Showverbod voor ongezonde hondenrassen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Kim & TurboKim & Turbo

honden foto van Kim & Turbo

Ik heb de andere commentaren nog niet gelezen, dus ik zet hier misschien dingen die al gezegd zijn ...

Ik ben het er niet mee eens. En dit is niet omdat ik zelf show, of hondenshows zelfs maar tof zou vinden. Ik vind het onverantwoord zoals momenteel met bepaalde hondenrassen omgegaan wordt om zogezegd aan het schoonheidsideaal te voldoen.

MAAR als je ze de toegang tot de shows zou ontzeggen, dwz voor het hele ras, dan zou je volgens mij gewoon een alternatief circuit creëren. Hondenshows voor rassen X, Y en Z, de "gezonde" rassen en hondenshows voor rassen A, B en C, de "ongezonde" rassen, en er zou dus niets veranderen ... Ik denk dat het beter is om alle rassen binnen één showcircuit te houden, maar om hierbinnen de eisen stilaan terug naar gezondheid te brengen. Dwz, als je hond niet kan ademen omdat zijn snuit veel te kort is, dan mag jouw hond niet meedoen, maar wel alle andere honden van het ras omdat die wel beter kunnen ademen zonder dat er ingrepen aan te pas gekomen zijn (ik neem de kortsnuitigen als voorbeeld omdat dit het makkelijkst uit te leggen is, zeker niet omdat het de enige rassen met problemen zijn). Maw goede keuringen door dierenartsen, een hertraining van keurmeesters en een graduele aanpassing van de rasstandaarden naar de meer gezonde varianten van de rassen lijkt me betere optie. Op die manier zullen de mensen die nu op schoonheid kweken, misschien meer ook naar gezondheid gaan kijken, om niet uit de boot te vallen. De rasstandaard zou ook niet enkel door de rasverenigingen opgesteld moeten worden, maar een goedkeuring moeten krijgen van een internationale organisatie van dierenartsen bijv.

Er zijn zoveel pistes om deze problemen stilaan aan te pakken ... We moeten namelijk ook beseffen dat wat er op 50 of 100 jaar misggegaan is, er niet zomaar op 5 jaar terug uit zal zijn ...

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !

honden page profiel GerardGerard

honden foto van Gerard

Import verbod van pups uit het oostblok enzo. "

 

Ja, ik ben toch blij met mijn Russische prins hoor. Gezond, alle raskenmerken en niets mee aan de hand ;)

honden page profiel De Mecheltjes clanDe Mecheltjes clan

honden foto van De Mecheltjes clan

"  
Ik vind dat de stelling nogal ongelukkig is geformuleerd... 
 
Vaak is de algehele genetische gezondheid bij de hondenrassen, die ernstig lijden onder erfelijke gebreken, niet goed. Hiermee bedoel ik dat het merendeel van het genetische materiaal dat beschikbaar is niet goed is. Het gezond fokken van bijvoorbeeld de Cavalier King Charles Spaniël lijkt mij zo goed als onmogelijk, kijkende naar de cijfers die Loesje heeft geplaatst. 
 
Verder vraag ik mij af waarom je als eerst duurzaam wil fokken op gezondheid om vervolgens weer "duurzaam" te gaan fokken op "exterieur en showcapaciteit". Het beoordelen van het exterieur van een hond blijft toch redelijk subjectief, ondanks de rasstandaard. Keurmeesters zullen toch altijd een eigen interpretatie van bepaalde vaktermen hebben. Zo kan voor de ene keurmeester een amandelvormig oog toch wat ronder zijn dan zou horen. Ook vind ik het erg jammer dat er na het gezond fokken van een ras er weer gefokt moet gaan worden op "showcapaciteit". We hebben al gezien wat dit heeft gedaan bij sommige rassen. Waarom fokken we niet gezonde honden, die hun oorspronkelijke werk kunnen uitvoeren, maar die geen diskwalificerende fouten hebben en qua gestel ook goed in elkaar zitten? 
  "

 

Hier kan ik het wel mee eens zijn, dan worden hondententoonstellingen in mijn ogen weer leuk. Nu irriteer ik mij mateloos, daarom kom ik ook niet meer op shows. De willekeur van keurmeesters die vanuit hun eigen schoonheidsideaal keuren is schandalig ongeacht wat de rasstandaard zegt en dat is zoals al eerder gezegd is soms heel breed en onduidelijk. Mensen die zich wel/niet inschrijven afhankelijk van welke keurmeester die is aangesteld ect ect. Nee ik wil niet elke keurmeester of fokker over een kam scheren, er zijn fokkers die zeker verantwoordelijk bezig zijn. Maar toch heeft iedereen het zien gebeuren. De laatste keer dat ik op een show was heb ik mij helemaal verbaasd over de keuring van de witte herder. De witte herder een ras die ik al had voordat deze in NL erkend werd. In de rasstandaard staat mooie grote oren

Neus, Krachtig en in verhouding iets langer dan de schedel; de neusrug- en onderkaakbelijning recht, naar de neus toe iets smaller verlopend. Welke witte herder steelt voor de keurmeester de show, juist de witte herder die in mijn ogen op de kop van een samojeed lijkt. Dan hoor ik ook nog dat de hond die ik in het verleden had van het werktype is tja ik snap het niet. Zo is dat bij veel honden ongemerkt erin geslopen, gezondheidsidealen hebben moeten wijken voor de zogenaamde schoonheidsidealen. 

 

 

honden page profiel Landseer ectLandseer ect

honden foto van Landseer ect

Ja, in hoevere een ras zich gezond door het leven kan bewegen, dat weet ik niet.

 

Ik kan uiteraard enkel kijken naar een hond als... heeft die het naar zijn zin.

Met een beetje mijn vergelijking zoals ik eerder beschreef

Heeft een mens zonder benen, in een rolstoel het naar zijn zin.

Heeft iemand het met een hartafwijking naar zijn zin.

Iemand met een bepaald syndroom, allergie..

Binnen de mogelijkheden, zal zo'n persoon of hond het prima naar zijn zin kunnen hebben.

En nee, een hond weet niet wat er nog meer mogelijk zou kunnen zijn, en een mens (tot op zekere hoogte) is zich bewust van zijn handicap.

 

Wat we nooit en te nimmer kunnen en mogen verwachten is dat een vereniging in zal grijpen.

Dat zelfreinigend vermogen van de branche bestaat niet...en al helemaal niet in Nederland.(denk dat we in de jaren genoeg voorbeelden hebben gezien op andere vlakke dat dit nooit gaat werken)

Individuele fokkers wel...maar een totale vereniging.?, nee.

En die fokkers die in gaan grijpen, worden waarschijnlijk uit de vereniging gezet...

"koop een pup van een fokker die is aangesloten bij een vereniging.???.."euhm , tja.?

 

Als er dus echt rassen zijn die gewoon ontzettend slecht in elkaar zitten..dan heb je bv een universiteit nodig die onderzoek doet naar dat ras.

En deze uitkomst moet worden opgelegd aan de vereniging...niets meer , en niets minder.

Onderzoekers die het compleet aan de kont roest of die snuit, staart, kleur, hoogte zo moet zijn van de vereniging.

Nee, gezondheid, lichamelijke, of geestelijke..

 

Het zou toch te gek zijn als er 1 of andere dronken verdwaalde fokker in 1900 een Landseer in elkaar heeft gezet,en dat blijkt dat de krulstaart in het zelfde dna pakketje zit als het nierfalen...verhoogde kans op.....(voorbeeldje)

Dan zijn er dus maar geen Landseers meer met een krulstaart...klaar...punt.

Dat het beter is dat een Landseer niet grote mag zijn dan 70cm , en niet meer mag wegen dan 60 Kg.

Ik zou toch wel een ontzettende holbewoner zijn als ik dan eis dat ze toch groter moeten zijn...omdat ik...... als baasjes dat nu eenmaal zo mooi vind..??

 

Dus laat de wetenschap zich er eens stevig mee gaan bemoeien, en laat de rasliefhebbers er helemaal buiten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

" er wordt nu wel heel erg gefocust op fokkers en rasstandaarden en keurmeesters, maar de meeste honden in Nederland hebben helemaal geen stamboom, en worden gewoon lukraak gefokt - zonder regels
 
dan zie ik toch liever een fokker die tenminste nog een poging doet erfelijke aandoeningen te voorkomen, dan het zoveelste "leuke" nest op marktplaats 
 
 
 
  "

 Omdat de klant / koper een hond wil zoals de stamboom honden.. Want als je een mops hebt met neus jaa dan heb je geen echte mops .. Er zijn niet veel mensen die er bij stil staan wat zo'n korte neus inhoud .. 

 

Dus sommige kopers willen ook echt zo'n disagner honden met veel rimpels , korte poten , korte neus ,...

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

"  Dank je ben ook trots, ze is zo leuk
 
Ook ik vind ze veel leuker om te zien, zonder neus zijn ze zo chagrijnig, snap niet dat men dat wel mooi vind?? "

 Max is ook zo'n exemplaar dat niet voldoet aan het typische pomeriaantje .. "Echte" pomeriaantjes hebben een kort stompig neusje , compact lichaampje. Max heeft een langere neus en is ook een beetje langer gebouwd ( meer een rechthoek en een echte pom is meer vierkant). 

En toch krijg ik positieve reacties over hem dat ze hem leuker vinden dan de typische pomeriaantjes ( hij verschilt maar 2cm met de stamboom pommetjes). Dus ik noem Max ook liever een deutse spitz dan een pom :D 

honden page profiel Naomi & de 'kids' ....Naomi & de 'kids' ....

honden foto van Naomi & de 'kids' ....

Jaaaaa helemaal mee eens!!!! ;-)

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"  
Ja, ik ben toch blij met mijn Russische prins hoor. Gezond, alle raskenmerken en niets mee aan de hand ;-) "

 Jij hebt als particulier een super mooie hond zelf geïmporteerd. Ik bedoel de vrachtwagens vol met veel te jonde, zwakke of zieke pups voor de broodf. Dat stoppen, zodat de broodf geen aanvoer meer heeft.

 

Ik ben er zelf juist voor om als particulier een rashond uit het buitenland te halen. Als je nl alleen fokt met honden binnen NL, krijg je weinig variatie in het genen pakket, nieuw bloed is zeer belangrijk! 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca


Dus laat de wetenschap zich er eens stevig mee gaan bemoeien, en laat de rasliefhebbers er helemaal buiten.
 
 

 Helemaal eens

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"  Max is ook zo'n exemplaar dat niet voldoet aan het typische pomeriaantje .. "Echte" pomeriaantjes hebben een kort stompig neusje , compact lichaampje. Max heeft een langere neus en is ook een beetje langer gebouwd ( meer een rechthoek en een echte pom is meer vierkant). 
En toch krijg ik positieve reacties over hem dat ze hem leuker vinden dan de typische pomeriaantjes ( hij verschilt maar 2cm met de stamboom pommetjes). Dus ik noem Max ook liever een deutse spitz dan een pom :-D  "

 En Max is een top hond! 

honden page profiel moosmoos

honden foto van moos

" Ja, in hoevere een ras zich gezond door het leven kan bewegen, dat weet ik niet.
 
Ik kan uiteraard enkel kijken naar een hond als... heeft die het naar zijn zin.
Met een beetje mijn vergelijking zoals ik eerder beschreef
Heeft een mens zonder benen, in een rolstoel het naar zijn zin.
Heeft iemand het met een hartafwijking naar zijn zin.
Iemand met een bepaald syndroom, allergie..
Binnen de mogelijkheden, zal zo'n persoon of hond het prima naar zijn zin kunnen hebben.
En nee, een hond weet niet wat er nog meer mogelijk zou kunnen zijn, en een mens (tot op zekere hoogte) is zich bewust van zijn handicap.
 
Wat we nooit en te nimmer kunnen en mogen verwachten is dat een vereniging in zal grijpen.
Dat zelfreinigend vermogen van de branche bestaat niet...en al helemaal niet in Nederland.(denk dat we in de jaren genoeg voorbeelden hebben gezien op andere vlakke dat dit nooit gaat werken)
Individuele fokkers wel...maar een totale vereniging.?, nee.
En die fokkers die in gaan grijpen, worden waarschijnlijk uit de vereniging gezet...
"koop een pup van een fokker die is aangesloten bij een vereniging.???.."euhm , tja.?
 
Als er dus echt rassen zijn die gewoon ontzettend slecht in elkaar zitten..dan heb je bv een universiteit nodig die onderzoek doet naar dat ras.
En deze uitkomst moet worden opgelegd aan de vereniging...niets meer , en niets minder.
Onderzoekers die het compleet aan de kont roest of die snuit, staart, kleur, hoogte zo moet zijn van de vereniging.
Nee, gezondheid, lichamelijke, of geestelijke..
 
Het zou toch te gek zijn als er 1 of andere dronken verdwaalde fokker in 1900 een Landseer in elkaar heeft gezet,en dat blijkt dat de krulstaart in het zelfde dna pakketje zit als het nierfalen...verhoogde kans op.....(voorbeeldje)
Dan zijn er dus maar geen Landseers meer met een krulstaart...klaar...punt.
Dat het beter is dat een Landseer niet grote mag zijn dan 70cm , en niet meer mag wegen dan 60 Kg.
Ik zou toch wel een ontzettende holbewoner zijn als ik dan eis dat ze toch groter moeten zijn...omdat ik...... als baasjes dat nu eenmaal zo mooi vind..??
 
Dus laat de wetenschap zich er eens stevig mee gaan bemoeien, en laat de rasliefhebbers er helemaal buiten.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  "

 Inderdaad!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !

pagina 4 van 4 12 3 4
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^