Taal,gedrag en meer.Hoe help je je hond?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Landseer ectLandseer ect 3 doggies

honden foto van Landseer ect

Als ik het moet geloven..van sommige oude gedragsdeskundige , zijn deze plekken en situaties tegenwoordig de oorzaak dat veel honden in onze ogen soms heel vreemd gedrag laten zien.

(onder het motto, vroeger had je al deze onzinnige plekken niet)

 

Een mens dat iets heftigs meemaakt, een gijzeling, een overval.

Dan staat niemand echt vreemd te kijken als zo'n persoon na 2 of 3 jaar nog af en toe klachten heeft.

(En dan zijn wij apen nog instaat om het elkaar duidelijk te maken wat er is gebeurt, waarom het is gebeurt, en wat ze de volgende keer anders moeten doen.

 

Maar je hond in dit soort verschrikkelijke situatie's brengen, en dan fluitend naar huis lopen?..."ach, ging eigenlijk best goed.! ".

Echt, al zou het de laatste plek op aarde zijn waar ik mijn honden los zou kunnen laten, dan zouden ze nooit meer los gaan.simpel.

 

Alsof je je kinderen naar de speeltuin brengt, waar nog 10 andere kinderen aan het spelen zijn,en er lopen 3 jonge TBSers tussen.

Geen ouder die zou durven denken."Ach,gewoon even lekker spelen, hoe groot is nou echt de kans dat er iets fout gaat..?".

Ja die vergelijking gaat mank.

Als aap zie en begrijp ik voor 99% wat er gebeurt tussen de andere aapjes.

En bij de honden...30%.?..40%.?..als ik geluk heb.

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~ 3 doggies

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Het vervelende is dat zulke dingen niet alleen in losloopgebieden/velden gebeuren.

Ik ga bewúst niet naar dat soort plekken, omdat ik weet dat dat voor Mellow een beetje too much is. Een hond die even komt buurten (en ook echt alleen maar even een 'hallo' snuffel) is geen enkel probleem, als de hond haar rustig benaderd vindt ze het best leuk. Maar als het als een doorgedraaid iets op haar af komt denderen, dan raakt ze overdonderd en weet van gekkigheid niet wat ze moet doen.

 

Wij treffen dus (helaas) altijd van die mensen die schijt hebben aan de borden 'alleen aangelijnde honden'... En dat vind ik misschien wel éxtra jammer. In een losloopgebied kun je verwachten dat honden op je afkomen (daarom kom ik er nooit) maar waar wij lopen zou ik gewoon moeten kunnen ontspannen en dat is, naarmate het mooier weer wordt, steeds minder het geval. Ik ben toch steeds een beetje op mijn hoede.

 

Naar dat bos neem ik dus geen flodderig speeltje mee, maar de Kong Safesticks. Indien nodig kan ik daar best een aardige lel mee geven (vast niet netjes, maar het gaat me niet nog een keer gebeuren dat ze wordt gegrepen en in een gevecht beland); als de baas zelf geen actie onderneemt gebruik ik 'm. Althans, dat is de bedoeling, of ik dat ook zou durven is een ander verhaal...

En natuurlijk wíl ik dat helemaal niet, zo bén ik ook helemaal niet, maar die lakse mensen die denken dat het allemaal wel los loopt terwijl mijn hond staat te gillen -> niet tof!

Of mensen die gewoon niet eens in de buurt zijn, nog erger.

 

Het Natuurpark heeft betaald parkeren (3 euro), daar gaat het wel goed (alleen beetje opletten met fietsers). De honden die we daar tegenkomen lopen aan de Flexi, net als Mellow.

 

Maar nu ik haar heb opgetild en heb gezien hoe snel ze zich daarna hersteld, weet ik ook dat ik goed heb gehandeld.

Dan zien sommigen dat maar als overbezorgd, liever overbezorgd dan onbeschoft 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

Uit onderzoek blijkt ook dat een hond die door zijn baas wordt getroost (of opgetild) sneller hersteld.

 

Jammer dat sommige honden eigenaren geen idee hebben van hondentaal! Daardoor zijn er zo veel honden die een nare ervaring opdoen mer alle gevolgen van dien.

 

 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

Gerust stellen werkt bij Max heel erg goed!

honden page profiel JoopJoop 3 doggies

honden foto van Joop

   

"  Dan ga je er vanuit dat een hond het cognitief vermogen heeft om op moreel en ethisch niveau in te schatten welke keuze op dat moment gepast is. En dat terwijl we het over een een elementair overlevingsmechanisme hebben, "Fight or Flight". De keuze voor Fight of voor Flight zal van hond tot hond en van situatie tot situatie verschillen maar is altijd ingegeven door een externe factor, in deze een hond die de regels van het betamelijke overschrijd. "

 

daar ga ik inderdaad vanuit. maar ik denk dat de hond daarbij niet perse door ethische of morele overwegingen gestuurd hoeft te worden. een dier is over het algemeen prima in staat te kiezen welk gedrag hij zal laten zien in een bepaalde situatie. net zoals wij dat ook kunnen. ik kan ervoor kiezen om iemand bij ruzie knock-out te slaan, of niet. mijn hond kan ervoor kiezen om, indien hij belaagd wordt door een aanstichter, agressie in te zetten of niet. daarbij zal mijn keuze inderdaad grotendeels gebaseerd zijn op morele overwegingen, maar die van mijn hond eerder op opportunistische

 

Interessant filmpje.
 Er zit ook wel een tweede kant aan, en wel in een element waar we het met intolerante honden wel eens over hebben. Hier zien we namelijk voorbeelden van honden die vluchten. Ze gaan achteruit, tonen kalmerende signalen maar de andere honden reageren niet.
 
Er zijn ook honden die in zo'n situatie dus niet vluchten maar er bovenop klappen. Die zich niet laten sarren en gewoon een andere hond op z'n sodemieter geven. Misia is daar een typisch voorbeeld van, deels intolerant maar zeker ook volledig onwillig om in z'n situatie ook maar 1 stap achteruit te doen.
 
Conflicten tussen honden kunnen dus dezelfde oorzaak hebben en toch een andere afloop teweeg brengen. Nu zitten we allemaal "ach wat zielig en moet de baas niet ingrijpen"  maar wat een hond in die situatie een andere hond grijpt? Reageren we dan ook zo? Ik hoop het maar uit ervaring weet ik dat dat niet zo is. "

 

dus jij vindt erbovenop klappen, in de situaties geschetst in dit filmpje, acceptabel? dat vind ik wel wat makkelijk. ik snap ook, dat de primaire "schuld" (zoals bij de meeste gedragsproblemen) meestal bij de baas ligt, die had de hond uiteraard niet in de situatie moeten laten komen, eerder moeten ingrijpen, enzovoorts, maar ik denk dat de meeste honden prima te conditioneren zijn dat conflicten niet hoeven te worden opgelost met agressie

 

 

honden page profiel FrankFrank 3 doggies

honden foto van Frank

"    dus jij vindt erbovenop klappen, in de situaties geschetst in dit filmpje, acceptabel?   "

 

Waar staat dat dan? Volgens mij probeer je nu iets volledig uit verband te trekken. Niet lullig bedoeld, maar ik voel me dan ook niet genegen hier inhoudelijk op in te gaan.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

"    
 een dier is over het algemeen prima in staat te kiezen welk gedrag hij zal laten zien in een bepaalde situatie. net zoals wij dat ook kunnen. ik kan ervoor kiezen om iemand bij ruzie knock-out te slaan, of niet. mijn hond kan ervoor kiezen om, indien hij belaagd wordt door een aanstichter, agressie in te zetten of niet. daarbij zal mijn keuze inderdaad grotendeels gebaseerd zijn op morele overwegingen, maar die van mijn hond eerder op opportunistische
 
  "

 Ik denk niet dat een hond daarin een bewuste keuze maakt. In nood situaties is het handelen uit reflex en dat is vlucht of vecht. Een onzekere hond, zal eerder vluchten dan een hond die heel zeker is van zich zelf.

Wij mensen kunnen oorzaak en gevolg overzien, bewust handelen, bij een hond is het overleven zonder na te denken, puur instinctief.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Volgens mij maak je uit de angst emotie geen goede overwogen beslissingen... (of welke emotie dan ook )

honden page profiel JoopJoop 3 doggies

honden foto van Joop

 

"  Waar staat dat dan? Volgens mij probeer je nu iets volledig uit verband te trekken. Niet lullig bedoeld, maar ik voel me dan ook niet genegen hier inhoudelijk op in te gaan. "

 

als ik deze reactie lees:

 

 Interessant filmpje.
 
Er zit ook wel een tweede kant aan, en wel in een element waar we het met intolerante honden wel eens over hebben. Hier zien we namelijk voorbeelden van honden die vluchten. Ze gaan achteruit, tonen kalmerende signalen maar de andere honden reageren niet.
 
Er zijn ook honden die in zo'n situatie dus niet vluchten maar er bovenop klappen. Die zich niet laten sarren en gewoon een andere hond op z'n sodemieter geven. Misia is daar een typisch voorbeeld van, deels intolerant maar zeker ook volledig onwillig om in z'n situatie ook maar 1 stap achteruit te doen.
 
Conflicten tussen honden kunnen dus dezelfde oorzaak hebben en toch een andere afloop teweeg brengen. Nu zitten we allemaal "ach wat zielig en moet de baas niet ingrijpen"  maar wat een hond in die situatie een andere hond grijpt? Reageren we dan ook zo? Ik hoop het maar uit ervaring weet ik dat dat niet zo is.
 
Niet om hier met een vingertje te waggelen, maar de volgende keer dat de haren overeind komen en er gesnauwd wordt, denk eens terug aan dit filmpje. "

 

dat interpreteer ik, als begrijpen cq accepteren dat een hond agressie inzet. immers: je hoopt dat mensen hetzelfde reageren in de situatie van het filmpje, als de hond niet was gevlucht maar een andere hond had gegrepen

 

mijn punt is alleen dat ik dat niet zou doen. ik zou anders reageren als mijn hond zou grijpen, dan dat ik zou reageren als hij zou vluchten

 

that's all 

 

honden page profiel JoopJoop 3 doggies

honden foto van Joop

"  Ik denk niet dat een hond daarin een bewuste keuze maakt. In nood situaties is het handelen uit reflex en dat is vlucht of vecht. Een onzekere hond, zal eerder vluchten dan een hond die heel zeker is van zich zelf.
Wij mensen kunnen oorzaak en gevolg overzien, bewust handelen, bij een hond is het overleven zonder na te denken, puur instinctief. "

 

de fight-or-flight response is geen reflex, en dieren zijn prima in staat te leren nav zo'n reactie 

waarom zou een hond geen bewuste keuze kunnen maken? zo onstaat angstagressie juist: de hond heeft geleerd dat agressie werkt, en zal dat de volgende keer dus (bewust!) weer inzetten 

honden page profiel JoopJoop 3 doggies

honden foto van Joop

" Maar je hebt niet helemaal de strekking van mijn posts begrepen. Ik heb namelijk niet vanuit een specifieke partij geredeneerd. "

 

idd. foutieve premisse - my bad

honden page profiel FrankFrank 3 doggies

honden foto van Frank

"  
idd. foutieve premisse - my bad "

 

Zo hoeft het ook weer niet Weer een gevalletje hetzelfde denken maar niet hetzelfde begrijpen, was ik ook schuldig aan na jou initiële post.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

"  
de fight-or-flight response is geen reflex, en dieren zijn prima in staat te leren nav zo'n reactie 
waarom zou een hond geen bewuste keuze kunnen maken? zo onstaat angstagressie juist: de hond heeft geleerd dat agressie werkt, en zal dat de volgende keer dus (bewust!) weer inzetten  "

 Een hond kan zeker bewuste keuzes maken en idd kan een hond leren uit een situatie, maar ik denk dat in een acute situatie, je handelt uit reflex, zonder dat het een bewuste keuze is. Als een hond agressie gebruikt bij noodweer, met succes, zal hij dit zeker blijven toepassen.

honden page profiel moosmoos 3 doggies

honden foto van moos

" de meeste mensen willen ook gewoon niet begrijpen dat andere mensen of dieren wel eens last zouden kunnen hebben van hun hond. met kinderen hetzelfde. niets is makkelijker dan het gewoon rond te laten rennen en schreeuwen en slopen. het wordt pas vervelend als ze er zelf last van hebben - thuis dus. in de openbare ruimte is blijkbaar alles geoorloofd  "

 Yep . Maar ach, geef je ze thuis alles, heb je er geen last van.... De buitenwereld des te meer....

honden page profiel moosmoos 3 doggies

honden foto van moos

"  
de fight-or-flight response is geen reflex, en dieren zijn prima in staat te leren nav zo'n reactie 
waarom zou een hond geen bewuste keuze kunnen maken? zo onstaat angstagressie juist: de hond heeft geleerd dat agressie werkt, en zal dat de volgende keer dus (bewust!) weer inzetten  "

 We dichten onze honden van alles toe; intelligentie, medeleven etc... Maar zouden alleen op pavlov-acties reageren, nee, natuurlijk niet! 

 

Het zijn net kinderen.... wat werkt, werkt 

honden page profiel DoberkikiDoberkiki 3 doggies

honden foto van Doberkiki

dan stappen we nu naadloos over naar de 'operante conditionnering'!

honden page profiel FrankFrank 3 doggies

honden foto van Frank

" dan stappen we nu naadloos over naar de 'operante conditionnering'! "

  En ook dat is natuurlijk een principieel gemankeerde filosofie maar dat is een discussie voor een ander topic.

honden page profiel DoberkikiDoberkiki

honden foto van Doberkiki

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: Goede gedragstherapeut
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^