Verschil groeipijn of gescheurde knieband?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel VidaVida

honden foto van Vida

Beste allemaal,

 

Kan iemand mij vertellen of er een verschil is tussen de symptomen van groeipijn en de symptomen van een gescheurde knieband?

 

Vida heeft (door meerdere röntgenfoto's en artsen bekeken) erg veel groeipijnen in alle poten. Ze is nu ruim een jaar en ontlast sinds bijna een week haar rechter achterpoot. Links achter nooit (zo duidelijk) problemen van groeipijn gehad. Ze heeft nog net zoveel energie, wil rennen en spelen, voelt zich prima. 

 

Nu komen deze symptomen van groeipijn en gescheurde knieband voor zover ik heb gelezen erg overeen. Moet ik me zorgen gaan maken? Ze hebben sowieso al groeipijnen gediagnosticeerd in januari. 

 

Dank alvast & groetjes!

honden page profiel jaimiejaimie

honden foto van jaimie

Ik ben niet echt medisch maar wel even een "up" voor je.

honden page profiel VidaVida

honden foto van Vida

Dankje! :)

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Bij een voorste kruisband ruptuur is er sprake van abnormale bewegelijkheid in de aangedane knie. Een pijn en zwelling in dat gewricht. Als de kruisband niet helemaal door is is het moeilijker vast te stellen. Bij knie problemen zit de pijn in die knie, terwijl bij groeipijnen het afwisselend aan verschillende poten kreupel zijn typisch is. 

Overigens loopt een hond mankt vanwege pijn, dat ie nergens last van heeft klopt niet.

Wanneer je hond na twee maanden opnieuw kreupel wordt is het zowiezo aan te raden op ieuw naar de dierenarts te gaan, schijnbaar is het calciumgehalte in het voer dan nog steeds te hoog.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

een orthopeed kan gelijk vaststellen of er een kruisband scheuring is ontstaan, de schuiflade methode, die voert de orthopeed uit.

niet altijd loopt de hond mank of heeft pijn, hier een hond die niets aangaf, niets, geen pijn en geen gemank, door een ander onderzoek, kwam er een orthopeed bij en die constateerde een kruisband scheuring, stomverbaasd natuurlijk, en operatief bleek de kruisband voor 85 % gescheurd, dus niet altijd pijn of mank lopen.

heb je twijfels ? dan zou ik een verwijzing vragen voor nader onderzoek, en groeipijn is meestal verkeerde voeding, is dat in januari geconstateerd en is de voeding aangepast moet dat nu wel over zijn.

honden page profiel VidaVida

honden foto van Vida

Nou ja ik bedoelde ook niet dat ze nergens last van heeft, want dat is idd blijkbaar wel. Maar ze voelt zich verder prima en gedraagt zich normaal. Los van de last in haar poot. 

 

Ze zet haar poot niet raar neer en ik zie/voel geen verdikking. 

 

Ik heb pijnstillers gekregen een paar maanden geleden om de groeipijnen indien nodig te behandelen. Om nou iedere keer als ze wat mankt naar de DA te gaan lijkt me daarom wat overdreven. Ik hoopte dat er meer specifieke klachten waren bij een scheur maar als dat niet zo is dan zal ik toch maar naar de dierenarts gaan voor de zekerheid..

honden page profiel JoopJoop

honden foto van Joop

" Kan iemand mij vertellen of er een verschil is tussen de symptomen van groeipijn en de symptomen van een gescheurde knieband? "

 

ja, dat verschil is meestal heel duidelijk 

 

groeipijn geeft drukpijnlijkheid op m.n. de lange pijpbeenderen

 

dus de pijn zit dan juist niet in de gewrichten

 

bij een voorste kruisband laesie zit de pijn juist wel in het gewricht: namelijk de knie 

honden page profiel VidaVida

honden foto van Vida

Goed om te weten Joop. Is er een manier waarop ik kan zien aan haar lopen of bewegen of het aan haar gewricht ligt? Of voelen? 

 

Willemijn, ik geef DLG cold pressed sinds een paar weken, daarvoor original DLG. De orthopeed zei dat dit prima was.. ik denk dat groeipijn ook niet voor 100% aan voer ligt, toch? Ze is überhaupt zo enorm gegroeid..

honden page profiel JoopJoop

honden foto van Joop

" ik denk dat groeipijn ook niet voor 100% aan voer ligt, toch? 

 

correct

 

 

" Is er een manier waarop ik kan zien aan haar lopen of bewegen of het aan haar gewricht ligt? Of voelen?  "

 

ja

 

het makkelijkst is als je haar laat liggen op haar linker zij (dan is de rechter achterpoot/poot waar ze last van heeft dus "boven")

 

druk vervolgens met je vingers hard op de botten van die poot, en dan met name het dijbeen en het scheenbeen

 

doel is om druk uit te oefenen op het beenvlies (= vlies wat om de botten heenzit)

 

als ze daar op reageert, is het hoogstwaarschijnlijk groeipijn

 

VKL (=voorste kruisband laesie) zelf diagnosticeren wordt lastiger... had je haar al een pijnstiller gegeven? zo ja, hielp dat?

honden page profiel VidaVida

honden foto van Vida

Ja, sinds maandagavond. Helpt wel, maar ik heb dr op een lage dosis. Ze is sowieso echt een slungel dus ik denk echt dat het groeipijn is.. 

 

Ik zal straks je techniek eens proberen! ;)

Volgende forumvraag: Hondje lijkt fit maar valt erg af
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^