Puber of seksueel gefrustreerd?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MaartenMaarten

honden foto van Maarten

Hallo allemaal,

 

Bruce onze berner is nu 8 maand en is sinds 2 á 3 weken zijn poot begonnen op te tillen en markeert overal. Dit is normaal gedrag voor een reu en vinden wij ook niet erg uiteraard.

Hij begint sinds die tijd ook tegen alles en iedereen op te rijden en is hierin ook niet te stoppen. Hij rijdt tegen ons, tegen anderen, tegen zijn slaapkussen, zijn knuffels de bank enz. Als we het zien leiden we hem af en dat helpt vaak wel. Werkt dit totaal niet dan zetten we hem soms even op de gang maar hier ligt nog wel eens een schoen waarop hij dam probeert te rijden. Lukt dit niet dan kauwt hij de schoen aan stukken. ( deze ruimen we dus op)

Ook is hij echt totaal al zijn commando's 'vergeten' loopt niet meer netjes mee aan de riem en als hij ergens los loopt echt totaal geen aandacht meer voor ons. Komt niet als we roepen enz. Hiervoor hebben we ondertussen een lange riem zodat hij wel wat vrijer is maar toch aan de riem.

we wisten uiteraard dat de pup ging puberen maar is dit alles echt puberteit? Of kan een hond ook 'seksueel gefrustreerd' raken? En dan bedoel ik dat rijden overal op.

Eigenlijk wil hem niet laten castreren ofzo. Niet dat we fokplannen hebben maar het is toch een operatie.

zijn er nog andere tips?

Meer geestelijke uitputten? Oefenen, trainen enz. Want zijn dagelijkse lange wandelingen lijken niet voldoende ten helpen om dit gedrag te stoppen.

honden page profiel s@nt@s@nt@ 3 doggies

honden foto van s@nt@

Hoe oud is ie nu?
Wij kregen de onze met een jaar uit het asiel en die klom de hele tijd op ons.
Dit was soort gewoonte gedrag, maar vooral overprikkeling.
Kijk wens of je een patroon ziet, wat eraan vooraf gaat.
Dan kun je bijvoorbeeld eerder met iets stoppen.
Als ik het hier zag aankomen gaf ik een commando, dat leidde af.
Later kon ik hem waarschuwen, zo van Eh, denk eraan!!

honden page profiel s@nt@s@nt@ 3 doggies

honden foto van s@nt@

Sorry ik lees niet, 8 maanden dus..

honden page profiel MaartenMaarten

honden foto van Maarten

Hihi 8 maand inderdaad.

ik ga er op letten.

honden page profiel MikeMike 3 doggies

honden foto van Mike

zo te zien heb je een hele makkelijke puppentijd gehad met bruce :D(grapje), welkom to the game bij deze.

 

De mijne is nu 1 jaar en vertoonde dit gedrag ook maar niet in de mate dat jij beschrijft, geestelijk en lichamelijk moe maken werken het beste voor ons. De rest wat je beschrijft is pubergedrag.

 

 

 

edit: heel veel pubers zijn seksueel gefrustreerd ;), de een wat meer dan de ander . Zo te zien heb jij een geladen pistool in huis hahaha ( srry vind het best grappig :P, moet ook aan mn eigen hond denken)

honden page profiel ------ 3 doggies

Mijn vriend heeft ook een berner die is nu 19 maanden en die heeft deze periode ook gehad! ;-) haha! Jouw verhaal is zoo herkenbaar. Wij leidde hem dan ook altijd af met een leuk speeltje of een potje voetbal in de tuin ;-) Of inderdaad ff een 'rust' pauze in de gang.

Wees niet bang, dit gaat vanzelf weer over :-D
Hij is nu dus 19 maanden en hij is hier nou denk ik een maandje of 2/3 van af. O-)

Later kun je hier om lachen wat ze wel allemaal niet uitspoken hihi, succes!

honden page profiel Jeroen & LolaJeroen & Lola 3 doggies

honden foto van Jeroen & Lola

het kan meerdere oorzaken hebben, vaak is het niet eens een seksueel iets hoor...

 

het kan gewoonte gedrag zijn, of een hond die te druk blijft in zn hoofd en het niet weet te uiten, een soort van overprikkeling dus, zoals gezegd 

 

ik zou even goed kijken wanneer het gebeurt, en je activiteiten ernaast leggen.

belangrijkst om eerst uit te zoeken, doet je hond te weinig, of krijgt ie te weinig uitdaging? Of, is het juist teveel van het goede allemaal, en gaat ie maar door??

 

zorg dat je genoeg beweegt, uitdaagt, en bied daarnaast heel duidelijk ook veel rust....dus niet je hond maar door laten gaan...soms kunnen ze het zelf mooi regelen, andere honden, moeten door het baasje begrensd worden  

ook je reactie kan schelen, ik zou er niet een te groot probleem van maken, wel laten weten dat je het niet waardeert, en wegsturen, maar maak er verder geen circus van. dan wordt zoeits alleen maar interessanter

 

 

 

honden page profiel MaartenMaarten

honden foto van Maarten

Wat goed om te horen dat het tijdelijk en normaal gedrag is.

Hij kan wel erg goed zijn eigen rust momenten inschatten.

 

Wat mij op valt is dat hij vooral gaat rijden tegen ons na het wandelen. En dit kan een wandeling zijn van 15 minuten of 1 van 45 minuten hij gaat hoe dan ook rijden.

Waarschijnlijk kunnen we er inderdaad later om lachen en we maken ons ook niet echt zorgen maar wilde even bevestigd worden hierin.

 

honden page profiel MikeMike 3 doggies

honden foto van Mike

Maarten ik snap precies wat je bedoelt. De mijne begon er ook met 8 maanden mee, op 9/10 maanden ging hij op niet-loopse teefjes proberen te rijden buiten en binnen moest zijn deken en kussen het ontgelden.

Het is zeker geen gezicht, het moet even doorkomen bij bruce dat berijden van objecten geen functie heeft :P

Mijn hond is nu 12,5maand en doet het nog steeds maar veel minder omdat hij nu weet met een harde "EHHH" dat we daar niet van gediend zijn om te aanschouwen.

 

Het is natuurlijk proces naar mijn mening. Mensen zijn de enige levende wezens die "het stiekem"doen. Nou maar hopen dat Bruce niet verandert in een Quagmire :P.

honden page profiel Jeroen & LolaJeroen & Lola

honden foto van Jeroen & Lola

haha quagmire

honden page profiel MaartenMaarten

honden foto van Maarten

Haha we gaan het meemaken

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

niet alleen de reu doet dat, Hier een teef , zeven maanden, en pardoes op straat hing op mijn rug, kon haar er niet afhalen, even laten wippen en uit was het gedrag, daarna alert gebleven, en als ze de neiging had, afleiden en ik gaf het commando volg, in huis knuffels dekentjes enz. weghalen.

wat je ook kan gaan doen is een nieuwe uitdaging aangaan, ga lekker SAMEN zwemmen, dat is vermoeiend en toch niet belastend, daarna een voldaan gevoel en geen tijd dan om te wippen :-D

wel samen, trek een ty {hardloopbroek} aan en een tshirt, dat is om je lichaam warm te houden, samen zwemmen, maak er een spel van, wedstrijdje, of wat dan ook, zodat je hond als die thuis is, en geloof me maar, beter dan een grote wandeling, lekker rustig in zijn hoofd zal zijn, en zich rustig gedraagt.

en zwempartij van een half uur, je hond kan dat best aan. en jij ? ook goed voor jouw conditie. hahaha

honden page profiel MaartenMaarten

honden foto van Maarten

Zwemmen is een goed plannen. Maar gewoon ergens in een plas of zwembad o.i.d.?

En dan elke dag gaan? 

Ik weet niet ik me dat gaat lukken haha. Maar zeker het proberen waard!

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

" Wat goed om te horen dat het tijdelijk en normaal gedrag is.
Hij kan wel erg goed zijn eigen rust momenten inschatten.
 
Wat mij op valt is dat hij vooral gaat rijden tegen ons na het wandelen. En dit kan een wandeling zijn van 15 minuten of 1 van 45 minuten hij gaat hoe dan ook rijden.
Waarschijnlijk kunnen we er inderdaad later om lachen en we maken ons ook niet echt zorgen maar wilde even bevestigd worden hierin.
  "

 

Herkenbaar, hier vooral na de laatste wandeling en dan op mijn man, haha.

Wij konden er trouwens niet om lachen, maar het rijden was een van de zoveel dingen op het to do lijstje van ons asielproject....

 

Van onze trainster moesten we hem gelijk van ons afhalen en zonder iets te zeggen een time out geven op de gang.

Als ie terug de kamer inging begon hij gelijk weer.

Er zijn enkele avonden geweest dat ie meer op de gang zat dan bij ons, echt sneu.

Time out hielp dus niet.

Wel rust in het koppie.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Zwemmen is een goed plannen. Maar gewoon ergens in een plas of zwembad o.i.d.?

En dan elke dag gaan? 

Ik weet niet ik me dat gaat lukken haha. Maar zeker het proberen waard! "

 



zwembad is te duur O-)

in stromend water graag, en samen , dat is omdat pootje baden geen zin heeft, ja ook plezier hoor maar daar krijgt tie geen spieropbouw van en een bevredigend gevoel, zwemmen samen is een kracht inspanning, je hond wil je bij houden, hij zet kracht van.... wacht even ik haal haar in, winnen van dr dat zal ik, hahaha jammer dat je hier niet woont in de buurt, bamse en ik zwemmen samen, en echt het is beter dan een wandeling, zeker als je samen het water in gaat, bouw het wel op, het is niet de bedoeling dat je hond uitgeput raakt, maar echt, het hoofd wordt leeg daardoor, en als ze thuiskomen, Bamse slaapt nimmer op de dag, trouwens snachts ook niet, hahaha maar als ze gezwommen heeft, wow.... heerlijk rustig en zo relaxted, doen zou ik zeggen, en het kan nu, de zomer komt er aan, de kou is uit het water, zo koud als verleden jaar is het niet, maar ty aan en shirt erbij aan, heus het is dan niet koud. O-) in het begin om conditie op te bouwen , 3 x in de week, daarna zeker van de zomer, iedere dag, heerlijk, en misschien ...... verjaardag ? of ? een waterblazer, zalig. en je hond is nimmer meer vuil of nat.

honden page profiel Sem en yinzSem en yinz

honden foto van Sem en yinz

Het is de puberteit, maar in de puberteit zijn de hormonen vaak wat actiever dan dat ze ouder zijn.
Alles begint zegmaar op gang te komen, en voor het eerst dat hij dit mee maakt. Hij moet er leren mee om te gaan, en in de puberteit weet hij soms niet waar hij het zoeken moet.
Het is niet verstandig om te castreren, hij is nu ook 8 maanden. Als je hem nu zou castreren groeit hij langer door waardoor hij gewrichtsproblemen krijgt. Maar ook geestelijk zal hij zich minder goed ontwikkelen!
Het is goed om hem lichamelijk en geestelijk uit te dagen, vooral het geestelijke want dan is hij met zijn gedachten ergens anders.

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker

honden foto van Yara

" haha quagmire "

 haha daar moest ik ook meteen aan denken .

 

Wel lastig zo'n grote beer die wilt rijden. Een klein hondje is toch makkelijker tegen je been denk ik haha.

Ik hoop voor je dat de tips helpen.  Gelukkig heb iker geen ervervaring mee.

Succes in elk geval! 

honden page profiel MaartenMaarten

honden foto van Maarten

Ik heb een boek gekocht met spelletjes en trucjes. Nu lekker oefenen en. Trainen en in de zomer maar eens gaan zwemmen :-).

De waterblazer gaat er komen. Lijkt me echt ideaal!

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Lijkt me gewoon puber gedrag... Ik vind het overal markeren trouwens niet gewenst(want dat doet hij dus met zowel plassen/poepen als het rijden en kauwen). Denk dat je dit ook beter kunt verbieden. In principe is hij nl. niet degene die overal zijn geur op achter mag laten, dat zijn jullie. Even vanuit de positie van een hond gezien. Door hem zoveel ruimte te geven met het plassen zie je dat hij die ruimte ook op andere manier op begint te eisen door 'typisch' pubergedrag. Rijden tegen dingen (geurmarkeren dus), commando's negeren, schoenen kapot bijten (waar natuurlijk super veel van JULLIE geur aan zit en waar hij eigenlijk zijn eigen geur overheen zet). Vooral bij de schoen zie je dat dus. Hij wil eerst zijn eigen geur over jullie geur heen zetten door erop te gaan rijden en als dat niet lukt doet hij het op een andere manier.

Let voor de aardigheid eens op WAT hij sloopt of WAAR hij het sloopt. Dan zul je over het algemeen ook zien dat de dingen die hij sloopt ook de dingen zijn waar jullie geur erg aan zit. Denk aan handschoenen, schoenen, ondergoed, stoelkussens, zojuist gebruikte handdoeken, het gedeelte van een stoel waar de binnenkant van de knieën tegen aan komt etc.

Het markeergedrag is niet op zichzelf staand, het hangt allemaal met elkaar samen. Geef hem veel ruimte voor het ene gedrag en hij zal ook ander gedrag laten zien. Daarentegen: beperk hem in het markeergedrag en het kan zomaar zijn dat het andere gedrag ook stopt. Duidelijkheid en consequentie is denk ik in deze periode het belangrijkste. En daarbij hoort dus ook dat hij in feite niks te zeggen heeft. Doorlopen dus tijdens het wandelen en alleen laten plassen als jullie stil staan en daar het commando voor geven. Doet hij het niet? Prima, dan lopen jullie gewoon weer door. Ook doorlopen als hij ineens stil blijft staan. Alles geeft nl. een signaal af. Als jullie blijven staan als hij blijft staan geeft dat een signaal af dat jullie op HEM letten en jullie gedrag op HEM aanpassen terwijl het andersom zou zijn. Lopen jullie gewoon door dan geeft dat juist aan dat hij op jullie moet letten en niet zomaar zijn eigen ding mag gaan doen.

honden page profiel MaartenMaarten

honden foto van Maarten

Ok. Hij kent het commando 'plasje doen'.

Dus we moeten overal doorlopen en daar waar wij willen hem het commando geven. Plast hij niet jammer dan. Omschrijf ik het zo goed?

 

En dit houd dan ook in voorlopig niet los lopen? Want anders bepaald hij nog steeds of hij wil stil staan en markeren waar hij wil.

 

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Hier mag hij los doen wat ie wil, aan de lijn wil ik soms wel een even door lopen, maar ik maak er niet zo'n punt van.

honden page profiel MaartenMaarten

honden foto van Maarten

Ik vind het markeren ook niet zo'n punt. Maar als dit samenhangt met dominant gedrag enz. dan is het misschien de moeite waard hier wat mee te doen.

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Geloof ik niet in, dat dat met dominantie samenhangt, maar ik geloof ook niet zo in dat dominantie verhaal.
In het begin werd ik daar erg voor gewaarschuwd.

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

" Ok. Hij kent het commando 'plasje doen'.

Dus we moeten overal doorlopen en daar waar wij willen hem het commando geven. Plast hij niet jammer dan. Omschrijf ik het zo goed?

 

En dit houd dan ook in voorlopig niet los lopen? Want anders bepaald hij nog steeds of hij wil stil staan en markeren waar hij wil.

  "

 



Ik zou uberhaupt hem voorlopig even niet los laten lopen, tenzij het in een omheinde omgeving is. Simpelweg omdat een hond niet weet dat een auto op de weg niet stopt als hij even recalcitrant wegloopt ;-). Plus dat je niet wilt dat zulk gedrag permanent word omdat de hond in de pubertijd niet goed onder controle gehouden kon worden (want een hond kan sneller lopen dan jij dus hem bijhouden en terughalen wanneer je wilt is niet echt doenbaar). Voorkom dat gedrag dat bedoeld is om grenzen op te zoeken ook blijvend gedrag word, dat is in deze periode het beste denk ik.

En ja, ik zou gewoon doorlopen, ook als hij zelf ergens wil blijven staan of een andere kant op wil. Vervolgens kun je op een plek van jouw keuze blijven staan en het commando geven. Doet hij niks, prima. Misschien hoeft hij niet of wil hij zien wat er gebeurt als hij het commando negeert. Prima, niet op in gaan en de wandeling vervolgen. Er zijn genoeg plekken waar je hem de mogelijkheid kunt geven. Waar het om gaat is dat jij de touwtjes in handen houden in de periode dat hij die duidelijkheid nodig heeft. Als hij later meer ruimte kan hebben zonder dat hij in andere situaties daar misbruik van maakt: prima. Maar op het moment kan hij dat gewoon nog even niet (want dat zien jullie doordat er nu ineens veel meer dingen mis gaan wat m.i. voortkomt uit de ruimte die jullie hem geven wat betreft het plassen). En dus is het belangrijk dat deze periode jullie echt even de leiding houden en hij leert dat jullie bepalen.

Wat ik zelf wel deed als mijn eigen hond los was, was op het moment dat ze ging zitten plassen toch even snel het commando geven. Misschien werkt het voor jouw hond niet en misschien zal de hond het ook niet zien als per definitie plassen op commando, maar dit is wel een manier om er toch voor te zorgen dat het plassen of poepen in principe op commando gaat. Een beetje zoals je een hond een commando aanleert door het te zeggen vlak voor het gedrag vertoond word. Dit is niet altijd een even handige optie (mijn hond ging op een gegeven moment gewoon heel snel achter een boom zitten om maar wat te noemen) dus je kunt er ook voor zorgen dat hij uitgeplast en gepoept is op het moment dat hij los mag ;-).

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

" Ik vind het markeren ook niet zo'n punt. Maar als dit samenhangt met dominant gedrag enz. dan is het misschien de moeite waard hier wat mee te doen. "

 


Eens met Santa, dit hoeft helemaal niet iets met dominantie te maken te hebben. Zie deze periode als een tijd waarin Bruce duidelijkheid vraagt van jullie over de regels in en buiten het huis. Wat zijn de grenzen. En de enige manier om de grenzen te vinden is door ze op te zoeken. Van pups af aan is een hond al bezig om te zien waar hij staat in het gezin/roedel. Niet om dominant te zijn maar omdat het veiligheid bied om te weten waar je staat en wat je taken en privileges zijn. Door de maanden heen hebben jullie hem het een en ander duidelijk gemaakt maar kennelijk ziet hij toch nog ruimte om met jullie in gesprek te gaan. Dat is geen dominantie maar uittesten hoe het nu zit.

Dominantie is ook relatief. Elke hond kan dominant zijn of onderdanig, het hangt af van de onderlinge relaties/banden/karakters etc. Dat jullie hond pubert is 'normaal' uittestgedrag om te zien hoe alles erbij staat. En ik heb 'normaal' tussen aanhalingstekens gezet omdat pubergedrag toch iets is dat honden over het algemeen wel bij mensen, maar niet bij soortgenoten laten zien. Voor mensen is het normaal dat een hond rond de 8 maand begint te puberen, maar het is wel heel gek dat diezelfde hond dat pubergedrag niet laat zien richting die ene zelfverzekerde en 'hooggeplaatste' hond.

Pubergedrag en wanneer een hond het laat zien is dus ook weer afhankelijk van degene naar wie hij het laat zien... Wat ook weer duidelijk maakt dat de hond een verschillende relatie opbouwt met de verschillende wezens om hem heen. Waarom trekt hij bij de een wel en bij de ander niet? Waarom rijd hij wel op de ene hond en niet op de andere? Waarom gehoorzaamt hij bij de een wel en bij de ander niet? Vaak zijn een paar basisregels al genoeg om het een en ander aan de hond duidelijk te maken zonder dat we daar uitgebreide kennis van hondentaal nodig zijn en zonder dat we de hondse geurentaal nodig zijn. 1 van die regels is dat de baas het initiatief houd in alles, spelen, eten, rusten maar ook wandelen, waar jullie wandelen, hoe ver, hoe snel en wanneer stoppen om te plassen...

honden page profiel MaartenMaarten

honden foto van Maarten

Hele duidelijke verhalen dankjewel!

 

We blijven consequent en 'genieten' ook van deze periode :-).

honden page profiel Dobber †Dobber † 3 doggies

honden foto van Dobber †

" Hele duidelijke verhalen dankjewel!

 

We blijven consequent en 'genieten' ook van deze periode <img class="/>. "

 


That's the spirit! ;-)

honden page profiel MaartenMaarten

honden foto van Maarten

Al het trainen en spelen lijkt te helpen.

veel minder rijden en lekker moe na het spel :-)

honden page profiel MikeMike

honden foto van Mike

Mooi man! Als ze hun energie kwijt zijn, zijn ze te moe voor andere dingen :P

Volgende forumvraag: naam pitbull
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^