De wanhoop nabij.. Wat is dit?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel NovaNova

honden foto van Nova

Ondanks dat ik weet dat dit een gevoelig onderwerp is en dat ik ongetwijfeld volgens velen maar weer naar de dierenarts moet plaats ik mijn vraag toch. Wellicht is er iemand die deze symptomen herkend en/of ons een beetje in de goede richting kan sturen.

Na velen dierenarts bezoeken, diverse inwendige en uitwendige onderzoeken op verschillende locaties zijn we nog steeds geen stap verder. Is het (een vorm van) epilepsie, een gevolg van haar hartruis of toch iets anders? Milly, onze Cavalier van 9 jaar, kampt al langere tijd met een bijzondere kwaal. Tijdens momenten van rust “valt ze weg”, dit houdt een aantal seconde aan en na afloop is er (visueel) niks geks aan de hand. Geen gepiep, geen gehoest, geen veranderende ademhaling en geen andere opmerkbare verandering in gedrag of gesteldheid. Soms meerdere keren achter elkaar, soms sporadisch een enkele maar altijd tijdens rustmomenten.

Om mijn “vage” verhaal kracht bij te zetten heb ik het tafereel gefilmd:(Excuus voor de slechte kwaliteit)

Hopelijk is er iemand met de gouden tip of net dat ene, belangrijke, duwtje in de juiste richting dat ons, en Milly, verder kan helpen. Alvast bedankt!

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker

honden foto van Iris, Lynn & Sam

Wat ontzettend vervelend! Het is heel erg als je niet weet wat er mis is met je hond en dus niets kunt doen om hem of haar te helpen...

 

Ik heb eerlijk gezegd geen idee wat dit kan zijn, maar ik hoop dat jullie er achter komen zodat Milly weer snel de oude is!

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Ik vind het lastig om hierover te oordelen, maar valt ze niet gewoon in slaap?

Of denk ik nu heel simpel?

 

Onze kat had dat ook wel eens, was wakker maar moe, maar ging niet in slaaphouding liggen. Ik zag haar dan wegzakken en als ze met haar neus in het kussen zakte schrok ze wakker.

Mellow kan ook wel eens liggen met haar kop omhoog, ik zie haar ogen dichtzakken, haar koppie zakt langzaam omlaag en *plop* dan realiseert ze zich ineens dat ze niet wil slapen ofzo (nou ja, dat vul ik zelf even in).

 

honden page profiel zonnetjezonnetje

honden foto van zonnetje

Voor mij ziet het er ook zo uit. Alsof ze zit te dutten.

als alles is nagekeken, hart, bloed, etc, moet je je dan nog zorgen maken? 

honden page profiel NovaNova

honden foto van Nova

" Ik vind het lastig om hierover te oordelen, maar valt ze niet gewoon in slaap?

Of denk ik nu heel simpel?

 

Onze kat had dat ook wel eens, was wakker maar moe, maar ging niet in slaaphouding liggen. Ik zag haar dan wegzakken en als ze met haar neus in het kussen zakte schrok ze wakker.

Mellow kan ook wel eens liggen met haar kop omhoog, ik zie haar ogen dichtzakken, haar koppie zakt langzaam omlaag en *plop* dan realiseert ze zich ineens dat ze niet wil slapen ofzo (nou ja, dat vul ik zelf even in).

  "

 Dat klinkt inderdaad als een redelijke verklaring. En als het zo zou zijn, is dat een enorme opluchting. Het komt echter zo vaak voor zowel in mindere als in zeer heftige vorm (tot op de grond in elkaar zakken), dat we toch graag grondiger zoeken naar de oorzaak. Op de video is een zeer milde "aanval", timing is erg moeilijk.. O-)

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Het zou wel fijn zijn als het dat zou zijn ja. Als ze verder gewoon vrolijk en blij is en er uit de onderzoeken niks is gekomen, lijkt mij dat wel een redelijke verklaring.

 

Poes Puk heeft het 1 keer behoorlijk erg gehad. Lag op de zitting van de bank, met ingevouwen pootjes, zoals alleen een kat kan liggen. Beetje knikkebollen, kopje zakt omlaag, nog steeds knikkebollend, gevolgd door een soort *poef* waarbij ze met haar neusje op het zitkussen 'viel'. Normaal gesproken werd ze daar wakker van, maar toen dus niet. "Pukje?" ...... "Pukje?!" ...... "PUKJE!" en toen schrok ze wakker, keek wat verdwaasd om zich heen. Ik had een halve hartverzakking, terwijl zij gewoon heel diep sliep.

 

Zoiets heeft ze ook eens gehad op de leuning van de bank. Alleen viel ze er toen af en werd op tijd wakker (waarbij ze zich met haar nagels vasthield in de leuning).

honden page profiel Kim & TurboKim & Turbo

honden foto van Kim & Turbo

Ik vind ook dat het lijkt op in slaap vallen. Turbo heeft dit soms ook Dan denk je soms, waarom gaat ie nu niet liggen? Als ik dat dan zeg dan doet ie dat ook en beseft precies, Ah ja da's misschien beter. 

Als mens kan je dit soms toch ook hebben, als je voor tv zit en in slaap valt, iedere keer valt je hoofd naar voren, maar opstaan en in bed kruipen komt niet direct in je op ...

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Nova,

 

Nadat ik jouw filmpje bekeken had, heb ik de youtube filmpjes van Cavaliers met het Episodic Falling Syndrome gezien en de verschijnselen, die Milly vertoont, lijken hier niet op.

 

Ik denk zelf aan 2 mogelijkheden:

 

- het lijkt ook enigszins op een hond die zo moe is, dat zij slapen moet, maar tegen de slaap om een of andere reden vecht en dan weer wakker schiet. Knikkebollen en daarna het gevecht tegen de slaap.

 

- elke Cavalier heeft Chiari-achtige Malformatie en tengevolge daarvan heeft 70% van de Cavaliers boven de 6 jaar Syringomyelie. Zowel de CM als SM veroorzaken dezelfde verschijnselen. Hondjes met CM/SM kunnen ook een soort absences hebben. Heeft Milly andere verschijnselen van de volgende lijst: http://cavalierinfo.nl/forum/viewtopic.php?f=19&t=98

 

Als jouw dierenarts naar aanleiding van je filmpje niet weet wat dit is, dan kan hij contact opnemen met een veterinair specialist/neuroloog en hem/haar het filmpje per mail ter beoordeling sturen.

honden page profiel Helene en TyborHelene en Tybor

honden foto van Helene en Tybor

Zou je haar eens kunnen filmen op een stukje vloerbedekking.
ik heb nl het idee dat ze in slaap sukkelt en wegglijd op het laminaat of in ieder geval de gladde vloer.Het zachtjes heen en weer deinen met haar koppie lijkt me inderdaad versuffing door de slaap.

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

Ik zou dit ook niet gelijk onder epilepsie schalen. Zeker omdat je zegt dat het alleen in rust voor komt. Epilepsie zou net zo hard tijdens een wandeling voor kunnen komen.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Bij een epilepsie aanval hoort een verminderd bewustzijn. Is ze bereikbaar op zo'n moment?

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

" Bij een epilepsie aanval hoort een verminderd bewustzijn. Is ze bereikbaar op zo'n moment? "

 Met dommelen/slapen heb je ook een verminderd bewustzijn ;-)

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker

honden foto van C

Alhoewel het te simpel is om gelijk te roepen dat hier sprake kan zijn van CM/Syri sluit ik mij wel aan bij Loesje wat dat betreft. Ik herken dit niet direct bijpassend daarbij maar zou het zeker wel in gedachten houden. Sowieso is wellicht een MRI-scan of een bezoek aan een neuroloog een goed idee..In Best kan je in een kliniek voor een mooi tarief een scan laten maken (zit je rond de 300 euro, weet niet wat nu de exacte prijs is).

 

Zijn er meer symptomen? Merk je afwijkend gedrag bij het aan de lijn lopen, aaien over de kop, ontmoeting met andere honden?

honden page profiel NovaNova

honden foto van Nova

" Alhoewel het te simpel is om gelijk te roepen dat hier sprake kan zijn van CM/Syri sluit ik mij wel aan bij Loesje wat dat betreft. Ik herken dit niet direct bijpassend daarbij maar zou het zeker wel in gedachten houden. Sowieso is wellicht een MRI-scan of een bezoek aan een neuroloog een goed idee..In Best kan je in een kliniek voor een mooi tarief een scan laten maken (zit je rond de 300 euro, weet niet wat nu de exacte prijs is).

 

Zijn er meer symptomen? Merk je afwijkend gedrag bij het aan de lijn lopen, aaien over de kop, ontmoeting met andere honden? "

 Ik moet zeggen dat ik aardig schrik van de overeenkomstige klachten met CM/SM. Ze is de laatste tijd erg gevoelig rond haar nek, sporadisch piepen bij het omdoen van de halsband of weg deinzen. Uit het niets piepen/gillen en opstaan. Veelvuldig smakken en likken/knabbelen aan de voorpoten. Schuren met de kop over de grond, bank, benen enzovoorts. Sleetje rijden (al heeft ze ook snel last van volle anaalklieren dus niet volledig in te sluiten). Maar ook heel veel dingen die weer niet overeenkomen. Ik ga eens informeren naar een MRI-scan zodat we wellicht iets kunnen uitsluiten of juist ontdekken wat het is.

Dankjulliewel voor het meedenken in ieder geval! ;-)

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Als je Cavaliertje zoveel punten uit de lijst met symptomen heeft; dan is het duidelijk, dat deze door CM en SM veroorzaakt worden.

 

Al deze uitingen duiden helaas op ernstige neuropathische pijnen.

Iedere Cavalier vertoont andere verschijnselen, vandaar dat de lijst zo lang is.

 

Ik schrik altijd weer als hier een topic geopend wordt over een Cavalier met zoveel verschijnselen, die ernstige pijnen betekenen, waar tot nu toe geen medicatie voor is ingezet. Hoeveel Cavaliers zullen er rondlopen met deze verschijnselen, waar de eigenaar en dierenarts niet in de gaten hebben dat dit door de ernstige erfelijke aandoeningen CM en SM veroorzaakt wordt? Dit raakt me des te meer omdat ik zelf een Cavalier heb gehad, die op 2 jarige leeftijd met ernstige SM/CM klachten en pijnen te kampen had. Ik heb mijn Cavalier op de leeftijd van bijna 4 jaar moeten laten inslapen omdat de klachten en pijnen ondraaglijk werden, ondanks de inzet van maximale medicatie.

 

Bij een Cavalier van 9 jaar zou ik geen MRI meer laten maken; de meerdere verschijnselen bij je Cavaliertje zijn naar mijn mening voldoende aanwijzing.

 

Ik zou een dierenarts zoeken, die praktijkervaring heeft met Cavaliers met CM/SM en je begeleidt bij de inzet van medicatie volgens het medicatie protocol van dr. Clare Rusbridge, die gepromoveerd is op CM/SM bij de Cavalier. Iedere Cavalier reageert anders op de medicatie; dus net zo lang zoeken tot je een acceptabel resultaat hebt.

 

P.S. Ik zal de link naar het medicatie schema voor je opzoeken.

 

honden page profiel CabasjaCabasjagoedgekeurde fokker

honden foto van Cabasja

Tjee wat een toestand.
Zeker zoals je alles omschrijft zou ik ook voor de mri gaan.
Hopelijk is er nog wat te verlichten met medicijnen mocht het syringo zijn.
In best hebben ze speciaal tarief voor de cavalier.
Daar maken ze bijna dagelijks mri scans.
Zij hebben veel ervaring hierin.

Gelukkig zijn er tegenwoordig vele fokkers die testen voor ze beginnen te fokken.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Hierbij het medicatie protocol van dr. Clare Rusbridge

 

http://www.veterinary-neurologist.co.uk/syringomyelia/docs/treatalgo.pdf

 

Waarbij in de praktijk is gebleken dat de eerste stap van het geven van Furosemide  vochtafdrijver (plaspil) de beste stap is en de zuurremmers cimetedine en omeprazole nauwelijks meer toegepast worden.

 

Vermijd stress, zowel positief als negatief bij je Cavaliertje. Zet haar voer en waterbak op een verhoging, zodat ze niet met haar nekje hoeft te buigen. De verschijnselen kunnen per dag of zelfs uur erger of minder zijn; er is geen peil op te trekken.

 

Voor meer info over CM/SM zie ook www.cavalierinfo.nl (met name het forum) en

www.cavalierhealth.org

 

Ik wens je veel sterkte en goede moed om je Cavaliertje een draagbaar leven te geven met behulp van medicatie.

honden page profiel RoosRoos

honden foto van Roos

"  

Ik moet zeggen dat ik aardig schrik van de overeenkomstige klachten met CM/SM. Ze is de laatste tijd erg gevoelig rond haar nek, sporadisch piepen bij het omdoen van de halsband of weg deinzen. Uit het niets piepen/gillen en opstaan. Veelvuldig smakken en likken/knabbelen aan de voorpoten. Schuren met de kop over de grond, bank, benen enzovoorts. Sleetje rijden (al heeft ze ook snel last van volle anaalklieren dus niet volledig in te sluiten). Maar ook heel veel dingen die weer niet overeenkomen. Ik ga eens informeren naar een MRI-scan zodat we wellicht iets kunnen uitsluiten of juist ontdekken wat het is.

Dankjulliewel voor het meedenken in ieder geval! ;-) "
 

 

Nova, ik herken de klachten zoals je ze beschrijft duidelijk als CM/SM.

Ik wil je sterkte wensen in je verdere zoektocht en hoop dat je hondje met de juiste medicatie zich beter zal gaan voelen.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van LoesjeGelukkig zijn er tegenwoordig vele fokkers die testen voor ze beginnen te fokken. "

 

Er zijn de laatste 2 jaar slechts 6 Cavaliers gevonden met Chiari-achtige Malformatie gradatie 1 (mild); de rest heeft allemaal CM gradatie 2 (ernstig). Uit de CM kan op elke leeftijd Syringomyelie ontstaan. Zoals ik boven reeds heb aangegeven heeft 70% van de Cavaliers op 6-jarige leeftijd SM.

 

Fokkers moeten op  2 1/2 jarige leeftijd een MRI laten maken of als zij eerder de honden voor de fok inzetten ook vóór die leeftijd; daarop staat niet alleen de gradatie van SM, maar ook de gradatie CM; dit laatste dus meestal gradatie 2. Daarna is het volgens het fokreglement niet verplicht om een MRI te laten maken, terwijl met het klimmen van de leeftijd de kans op SM enorm toeneemt

 

Fokkers noemen op hun website slechts de uitslag van SM en zwijgen over de CM, laat staan dat zij de gradatie 2 melden.

 

Een zogenaamde top combinatie AA x AA (A voor SM en A voor lekkende hartkleppen) zegt niets over de CM; en dit kan op elke leeftijd Syringomyelie veroorzaken.

 

Bovenstaande is ook de reden dat fokkers vaak jonge honden voor de fokkerij inzetten, omdat hoe ouder de Cavalier is hoe meer kans op Syringomyelie en op lekkende hartkleppen (50% op 6 jarige leeftijd en 100% op 10 jaar als een Cavalier die leeftijd al zou bereiken).

 

Toekomstige pups die een dergelijke grote kans hebben op deze ernstige erfelijke aandoeningen moeten naar mijn mening niet op de wereld gezet worden. Bovendien is de waslijst aan andere erfelijke aandoeningen ook een drama; zie de linker kolom op de home page van www.cavalierhealth.org

 

 

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker

honden foto van C

Wetende dat zo goed als iedere Cavalier helaas CM/SM heeft en je meerdere klachten herkenbaar vind zou ik absoluut gaan voor een MRI scan. Dan weet je waar je aan toe bent en het allerbelangrijkste; je kan er wat aan gaan doen.

 

Als je een verzekering hebt dan word een MRI scan vergoed.

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Hoi Nova,

 

Ja, ik herken dit. Ik heb dit meerdere keren dit gezien bij verschillende cavaliers. Onze eigen cavalier, Laika (vorig jaar overleden op 15,5 jarige leeftijd) had dit zeer regelmatig. Het is een voorbode voor een epileptische aanval. Nou niet meteen schrikken want Laika had dit al snel 2/3 jaar voordat zij een aanval kreeg.

 

Ook bij andere cavaliers waar wij het bij zagen duurde het een hele lange tijd voordat het echt serieus tot een aanval kwam.

 

Er is niets tegen te doen, geen medicijnen, geen mri scan, niets doen totdat je een aanval ziet en kan je bij een dierenarts de nodige medicijnen ophalen zodat je hond door de aanval heen komt.

 

Sterkte en geniet van Mila zolang het kan.

 

Groetjes van Esther

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

"  

Ik moet zeggen dat ik aardig schrik van de overeenkomstige klachten met CM/SM. Ze is de laatste tijd erg gevoelig rond haar nek, sporadisch piepen bij het omdoen van de halsband of weg deinzen. Uit het niets piepen/gillen en opstaan. Veelvuldig smakken en likken/knabbelen aan de voorpoten. Schuren met de kop over de grond, bank, benen enzovoorts. Sleetje rijden (al heeft ze ook snel last van volle anaalklieren dus niet volledig in te sluiten). Maar ook heel veel dingen die weer niet overeenkomen. Ik ga eens informeren naar een MRI-scan zodat we wellicht iets kunnen uitsluiten of juist ontdekken wat het is.

Dankjulliewel voor het meedenken in ieder geval! ;-) "

 

Neem eens contact op met dr. Paul Mandigers van de Wagenrenk. Als er 1 iets over de mankementen van dit ras weet, dan is hij het wel. De rest van de klachten kun je verminderen/voorkomen door eens goed te kijken naar een adequate voeding, eventueel ondersteunen met een probiotica.

Het is een zeer slecht filmpje wat je toont, maar mijn jongste hond vertoont iets soortgelijks. Het verergert geenszins, maar hij is wel gevoelig op zijn schildklier, waarvoor hij bepaalde supplementen krijgt. Aangezien hij kankergevoelig is en atopie heeft en dus ook deze 'tril'klachten heeft maar niet in erge mate, wordt hij al een tijd niet gevaccineerd of op onnodige medicatie/chemische ontwormmiddelen gezet, juist om verergering te voorkomen.

honden page profiel MartineMartine

honden foto van Martine

Heb je al eens aan een hernia gedacht?  Mijn moeders hond had een hernia in zijn nek en ging ook niet liggen omdat dit waarschijnlijk pijn deed, ze blijven dus zitten maar vallen van uitputting in slaap en schieten terug wakker van de pijn van de hernia.

Ik zou foto's laten maken van de nek.  Als het een hernia (of iets dergelijks) is, heeft je hondje veel pijn en moet dit verholpen worden.

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Wat een verhaal zeg.....ik dacht eerst ook aan in slaap vallen , omdat Lance soms ook zo indut.

maar als ik dan de andere reacties lees, wordt ik er even koud van.

Ik vind het zo erg ook voor jullie zelf, die angst en die stress.  Ik  hoop dat er echt niks ergs aan het licht komt. Maar die MRI zou ik toch ook even laten maken. 

Sterkte en zolang niets duidelijk is, blijven positief denken. 

honden page profiel *niet meer actief**niet meer actief*

Filmpje is niet duidelijk, maar ik dacht CECS, canine epileptoid cramping syndrome.

 

Ff googlen, dan kun je filmpjes vergelijken.

 

Volgende forumvraag: Huh? Missen van tanden
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^