Clickertraining met twee honden, tegelijk?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel --

honden foto van -

Iets waar ik vandaag tegen aan liep…

Saar is al vanaf pups af aan getraind met de clicker.  Ze kan in principe heel erg goed zonder clicker trainen, maar ik vind het fijn om te gebruiken om nieuwe trucjes aan te leren of om trucjes te verfijnen ( bijvoorbeeld kop op de grond leggen bij het doodliggen ipv mij aankijken ). Ze is dus echt gefixeerd op dat ding en zodra ik hem uit mijn trainingstasje haal ligt ze al voor mijn voeten om te werken. Prachtig natuurlijk, maar dan dit;

Rayosk wil ik ook graag de clicker aanleren. Hij is wat trager van begrip dus leek mij de clicker fantastisch. Tot nu toe heb ik apart met ze getraind, één hond in de tuin, ander binnen of omstebeurt wandelen en naar het veldje toe gaan.

 

Maar wat nou als het bijvoorbeeld regent? Dan kan ik er niet eentje zomaar in de tuin gooien… (Natuurlijk laat ik mijn honden wel uit als het regent, maar om ze nou met zulk weer in de tuin te doen vind ik niks )  Dan zullen ze dus allebei binnen moeten blijven, en probeer iedere dag minstens een half uurtje vrij te maken om ze iets leuks te leren of om gewoon te oefenen.

 

Hoe doen jullie dat met twee of meer honden?  Kun je ze aanleren om een click te negeren als deze niet voor hen bestemd is? Dat lijkt me zo tegenstrijdig voor een hond, zeker voor een hond als Saar die niks anders gewend is. Ben heel benieuwd naar meningen/oplossingen. 

honden page profiel sinsy en Dexsinsy en Dex 3 doggies

honden foto van sinsy en Dex

Meschien de anderen in de gang te zetten of boven

honden page profiel judithjudith 3 doggies

honden foto van judith

Ik train dan echt apart met ze. Dus als ik met clicker train dan houdt ik 1 hond bij me en zet ik de andere hond even in een andere kamer. Het is namelijk erg verwarrend voor een hond als er wordt geclickt maar hij krijgt niets..

 

Daarnaast gebruik ik de clicker alleen voor het aanleren van nieuwe trucjes. Als ze het beheersen gebruik ik de clicker niet meer omdat ik dat niet fijn vind. Ik vind het een ideaal ding om trucjes aan te leren, maar commando's die ze al beheersen moeten ze ook zonder clicker kunnen. en dan kan ik ze ook beter uitbreiden naar lang achter elkaar uitvoeren.

 

 

honden page profiel --

honden foto van -

In de gang wordt lastig... Onze benedenverdieping heeft 2 gedeeltes; de huiskamer/keuken en de gang. Als je in de gang staat kun je heel duidelijk horen wat er zich in de huiskamer afspeelt en de honden mogen niet naar boven. 

 

Ik vind het heel fijn dat jullie meedenken hoor! Maar ik zou het zo zonde vinden als ik daardoor minder kan trainen. Misschien nog mensen met alternatieven?  Zo niet dan zal ik er toch aan moeten geloven 

honden page profiel Angelique, Kleine Maybe en Tess <3Angelique, Kleine Maybe en Tess <3 3 doggies

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

Op cursus hebben we geleerd dat een hond weet wanneer het niet voor hem bestemd is. Ik was met het hondje van mn schoonouders aan het trainen en Evie zat naast me en snapte dat het niet voor haar was heel vreemd eigenlijk :P maar als je de ene hond in een andere ruimte zet is dat prima te doen hoor (:

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Yara

Je kan ook nog verschillende type clickers kopen. Deze hhebben ook echt een verschillend geluid.

 

Maar ik denk ook dat ze echt wel weten wanneer het voor hun is. Op de training stonden we ook met 5 mensen te clickeren. En yara reageerde alleen op ons. 

honden page profiel Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/Lien, Luca† en Wifi /wi:fi:/speciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/

Clickerwoordje gebruiken (vb. yes) werkt net hetzelfde als een clicker, maar anders voor de honden.

honden page profiel Angelique, Kleine Maybe en Tess <3Angelique, Kleine Maybe en Tess <3 3 doggies

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

" Clickerwoordje gebruiken (vb. yes) werkt net hetzelfde als een clicker, maar anders voor de honden. "

 Dat is niet helemaal waar er is altijd emotie in je stem en met een clicker is dat niet zo (:

honden page profiel Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/Lien, Luca† en Wifi /wi:fi:/speciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/

Een mens heeft voor een hond goed te kunnen trainen altijd te veel emotie, een hand bewegen kan al zorgen voor een foute pose als je een precisiesport doet. De emotie in mijn stem is altijd iets waat je op moet letten of je het bevel met zware stem geeft of gaat fluisteren, hoge stem... dus ook bij een clickerwoord Wifi weet even goed of ik nu met de clicker werk of haar een yes geef dat het goed was. Dus wat mij betreft speelt de emotie in je stem geen rol.

honden page profiel miekemieke 3 doggies

honden foto van mieke

Mijn twee honden train ik wel tegelijk met de clicker. Er is er één aan de beurt om een handeling aan te leren, de andere oefent "blijf". ( in zit of af of sta, of bijvoorbeeld in een liggende hoepel of een doos). Bij elke klik worden beide honden beloond. De ene voor de handeling die we oefenen, de ander voor het blijven. Die rollen wissel ik natuurlijk ook af.

honden page profiel --

honden foto van -

Bedankt voor de tips!

 

Een clickerwoordje had ik ook al aan gedacht, maar Rayosk is niet heel snugger en lijkt de link niet zo snel te leggen als de clicker zelf. 

 

Mieke, jouw tip klinkt ook wel goed. Saar kan heel erg goed op haar plek blijven als ik dat van haar vraag. Rayosk kan nog niet zo goed blijven, die huppelt het liefst de hele dag achter me aan. Dat zal ik dus eerst nog even apart moeten trainen, maar als hij het onder de knie heeft klinkt dit als een fijn alternatief :) 

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik 3 doggies

honden foto van Yin, Yang & ik

Hier doe ik het ongeveer als Mieke maar ik noem wel altijd eerst de naam van de hond en gebruik(te) in het begin standaard 'blijf' voor 1 van beiden. 

 

Loco 'blijf' (ik neem een grote stap afstand)

Ten 'zit'- hij doet het-klik-beloning

stap terug naar Loco gevolgd door een klik-beloning.

 

Inmiddels wachten ze elk gewoon op hun beurt en wordt de klikker zelden gebruikt. Wil ik van beiden gelijktijdig hetzelfde geef ik het commando gelijk zonder namen te noemen.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^