Onverzorgd of ouderdom? Golden Retriever

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ingridingrid

honden foto van ingrid

Hoi,

 

wij hebben sinds een paar maanden een Golden Retriever pup. Intussen 5 maanden. Zoals alle hondenbaasjes waarschijnlijk let je nu eenmaal hard op andere hondjes die je tegenkomt. Wij wandelen dagelijks in het bos, ik kom 2x per week in de hondenschool en er is een gemeente verderop een grote hondenweide waar ze vrij mogen lopen. OVERAL (voorop op de hondenweide en hondenschool) zijn er meerdere Goldens aanwezig. Wat mij zo opvalt, is dat die er in 9 gevallen van de 10 erg onverzorgd uitzien: vooral veel te dik en veel te lang overzorgd haar. Komt dit door de leeftijd van de honden? Of kan je hier als baasje ook echt iets aan doen? Ik weet niet hoe oud die andere hondjes zijn, er is niet altijd de gelegenheid om dat te vragen... Als ik het wel vraag, krijg ik ook soms antwoorden als: "ja ze iswel wat te zwaar, want ze is gesterilliseerd". Over de vacht durf ik niets vragen :D Vandaag 2 goldens gezien op de weide, ze waren 1.5jaar jong, ook zij hadden een zeer onverzorgde lange vacht.

 

Wat is jullie mening daarover? Ik weet ook wel dat een oudere hond er uiteraard iets minder fit en jeugdig uit ziet en dat een pup of jonge hond aantrekkelijker kan zijn... De goldens die ik hier op het forum zie passeren zijn stuk voor stuk prachtexemplaren. Waarom is dat in het dagelijks leven niet zo? :-D

Groetjes, Ingrid

honden page profiel jabadabadoejabadabadoe 3 doggies

honden foto van jabadabadoe

Veel retriever worden gezien als huis/gezin hond en word er weinig tot niks mee ondernomen, behalve vetmesten, en ongecontroleerd laten rond rennen..........

Triest dat deze mensen niet weten dat de retriever toch een werkhond is, die uitdagingen en verzorging nodig hebben.

honden page profiel monicamonica 3 doggies

honden foto van monica

Meeste mensen denken ook dat een golden zijn vacht niet hoeft te worden getrimd en dan krijg je ongecontroleerde en lelijke vacht

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP) 3 doggies

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Volgens mij heeft leeftijd er wel iets mee te maken. Hoe ouder mijn vorige Golden, hoe warriger. Vooral bij de kraag.

 

Al liet en laat ik de mijne nooit trimmen, dat vind ik onnodig. Nu heeft de mijne ook niet echt lang haar, dus tja.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

Voor een te dikke hond is gewoon geen excuus! Gesteriliseerd en te dik is onzin, hond krijgt dan gewoon te veel eten en te weinig beweging. Dat je zelf graag eet ok, maar het voedsel van je hond stop je zelf in zijn mond, is toch niet moeilijk minder te geven, lijkt mij.

 

Dat een vacht niet goed verzorgd is, is ook niet nodig. Als je het zelf niet kan of wilt bij houden, ga dan naar de trimmer.

Ik heb een schotse collie en kan haar bijna elke dag. 5 minuten werk, meer niet. Mijn 2 Perzische poezen, kam ik elke dag, ook 5 minuten per kat.

 

Jammer dat mensen dit niet gewoon als routine meenemen, zo kan je zoveel vacht ellende voorkomen. Klitten doen zeer en vervilten, daarmee verstikt de huid ook nog. 

 

Jammer dat die bazen het zelf niet zien. 

honden page profiel Noah & WolfjeNoah & Wolfje 3 doggies

honden foto van Noah & Wolfje

Ik weet heel goed wat je bedoeld, ik vind ze er ook vaak onverzorgd uitzien. 

Wat betreft de vacht. Aan de puppyvacht van een golden hoef je vaak vrij weinig te doen, af en toe de borstel erdoorheen en je bent klaar, maar zelfs dat gebeurt vaak niet. Als ze ouder worden worden de haren langer en de kans op klitten groter. Ik kam Noah 1x per week en kom dan sporadisch een klitje tegen. Ook wordt Noah getrimt, ik vind dat persoonlijk mooier en verzorgder ogen. Ouderdom kan er wel degelijk mee toemaken hebben, maar ook voeding en verzorging. Bij mijn fokker liepen er ook oudere honden in de rondte, maar die zagen er tip top uit! 

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

Sommige Goldens hebben van zichzelf een vacht met veel slag. Wanneer deze wat langer groeit gaat het er inderdaad erg warrig uitzien.

Maar omdat Retrievers vaak als 'makkelijk' en 'huishond' worden gezien, gaan mensen er niet mee naar de trimmer o.i.d.

 

En een trimmer is echt niet alleen om te knippen, soms doet een goede wasbeurt al wonderen. Of ontwollen kan ook al een wereld van verschil geven.

Inprincipe gaat Max niet naar de trimmer, maar Max zijn staart begint nu erg lang te worden en ik vind zijn broek ook iets te lang. Dus word hij vandaag wel even geknipt. Kwestie van een aantal cms :-)

 

En uiteraard speelt de leeftijd een rol, maar soms zie je niet het verschil in leeftijd qua vacht.. .

 

Ik zelf hou niet van de warrige, krullerige vachten, ik ben meer van de sluike vachten! Haha

honden page profiel s@nt@s@nt@ 3 doggies

honden foto van s@nt@

Je hebt wel een punt, ik zie het hier ook wel. Ik ben ook van de verzorgde hond, en ik zie ook bij andere rassen dat de pootjes of ogen wel wat aandacht mogen hebben.

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

Overigens, vind ik Goldens die getrimt worden voor de show (korte kraag, korte broek, korte staart etc) een stuk minder mooi.... Ik zie ze graag wel volledig, dik in hun kraag. Vandaar dat er bij Max alleen puntjes weg worden gehaald, zo'n iele staart vind ik niks! Max heeft een heerlijke pluim, veel mooier vind ik (kost wel elke dag even een goede kambeurt, vooral na het zwemmen. Net als de broek en achter de oren)

honden page profiel SuzanSuzan 3 doggies

honden foto van Suzan

Hier gaat de tondeuse erover. Mooier is voor bij niet belangrijk.
Ik zie een blik van verlichting en blijdschap wanneer die dikke kraag en broek er af zijn. Dartelend als een jonge lammetje in zijn korte outfit. Lekker rennen, dollen en zwemmen. Prima zo!

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

Mijn castraten van 12,5 en bijna 11 zitten echt prachtig in hun vacht en zijn absoluut niet verslonsd of 'vies' of wat dan ook. Goed vachtonderhoud vind ik belangrijk, evenals een adequate voeding die bijdraagt aan het gezond houden van o.a. huid en vacht. Ik geloof er niet zo in dat bij een castraat de vacht te allen tijde een puinhoop is. Veel ligt ook aan jezelf. Hier hebben beide honden, maar met name de jongste een dikke speknek. Niet zozeer qua vacht, maar wel van loshangend vel. Ik zie daardoor liever geen dikke kraag, wel hebben ze altijd volle staarten en bij voorkeur een lange verzorgde broek en nette voetjes/bevedering. Elke dag weer krijg ik complimenten over hoe mijn honden er uit zien. Met name ook over de oudste, omdat die net zoals gisteren geregeld demente bejaarden vrolijkheid brengt. Ik ben daar best trots op, dat mag je gerust weten. Zij zijn zeer beslist niet die gemiddelde oude goldens die ik hier in de buurt wel zie rondhobbelen.

Maar goed, het is elke 3 maanden wel weer pittig werk en vandaag is het weer een onderhoudsbeurt waar ik een paar uur mee bezig ben.

honden page profiel ingridingrid

honden foto van ingrid

Hey

Merci voor de antwoorden. Ik ben wel een beetje opgelucht, dat je het voor een groot deel zelf in de hand hebt! Ik was al ongerust. 

 

Zelf zou ik zeker laten trimmen als het er onverzorgd begint uit te zien.

Groetjs, Ingrid

honden page profiel SanneSanne 3 doggies

honden foto van Sanne

Trimmen van een golden is echt niet altijd nodig maar er onverzorgd bij laten lopen ook niet.

Bij mijn moeder in de straat woont er ook zo een, o wat zou ik die graag een keer trimmen, mijn handen jeuken haha.

 

 

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Santa heeft een hele dunne vacht, maar de broek, staart en kraag zien er mooier uit na het trimmen.
Tussendoor doe ik een en ander zelf maar twee x per jaar gaat ie naar de trimmer.

honden page profiel SuzanSuzan

honden foto van Suzan

Tussen haakjes, de staart blijft wel een pluim hoor!
Geen strakke antenne, dat vind ik dan weer echt niet mooi ;-)

Verders heb ik geen bezwaar tegen kort trimmen. Als je merkt dat de hond het ook prettiger vind, way not?!

Ik kende iemand met een Berner Sennen, was al door menig trimster geweigerd voor een trimbeurt, want dat zou niet horen!

Toen eindelijk iemand de schaar en tondeuse erover had gehaald, leek de hond als herboren en 10 jaar jonger. Het beest begon zowaar te springen en te rennen wat hij voorheen zelden tot nooit deed! Zijn eigenaresse vertelde hem amper terug te kennen. Het beest had een en al pit nu zijn dikke coat weg was.

Dus, prima dan toch?!

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

" Hier gaat de tondeuse erover. Mooier is voor bij niet belangrijk.
Ik zie een blik van verlichting en blijdschap wanneer die dikke kraag en broek er af zijn. Dartelend als een jonge lammetje in zijn korte outfit. Lekker rennen, dollen en zwemmen. Prima zo! "

 

Dat doen ze hier ook na ontwollen en wat knipwerk. Geen haar op mijn hoofd om een golden te scheren, dat is vaak echt niet nodig, hoor. En ook niet 'beter' voor een zelfreinigende vacht. Maar zo af en toe bij een totaal vervilte castratenvacht, is scheren wel een oplossing.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Ik doe hier alleen aan ontwollen, de rest is eigenlijk niet nodig. Bij mijn vorige hond wel, die kreeg klitten en ook achter de oren van die viltslierten als je er niets aan deed. Dobby heeft een heel ander soort vacht. Eigenlijk zo anders dat dát hetgene is dat me doet twijfelen of hij wel 100% Golden is. Maar goed, zo veel Goldens, zo veel karakters. Misschien ook met vachten?

honden page profiel Sem en yinzSem en yinz

honden foto van Sem en yinz

9 van de 10 honden worden gecastreerd waardoor de vacht er lelijk uit komt te zien. Door castratie worden honden idd ook dikker, goldens zijn er vaak gevoelig voor. En als ze ook nog is een slechte brok krijgen is het helemaal gedaan.
Maar! Het kan ook aan de hond zelf liggen, het hoeft niet altijd zo te zijn.
Vroeger liet ik altijd de hond van mijn oma uit, ook een golden retriever.
Het was een reu en gecastreerd en hij kreeg brokken.
De hond was 12 jaar, maar ik kreeg vaak te horen of het nog een jonge hond was. Toen ik zei dat hij 12 is. Geloofde ze het zowat niet.
Ook worden veel hondjes erg verwend met snoepjes en dingetjes waardoor ze ook te dik van worden.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Tussen haakjes, de staart blijft wel een pluim hoor!
Geen strakke antenne, dat vind ik dan weer echt niet mooi ;-)

Verders heb ik geen bezwaar tegen kort trimmen. Als je merkt dat de hond het ook prettiger vind, way not?!

Ik kende iemand met een Berner Sennen, was al door menig trimster geweigerd voor een trimbeurt, want dat zou niet horen!

Toen eindelijk iemand de schaar en tondeuse erover had gehaald, leek de hond als herboren en 10 jaar jonger. Het beest begon zowaar te springen en te rennen wat hij voorheen zelden tot nooit deed! Zijn eigenaresse vertelde hem amper terug te kennen. Het beest had een en al pit nu zijn dikke coat weg was.

Dus, prima dan toch?! "

 Eens! Het gaat er om waar een dier zich prettig bij voelt!

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

castratie vachten, wanneer ze mooi geborsteld zijn en dan aan de wandel zijn, lekker ravottend met andere honden is een castratie vacht zo weer warrig, daar ontkom je niet altijd aan.

te dik ? is niet nodig, minderen met eten en meer wandelen of iets doen met de hond.

Max van Rebecca, jee wat een top hondje, slank en gespierd en prachtig in vacht, en...gecastreerd. :-D

veel castratie honden krijgen wat meer buikvet, maar dan nog hoef de hond niet te dik te zijn.

newfoundlanders die gecastreerd zijn, hebben iedere dag een borstelbeurt nodig, en moeten regelmatig getrimd worden, broek, oren en voeten, vaak zie ik zwabbervoeten, het haar is langer dan de voetjes, geen gezicht, oren die tot aan de schouders hangen, niet nodig.

honden die al op leeftijd zijn, die hebben minder beweging door hun leeftijd, okee daar kan je niet altijd voor zijn, zeker als ze gecastreerd zijn, maar als je altijd een goede conditie met je hond beoogst, dan is de leeftijd van ouderdom toch boven de 10 jaar dat de hond wat minder vitaal is.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Dobby heeft een heel ander soort vacht. Eigenlijk zo anders dat dát hetgene is dat me doet twijfelen of hij wel 100% Golden is. Maar goed, zo veel Goldens, zo veel karakters. Misschien ook met vachten? "

 



ja Wilma, zoveel goldens , zoveel verschillende vachten. ook met Newfoundlanders, en het zijn dan toch 100 % rashonden, vacht bepaald erfelijk de vacht van je hond.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

Mijn beide goldens hebben totaal verschillende vachten. Gelukkig maar, anders wordt het zo'n eenheidsworst.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^