Showverbod voor ongezonde hondenrassen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel het Moderatorteamhet Moderatorteamgoedgekeurde fokker

honden foto van het Moderatorteam

Hondenrassen die ernstig lijden onder erfelijke gebreken zouden verboden moeten worden op hondenshows en uitsluitend op gezondheid gefokt mogen worden, totdat de algehele genetische gezondheid van deze rassen is hersteld.
Eerst duurzaam fokken op gezondheid, daarna duurzaam fokken op exterieur en showcapaciteit.

Geef ook jouw stelling van de dag door !

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !

honden page profiel moosmoos

honden foto van moos

Goed idee! Wie kan daar tegen zijn? Wel zal het moeilijk te bepalen zijn wat er wordt verstaan onder "algehele genetische gezondheid", denk ik...

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Goed idee, maar is dit haalbaar? 

honden page profiel jaimiejaimie

honden foto van jaimie

Eens.
Alleen in de werkelijkheid gebeurd dit dus anders. Edit: ik vind dat je zo wie zo niet met een ongezonde of een hond met erfelijke aandoening moet gaan fokken.

honden page profiel Irene Emma. Irene Emma.

honden foto van Irene Emma.

Hondenrassen die ernstig lijden onder erfelijke gebreken zouden verboden moeten worden op hondenshows. (quote)

Als een hond een knikstaartje heeft wordt deze al uitgesloten van deelname.
Ik vind de stelling wat vreemd, volgens mij worden er geen officiële shows gehouden met honden die erfelijke gebreken hebben.
Geen keurmeester zal daar aan mee werken.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

de keurmeesters dan aan de kant zetten ? de keurmeesters bepalen vaak ....... mooi die bolle ogen, mooi die opgefokte platgeslagen smoelentjes.

waar komt dat vandaan die fouten ? die ziekelijke hondenkoppen, lichaams gedrochten ? juist van de keurmeesters, die bepalen wat mooi en lelijk is. weg ermee.

zo fok je de gebreken er heel makkelijk in, vaak worden ze wakker, en dan willen ze weer het vroegere beeld terug hebben, kijk naar de rottweiler, hoe stomper de kop hoe mooier, en de schadelijke gevolgen ervan zien ze niet , herders hun achterhand , hoe lager hoe mooier, hoe verzinnen ze het, pas jaren later zien ze de problemen opstapelen, dat doen keurmeesters, en fokkers gaan dan erin mee, treurig.

tot ze eindelijk inzien, waar zijn we mee bezig geweest, en nog ? zo zijn er vele rassen die door keurmeesters gezien werden als perfect, en rassen vele gebreken hebben aan het lichaam, nog niet te spreken van erfelijke gebreken.

honden page profiel moosmoos

honden foto van moos

" de keurmeesters dan aan de kant zetten ? de keurmeesters bepalen vaak ....... mooi die bolle ogen, mooi die opgefokte platgeslagen smoelentjes.

waar komt dat vandaan die fouten ? die ziekelijke hondenkoppen, lichaams gedrochten ? juist van de keurmeesters, die bepalen wat mooi en lelijk is. weg ermee.

zo fok je de gebreken er heel makkelijk in, vaak worden ze wakker, en dan willen ze weer het vroegere beeld terug hebben, kijk naar de rottweiler, hoe stomper de kop hoe mooier, en de schadelijke gevolgen ervan zien ze niet , herders hun achterhand , hoe lager hoe mooier, hoe verzinnen ze het, pas jaren later zien ze de problemen opstapelen, dat doen keurmeesters, en fokkers gaan dan erin mee, treurig.

tot ze eindelijk inzien, waar zijn we mee bezig geweest, en nog ? zo zijn er vele rassen die door keurmeesters gezien werden als perfect, en rassen vele gebreken hebben aan het lichaam, nog niet te spreken van erfelijke gebreken. "

 Idd Willemijn, zo fout!

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker

honden foto van Xtine

Compleet niet akkoord.

Je kan geen complete hondenrassen uitsluiten.

Had je gesproken over honden of extremen in hondenrassen dan was ik wel akkoord.

honden foto van teckelventje Lobke Lodewijk en de rest.

helemaal met Willemijn eens! fokkers moeten meer naar gezondheid kijken en daarna pas op schoonheid. Hein.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

BBC Pedigree Dogs Exposed

http://www.youtube.com/watch?v=yZMegQH1SPg

BBC Pedigree Dogs Exposed Three Years On

http://www.youtube.com/watch?v=H4tTjdZJpPI

 

Er zijn ouderhonden, die zelf niet lijden aan een ernstige erfelijke aandoening, doch deze wel doorgeven aan het nageslacht, dat wel kans maakt op lijden door deze aandoening.

 

Neem bijv. de Cavalier King Charles Spaniel. Alle Cavaliers hebben Chiari-achtige Malformatie (CM) gradatie 2 (= ernstig), behalve 6 Cavaliers, die in de laatste 2 jaar gevonden zijn met Chiari-achtige Malformatie gradatie 1 (= mild). Uit CM kan op elke leeftijd Syringomyelie ontstaan.

 

CM = de kleine hersenen zijn te groot en passen derhalve niet in het achterhoofd; deze puilen uit door het achterhoofdsgat. Meestal zit er een knik in de hersenstam. Daardoor vindt een belemmering plaats van het stromen van de hersenvloeistof naar het ruggenmerg, waardoor holtes met vocht in het ruggenmerg ontstaan (= Syringomyelie).

 

Zowel CM als SM kunnen ernstige neuropathische pijnen veroorzaken tot pijnaanvallen en verlamming van bijv. de achterhand toe.

 

Het is doodzonde dat de Cavalier King Charles Spaniel willens en wetens kapot is gefokt; qua karakter zijn het heerlijke hondjes.

 

Waarom staat de Cavalier King Charles Spaniel op nr. 1 van de lijst met rashonden met de meeste erfelijke gezondheidsproblemen? Hieronder de tot nu toe bekende percentages van de erfelijke aandoeningen bij de Cavalier:

 

97% Chiari-achtige Malformatie

62,4% Syringomyelie tengevolge van CM, boven 6 jaar 70%

50% PSOM (glue ear - soort chronische middenoorontsteking)

50% MVD (lekkende hartkleppen) oplopend tot ca. 100% op 10-jarige leeftijd 30% oogaandoeningen

20-30% PL (Patella (knie) Luxatie)

19,1% EFS - Episodic Falling Syndroom 10% HD (Heupdisplasie)

10,8% Curly Coat Syndrome (incl. dry eye)

 

Zogenaamde AA x AA combinatie van ouderhonden betekent A voor Syringomyelie en de fokkers laten dan "gemakshalve" de Chiari-achtige Malformatie gradatie 2 weg. De andere A betreft de lekkende hartklep. A = nog geen lekkende hartklep. Echter 50% van de Cavaliers heeft een lekkende hartklep voor het 5e jaar en dit loopt op tot 100% op 10-jarige leeftijd, als de Cavalier deze leeftijd al zou bereiken, daar de gemiddelde levensverwachting momenteel op 7,9 jaar ligt.

 

De reden dat Cavalier fokkers bij voorkeur jonge fokhonden gebruiken, is dat op latere leeftijd het hart al snel een lekkende hartklep vertoont en de Syringomyelie uit CM ontstaat en ontwikkelt naar mate de Cavaliers ouder worden. Er mag overigens met meerdere gradaties van n.b. Syringomyelie gefokt worden. En waarom? Omdat er anders te weinig Cavaliers voor de fokkerij overblijven!

 

Er bestaan geen gezonde Cavaliers; alle Cavaliers die nog geboren worden zullen CM gradatie 2 hebben en zullen in de percentages zoals boven genoemd andere erfelijke aandoeningen hebben

.

Men is met een te kleine genenpool gestart, heeft niet naar waarschuwingen van wetenschappers geluisterd en het gevolg staat hierboven.

 

Lees het wetenschappelijke rapport van gencouns http://www.gencouns.nl/artikelen/2012-12-29_leuvens_cavalierproject.pdf

 

Fokkers, die Cavaliers op de wereld zetten, die zo'n grote kans op vele ernstige erfelijke aandoeningen hebben, hebben blijkbaar weinig last van hun geweten.

 

http://www.cavalierhealth.com/ schrijft dan ook:

 

THE LIST GETS LONGER

 

Dit is diep triest!

 

citaat July 7, 2013: The cavalier King Charles spaniel is pre-disposed to ... The list gets longer

 

In the past two months, we have added two more webpages to CavalierHealth.org – kidney disease and pneumocystis pneumonia. Contrary to some breeders’ claims, we hate to do that; we hate to have to increase our list of genetic disorders to which the cavalier King Charles spaniel is pre-disposed. But when dogs are suffering and dying of genetic diseases and their owners don’t know why, we feel the need to continue their education about the extraordinary list of serious genetic problems in our breed. Chronic kidney disease and pneumocystis pneumonia are killers. The recent deaths of some CKCSs have prompted us to upload these two new webpages. We urge you all to read about them and become aware of their symptoms. You may save your dogs’ lives by recognizing signs which often elude your veterinarians. One of the unfortunate facts about owning cavaliers is that many vets are totally clueless about some of these serious diseases, mainly because they are either unique to our breed or darn close to it. The cavaliers’ "pre-disposed" list? Here it is:

 

Mitral valve disease (MVD)

Chiari-like malformation (CM)

Syringomyelia (SM)

Low blood platelets (idiopathic asymptomatic thrombocytopenia)

Cerebellar infarcts – strokes

Chronic pancreatitis

Brachycephalic airway obstruction syndrome (BAOS)

Curly coat syndrome

Deafness – progressive hereditary hearing loss

Intervertebral disk disease (IVDD)

Diabetes mellitus

Dry eye syndrome

Eosinophilic stomatitis

Idiopathic epilepsy

Episodic falling syndrome

Fly catchers syndrome

Primary secretory otitis media (PSOM) – glue ear

Chronic kidney disesase

Masticatory muscle myositis (MMM)

Muscular dystrophy

Obesity

Patellar luxation

Hip dysplasia (HD)

Pneumocystis pneumonia

 

In verband met bovenstaande kan ik zelf niet anders dan tot de conclusie komen dat er niet alleen een showverbod maar ook een fokverbod moet komen voor de Cavalier King Charles Spaniels zowel met stamboom als de look-a-likes.

honden page profiel moosmoos

honden foto van moos

Loesje, en terecht!

 

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

" Ik vind de stelling wat vreemd, volgens mij worden er geen officiële shows gehouden met honden die erfelijke gebreken hebben.
Geen keurmeester zal daar aan mee werken. "

 ectropion and the failed crufts dogs

ectropion is een erfelijke afwijking, de blogpost gaat over winnaars op crufts een (paar?) jaar geleden.

honden page profiel judithjudith

honden foto van judith

Helaas zijn bepaalde rassen niet meer te redden. Op gezondheid fokken.. dat is bij sommige rassen gewoon niet meer mogelijk. Helaas, maar het zou beter zijn om compleet te stoppen met het fokken van deze rassen. Dus een geheel verbod voor fokken voor bepaalde rassen lijkt me dan beter.

 

Jammer dat dat nodig is en er niet eerder is ingegrepen met aanpassingen van de rasstandaard.

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Eens met de stelling.

 

Mensen moeten niet teveel kijken naar wat ze mooi vinden, maar of de hond normaal met een bepaald uiterlijk kan leven.

Maar ik ben maar een leek qua rassen en erfelijkheid dus ik praat alleen maar uit mijn gevoel.

 

Het lijkt zo simpel, alleen fokken met gezonde honden waarvan de ouders zijn getest op gebreken etc.

Maar zo werkt het niet in het echte leven, te zien aan ziektes of gebreken onder bepaalde rassen.

Blijkbaar is een schoonheidsideaal vaak belangrijker dan de gezondheid van de hond.

honden page profiel Jessica & bulletje GwenJessica & bulletje Gwen

honden foto van Jessica & bulletje Gwen

De gezondheid voor de hond moet voorop. Dus eens met deze stelling.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Ik weet het niet. Zo'n extreme maatregel lijkt me ook niet goed. Kijk je alleen naar gezondheid, krijg je dan op een gegeven moment geen zwarte Goldens, of bruine Zwitserse Witte Herders? Okee, dat is misschien een extreem idee, maar er moet wel íets van uiterlijke controle zijn.

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Misschien moeten sommige rassen weer terug naar hun oorspronkelijke staat om weer gezond te worden.

Bijvoorbeeld de Sint Bernard een stuk kleiner, de teckel meer in verhouding, chihuahua ook weer wat groter, geen dwergrassen meer, geen platte neuzen meer.

 

 

 

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker

honden foto van Xtine

" Helaas zijn bepaalde rassen niet meer te redden. Op gezondheid fokken.. dat is bij sommige rassen gewoon niet meer mogelijk. Helaas, maar het zou beter zijn om compleet te stoppen met het fokken van deze rassen. Dus een geheel verbod voor fokken voor bepaalde rassen lijkt me dan beter.
 
Jammer dat dat nodig is en er niet eerder is ingegrepen met aanpassingen van de rasstandaard. "

 

In geen enkel standaard staat er een aanbeveling naar iets ongezonds of extreems.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Misschien moeten sommige rassen weer terug naar hun oorspronkelijke staat om weer gezond te worden.
Bijvoorbeeld de Sint Bernard een stuk kleiner, de teckel meer in verhouding, chihuahua ook weer wat groter, geen dwergrassen meer, geen platte neuzen meer.
 
 
  "

 Helemaal eens! De Duitse herder die helemaal door zijn achterpoten zakt, buldog te groot hoofd, cavalier te kleine schedel.

Verander de rassatandaart en op tentoonstellingen, zullen keurmeesters mee moeten gaan. Zij zijn de gene die het „verkeerde" uiterlijk in stand houden

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker

honden foto van Xtine

"  Helemaal eens! De Duitse herder die helemaal door zijn achterpoten zakt, buldog te groot hoofd, cavalier te kleine schedel.
Verander de rassatandaart en op tentoonstellingen, zullen keurmeesters mee moeten gaan. Zij zijn de gene die het „verkeerde" uiterlijk in stand houden "

 

Kan je me dan even in de standaard aantonen waar dat staat ?

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"  
Kan je me dan even in de standaard aantonen waar dat staat ? "

 Ik zag later je reactie. Ik ging er eigenlijk vanuit dat de rasstandaart wordt aangepast, namate het ras verandert. Maar dat dus dusniet zo??

Vroegen was een teckel korter en hoger, is dit niet aangepast naar de rasstandaart??

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

-The eyes are deeply sunk in the orbits, the lids assuming a lozenge or diamond shape, in consequence of the lower lids being dragged down and everted by the heavy flews.

Akc bloodhound breed standard

Een everterend ooklid is beter bekend als ectropion.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

"  Ik zag later je reactie. Ik ging er eigenlijk vanuit dat de rasstandaart wordt aangepast, namate het ras verandert. Maar dat dus dusniet zo??
Vroegen was een teckel korter en hoger, is dit niet aangepast naar de rasstandaart?? "

 Soms wordt de rasstandaard een de honden aangepast, ipv dat de honden aan de standaard voldoen. En er zijn bv in de uk standaards aangepast. Engelse bulldog

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker

honden foto van Xtine

" -The eyes are deeply sunk in the orbits, the lids assuming a lozenge or diamond shape, in consequence of the lower lids being dragged down and everted by the heavy flews.
Akc bloodhound breed standard
Een everterend ooklid is beter bekend als ectropion. "


 AKC is Amerikaans.
Bij ons niet van toepassing.

 

FCI:

Eyes : Dark brown or hazel, of a lighter hue ( amber ) in dogs without black saddle or mantle. Eyes of moderate size, oval, not weeping, neither protruding nor sunk into the socket, leaving the iris totally visible. Lids with no irregularity in their contour, normally fitting around the eye-ball ; lower lids a little slack so that a little haw is visible are nevertheless tolerated. At no time should the eye-lashes touch or interfere with the eyes. The expression is gentle, kind and dignified, with a rather melancholy air.

Met inderdaad kleine tollerantie.

En daar gaat het fout omdat men dan steeds extremer gaat.

En het extreme moet inderdaad afgestraft worden.

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker

honden foto van Xtine

Standaard van de Cavalier King Charles:

FCI-Standard N° 136 / 12.01.2009 / GB

 

 

CAVALIER KING CHARLES SPANIEL

 

 

 

©M.Davidson, illustr. NKU Picture Library

 

 

This illustration does not necessarily show the ideal example of the breed. 

 

 

ORIGIN: Great Britain.

 

DATE OF PUBLICATION OF THE ORIGINAL VALID STANDARD: 04.11.2008.

 

UTILIZATION:Companion and Toy.

 

CLASSIFICATION F.C.I.:Group9Companion and Toy

Section7English Toy Spaniels.

Without working trial.

GENERAL APPEARANCE: Active, graceful and well balanced, with gentle expression.

 

BEHAVIOUR / TEMPERAMENT: Sporting, affectionate, absolutely fearless. Gay, friendly, non-aggressive; no tendency towards nervousness.

 

HEAD

 

CRANIAL REGION:

Skull: Almost flat between ears.

Stop: Shallow.

 

FACIAL REGION:

Nose: Nostrils black and well developed without flesh marks.

Muzzle: Length from base of stop to tip of nose about 1 1/2 ins. (3,8 cm). Well tapered. Face well filled below eyes. Any tendency to snipiness undesirable.

Lips: Well developed and not pendulous.

Jaws/Teeth: Jaws strong, with a perfect, regular and complete scissor bite, i.e. the upper teeth closely overlapping the lower teeth and set square to the jaws.

 

 

 

 

Eyes: Large, dark, round but not prominent; spaced well apart.

Ears: Long, set high, with plenty of feather.

 

NECK: Moderate length, slightly arched.

 

BODY :

Back : Level.

Loin : Short-coupled.

Chest : Moderate; good spring of ribs.

 

TAIL: Length of tail in balance with body, well set on, carried happily but never much above the level of the back. Docking previously optional when no more than one-third was to be removed.

 

LIMBS

 

FOREQUARTERS: Legs moderately boned, straight.

Shoulders: Well laid back.

 

HINDQUARTERS: Legs with moderate bone.

Stifle: Well turned.

Hocks: No tendency to cow- or sickle-hocks.

 

FEET: Compact, cushioned and well feathered.

 

GAIT / MOVEMENT: Free-moving and elegant in action, plenty of drive from behind. Fore-and hindlegs move parallel when viewed from in front and behind.

 

COAT

 

HAIR: Long, silky, free from curl. Slight wave permissible. Plenty of feathering. Totally free from trimming.

 

 

 

 

COLOUR: Recognized colours are :

 

  • Black and Tan: Raven black with tan markings above the eyes, on cheeks, inside ears, on chest and legs and underside of tail. Tan should be bright. White marks undesirable.
  • Ruby: Whole coloured rich red. White markings undesirable.
  • Blenheim: Rich chestnut markings well broken up, on pearly white ground. Markings evenly divided on head, leaving room between ears for much valued lozenge mark or spot (a unique characteristic of the breed).
  • Tricolour: Black and white well spaced, broken up, with tan markings over eyes, cheeks, inside ears, inside legs, and on underside of tail.

 

     Any other colour or combination of colours highly undesirable.

 

WEIGHT: 5,4 - 8 kg (12 - 18 lbs). A small, well-balanced dog well within these weights desirable.

 

FAULTS: Any departure from the foregoing points should be considered a fault and the seriousness with which the fault should be regarded should be in exact proportion to its degree and its effect upon the health and welfare of the dog.

 

Any dog clearly showing physical or behavioural abnormalities shall be disqualified.

 

N.B.: Male animals should have two apparently normal testicles fully descended into the scrotum.

honden page profiel chimamachimama

honden foto van chimama

" Misschien moeten sommige rassen weer terug naar hun oorspronkelijke staat om weer gezond te worden.
Bijvoorbeeld de Sint Bernard een stuk kleiner, de teckel meer in verhouding, chihuahua ook weer wat groter, geen dwergrassen meer, geen platte neuzen meer.
 
 
  "

 helemaal mee eens

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Hoe kan deze hond dan bob worden? Of het in de rasstandaard staat of niet,meen keurmeester heeft deze hond gekozen terwijl er bekend was dat honden met gebreken niet geplaatst mochten worden. Deze is er bij de veterinaire eindkeuring uitgehaald, niet naar de groepskeuring. Groot schandaal.

Zelfde met de clumber dat jaar. 

 

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker

honden foto van Xtine

" Hoe kan deze hond dan bob worden? Of het in de rasstandaard staat of niet,meen keurmeester heeft deze hond gekozen terwijl er bekend was dat honden met gebreken niet geplaatst mochten worden. Deze is er bij de veterinaire eindkeuring uitgehaald, niet naar de groepskeuring. Groot schandaal.
Zelfde met de clumber dat jaar. 
  "

 Omdat keurmeesters niet altijd volgens de rasstandaard keuren.

Wou met mijn vorige post gewoon aantonen dat men het niet op de rasstandaard moet steken.

 

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

Zonder de andere reacties gelezen te hebben: goed plan. Gezondheid is toch zeker belangrijker dan exterieur... 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

"  

Kan je me dan even in de standaard aantonen waar dat staat ? "

 



vroeger had je alleen de werklijnen, en geen showlijnen, tegenwoordig al jaren is er de showlijn ingefokt. een duitse herder, een showlijn. ;-)

de showlijn heeft een afhangende rug, de hond is niet geschikt meer voor werken, en dat ziet toch iedereen dat het een verkeerd beeld is van de duitse herder, als je ze ziet lopen. De eerste keer dat ik er een zag, dacht ik , jee wat triest een hond met flinke HD, nee een nieuwe showlijn gefokt.

zelf heb ik ook een duitse herder gehad, een werkhond, met een rechte rug, vond het triest dat ik deze lijn in de duitse herder zag, en ja de fokkers zijn op de terugweg om deze lijn er weer uit te fokken, maar ten koste van wat .

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !

pagina 1 van 4 12 3 4
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^