Karakter puppy omslaan?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SanneSanne

honden foto van Sanne

Beste allemaal,

 

Sinds een paar maanden hebben wij een Mechelse herder puppy, Ozzy. Ozzy is nu bijna vijf maanden en doet het erg goed.

Hij is erg op ons gericht en luistert heel goed. Soms wat afgeleid tijdens puppytraining, maar doet het over het algemeen uitstekend.

Wij vinden het erg leuk om van alles met hem te ondernemen: puppy-training, nieuwe situaties ontdekken, nieuwe losloopgebieden ontdekken, op familie- of vriendenbezoek.... Het gaat Ozzy allemaal steeds beter af.

 

Soms is hij wat onzeker. Het gebeurt wel eens dat er een grote (of kleine, maar blaffende) hond op hem af komt rennen in het losloopgebied. Dit hondje doet verder niks raars, maar het komt op Ozzy heftig over. Hij loopt er vervolgens met een boog omheen. Bij andere rustigere honden, of honden die hij al kent, doet hij niks raars. Soms beginnen de hondjes leuk te spelen, en als Ozzy hier geen zin in heeft loopt hij rustig langs het andere hondje. We hebben nog nooit iets 'raars' met hem meegemaakt in zijn gedrag naar andere honden of mensen.

 

Ik word alleen regelmatig bang gemaakt door opmerkingen van mensen die ik tegenkom. Zodra ze zien dat we een Mechelse herder hebben, krijg je opmerkingen zoals "nou, daar ga je het nog moeilijk mee krijgen" of "die zijn lastig onder de duim te houden". Ik vind het erg vervelend van mezelf, maar ik trek dit me soms toch aan, ondanks dat het gedrag van Ozzy me hier echt geen aanleiding tot geeft.

 

Natuurlijk, we hebben zelf voor dit ras gekozen, en we weten dat we hem uitdaging moeten bieden, en hem consequent moeten opvoeden (wat volgens mij bij iedere pup is, overigens). Ik heb ook echt het idee dat we op de goede weg zitten, en als ik naar Ozzy kijk geloof ik dit ook. Maar toch wordt ik door die opmerkingen soms onzeker, en vraag ik me af of hij, als hij ouder wordt, echt totaal gaat omslaan in gedrag. Ik kan me goed voorstellen dat hij straks zijn grenzen meer gaat opzoeken, maar ik zie het niet gebeuren dat hij vanuit het niets opeens andere levende wezens gaat aanvallen. Wat zijn jullie gedachten hierover?

honden page profiel Lianne, Mara & MaybeLianne, Mara & Maybe

honden foto van Lianne, Mara & Maybe

Heel netjes hoor van hem dat hij het boogje er omheen maakt, dat is een teken van respect en een benadering van "ik bedoel geen kwaad, ik ben vriendelijk". Jet zoals dat langzame lopen. Dat is dus super netjes!

 

Ik denk dat als je Ozzy gewoon consequent opvoed en hem lekker veel laat socialiseren met vriendelijke sociale honden, dat de omslag hartstikke meevalt ;) er kan wel sprake zijn van een omslag, maar dat moet wel een aanleiding hebben, dus 1 of meerdere slechte ervaringen met honden bijvoorbeeld.

 

Natuurlijk kan hij als hij straks 1.5/2 jaar oud is zijn interesse verliezen in andere honden, doordat hij wat minder speels wordt, maar echt een omslag denk ik niet dat er is zonder aanleiding of slechte ervaring ;)

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

Wat ik merk met Mikey is dat de interesse in andere honden flink afegenomen is. Ikzelf vind dat alleen maar een pluspunt eigenlijk.

 

Het enige 'vervelende' is dat herders een bepaalde manier van 'wegjagen bij de roedel' hebben. Dat uit zich in een bepaalde manier van happen naar achterpootjes en wegsnauwen van honden die blijkbaar te opdringerig overkomen.

Zeker een mechelse herder kan hier vrij fel in zijn, maar hoeft helemaal niet.

 

Mikey doet alleen 'lelijk' naar enkele honden waar ze een slechte ervaring mee heeft. Een duitse herder hier in de buurt schoot het veld af en vloog er bovenop terwijl ik met Mikey aan de lijn op de stoep liep, gewoon jammer. Sindsdien doet Mikey lelijk tegen deze hond. 

 

Heel soms passeren we een hond (aan de lijn) en dan wordt er geblaft of gegromd. Maar dit is zelden. Los heeft ze nooit lelijk gedaan tegen een andere hond en ze is nu al bijna 2.5.

 

Gr. Alexandra

 

 

honden page profiel JolandaJolanda

honden foto van Jolanda

Heel knap van hem dat hij met een boogje om andere honden loopt!!
Dit kan natuurlijk nog veranderen, en hij kan lastig worden als hij gaat puberen, maar als je consequent bent en volhoud, komt ook dat allemaal weer goed!
En wat voor hond je ook hebt, bijna alle mensen die niet van jou ras houden hebben commentaar, ikzelf heb 3 mechelaars gehad, hele fijne honden, maar iedereen die het beter wist. Nu heb ik een bull terrier en ook commentaar..
Mijn honden zijn altijd netjes opgevoed en sociaal, dus ik laat iedereen lekker l*llen, zolang anderen geen last hebben van mijn honden mogen ze niet oordelen!
Ik weet wel dat als jou hond straks netjes is opgevoed, dan heb je een wereldmaatje aan hem!! Probeer wel zoveel mogelijk slechte ervaringen te vermijden, herders leren heel snel, dus ook de negatieve dingen...
Heel veel plezier met je hond!

honden page profiel Spreken is zilver Zwijgen is Goud.Spreken is zilver Zwijgen is Goud. 3 doggies

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Klinkt goed.

 

Als je wat meer van de taal tussen honden wil begrijpen zoals o.a. boogje zou je eens kunnen kijken voor het boekje kalmerende signalen van Turid Rugaas. Hierin staan zo'n 30 kalmerende signalen die honden onderling gebruiken om elkaar te kalmeren, maar ook om zichzelf te kalmeren. Het kennen van deze signalen en herkennen bij je eigen en andere honden helpt om de situatie beter te begrijpen, je hond beter te begrijpen men zelfs om bepaalde situaties te voorkomen.

 

Het is in elk geval duidelijk dat jou hond in elk geval een deel van de kalmerende signalen al goed beheerst en goed toepast 

 

Edit: Qua omslaan in gedrag en opmerkingen die gemaakt worden omdat het een mechel is die ineens kan veranderen etc.  als jullie zelf je hond goed begeleiden en zorgen dat ie voldoende energie kwijt kan en uitdaging krijgt er werkelijk niks is om je zorgen om te maken. 

 

Ik zie soms mechels waarmee ik liever niet direct contact aanga maar zie en ken ook hele lieve mechels. Denk dat juist opvoeding goede socialisatie en alles waar jullie mee bezig zijn bepalend is voor een goede basis en een goede basis is mede bepalend voor de hond. 

 

Edit: dat boekje aangepast in boogje lol ik was met denken al verder las met typen.

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

" Klinkt goed.
 
Als je wat meer van de taal tussen honden wil begrijpen zoals o.a. dat boekje zou je eens kunnen kijken voor het boekje kalmerende signalen van Turid Rugaas. Hierin staan zo'n 30 kalmerende signalen die honden onderling gebruiken om elkaar te kalmeren, maar ook om zichzelf te kalmeren. Het kennen van deze signalen en herkennen bij je eigen en andere honden helpt om de situatie beter te begrijpen, je hond beter te begrijpen men zelfs om bepaalde situaties te voorkomen.
 
Het is in elk geval duidelijk dat jou hond in elk geval een deel van de kalmerende signalen al goed beheerst en goed toepast  "

 dat dacht ik ook ;-)

honden page profiel SanneSanne

honden foto van Sanne

Hoi allemaal,

 

Super bedankt voor de reacties, stelt mij gerust! We blijven gewoon op dezelfde voet doorgaan dus en vertrouwen in ons hondje houden!

Dank voor de leestip, ik ben dit boek al vaker tegen gekomen op dit forum en heb hem nu meteen besteld, ben benieuwd!

honden page profiel Spreken is zilver Zwijgen is Goud.Spreken is zilver Zwijgen is Goud. 3 doggies

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

 Super 

 

Ik heb het boekje zelf ook en vind het een enorme aanvulling in het begrijpen.

Sadi gaat bijvoorbeeld meestal als ze aan de weg moet wachten zitten krabben. Op dat moment probeert ze zichzelf te kalmeren omdat ze een enorme drang voelt naar de overkant te willen maar weet dat ze moet wachten.

 

Een ander voorbeeld is Sadi was nog erg jong maar stuiterde op alle honden af, luisterde niet naar signalen van andere honden en bleef doorgaan. Ze zou hier een keer in gecorrigeerd moeten worden en wat is beter dan door een hond in de hondentaal (mits correct). Ze was los in een park aan het spelen met een mopshondje (sadi vind kleine hondjes erg leuk) alleen ze deed steeds haar poot op de rug van dat mops hondje. Dat mopshondje draaide van haar weg, ging met de rug naar haar toestaan, tongelde met haar tong, draaide haar hoofd weg en nog een hele reeks signalen Sadi ging door tot het mopshondje het genoeg vond draaide om en vloog op haar af, Sadi op de rug mopshondje erboven op, oke ik vond dat het hondje te lang doorging immers sadi gaf zich al over (werd niet doorgebeten hoor) maar het was nodig dat ze werd gecorrigeerd.

 

Vroeger zou ik gemoppert hebben wat een rot hond en die laat je als baas dan toch niet los lopen maar door het boekje wist ik dat sadi ver over de grens was gegaan en dat het hondje alles in werking had gesteld haar op nette wijze te laten weten er niet van gediend te zijn.

 

Na die tijd was sadi eventjes iets huiverig maar heeft op het veldje gewoon nog met andere honden gespeeld waar ook die mopshond nog was uiteindelijk ook nog even met de mopshond gesnuffeld en dat vonden we een goed moment om af te ronden.

Een positieve afsluiting.

 

Nu maanden later zien we ook bij Sadi de boogjes terug, en stuk er naar toe rennen en halverwege tot stilstand komen kijken> wat geeft de andere hond aan afhankelijk van de andere hond contact, en dan na snuffelen gebeurt het dikwijls dat sadi besluit oke met jou wil ik niet spelen draait om en zoekt naar een ander mogelijk speelkameraadje. 

Ze stuitert dus niet meer op elke hond af.

 

Maar ook wij kunnen nu zien wat er gebeurt wat sadi aan signalen laat zien en hoe de andere hond reageert of dat een andere hond al van begin af signalen afgeeft op dat moment kan die hond Sadi signalen afgeven van ik vind het eng kalm aan met mij en gelijktijdig zichzelf kalmeren kan ook zijn dat sadi al iets had aangegeven waardoor de andere hond met signalen aangeeft van kalmeer maar ik doe je niks.

Dit is erg mooi om te zien.

 

Ook aan de lijn zie je terug dat jou hond of de ander een boog wil maken soms om alsnog met boog contact te willen maken soms om te vermijden als je hond wil vermijden ga dan mee met je hond want je hond probeert op dat moment een mogelijk conflict te vermijden die hij heeft afgelezen aan de andere hond. 

 

Vaak zie je dat als mensen beiden een hond aan de lijn hebben op 1 stoep en elkaar zouden moeten passeren een hond wil een boogje maken maar de hond moet van de baas op dat moment perse naast blijven lopen dat er dan vaak een conflict ontstaat tussen beide honden terwijl had dat baasje deze signalen gekend en zijn hond de ruimte gegeven had het niet tot een conflict hoeven komen.

 

In het boekje staan ontzettend veel praktijk voorbeelden het enige dat je eigen taak eigenlijk is is leren herkennen of je hond zichzelf of de andere hond kalmeert. 

 

Zelf hebben we Sadi nadien enkele keren uit het spel gehaald, heerlijk gespeeld maar moe en overprikkeld Sadi wordt dan best hard handig de andere hond werd dat ook maar ook zag ik tussendoor bij de andere hond enkele signalen, ik heb het spel toen besloten zelf af te breken om te voorkomen dat het spel zou overgaan in een conflict.

 

Als Sadi overprikkeld is en thuis blijft stuiteren bootsen wij zelf enkele signalen na waarna ze meestal na enkele signalen erkent afstand neemt en ergens gaat liggen en de haar benodigde rust pakt.

 

Het is echt super interessant ook om te zien dat je als baas zelf ook deze signalen kunt gebruiken naar je hond en dat je hond feitelijk ook signalen naar jou gebruikt. Bijvoorbeeld je hond lekker aaien en begint ineens te tongelen wij stoppen met aaien en geven ruimte. Ze vind het op dat moment gewoon genoeg. Onze ervaring is dat het de band met je hond toch echt anders maakt omdat je elkaar beter begrijpt.

 

 

honden page profiel SanneSanne

honden foto van Sanne

Klinkt inderdaad erg interessant, ik ben heel benieuwd! Een aantal dingen die jij opschrijft zie ik inderdaad wel eens bij mijn hond, of bij andere honden.

Dank voor de tip!

honden page profiel FabienneFabienne

honden foto van Fabienne

Misschien kan je haar laten ravotten met een hond die soms wat lomper kan doen tijdens de ontmoeting maar geen kwaad in de zin heeft? Byr is vaardiger  geworden maar toen hij midden in de pubertijd zat, denderde hij naar elke hond toe als hij de kans kreeg. Als je je best doet om de ontmoeting rustig te laten verlopen dan leert je herder (met grote persoonlijke ruimte) dat het misschien niet netjes is van de ander om er doorheen te drammen, maar dat de andere partij toch een prima speelmaatje kan zijn. Dit oefen ik met een herder uit de buurt, gaat prima! (Byr leert er ook van hihi)

Niet onzeker worden joh, er alles aan doen en dan zal het wel goed komen. Ze hoeft toch niet met iedereen dikke vriendjes te zijn?

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Wat een knappe hond dat hij nu al netjes in een grote boog op die blaffende honden loopt! Mijn hond moet ook niets van die drukte makers hebben.

 

Het is voor anderen heel makkelijk tegen je te zeggen dat je een moeilijke hond hebt, die lastig is om onder de duim te houden. Ik noem dat vooroordelen en weet je, je hebt 2 oren, het ene oor in en het andere oor uit. 

Trek je er dus niets van aan, kost je alleen maar tijd en negatieve energie, je kan beter die tijd voor je hond gebruiken, want volgens mij doe je het super goed! 

 

 

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

" Klinkt inderdaad erg interessant, ik ben heel benieuwd! Een aantal dingen die jij opschrijft zie ik inderdaad wel eens bij mijn hond, of bij andere honden.
Dank voor de tip! "

 Graag gedaan 

honden page profiel SanneSanne

honden foto van Sanne

Wederom dank voor de reacties! Dit stelt mij zeker gerust en jullie tips hou ik in het achterhoofd. Heb net mail ontvangen dat het boekje is verzonden, dus dat wordt lezen vanavond!

honden page profiel jaimiejaimie

honden foto van jaimie

Waarschijnlijk krijg je straks alleen een oost Indisch doof moment met puberen.
Maar ik zie in je tekst géén enkele aanleiding waarom het gedrag om
zou slaan.
Het zijn vooroordelen.
Iedereen verklaarde mij voor gek dat ik een husky leerde terug te komen en los te lopen.
" een husky loopt altijd weg "
"Een husky kan nooit los"
"Een husky os onbetrouwbaar"
Enz.
Maar ik bleef aanhouden en het is mij gelukt!
Mijn husky loopt los, en hij komt netjes terug als ik roep.

Trek je er niets van aan.
Als je consequent blijft is er niets aan de hand.

honden page profiel Spreken is zilver Zwijgen is Goud.Spreken is zilver Zwijgen is Goud. 3 doggies

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Duidelijkheid is voor elke hond belangrijk. En daar Consequent in zijn.

En een herder heeft uitdaging nodig, hersenwerk daar zijn spelletjes voor in de verkoop maar er was hier ook een topic "het hersenwerk topic"en daar staan ook velerlei manieren waarop je zelf hersenspelletjes op een goedkope of zelfs gratis manier zelf kunt realiseren. Erg leuk . Zit er werklijn in je hond dan heeft ie nog meer uitdaging en werk/bezigheid nodig  

honden page profiel annemieke&nakannemieke&nak 2 doggies

honden foto van annemieke&nak

Zowel Ozzy,als jullie doen het gewoon hartstikke goed.

Verder is alles al gezegd,dus zeg ik alleen nog:VOORAL ZO DOOR GAAN!

Een heel fijn weekend,met z*n allen. ;-) ;-) ;-) ;-) :-D :-D :-D :-D :-D :-D

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 2 doggies

honden foto van Dobry

jullie doen het hartstikke goed, zo te lezen spreekt je hond de hondentaal heel goed. Ik zou haar daar ook goed bij begeleiden en ondersteunen dat ze dit heel goed doet. Inderdaad is het dan fijn om de hondentaal te kennen.

 

Mijn vorige hond was een duitse herder en ik kreeg ook vaak opmerkingen te horen als: pas maar op een herder keert zich ooit een keer tegen zijn baas. Een duitse herder kan niet met andere honden, is veel te dominant, je moet haar goed kort houden, laten zien wie de baas is, zonder slipketting gaat dat niet etc. etc.

 

En dat bleek ook allemaal niet waar te zijn. Ik denk dat zulke verhalen stammen uit de oude tijd toen men dacht dat herders harde honden zijn die streng aangepakt moesten worden omdat ze ons anders de baas zouden willen zijn. Terwijl een herder eigenijk juist een heel gevoelige hond is en juist zo baasgericht en alles graag goed wil doen.

 

Zelf heb ik wel de fout gemaakt door haar als pup te veel naar andere honden en mensen toe te laten gaan in mijn enthousiastme om haar goed te laten socialiseren, zodat ik haar dat later weer af moest leren. Nu zou ik dat anders doen en haar liever leren dat ze zich op mij moet concentreren en alleen gedoseerd en na toestemming van mij met andere honden kan spelen.

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey 2 doggies

honden foto van Alexandra & Mikey

 "Zelf heb ik wel de fout gemaakt door haar als pup te veel naar andere honden en mensen toe te laten gaan in mijn enthousiastme om haar goed te laten socialiseren, zodat ik haar dat later weer af moest leren. Nu zou ik dat anders doen en haar liever leren dat ze zich op mij moet concentreren en alleen gedoseerd en na toestemming van mij met andere honden kan spelen."

 

Dit heb ik eigenlijk ook wel. :)

Mikey mocht ook naar ieder hondje even toe om kennis te maken/ te spelen. (Met het idee, goed voor de socialisatie), maar toen ze eenmaal ouder, groter en sterker werd wilde ze nog steeds graag even naar andere honden toe om kennis te maken. Dit was nu niet meer zo leuk omdat ze er aardig bij trok.

Ondertussen gaat het wel goed hoor en weet ze dat ze aan de lijn zelden kennis mag maken met andere honden, maar toch, achteraf gezien was het makkelijker geweest als ik het anders had aangepakt. :)

 

Nog even mijn persoonlijke mening:

Ik heb meerdere slechte ervaringen gehad met herders (en ja, sorry vooral - mechelse ;) ). In mijn ogen komt dit omdat mensen er blijkbaar vanuit gaan dat het zulke stoere honden zijn en ze laten ze als pup te veel los om het 'zelf maar uit te zoeken'. Ook al is het misschien een stoere hond, het blijft gewoon "een" hond/pup. En pups hebben steun en begeleiding nodig en niet een houding van de baas van zoek het zelf maar uit. Want herders zijn slim en leren heel snel dat ze (vanuit onzekerheid) honden makkelijk kunnen wegjagen.   

 

Gr. Alexandra

 

 

honden page profiel SanneSanne

honden foto van Sanne

Erg fijn om jullie ervaringen te lezen!

En Alexandra, alle meningen zijn welkom hoor Ook persoonlijke, minder positieve ervaringen.

 

Dank voor de tip, Renate, ik ga dat topic eens goed doorlezen. We hadden eens een hersenspelletje voor Ozzy gekocht maar dat heeft hij binnen een paar seconden al klaar, iets met meer uitdaging zou leuk voor hem zijn.

 

Het boek kalmerende signalen is inmiddels gearriveerd hoor ik net van mijn man! Zodra mijn werkdag erop zit (ja...echt..ben aan het werk) ga ik ook beginnen met lezen, ben benieuwd!

 

Nogmaals dank voor jullie inzichten en tips, erg fijn hoor, dit forum. Jullie ook een fijn weekend!

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Sanne, je hebt een super slimme hond die dolgraag voor de baas wilt werken. Als je te weinig met ze doen, gaan ze zoeken, maar dat geld voor elke hond. Jij bent lekker met je hond bezig, dan komt het echt wel goed.

 

Ik ken dus alleen maar hele leuke mechelaars! 

 

honden page profiel HollandsMecheltje.HollandsMecheltje.

honden foto van HollandsMecheltje.

Niet zo veel van de opmerkingen aantrekken...

 

Jullie doen het harstikke goed zo te lezen

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Ik hoop dat het boekje voor jou net zoveel profijt oplevert als het voor ons doen.

Heel fijn weekend toegewenst.

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

Zat m'n reacties nog eens door te lezen en ze klinken misschien wat negatief, maar zo waren ze niet bedoeld eigenlijk :)

Als ik zo leest wat je schrijft klinkt het juist heel goed en zou ik niet bang zijn dat je hond omslaat. Volwassen worden is in mijn ogen ook geen omslaan.

 

Gr. alexandra

luc (Gast)

zet al het hondenschool gedoe en trucjes en oefeningen op de tweede plaats voor je hond en denk in grote rode letters socialisatie stopt nooit. dus niet enkel van 8 tot 12 weken .   groeten

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Je moet attent zijn op de tweede angstfase, die is niet bij alle honden even uitgesproken, maar gewoon iets om rekening mee te houden. 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Gast Luc, tot 3 maanden kan een hond socialiseren, daarna gebeurt er iets in de hersenen, waardoor de inprentings fase stopt. Daarna kan je je hond wel laten wennen aan een nieuwe situatie, maar niet zo als in de eerste 3 maanden

 

http://hondenuniversiteit.nl/training-en-gedrag/conditionering/inprenting-socialisatie/

 

Luc (Gast)

Wat ik wou zeggen dat tegen het omslaan het belangrijk is te herhalen, veel mensen stoppen met socialiseren en leggen zig toe op oefeningen op de hondenschool, hondje uit de auto even een uurtje het veldje op en weer naar huis   groeten

Luc (Gast)

Suzanne en luca,Wat betreft de onomkeerbaarheid zoals vermeld op die site ben ik het niet eens, bij een mechelse herder kan zijn waak en verdediging instinct na een tijdje wel de bovenhand krijgen en beginnen uitvallen ook al is hij gesocialiseerd in die periode ,vandaar herhalen, dit hebben we bij onze schotse collies nooit gehad groeten

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

http://hondenuniversiteit.nl/aanschaf-verzorging/puppies/het-ontwikkelen-van-de-bijtrem/

 

Een hond raakt zijn leven nooit uitgeleerd. De inprentings fase, duurt echter naar een paar weken, een periode dat de blauwdruk gevormd wordt in de hersenen.

 

Een hond die zich niet prettig voelt bij een bepaalde situatie, laat kalmerende signalen zien. Als deze niet door de baas wordt opgemerkt, zal een hond later gaan uithalen. Dit is dus te voorkom

 

 

ps sorry voor t of topic! 

honden page profiel SanneSanne

honden foto van Sanne

Hoi iedereen,

 

Nogmaals dank voor de reactie, en Alexandra, ik heb het juist niet negatief opgevat! Alle meningen zijn welkom!

Luc, de puppycursus is voor ons zeker niet het belangrijkste, het is leuk voor hem en dat vinden we belangrijk, maar verder blijven we bezig om hem, ook daarnaast dingen bij te leren. We gaan er regelmatig op uit om hem nieuwe dingen te laten leren, en hebben dat van pups af aan gedaan. En het gaat heel goed, eigenlijk!

 

Een beetje off-topic misschien, maar het boekje kalmerende signalen valt erg in de smaak, trouwens. Ik zag dat de auteur nog twee andere boeken heeft geschreven (over blaffen en trekken aan de riem), heeft iemand daar ook ervaring mee?

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Pup plast als ik even weg ben
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^