traanstrepen..pup toch nemen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SaartjeSaartje

ik ben gisteren voor een vriendin mee geweest om te kijken bij een maltezer pup.

 

het was erg leuk, netjes en verzorgt. alleen hadden de pups al traanstrepen. is dat iets om uiteindelijk niet voor de pup te kiezen of komt dat later goed?

 

hoor graag van jullie

honden page profiel Inge, baasje van Gina, Flynn en WobbeInge, baasje van Gina, Flynn en Wobbe 3 doggies

honden foto van Inge, baasje van Gina, Flynn en Wobbe

Mijn Maltezer had er als pup ook veel last van. Ik heb het gewoon goed bijgehouden en nu is ze al 2 jaar spierwit en heeft ze er eigenlijk nooit meer last van gehad. Goede voeding doet ook een hoop denk ik. 

honden page profiel Lady & de (ex-)Vagebond Lady & de (ex-)Vagebond 3 doggies

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond

Ik vind het wel belangrijk dat een pup er verzorgd uitziet. Misschien kan je eens vragen hoe of wat omtrent de traanstrepen?
En zien ze er verder wel verzorgd uit?

En misschien nog wel belangrijker;

- Zijn beide ouders aanwezig?
- Zijn de pups en ouders goed gezond?
- Google de naam van de fokker eens, om te kijken wat voor resultaten er tevoorschijn komen (broodf0kkers zijn zo makkelijk op te sporen)
- Hoe is het karakter van de pup?
- Hoe is de fokker verder? Fokt hij ook met (veel) andere rassen, etc?

honden page profiel SaartjeSaartje

en hoe heb je het bijgehouden?

honden page profiel Lady & de (ex-)Vagebond Lady & de (ex-)Vagebond 3 doggies

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond

" en hoe heb je het bijgehouden? "

 



Je kunt met water (afgekoeld gekookt water) en een watje schoonmaken of speciale producten kopen om de traanstrepen te verwijderen. Van bijv. het merk Beaphar heb je traanstreepremover.

honden page profiel SaartjeSaartje

Hij is van een fokker, alles klonk en ziet er goed uit Heb de papa en mama gezien. En ze zitten in huis

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond

Traanstrepen kunnen ook veroorzaakt worden door een erfelijke aandoening, Distichiasis.. Volgens mij komt deze redelijk vaak voor bij rassen als de maltezer.


Hieronder staat daar iets over;

"Distichiasis:
Enkele, een rij of meerdere rijen haren groeien in de ooglidrand. Dit zijn geen wimpers zoals bij de mens. Honden hebben geen wimpers, ook niet op de bovenooglidrand. Gevolg van deze extra haren is bijv. natte oogleden, traanstreepvorming en hoornvlies-irritatie. Distichiasis is pijnlijk voor de hond, daar er constant haren tegen de oogbol aankomen. Over dit oogprobleem zijn een hoop discussies. Distichiasis wordt gezien als erfelijk, alleen is het niet duidelijk of het dominant of recessief is. In makkelijke taal wil dominant zeggen dat de afwijking tot uiting komt en bij recessief komt de afwijking niet tot uiting. De hond is dan wel drager van de afwijking.
Bijvoorbeeld: Een hond kan 7 jaar lang, ieder jaar getest worden op deze oogafwijking, en plotseling blijkt dat de hond met 8 jaar lijdt aan distichiasis.
Omdat een fokker zich aan regels moet houden van de Raad van Beheer over o.a. de leeftijd van zijn of haar fok honden, voordat ze mogen worden ingezet voor de fok, is het niet altijd mogelijk om te wachten tot de hond een oudere leeftijd heeft bereikt.
De leeftijd voor een eerste nest van een teefje is voor de 96 maanden oud. Wanneer dan blijkt dat dit teefje al die jaren vrij is getest op distichiasis, en dit op de leeftijd van 8 jaar opeens blijkt te hebben, maakt dat de zaken ingewikkeld.
(Wat er vermeld moet worden is de hardheid van de haren ook. Wel is duidelijk dat een ras die een harde en stugge vacht hebben, vaak sneller last ervan hebben als ze distichiasis hebben. Een ras met een zachtere vacht, zoals de shih tzu, zal hier minder snel last van hebben.)
Een fokker kan besluiten toch met een hond te fokken wanneer deze maar 1 of 2 zachte haren heeft. Dit betekend niet dat deze fokker slecht is, maar andere goede en betere kwaliteiten in een hond ziet om deze toch voor de fok toe te staan. Vaak zullen zij wel zorgen dat ze een “vrije” hond op een “niet vrije” hond gebruiken.
Het is aan een fokker zelf on te beslissen of deze fokt met een hond of niet"



(http://veterinary.answers.com/pet-health/distichiasis-in-dogs)

honden page profiel RobertRobert

honden foto van Robert

Traanstrepen zijn het minst erg. Niet echt leuk maar kijk verder naar de conditie van de pup. Mijn maltezer had ook traanoogjes en strepen maar die gingen vanzelf weg. En je kan het inderdaad goed bijhouden door elke dag met gekookt en afgekoeld water zachtjes te wrijven..... Vertrouw je de fokker niet, niet doen

honden page profiel SaartjeSaartje

Ze lijkt erg begaan met haar dieren. Het was prettig iig.

honden page profiel LanaLana

honden foto van Lana

Had/heeft mijn pup ook hoor! Ik heb bij de dierenarts gevraagd of dit erg was, maar hij zei dat het hoofdje en dus ook de traanbuisje nog allemaal moeten volgroeien en dat het steeds minder erg zal worden. Mijn pup is nu vier maanden oud en ik kan zeggen dat het nu eindelijk een stuk minder is. 

Mijn pup komt van een hele goede fokker, met stamboom etc. Komt gewoon omdat ze wit is, daarom zie je het. 

 

Ik hou het gewoon goed bij met lauw water en af en toe een beetje vaseline op de haartjes zodat nieuwe traantjes geen streep achter kunnen laten. 

Het hoeft in ieder geval niks te maken hebben met verzorging!!! 

 

Zo was het bij mijn pupje, is alleen voor ons mensen niet zo 'mooi' 

honden page profiel Simone, Cody en FlynnSimone, Cody en Flynn

honden foto van Simone, Cody en Flynn

Traanstrepen kunnen verschillende oorzaken hebben.
Het kan zijn omdat de traanbuisjes verstopt zitten, het kan zijn omdat haartjes aan de binnenkant van de oogleden irritatie veroorzaken.
Het kan zijn dat de traanbuisjes niet goed ontwikkeld zijn.

Het komt veel voor bij kleine rassen. Ik zou goed op de pups letten. Knijpen zijn met de oogjes, schuren ze hun kopjes ergens langs etc. Zolang je niets geks ziet, zou ik niet afzien van een pup.

honden foto van Inge, baasje van Gina, Flynn en Wobbe

Maltezers hebben hier bijna allemaal last van als pup. Inderdaad zoals hierboven ook al gezegd is omdat de traanbuisjes nog niet volgroeid zijn. Heeft niks met een goede of slechte fokker te maken.

 

Ik kam de haartjes onder haar ogen uit uit met een speciaal klein kammetje. Daarnaast gewoon met gekookt afgekoeld water schoonhouden. Je kunt eventueel wat vaseline op de haartjes onder de ogen smeren zodat het traanvocht er niet intrekt. 

Volgende forumvraag: (TE) klein huis???
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^