Wanneer begonnen jullie met gehoorzaamheid?/Wat is de ideale leeftijd?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel WerkhondWerkhond

honden foto van Werkhond

Hallo iedereen,

 

ik wil zeer graag naar de hondenschool met Lewis, is ook aangeraden door velen maar dat is volgens mij nog niet echt een goed idee.

Lewis is een onzeker hondje en ik probeer hem wat vertrouwen in de wereld te doen krijgen en te socialiseren alvorens ik hem echt begin te trainen/gehoorzaamheid begin te trainen.

Nu is mijn vraag wanneer begonnen jullie met gehoorzaamheidstraining? Velen zeggen, je kan niet vroeg genoeg beginnen, maar als ik dit doe eindig ik met een overprikkelde hond, hij is nu 6 maand en kan het gewoonweg nog niet.

Wat ik vaak hoor zeggen bij koppige rassen/types met veel prey drive, is dat je ze voor 7 maand perfect gehoorzaam moet hebben en dat het anders niet meer lukt, qua loslopen enzo.

Ik vind het ook niet erg dat hij niet zou kunnen loslopen, maar aangenamer voor de hond als hij af en toe eens de benen kan strekken.

Ik wil helemaal geen slaafse hond maar ik zie basis gehoorzaamheid als een tool voor de dingen die ik met hem wil gaan ondernemen.

 

Groetjes

Jules

 

honden page profiel Jolien * Lexi en LionelJolien * Lexi en Lionel

honden foto van Jolien * Lexi en Lionel

Met Lexi ben ik naar de hondenschool beginnen gaan vanaf dat ze 5 maanden oud was. Ik merkte dat ze er toen klaar voor was. De puppylessen duurden daar 30min. wat ik ondervonden heb dat meer dan genoeg is.

Ik ben geen expert, maar ik zou zeggen; je kan hem zelf al beginnen trainen met basis commando's? Je begint bv met 5 of 10minuutjes oefenen en zo de tijd waarin je zijn aandacht vraagt opbouwen. Dit deed ik al van kort nadat Lexi hier was. Zo leert hij ook al wie zijn baas is en om naar jou te luisteren lijkt me.

 

Edit: super leuke pup trouwens! :)

honden page profiel Lianne, Mara & MaybeLianne, Mara & Maybe

honden foto van Lianne, Mara & Maybe

Ik zou zeggen nu..

Gewoon rustig oppakken en bijv maar een half uurtje blijven ipv een uur ;)

Rustig opbouwen en stoppen als het hem te veel wordt. Ook lekker veel spelen met hem zodat het leuk wordt ;)

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

iedere dag zijn er leermomenten, zonder dwang, en spelender wijs.

hier een pup van acht weken die ik spelende wijs leerde komen volgen zitten af enz. er hoef helemaal geen dwang op gezet te worden, nergens voor nodig.

leermomenten zijn er de hele dag.

als ik jou was, nu zes maanden oud, ga eens kijken bij een hondenschool, wie weet hoe leuk het is voor jou en je hond, vertel dat je een wat onzekere hond hebt, heus ze zien dat echt wel, en zonder dwang erop te zetten zal je leren hoe je hond moet luisteren naar je. doen zou ik zeggen.

honden page profiel stippelteamstippelteamgoedgekeurde fokker

honden foto van stippelteam

Lola ging met 12 weken naar de eerste les op de puppen cursus :-)

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Wat ik vaak hoor zeggen bij koppige rassen/types met veel prey drive, is dat je ze voor 7 maand perfect gehoorzaam moet hebben en dat het anders niet meer lukt, qua loslopen enzo.
Ik vind het ook niet erg dat hij niet zou kunnen loslopen, maar aangenamer voor de hond als hij af en toe eens de benen kan strekken.
Ik wil helemaal geen slaafse hond maar ik zie basis gehoorzaamheid als een tool voor de dingen die ik met hem wil gaan ondernemen.
  Jules

 Ik zie zelf de link niet tussen gehoorzaamheid/slaafsheid en loslopen...

kan je wat verduidelijken?

honden page profiel WerkhondWerkhond

honden foto van Werkhond

hier trouwens nog een foto'tje van het kleine smeerlapje, toch al serieus gegroeid.

 

@Jolien, dat doe ik al, hij is enorm slim en doet alles voor eten, nu hij zo goed als zindelijk is (zo goed als :p ) begin ik wat meer de focussen op basis dingetjes, zit leerde hij bijv in 10 minuutjes of misschien zelf minder.

Hij weet al dat ik z'n baas ben, voor zover een koppige terriër van 6 maandjes dat kan weten, vreemde mensen interesseren hem weinig (af en toe een uitzondering) en die blijven best zoveel mogelijk weg bij'm, op straat kom ik nu en dan wel eens sympathieke hondenvrienden tegen en dan laat ik er hem bijgaan zodat hij eraan wendt, ook dat andere mensen zonder problemen aan hem kunnen komen, een gigantische vooruitgang in vergelijking met toen ik hem kreeg wel.

Hij volgt me OVERAL door het huis, als ik bv naar het wc ga zit hij voor de deur te wachten tot ik terug kom, lekker kroelen in de zetel, altijd in voor een spelletje en altijd in staat om je te doen lachen met z'n koppige terriër-streken !

 

 

@Lianne, dan zal ik maar eens gaan kijken, ik weet al welke hondenschool ik wil, andere mensen die ik ken zijn ook zeer tevreden.

De hondenhoeve, te Zwijnaarde. Ze werken met positieve bekrachtiging dus kan niet fout gaan en ziet er leuk uit. Spelen is bijna het enige dat we doen, spelen en wandelen en ik ben deze week voor de eerste keer 20 minuutjes met hem gaan joggen, hij was niet eens moe achteraf, heb ik nog even tug of war voor 10 min achteraf mogen spelen.

 

 

@Willemijn, ik zal een mailtje sturen en misschien ga ik dan wel al woensdagavond, volgende week, hij is ook niet meer de bangerik van een maand geleden, wandelen enzo gaat al "bijna" probleemloos.

Ik hecht veel meer belang aan het feit dat hij stabiel en vriendelijk wordt dan aan kunstjes, hij is bv zeer mensvriendelijk, speels, een knuffelbeest zonder schrik voor de mensen die hij kent, een echte kindervriend, geen agressie naar andere honden, etc.

 

 

@Janine, dat was/is bij mij niet mogelijk hoor, ken ook honden die van hun 8 weken op cursus gaan, maar die mensen hebben ze dan ook al vanaf ze 8 weken zijn, ik heb mijn hond gekregen als hij 3,5 maand was. Ik had eerst wat andere dingen op te knappen.

 

@Christel, ik denk dat een re-call en aandacht voor de baas en focus op de baas getraind kan worden in gehoorzaamheid. 

 

 

honden page profiel judithjudith

honden foto van judith

Wij zijn gelijk begonnen. Het is natuurlijk wel erg belangrijk hoe je het aanpakt en bij welke hondenschool je zit. Mijn honden vonden (en vinden het nog steeds) Helemaal geweldig!!! Ze hebben er echt heel veel plezier in.

 

Zo lang jijzelf niet teveel verwacht van je hond, en traint op het niveau van je hond en niet op wat je zou willen of wat de rest van de honden doet, heeft je hond er veel plezier van.

 

Als je merkt dat je hond onzeker wordt kun je het beter je hond wat makkelijker maken. Niet te moeilijke oefeningen en niet te dichtbij andere honden.

 

Het verschilt heel erg per hond. Mijn honden moest ik het juist niet te makkelijk maken omdat ze zich dan gingen vervelen, maar dat is bij een onzekere hond weer totaal anders. dan kan je het beter wat makkelijker maken, zodat ze "trots" op zichzelf kunnen zijn.

honden page profiel stippelteamstippelteamgoedgekeurde fokker

honden foto van stippelteam

Ik heb er een die kreeg ik met 2 jaar, en denj dat daar meer aan op te knappen viel, en die ging meteeeen mee naar de cursus, goed voor de socialisatie :-)

honden page profiel WerkhondWerkhond

honden foto van Werkhond

Wil niet discussiëren maar denk niet perse dat leeftijd iets wil zeggen over de mentale toestand van een hond, een pup van 6 maand (ik zeg niet dat dit hier het geval is) kan in zijn 6 levensmaandjes even hard getraumatiseerd geraken als een hond van 2 jaar.

 

Mijn hond was er niet klaar voor en ik ken mijn hond het best, ik weet wat goed voor hem is en dat is niet druk op zijn schouders leggen.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Bij ons op de puppy cursus, wordt aandacht besteed aan hoe en waarom een pup iets doet en hoe ze leren. De bazen worden eigenlijk getraind. Er wordt totaal niet gewerkt aan het krijgen van een slaafse hond, maar hoe je op een puppy manier met je pup aan de gang kan gaan. Socialiseren, en oefeningetjes op een laag drempelig niveau om de pups niet te over prikkelen. Een pup kan nog maar kort zich concentreren.

 

ik zou zeggen, kan je niet vroeg genoeg mee beginnen, maar wel bij een goede hondenschool

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Jules...... Hier een hond die geen kunstjes kent, geen een.

de normale gangbare dagelijkse behoeftes die geleerd moeten worden, zoals, zit, af, en rustig. en natuurlijk volg, want ik heb een grote zware hond, die mij niet als vlieger kan gebruiken, maar zelfs poot heb ik haar niet geleerd. :-D

sinds kort , hay vife, zomaar gedaan en de poot ging de lucht in, hahahaha, maar kunstjes ? nee daar doen wij niet aan Jules.

het is zo makkelijk als je hond aan de stoep gaat zitten, even naar links kijken , naar rechts, of er een blaadje voorbij vliegt, en dan als ik haar attendeerd, we gaan, dat ze dan pas oversteekt, toch wel wijs en fijn. :-D

ook als ik sta te praten, af is toch ook een goed moment dan, of naar de plaats sturen als het eens nodig is ? dat is ook wijs en fijn Jules.

fijn dat je toch overstag gaat en eens een kijkje ga nemen bij een hondenschool, jij gaat immers mee, jij als baasje , daar heeft je hond dan alle vertrouwen in, heel veel succes, en niet te vergeten, heel veel plezier. :-D

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" hier trouwens nog een foto'tje van het kleine smeerlapje, toch al serieus gegroeid.
 
 
 

Ik hecht veel meer belang aan het feit dat hij stabiel en vriendelijk wordt
 
  "

 Dit is dus de basis van een goede hondenschool. Trucjes leren kan iedereen.

honden page profiel Jolien * Lexi en LionelJolien * Lexi en Lionel

honden foto van Jolien * Lexi en Lionel

Ik denk dat de volgende stap dan duidelijk hondenschool is :D Veel succes ermee in elk geval, en op tijd eens foto's posten hé!

honden page profiel Billie BBillie B

honden foto van Billie B

Goed zo Jules, ik wilde het net zeggen. Jij kent je het beste! En wat is het nut van de hondenschool? De meesten zouden zeggen dat het gaat om het verbeteren van de band tussen mens & dier, de mens te leren hoe hij de hond moet trainen en voor de socialisatie voor de hond. Wat je op de hondenschool leert heeft totaal geen zin als je dat thuis niet toe past. Zo te lezen speel jij op alledrie de punten erg goed in. Zoals je nu bezig bent, zou ik niet durven zeggen dat jij je hond zal verpesten door pas laat (of helemaal niet) naar de hondenschool te gaan. Ik heb mijn oudste met 7.5 week gekregen, ik wilde naar de puppycursus maar deze begon pas 3 maanden later. Toen heb ik dat zelf opgepakt. Uiteindelijk zijn we met 1 jaar een G&G cursus gaan doen, omdat ik graag met hem wilde sporten en je daarvoor de basis Gehoorzaamheid nodig had. Niet dat iemand ooit om dat diploma vroeg :-P... Met de tweede begon ik met een G&G cursus maar deze niet afgemaakt. De trainer had een totaal andere aanpak dan de insteek van de hondenschool. Beiden luisteren eigenlijk uitmuntend, kunnen prima met andere honden en hebben zeer goede sociale vaardigheden. Ik denk dat als je als baas bewust bent en je openstaat om je hond zich op zijn tempo te laten ontwikkelen, een hondenschool G&G cursus geen vereiste is. Doe wat je prettig vindt en kijk goed naar wat je maatje aankan en ook prettig vindt ;-). Wat een leukerd trouwens, wat voor ras is het? Ik kan me nog herinneren dat je zoektocht naar het ras erg lang was :-).

honden page profiel judithjudith

honden foto van judith

Ik denk dus dat een hondenschool JUIST voor dit soort honden heel goed kan zijn. Belangrijk is dan wel dat (zoals ik al eerder aan gaf) je op het niveau van je hond blijft trainen en dus niet teveel van je hond vraagt.

Ik heb juist veel onzekere honden door hondenles zien opknappen.

 

Helaas wordt er op veel hondenscholen teveel van honden gevraagt. Dit ligt dan vaak vooral aan eigenaren die naar de rest van de groep kijken.

honden page profiel WerkhondWerkhond

honden foto van Werkhond

@Willemijn, dat is ook wat ik bedoel met gehoorzaamheid, althans hetgene wat ik wil trainen, puur functioneel, ik kan het tellen op 1 hand:

- re-call: is altijd handig

- zit, ook puur voor als er bezoek komt

- (zelf leren, ik als basis) hoe ik hem zijn plaats kan tonen, als hij bv wat druk is en er zijn veel mensen dat hij het woord 'bench' kent

- los: de ervaring heeft geleerd dat het woord los een konijnen leven had kunnen redden

 

en dat is het eigenlijk zo'n beetje, nu hij bijna zindelijk is verlang ik eigenlijk niet veel meer van hem, dat was echt een onderliggende frustratie, ik kon'm nergens bij vrienden echt meenemen, of bij m'n vriendin, hij kon niet bij me in bed slapen, etc. da's nu van de baan en het is gewoonweg een opluchting. Ik moet'm wel nog goed aanleren dat alleen zijn niet erg is, want dan flipt hij echt soms, als ik weg ben blaft of huilt hij niet maar hem in de keuken steken is echt een rap eigenlijk, alles doen om te ontsnappen.

 

@Jolien, zal ik zeker doen, ik ben van plan eens een foto-topic van de voorbije maanden aan te maken.

 

@Suzanne, bedankt om je verhaal hier ook een beetje te doen, vind het zeer bemoedigend om dit te lezen.

Natuurlijk heb jij wel 2 heersers onder de gehoorzaamheid he ! BC kan je nu niet bepaalde domme of lompe honden noemen he :D

Ik heb een working terriër en zo worden alle terriër-kruisingen in Groot-Brittannië genoemd die zich bewezen hebben onder de grond, op de das en op de vos.

De rassen die in mijn hond zitten zijn Duitse Jachtterriër en (working) Lakeland Terriër, ook wel Fell of Patterdale Terriër genoemd

 

@Judith,bij het naar de hondenschool gaan hem ik me gebaseerd op de ervaring die ik al had met hondenscholen en ik ken bijna enkel hondenscholen waar er vrij veel druk wordt gebruikt, druk die mijn pup niet aangekunnen zou hebben. Ik denk dat hij er nu misschien wel klaar voor is, een nestzusje van hem uit dezelfde combi van het vorige nest is een topper in de agility. Dus aanleg heeft hij misschien wel.

honden page profiel Lianne, Mara & MaybeLianne, Mara & Maybe

honden foto van Lianne, Mara & Maybe


 @Lianne, dan zal ik maar eens gaan kijken, ik weet al welke hondenschool ik wil, andere mensen die ik ken zijn ook zeer tevreden.
De hondenhoeve, te Zwijnaarde. Ze werken met positieve bekrachtiging dus kan niet fout gaan en ziet er leuk uit. Spelen is bijna het enige dat we doen, spelen en wandelen en ik ben deze week voor de eerste keer 20 minuutjes met hem gaan joggen, hij was niet eens moe achteraf, heb ik nog even tug of war voor 10 min achteraf mogen spelen.
  
  Jules

 

Super toch! Lijkt me ook een leuke en goede ervaring voor jullie beiden! :)
Veel succes!

honden page profiel WerkhondWerkhond

honden foto van Werkhond

Dit is trouwens de hondenschool, http://www.dehondenhoeve.be/ iemand meningen?

honden page profiel SYGSYG

honden foto van SYG

Wij beginnen met 8weken gewoon met de pup mee te nemen naar de hondenschool. Al die indrukken heeft de pup gratis mee :-)
Vanaf 12weken starten we met de puppyles. Een uur is meestal wat lang voor pups,dat merk ik ook in de lessen die we geven. We proberen er leuke parcourtjes in te plaatsen zodat het leuke toch nog wat de bovenhand heeft.

Volgende forumvraag: labrador pup
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^