Hoe het reizen met de trein makkelijker maken?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Iris ~ Rivka & TalouIris ~ Rivka & Talou

honden foto van Iris ~ Rivka & Talou

Ik ben zelf heel erg afhankelijk van het Openbaar vervoer aangezien ik geen rijbewijs heb en daardoor is Rivka er dus ook afhankelijk van. 

 

Mijn ouders hebben wel een auto, maar die werken natuurlijk door de weeks en ze hebben niet altijd tijd en zin om met ons mee te gaan of ons te brengen en halen. 

 

Ik wist dit natuurlijk al toen ik Rivka als pup kocht. Vandaar dat ik ook meteen ben begonnen met het oefenen met de trein en bus. De bus is geen probleem. Dan ligt ze gewoon bij mijn benen en in het slechtste geval zit ze op schoot naar buiten te kijken.

 

De trein daar en tegen is echt een Ramp.

 

Met 11 weken is ze voor het eerst mee geweest in de trein. Daarvoor al wel een aantal keer op het perron gestaan en dat was geen probleem, maar eenmaal IN de trein zette ze het op een gillen.

Ik heb haar toen rustig op schoot genomen en haar vast gehouden. Verder niet overdreven getroost, alleen vastgehouden. We hebben toen 5 min in de trein gezeten en ze is geen seconde stil geweest. Maar goed ze was nog jong dus een kwestie van oefenen dacht ik.

 

In de tijd daarna nog een aantal keer geoefend. Op het station was en is ze altijd rustig. Gaat gewoon rustig liggen en als we de trein niet in stappen is er ook geen probleem. Het instappen zelf is eigenlijk niet eens een probleem. Ze stapt er in en ze stapt er weer uit als ik dat ook doe. De deuren zijn dan natuurlijk niet dicht geweest. Het probleem zit dus in het sluiten van de deuren en het rijden van de trein.

 

Het probleem is dat je gelijk 5 min in de trein moet zitten minimaal. Je kan niet na 1 min uitstappen of stoppen zoals dat wel met een bus en auto kan. Nou zou piepen op zich niet eens een probleem zijn, maar ze zet het echt op een gillen. Oorverdovend en dus ook erg storend voor de mede passagiers. We oefenen dus altijd buiten de spits en in het weekend. Er is ook geen moment van stilte waarop ik haar zou kunnen belonen, dus ik vind het even heel lastig.

 

Inmiddels is Rivka al weer 2 jaar en is het alweer een tijd geleden dat we daadwerkelijk gereden hebben met de trein. We staan wel regelmatig op het perron.

 

Wat kan ik doen om het voor haar makkelijker te maken?

Of is het niet reëel van mij om te denken dat dit nog te verbeteren is?

 

Alvast bedankt voor jullie meedenken.

honden page profiel GoldensGoldens 3 doggies

honden foto van Goldens

Heeft ze goeie vriendjes die treinreizen relaxt vinden? Misschien daarmee oefenen... En afleiden, denkspelletje met voer meenemen?

honden page profiel N & dogs N & dogs 3 doggies

honden foto van N & dogs

Herkenbaar, ik moest ook altijd alles met mijn honden met het openbaar vervoer doen en dat is niet altijd even makkelijk. (Ik heb nu gelukkig een rijbewijs + auto). 1 van mijn honden is in de buurt van het station al bang en krijgt als we weer weglopen zelfs dunne ontlasting van de stress, hem neem ik dus nooit mee in de trein dat ga ik hem niet aandoen (denk ook niet dat het op te lossen valt) Maar jou situatie klinkt wel alsof er wat aan te doen is :-).

Ik denk dat de eerste keer dat ze mee ging in de trein je haar niet op schoot had moeten nemen. Alle aandacht is bevestiging van de reactie (angst) dus ook op schoot nemen. Maar goed daar heb je nu niks aan O-).

Ik zou haar belonen als ze op het station/perron zich rustig gedraagt. Probeer de reisjes zo kort mogelijk te maken. Heb je niet de mogelijkheid dit te oefenen in een stilstaande trein? Bij ons stond toen een trein altijd 10 min te wachten op het perron voordat ie weer verder ging. Misschien dat ze een stilstaande trein wat minder eng vind.

En als je in de trein stapt is ze dan rustig? Of is ze voordat ze in de trein stapt al nerveus? Anders zou ik wachten tot ze rustig is en de volgende trein pakken. Afleiding misschien? Een bal? Een brokje? een andere hond die ze kent en die wel rustig is?

Het is wel lastig hoor want zoals je al zei je hebt zelf verder geen controle over het voertuig dus je kan niet ff 1 min oefenen.

honden foto van Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya

Poeh die is lastig.
Nyx vind de trein juist fijner dan de bus of de auto (slingert minder)
Je mag Nyx wel een keer lenen :p als voorbeeld voor Rivka.

Mag ze van jou op de stoel/bank of moet ze op de grond blijven? Nyx mag van mij altijd op de stoel zitten (mits er genoeg zitplaatsen zijn) met een handdoek onder zijn kont, zodat hij naar buiten kan kijken of comfi kan slapen.
Je zou haar ook eens los kunnen laten in een coupe, zodat ze wat kan snufflen.
En inderdaad zoals Maud zegt: proberen af te leiden en misschien een kong of iets mee, met uiteraard het lekkerste wat je kunt vinden.

honden page profiel GoldensGoldens 3 doggies

honden foto van Goldens

Weet niet waar je vandaan komt maar anders mag je luna ook gebruiken hoor!

Die zit wekelijks in de trein om te gaan werken!

honden page profiel Iris ~ Rivka & TalouIris ~ Rivka & Talou

honden foto van Iris ~ Rivka & Talou

Bedankt voor jullie reacties.

 

@ Maud,

 

Een andere hond mee nemen die het wel oke vind is misschien wel een goed idee ja.

Ik ken hier in het dorp niet echt veel honden mensen. Althans niet mensen die op de zelfde manier met hun hond om gaan ;)

Ze neemt helemaal geen voer meer aan in de trein als de deuren dicht zijn, dus ik denk dat ze een denkspelletje dan ook zal laten staan.

Ik woon trouwens in Elst (gld). Ik weet niet of dat in de buurt is voor jou, maar ik maak graag gebruik van je aanbod.

 

@ N & dogs,

 

Ik heb het niet helemaal handig gezegd in mijn begin post. Maar ik had haar al op schoot voordat de deuren dicht gingen en de trein reed. Toen was er nog niks aan de hand. Ik heb daar toen bewust voor gekozen omdat ik er voor haar wilde zijn. Niet in de zin van troosten, maar in de zin van aanwezig zijn en contact hebben. Bovendien kon ze zo uit het raam kijken, wat ze met het auto rijden ook altijd fijn vond. Ik denk dus niet dat ik daarmee haar angst heb bevestigd. 

 

Op het perron beloon ik haar inderdaad voor het rustig zijn. Ze is dan gewoon mensen en treinen aan het kijken. Ook als er een trein stopt en weer vertrekt blijft ze rustig zitten of liggen. Ze kijkt er gewoon geinteresseert naar. De treinen vertrekken hier altijd gelijk weer en staan dus nooit stil. Dan zou ik naar Nijmegen moeten met de bus of de auto. Daar wachten ze meestal wel langer. Dat zou ik best eens kunnen proberen.

 

Ze vind het wel spannend als we de trein in stappen, maar in principe is er nog geen paniek. Ze is dan nog steeds nieuwsgierig en ze stapt ook op eigen initiatief in. 

 

Afleiden is lastig. Speeltjes geeft ze niks om en ik wil haar eigenlijk ook niet belonen met voer als ze zo bang is. 

 

@ Marloes,

 

Ze mag van mij zeker op stoel. Idd met handdoek en als ze wil mag ze ook op schoot bij mij. Dat laat ik aan haar. Maar ze is echt in paniek als we rijden. Dan zit ze echt niet stil.

 

Als je in de buurt van Elst (gld) woont maak ik graag gebruik van je aanbod.

honden page profiel N & dogs N & dogs 3 doggies

honden foto van N & dogs

Ah okay dan heb ik niks gezegd over het op schoot zitten :-)!

Hmmm ja zoals je het omschrijft doe je eigenlijk niks fout.

Ik denk dat je dan misschien een stilstaande trein of een (relaxed) hondenvriendje het beste kan proberen.

Succes in ieder geval, hoop dat er nog meer nuttige tips voor je komen :-)

honden page profiel GoldensGoldens 3 doggies

honden foto van Goldens

Ik woon in nijmegen! Dus elst is niet heel ver weg geloof ik! Mocht je in de buurt zijn laat maar gerust horen dan!

honden foto van Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya

Hhelaas, ik kwam afgelopen weekend toevallig langs Elst met de trein (NS deed moeilijk), maar ik kom er normaal niet langs.
Ik woon in Leeuwarden en trein wel eens naar mijn ouders in Eindhoven.

honden page profiel stippelteamstippelteamgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van stippelteam

Ik wil best een keer met mijn dames die kant op komen om te oefenen:-) dus laat maar weten :-)

honden page profiel team Shadowteam Shadow 3 doggies

honden foto van team Shadow

Wat je misschien ook kan proberen is om door de trein heen te gaan lopen. Je zegt dat ze niet stil kan zitten, dus waarom haar daartoe dwingen in het begin. Honden die zich voortbewegen hebben minder tijd om zich druk te maken.

honden page profiel Iris ~ Rivka & TalouIris ~ Rivka & Talou

honden foto van Iris ~ Rivka & Talou

Bedankt weer allemaal,

 

Genoeg mensen die ons willen helpen in ieder geval. Super!

 

@ Naomi,

Dat vind ik een heel goed idee. Daar was ik zelf nog niet op gekomen.

 

Ik ga jullie ideeen allemaal combineren denk ik.

We gaan natuurlijk door met het treinen kijken op het station in Elst.

Dan gaan we daarnaast oefenen met stilstaande treinen in nijmegen of arnhem.

Wanneer dat goed gaat of wanneer dat niet lijkt te verbeteren zou ik graag gebruik gaan maken van jullie aanbod. Een rustige hond erbij is natuurlijk het beste voorbeeld wat Rivka kan hebben.

 

We nemen er de tijd voor. 

 

Heel erg bedankt allemaal. Ik houd jullie op de hoogte.

 

Als er trouwens nog meer ideeen zijn dan zijn die natuurlijk meer dan welkom :)

 

Volgende forumvraag: Castratie
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^