Te zwaar, hoe afvallen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Jelle van MAlsenJelle van MAlsen

 Ik heb een Golden Retriever van 5 jaar oud, en ze is behoorlijk te dik. Mijn vader wil dit niet in zien, en geeft haar dus gewoon van alles en nog wat. Ik heb even bijgehouden wat ze krijgt op een dag:

 

07:00 - brokken in de voerbak: hoeveelheid zal ik nog wegen. Volgens mij is het de hoeveelheid die op de verpakking staat.

07:30 - 5 hondenkoekjes

08:00 - (soms) korsten van een broodje.

12:00 - plakje ham hier, plakje leverworst daar..

Tussen de middag soms een koekje of een runderoor. Dan om 6 uur 's avonds bij het avondeten krijgt hij aardig wat te veel volgens mij..

18:00 - een bord vla, 3 á 4 aardappelen, en behoorlijk wat vlees.

Dan in de avond hebben we altijd worst en kaas, en fruit. Uiteraard geeft mijn vader de hond dan ook wat.

 

Ik dacht altijd al dat hij ietwat aan de zware kant was, maar was altijd naïef genoeg om te denken dat het geen kwaad kan.  Nu begint hij toch aardig te hinken met een van haar achterpoten. Veel met haar lopen gebeurd ook niet. Mijn moeder heeft alle tijd van de wereld, maar onze hond zelf wil vaak niet lopen. Na vijf minuten heeft ze het wel bekeken en gaat ze behoorlijk langzaam lopen. Meestal lopen we dan 3 keer per dag. Ik denk dat het er wel mee te maken heeft dat ze er niet veel aan vindt. Als je haar los laat, dan rent ze het gehele veld op en neer.

 

Dus mijn vraag was hoe ik mijn ouders kan laten in zien dat het zo echt niet langer kan, en wat is het ideale voedingsschema voor een golden retriever? Hoe laten we haar afvallen?

honden page profiel Kobus & CasKobus & Cas

honden foto van Kobus & Cas

Je kunt ook alleen al alle tussendoortjes fors verminderen; waarom zou je hond 5 hondenkoekjes willen/nodig hebben? Het gaat om het idee, oftewel: 1 of zelfs een half hondenkoekje maakt je hond net zo blij als 5! :)

 

Het bord vla, de aardappelen en het vlees zou ik helemaal skippen. Dat is enkel voor het lekkere, maar echt goed is het niet. Geef je hond gewoon brokken (of vers vlees, maar geen volledige maaltijd van menseneten), en dan de helft van de hoeveelheid die hij nodig heeft (de andere helft krijgt hij 's ochtends). Vaak staat het gewicht van de hond op de verpakking als richtlijn en daarmee wordt dan het gewicht van de hond bedoeld dat hij zou moeten wegen (je kunt even zijn schofthoogte opmeten en dan googlen wat een Golden Retriever van die grootte zou mogen wegen).

 

Wat zegt de DA trouwens? Vaak willen mensen toch wel luisteren als een deskundige duidelijk maakt dat de hond te zwaar is.

honden foto van Inge, baasje van Sasha en Myra <3

Zo dat is idd veel te veel eten! Ik zou langzaam alle tussendoortjes eraf halen, en beginnen met 3x per dag 20min lopen. Geeft je vader toch nog tussendoortjes en jij weet dat en hij geeft dr brokken, dan zou ik daar wat van de hoeveelheid afhalen!

honden page profiel Mango &MonaMango &Mona

honden foto van Mango &Mona

De fout die je vader maakt is dat hij denkt dat de hond zielig is en daarom alles geeft wat de hond volgens je vader lekker vindt.

Door je vader er op aan te spreken en hem te laten zien dat het anders kan-moet kun je misschien een afspraak met hem maken dat je de komende maand maart het heft in handen neemt.

Dan kun je beginnen door smorgens en savonds het voer wat goed is voor je hond te geven en niet wat wij mensen eten.

Dan alleen smiddags een belongsbrokje .

Ik weet zeker dat je hond er alleen maar energieker van wordt.het is zo triest dat mensen hun kinderen,maar ook dieren volstoppen met slechte dingen.Hij zal het wel uit liefde voor de hond doen,maar als je echt van je hond houdt en dus een hond wil hebben die energiek.blij en gezond is,zal hij water bij de wijn moeten doen.

Ik hoop dat het lukt.Ik heb nu 2 labradoodles.mango is 1 1/2 jaar oud en eet 2 keer per dag carnibest(worst,vers uit vriezer)/Daar eet ze dan 250 gram per keer van.verder niks.Ze weegt nu al een half jaar 19 kg en is prima volgens de deirenarts.Succes

honden page profiel esther esther

honden foto van esther

Ja....ik denk toch dat het hem in de tussendoortjes zit....., maar dat weet je ws zelf ook al wel... 

worst, kaas, vla, en aardappelen....

een keer wat lekkers tussendoor is niet erg....

maar als dit de dagelijkse standaard is dan vliegt het er natuurlijk aan....

retrievers kunnen wat eten betreft aan de gang blijven....

 

Mijn advies is om je aan de aanbevolen hoeveelheid brok te houden ( staat op de zak liefst verdelen over 2 keer)  en af en toe een lekker bot...niet meer...

daarnaast toch wat meer beweging....ik vind drie keer een loopje wat weinig voor een hond van 5...., en ik weet niet of je de mogelijkheid hebt, maar laat haar wat vaker losrennen als ze dat wel leuk vind.....

Verder zou ik wel even na laten kijken waardoor het komt dat ze hinkt...? Misschien is er een oorzaak waarom ze niet wil lopen...het kan zijn dat ze pijn heeft....

 

Te zwaar zijn heeft echt veel nadelige gevolgen voor de gezondheid van  je hond, zeg dat maar tegen je ouders!

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Ik ken een dierenarts die de eigenaar van een te dikke hond een zak voer van 10 kilo in de armen duwt en een gesprek begint. En als het te zwaar wordt zegt hij dat de hond dit de hele dag moet doorstaan.

honden page profiel Jelle van MAlsenJelle van MAlsen

Heb het tegen mijn vader gezegd, en al jullie reacties voorgelezen. Hij is alleen van mening dat honden het oudst worden als ze eten wat wij ook eten.. Vorige honden zijn 15 en 12 geworden. Twee duitse herders. Gestorven aan kanker.

 

Mijn zus vindt ook dat we naar de DA moeten maar mijn vader vindt dat een dom idee. De hond moet wel degelijk afvallen maar het ligt niet aan hem denkt hij.

honden page profiel esther esther

honden foto van esther

oei....dat is heel lastig.....

vind het wel super van je dat jij het probleem wel inziet, en er wat aan wil doen....

misschien kun je toch nog eens met je vader praten, samen met je zus....

met zijn tweetjes sta je sterker....

ik vind het idee van Wendy , de dierenarts wel een hele goeie....om je vader in te laten zien wat jouw hond mee moet zeulen.....

geef hem maar eens twee zakken aardappelen waar hij de hele dag mee moet sjouwen....

honden page profiel --

honden foto van -

" Heb het tegen mijn vader gezegd, en al jullie reacties voorgelezen. Hij is alleen van mening dat honden het oudst worden als ze eten wat wij ook eten.. Vorige honden zijn 15 en 12 geworden. Twee duitse herders. Gestorven aan kanker.
 
Mijn zus vindt ook dat we naar de DA moeten maar mijn vader vindt dat een dom idee. De hond moet wel degelijk afvallen maar het ligt niet aan hem denkt hij. "

 

Poeh.. Ik zou je vader ook even uitleggen hoe gevaarlijk overgewicht is bij honden zéker bij een ras als de Golden...
Ze gaan gewrichtsproblemen ontwikkelen, ED & HD zijn de meest bekende. Hoe langer de hond dik blijft en hoe langer de hond er mee door loopt, hoe slechter de gewrichten worden. Dit gaan pijn veroorzaken, en het maakt de gewrichten écht kapot.

Je wilt (jouw vader wil) toch niet dat je hond voor altijd in pijn moet leven?

Ik zou zeggen, halveer de maaltijden van de hond. Stop met de tussendoortjes en vul de gehalveerde maaltijd aan met gepureerde groenten.... (Zo hebben wij het gedaan en dat ging goed :) )
Bouw haar conditie langzaam op door meer te gaan lopen en probeer veel!!!! met haar te zwemmen.....

 

Succes, ik hoop dat je vader in wil zien dat het echt gevaarlijk is dat ze te dik is...

honden page profiel Lady & de (ex-)Vagebond Lady & de (ex-)Vagebond

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond

" Heb het tegen mijn vader gezegd, en al jullie reacties voorgelezen. Hij is alleen van mening dat honden het oudst worden als ze eten wat wij ook eten.. Vorige honden zijn 15 en 12 geworden. Twee duitse herders. Gestorven aan kanker.
 
Mijn zus vindt ook dat we naar de DA moeten maar mijn vader vindt dat een dom idee. De hond moet wel degelijk afvallen maar het ligt niet aan hem denkt hij. "

 

In principe, kan een hond best een beetje met de pot mee eten, maar dan niet dingen als vla, plakjes leverworst ;-)

Let op dingen die teveel vet, suiker en zout bevatten voor de hond.

Je kan best de hond 's avonds wat groenten en vlees mee laten eten, maar laat de vla, kaasjes en tussendoortjes dan even zitten.

 

Ik denk dat je een beetje een goede middenweg moet vinden met je vader. Spreek bijvoorbeeld af dat de hond smorgens voortaan nog wel de brokken krijgt, maar dan de helft. Maar 1 of 2 hondenkoekjes tussendoor, 's avonds wat groente en vlees en daarna nog iets te kauwen (runderoor o.i.d).

 

En inderdaad meer bewegen, maakt niet uit of je hond langzaam loopt of niet, blijf gewoon lekker samen wandelen.

 

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Je kan de nadelige gevolgen aan je ouders laten zien. Een te dikke hond, krijgt sowieso pijn in al zijn poten door het vele gewicht. Kortademigheid en het is een aanslag op alle organen van de hond. Mksschien heeft je DA een folder over de gevolgen van een te dikke hond, wat je je ouders kan laten zien. Afvallen is simpel, minder eten en meer bewegen, net als bij ons

honden page profiel Jelle van MAlsenJelle van MAlsen

Hartelijk bedankt voor alle reacties! Mijn vader zei, nadat mijn zus hem gebeld had, dat we inderdaad gelijk hadden. We zullen nu beginnen met minder te voeden.

honden page profiel esther esther

honden foto van esther

 You go jelle !!! 

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Dat is fijn Jelle. Misschien is een bezoekje aan de dierenarts ook nodig omdat ze mank loopt. 

Best stoer dat jullie je vader hebben "bekeerd". Ik heb met mijn tweede hond gewacht tot ik het huis uitwas. Mijn pa was wat hardnekkiger.

honden page profiel linnekelinneke

honden foto van linneke

verander misschien om te beginnen al het vette door niet vette dingen zoals bv kipfilet. 

honden page profiel Nelis & NoaNelis & Noa

honden foto van Nelis & Noa

Niet alle reacties gelezen, maar denk dat de grootste spreekwoordelijke kluif is om je vader de negatieve gevolgen van zijn gedrag te laten inzien. Sowieso zijn al veel van de produkten die je noemt erg ongezond.

Zelf zou ik de hond op een dieet zetten van compleet voer (brokken hetzij vers) en af en toe een gelimiteerde hondensnack erbij. Sowieso moeten hier de honden altijd NA de mensen eten en hebben ze hun eigen voer, dit vind ik een heel belangrijk principe. Succes en hoor graag hoe het gaat met je lieve golden.

honden page profiel De DamesDe Dames

honden foto van De Dames

Hier eten ze ook regelmatig wat met de pot mee, geen probleem. Let wel een beetje op met zout, scherpe kruiden, vet en suiker.

Maar daar staat dan wel tegenover dat de brokken wat in mindering moeten.

Brood is echter niet best, vla ook niet, een aardappeltje wat groente en vlees zie ik niet zo'n probleem in.

Kaas krijgen ze hier bij de training ook, de korstjes ;-).

De hondenkoekjes kunnen van mijn part ook achterwege blijven...runderoor of pensstaafje zijn de betere beloningen.

En inderdaad lekker met haar wandelen en als ze slecht blijft lopen is een check bij de DA ook wel belangrijk.

 

Hardstikke goed dat je zo goed op de hond let en dat je voor haar opkomt! Dat gaat nu vast helemaal goedkomen.

Volgende forumvraag: FURMINATOR wel of niet
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^