geen idee dat hij achterpoten had  Hij is 13 mei 1 geworden.

 

Wat wij gedaan hebben:

Fietsen, de hond in draf zodat hij de spieren beter traint. Elke dag 10 min. ongeveer. (in het begin streng gedaan de eerste 2/3 weken, nu doen we dit wel minder vaak) Zwemmen is ook heel goed.

Balans oefeningen, hij moest op krukjes gaan staan en van het ene naar het andere krukje lopen. We doen vaak een rij van 4. In het begin ging elk krukje om. (we hebben de krukjes bij de Action gehaald)

Je kunt wel balkjes laag doen dat hij er toch net overheen moet stappen, ging bij ons ook volledig mis de eerste paar keer.

Op een autoband o.i.d. laten staan met alle poten erop. Gaat nog niet altijd goed.

 

Pas op met agility, je vraagt al gauw te veel van zijn spieren/ gewrichten. De spieren zijn nog in ontwikkeling, dus je mag nog niet te veel vragen.

honden page profiel Lianne, Mara & MaybeLianne, Mara & Maybe 3 doggies

honden foto van Lianne, Mara & Maybe

Je kan hem bewuster maken van zijn poten door hem bijvoorbeeld te leren om op een krukje te staan met eerst 2 voorpoten, lukt dat goed kan je verder gaan met enkel 2 achterpoten.. gaat dat goed.. kan je hem helemaal op 2 krukjes laten staan... gaat dat goed kan je hem laten lopen over krukjes door er 4 achter elkaar te zetten en hem zo over de krukjes te laten lopen.. zoiets dus:

 

Met deze oefening wil je bereiken dat hij meer balans ontwikkeld, maar hiermee mis je dus eigenlijk het stukje bewustwording van waar zijn poten precies uithangen..

 

Wat je ook kan doen is hem leren door een hoepel heen te lopen.. dan moet hij goed al zijn poten optillen..

Wat ik ook nog kan bedenken is hem achteruit (dus eerst met 2 achterpoten) de trap op sturen (dus het commando 'back' of 'achteruit' is eerst nodig). Zo merkt hij ook dat hij zijn achterpoten op moet tillen voor de trap.

Kijk, daar kan ik zeker wat mee  Super bedankt! En toch ook fijn om te weten dat Winter niet de enige onhandige slungel is, hehe...

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

Daar had Spot ook heel veel last van, zeker op die leeftijd. Ik heb ergens nog een foto van hem terwijl hij rent waar alle 4 de poten een andere kant op wijzen ;-). 

 

Ik denk dat coördinatie oefeningen prima zijn, ik ging bv met Spot naar het bos en dan balanceren op een boomstam ed. 

Nou heeft Spot geen optimale bouw: hij is een slungel en een wat aflopende rug. Hij kan niet goed springen en ik moet het hem ook zo min mogelijk laten doen omdat hij anders last kan krijgen later van zijn rug (kom ik gisteren thuis, springt meneer van blijdschap 3x op de tuintafel ... zucht ... ) . Voor mijn hond zou hindernissen springen dus niet een goed idee zijn geweest. Op deze site staan ook 4 artikelen over leren springen http://suzanneclothier.com/nederlands/waarom-fluffy-niet-kan-springen (dit is het eerste artikel, de andere drie kan je vinden dmv de link onderaan het artikel). 

 

Er is trouwens ook nog een leuk boek over de lichamelijke ontwikkeling bij honden en hoe je kan zien wat je met ze kan doen 

http://www.marcelnijland.nl/boeken.html

(overigens geeft Marcel ook regelmatig lezingen over dit onderwerp, oa ook bij  http://www.cynocampus.nl/product/gangwerk-van-honden-5-juni-2014/

Haha, ja winter is ook echt nog een slungel, daar zit echt geen spatje elegantie bij  Zonet tijdens de wandeling remde die af van voluit rennen naar draven... en struikelde toen over zijn eigen poten en maakte een halve koprol   Dat ziet er heel komisch uit voor anderen waarschijnlijk, maar hij mankte daarna dus wel een flink aantal passen, de kluns...

 

Ik zal de link en het boek eens even gaan bekijken, thanks! 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

Hier een tip over de trap, is nl herkenbaar. Ik legde voertjes op elke tree en zo leerde ik haar toch tree voor tree nemen. Nu kan ze soms snel de trap af, maar wel tree voor tree. 

" Hier een tip over de trap, is nl herkenbaar. Ik legde voertjes op elke tree en zo leerde ik haar toch tree voor tree nemen. Nu kan ze soms snel de trap af, maar wel tree voor tree.  "

 

Heb ik geprobeerd, maar daar heeft die dan totaal geen oog voor helaas. Ik kan de snoepjes dan in zijn neusgaten duwen en dan pakt die ze nog niet aan. Hij schiet echt in de stress... maar bedankt voor het meedenken! :)

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

"  
Heb ik geprobeerd, maar daar heeft die dan totaal geen oog voor helaas. Ik kan de snoepjes dan in zijn neusgaten duwen en dan pakt die ze nog niet aan. Hij schiet echt in de stress... maar bedankt voor het meedenken! :-) "

 Ach, ventje! Heb je een gladde trap? 

"  Ach, ventje! Heb je een gladde trap?  "

 

Ja het zijn de twee trappen in de portiek, die zijn van een soort beton. Niet heel glad maar voor hondenvoetjes toch wel iets meer. Hij is er een keer lelijk afgetuimeld maar dat is echt al een half jaar geleden en daarna heeft die toch gewoon nog weer trap gelopen. Misschien dat die zich daarna nog een keer zeer heeft gedaan en dat mij dat net is ontschoten... vanmiddag hebben we eventjes op de eerste drie treden geoefend... drie treetjes op, dan weer naar beneden; dat ging best goed! Misschien dat ik het zo kan opbouwen :) trap op vind die niet eng. Hij neemt voor mijn smaak wel te grote sprongen, maar misschien wordt dat ook vanzelf beter met oefenen!

honden page profiel hondhond 3 doggies

honden foto van hond

Wat je ook kan doen om ze bewust te laten worden van hun achter poten. Is om een aantal stokken achter elkaar met een bepaalde ruimte er tussen. Eerst ver uit elkaar en steeds dichter bij elkaar. Je kunt de stokken uiteindelijk zo dicht bij elkaar leggen dat net zijn poot er tussen kan. De stokken liggen gewoon op de grond. In het begin kun je ze zover uit elkaar leggen dat hij bv met 4 poten een hele stap kan zetten voor hij bij de volgende is. 

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Als je veel dicipline hebt en geld kan je de long distance classes bij lolabuland doen. Gericht op balans, coördinatie en kracht.
long-distance-classes

En ik kijk graag naar het filmpje van Lexus. 

" Als je veel dicipline hebt en geld kan je de long distance classes bij lolabuland doen. Gericht op balans, coördinatie en kracht. long-distance-classes
En ik kijk graag naar het filmpje van Lexus.  "

 

Dat ziet er echt ontzettend gaaf uit! Zeker een optie om mijn vakantiegeld aan uit te geven, haha! 

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

"  
Dat ziet er echt ontzettend gaaf uit! Zeker een optie om mijn vakantiegeld aan uit te geven, haha!  "

 Dan verwacht ik wel een verslag op hp. 

Ik weet van mezelf dat ik dat niet volhoud, maar ik vind het wel onwijs stoer. Ik krijg altijd natte oogjes van het filmpje.

Volgende forumvraag: Pack to Basics: kent iemand het?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^