Hoe denken jullie over het accepteren van het gedrag van je hond?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel VinceVince

honden foto van Vince

Hallo,
Ik ben benieuwd naar jullie mening over het accepteren van verschillende gedragingen van je hond. Ik hoor vaak mensen zeggen over hun hond als hij iets doet wat niet mag (bijvoorbeeld opspringen als mensen binnen komen, dus ook mijn oma van 82 ;-)) "dat doet hij nu eenmaal, dat krijgen we er niet meer uit" 
Moeten we zulke dingen accepteren of moet je dan blijven corrigeren en afleren. Ik zelf denk toch dat laatste. Maar zelf met mijn Vince heb ik dat ook op het gebied van uitvallen naar andere honden aan de lijn. Ik ben nu een jaar ongeveer met hem het proberen dat hij niet uitvalt naar andere honden met wandelen als hij aan de lijn is maar dit lukt ook niet. Dan zeggen mensen, dat is nu eenmaal zo en accepteer het. Maar ik denk er moet toch een manier zijn dat ik hem dit afleer.

Loslopen is hij heel sociaal met anderen en honden die hij kent kunnen we samen mee gaan wandelen aan de lijn.

Ben benieuwd hoe jullie hier over denken!

honden page profiel judithjudith

honden foto van judith

Ik denk dat dat voor iedere hond en situatie verschillend is. Bv het uitvallen aan de lijn zou je wel kunnen ombuigen naar gedrag wat wenselijker is. Je zou het kunnen ombuigen naar negeren van andere honden op afstand.
Het zinnetje: "Dat doet hij nou eenmaal" kan wel erg gevaarlijk zijn, omdat je het dan eigenlijk ook niet echt een kans geeft voor verbetering.

honden page profiel Chantal & PipChantal & Pip

honden foto van Chantal & Pip

Alles valt aan te leren en af te leren, het is maar net wat jou uitgangspunt is...

honden page profiel Dominique en de bordersDominique en de bordersgoedgekeurde fokker

honden foto van Dominique en de borders

Sommige dingen accepteer ik. Niet omdat er geen andere manier is, of omdat ik het niet afgeleerd krijg, maar omdat mijn visie met de jaren verandert is over hoe mijn honden zich zouden moeten gedragen. En dan bedoel ik vooral in huis en naar visite. Eerder was ik altijd zo vreselijk druk in het goed opvoeden van mijn honden naar de visite, en dan met name op een manier waarop anderen vinden dat dat 'hoort'. Nu doe ik het zoals ik het prettig vind en niet meer zoals het zou horen. Dus ja, ik 'accepteer' van mijn honden dat ze opspringen. Ze doen het namelijk niet uit vervelendheid, maar omdat ze geleerd hebben dat mensen liever aaien als ze niet hoeven te bukken ;-)
En de meeste mensen die hier komen vinden het ook prima. En ikzelf ook. Ze doen het zelfs op commando bij me. Vind het heerlijk op die manier met ze te knuffelen. Als er oudere mensen langs zouden komen (wat niet voorkomt eigenlijk) dan doe ik ze wel even apart als die er moeite mee hebben. Maar verder... ons huis.. onze regels. En als het anderen niet bevalt, prima. Dan gaan we daar wel heen zodat ze niet meer hier hoeven te komen.
'Ons huis is voor de gezelligheid van onze hond, visite komt op de tweede plaats. Wie van honden houdt begrijpt dat' aldus het bordje in de gang ;-)

honden page profiel VinceVince

honden foto van Vince

Wat fijn om deze reacties te lezen. Mijn hond is toch echt een gedeelte van de familie. Dus ja ik heb regels maar die zijn er alleen om het voor iedereen leefbaar te maken in huis, niet omdat we iets niet krijgen afgeleerd.

Wat goed om er op die manier over na te denken.

Anoniem (Gast)

Ik ben ook voor het accepteren van sommige gedragingen. Zo is mijn oudste er absoluut niet van gediend als mensen haar aanraken(angst) en zal ook zeker happen als ze dit wel doen. De eerste paar jaar heb ik dit op verschillende manieren om proberen te buigen (de angst), maar het werkte alleen maar averechts. Ook is ze niet gediend van vreemde honden en alleen met strakke begeleiding gaat dit goed. Na enkele jaren (plusminus 4/5) heb ik geaccepteerd dat ze gewoon geen vreemde mensen en hondenhond is. Nu is aan mij de taak dit ten alle tijden in goede banen te lijden door middel van situaties voorkomen en indien nodig een muilkorf. Iedereen die Kiara kent, weet dat ze niet aan te raken is en accepteert dit (ondanks dat sommige haar echt een ***hond vinden, wat ze ook een beetje is, maar voor ons niet :-). Sinds ik het gedrag een plaats heb gegeven is onze band wel echt een stuk beter geworden, geen frustratie meer over wat mensen wel is zouden kunnen denken etc.

honden foto van Pauline - Kiara, Hayzel, Finn, Yara & Luna

die hierboven was van mij :-)

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

het accepteren , het gedrag van mijn hond ?

ze is vaak ondeugend, wil graag naar anderen toe, niet altijd kan ik dat accepteren, niet iedereen vind dat geweldig, mensen die ik echt goed ken, dan mag ze gedag zeggen, anders niet.

of de dierenwinkel zomaar binnenlopen, ergens moet ik wel lachen natuurlijk, maar accepteren ? nee

loslopen mag, maar beslist niet uitvallen naar anderen honden, ik heb haar daar nog nimmer op betrapt. :-D

ik zou het dan ook niet accepteren dat ze lelijk zou doen tegen anderen mens kind of dier.

mmm al zeg ik het zelf, ik heb een geweldige goedige lobbes met geen irritaties naar mezelf toe. :-D

honden page profiel SanneSanne

honden foto van Sanne

" Alles valt aan te leren en af te leren, het is maar net wat jou uitgangspunt is... "


Daar ben ik het niet mee eens.

Sommige dingen zitten nou eenmaal in het karakter van de hond en kun je niet afleren. Dat soort dingen kun je dus beter accepteren, scheelt je een hoop frustratie.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Pauline, ik las net je berichtje, ook ik trek me niets aan wat anderen zeggen over mijn hond, moet natuurlijk wel in het midden blijven, maar mensen oordelen altijd zo snel, als jij niet wilt dat anderen je hond aaien, omdat dat niet ten goede komt voor je hond, gewoon zeggen hoor, helemaal niet raar.


zo heb ik dat er niemand wat aan mijn hond geeft, niemand, ook daar krijg ik wel eens commentaar over, trek ik me niets van aan, ze kopen zelf maar een hond die ze dan kunnen verwennen. en in het begin vond ook ik het naar om dat te zeggen en vertelde ik, nee ze mag niets, ze heeft allergie. :-D een leugentje om bestwil,wat heel goed werkte, hahaha nu ben ik ouder en vele honden verder, en dat leugentje vertel ik niet meer, wil het gewoon niet hebben. :-D

honden page profiel Jeroen & LolaJeroen & Lola

honden foto van Jeroen & Lola

ik heb me bij verschillende dingen neergelegd ja, is niet trainbaar, zo is ze gewoon, en ik vind het prima ;-)

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Mijn hondje is nog maar net twee jaar. Kan nog veel aanleren. ':-)
Ik ben met de jaren tot een ander opvoedgedrag gekomen.
 Nu aanvaard ik , dat als er hem iets niet bevalt, dat hij dat mag laten merken ook, zolang het zijn terrein is. 
Bv . Als hij eet en ik kom te dicht dan gromt hij. Ok het is zijn eten, ik aanvaard dat.
Ik aanvaard niet als hij op MIJN plaats ligt en gromt omdat ik er wil komen liggen. Dan zet ik hem bewust kordaat in zijn nest. 
Hij mag ook niet grommen als de poes erbij komt liggen ...maar als op straat vreemde kinderen hem willen aaien of oppakken , dan mag hij grommen omdat hij dit absoluut niet wilt. 
Zo zijn er nog vele voorbeelden..... 
Opspringen, daar werken we nog aan.....hij is ook altijd zo enthousiast als er bezoek binnenkomt. Maar dan daarna gaat hij rustig liggen.

honden page profiel Eline, Gruul en ThaliaEline, Gruul en Thalia

honden foto van Eline, Gruul en Thalia

" Ik ben ook voor het accepteren van sommige gedragingen. Zo is mijn oudste er absoluut niet van gediend als mensen haar aanraken(angst) en zal ook zeker happen als ze dit wel doen. De eerste paar jaar heb ik dit op verschillende manieren om proberen te buigen (de angst), maar het werkte alleen maar averechts. Ook is ze niet gediend van vreemde honden en alleen met strakke begeleiding gaat dit goed. Na enkele jaren (plusminus 4/5) heb ik geaccepteerd dat ze gewoon geen vreemde mensen en hondenhond is. Nu is aan mij de taak dit ten alle tijden in goede banen te lijden door middel van situaties voorkomen en indien nodig een muilkorf. Iedereen die Kiara kent, weet dat ze niet aan te raken is en accepteert dit (ondanks dat sommige haar echt een ***hond vinden, wat ze ook een beetje is, maar voor ons niet :-). Sinds ik het gedrag een plaats heb gegeven is onze band wel echt een stuk beter geworden, geen frustratie meer over wat mensen wel is zouden kunnen denken etc. "

Zo doe ik het ook ong. met Gruul. Hij heeft het alleen met mensen, honden vind hij kei leuk. Ik heb besloten om hem niet de stress te gaan bezorgen om hem te leren dat mensen hem wel mogen aaien, of oppakken waar het grootste gevaar zit bij hem. He is vrij simpel, Gruul gewoon negeren en iedereen is blij.
Thalia is nog een pup dus die wil ik wel proberen om zo goed mogelijk de commando's aan te leren dat ze goed luistert. Maar de toekomst zal laten zien of ze dat ook doet haha. Na 4 weken kan ze al poot, zit, af en voet. En gisteren geen ongelukjes in huis en vandaag ook nog niet. Dus volgens mij moet dat wel goed komen met Thalia.

honden page profiel Tiffani & Pepper Tiffani & Pepper

honden foto van Tiffani & Pepper

Onze oudste wil nog wel is uitvallen met eten , ( vroeger erg vaak nu wat minder ) maar als je hem gewoon met rust laat is er niks aan de hand.. ( vroeger 'gepest' door een jongentje ) en daardoor kàn hij ook uitvallen naar kinderen die rennen , te druk zijn , hem lastig vallen en wij accepteren hem hierin , we zeggen visite dat kleine kinderen niet bij hem mogen komen zondar dat 1 van ons erbij is en het moet vragen of hij hem mag aaien , en de kinderen mogen niet rennen , zo is hij nu eenmaal en ik denk dat ook met training dit niet weg gaat , we willen het hem ook niet aandoen al die stress dus hem gewoon met rust laten dan is er niks aan de hand

honden page profiel KathKath

honden foto van Kath

Ik denk dat het vooral een kwestie is van te accepteren dat je de methode nog niet hebt gevonden om bepaald gedrag om te buigen. En dat het op dit moment is wat het is. Daar kan je niet buiten.

Charlie kan enorm blaffen. Zijn er manieren om dat af te leren? wellicht wel, door iets te gooien of mij geweldig boos te maken of door met een plantenspuit er op te zitten, ja ik denk wel dat ik dan succes ga oogsten maar ten koste van wat? Wat gaat er dan in de plaats komen? Daar wil ik niet aan doen. Ik zit dan liever met eentje die enkele keren per dag uit zijn dak gaat. Ondertussen probeer ik nog wel andere manieren uit om het toch proberen om te buigen. Zo kan ik hem nu 's morgens wel een hele tijd kalm houden met snoepjes op zijn blafmoment, hij begint dan wel nadien haha.
Soms vind ik het beter het minder leuke gedrag te laten bestaan dan er met volle geweld tegen in te gaan want dan heb je weer wat anders in de plaats dat misschien nog veel erger is.

Als je een positieve methode gebruikt vind ik wel dat je kan blijven proberen iets om te buigen. ':-)Dan schaadt het ook niet. De aanhouder wint (misschien).;-)

pelle (Gast)

Hier iets wat ik er niet uit krijg bij mijn dalmaat. Hij steelt voedsel als hij de kans krijgt. Ik accepteer en anticipeer. Moet altijd alert zijn dat ik geen voedsel laat liggen. Leuk vind ik het niet, maar heb niet de illusie dat het eruit kan krijgen bij hem.

honden page profiel Liza, (Chiva) Lexi & Elza Liza, (Chiva) Lexi & Elza

honden foto van Liza, (Chiva) Lexi & Elza

" Ik denk dat het vooral een kwestie is van te accepteren dat je de methode nog niet hebt gevonden om bepaald gedrag om te buigen. En dat het op dit moment is wat het is. Daar kan je niet buiten.

Charlie kan enorm blaffen. Zijn er manieren om dat af te leren? wellicht wel, door iets te gooien of mij geweldig boos te maken of door met een plantenspuit er op te zitten, ja ik denk wel dat ik dan succes ga oogsten maar ten koste van wat? Wat gaat er dan in de plaats komen? Daar wil ik niet aan doen. Ik zit dan liever met eentje die enkele keren per dag uit zijn dak gaat. Ondertussen probeer ik nog wel andere manieren uit om het toch proberen om te buigen. Zo kan ik hem nu 's morgens wel een hele tijd kalm houden met snoepjes op zijn blafmoment, hij begint dan wel nadien haha.
Soms vind ik het beter het minder leuke gedrag te laten bestaan dan er met volle geweld tegen in te gaan want dan heb je weer wat anders in de plaats dat misschien nog veel erger is.

Als je een positieve methode gebruikt vind ik wel dat je kan blijven proberen iets om te buigen. ':-)Dan schaadt het ook niet. De aanhouder wint (misschien).;-) "


..je zou het er nooit helemaal krijgen, je hebt nou eenmaal voor een sheltie gekozen en ja die blaffen nog wel eens ;-)

honden page profiel ellenellen

honden foto van ellen

Mijn hondje is heel enthousiast naar mensen, ook mensen die we op straat tegen komen,
hij loopt er hevig kwispelend op af, en als mensen dan blijven staan, gaat hij tegen hun benen
opstaan (2 kilo en 20cm groot). Ik weet dat honden niet moeten opspringen, maar hij is  zo
spontaan, dat ik dat gewoon laat. Er heeft wel een keer een mevrouw met een grote hond
gezegd, nee je mag niet opspringen, je bent dan klein, maar dat mag niet, ja zo heeft iedereen
zn eigen idee erover.

honden page profiel KathKath

honden foto van Kath

"

..je zou het er nooit helemaal krijgen, je hebt nou eenmaal voor een sheltie gekozen en ja die blaffen nog wel eens ;-) "


haha ja 't zat in 't pakket :-D
ik zit er zelf ook helemaal niet mee hoor, 't is vooral omdat ik geen klachten wil van de buren dat ik er "soms" om 6u45 want minder decibels wil laten uitkomen;-)

honden page profiel Menno en ElmoMenno en Elmo

honden foto van Menno en Elmo

"  Dus ja, ik 'accepteer' van mijn honden dat ze opspringen. Ze doen het namelijk niet uit vervelendheid, maar omdat ze geleerd hebben dat mensen liever aaien als ze niet hoeven te bukken  ;-)   "


.Nou, mocht ik ooit eens bij je op bezoek komen, zal ik mijn overall even aantrekken, haha!
Het op commando oplaten springen is wel een goeie.;-)

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Wat ik accepteer is dat ik hem niet overal in het bos kan loslaten i.v.m. achter de reeen aangaan.
Ik heb echt veel geoefend, maar het blijft een teer punt.
Ik kan geen seconde ontspannen lopen, en als hij er achteraan gaat heeft ie weer succes.
Dus, ik gebruik dan een speurlijn en we hebben genoeg gelegenheid om hem elders los te laten lopen.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Er is gewoon hondengedrag dat mensen niet leuk vinden, dat is iets dat ik vind dat je moet accepteren. Bv dat reuen veel kunnen snuffelen en aan urine likken. Of dat honden aan poep ruiken. 
Ander gedrag kan je idd accepteren en managen (hier ook een countersurfer).
En er is gedrag dat je mi moet proberen te veranderen. Zoals uitvallen. Al is het maar omdat het anders steeds erger wordt. Maar vooral omdat het uit stress komt, meestal angst. 
En voor wat het opspringen betreft: als je dat accepteert, accepteer je ook dat een ander dat wel eens niet zou kunnen accepteren?

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Ik zou blijven proberen er op te trainen en niet opgeven! Soms is je hond nu eenmaal agressief bv naar andere honden maar dan moet je dat gedrag om buigen of vermeiden. 
Desnoods andere methodes proberen maar gewoon zeggen : " dat doet ie nu eenmaal" nee dat kan ik niet :-D

honden page profiel NikaNika

honden foto van Nika

Ik heb hun scherpe kantjes leren aanvaarden. Alles gaat veel makkelijker nu ':-)
De eerste twee jaar had ik het gevoel dat alles beter kon, gedrag bijsturen, van alles opzoeken daarover enz...
Maar het blijven honden, geen mensen.

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Ik zou eerder gaan voor opspringen accepteren, maar piskes oplikken. Beeh ...dát probeer ik te vermijden hoor. Mijne heeft lange snor O-) 
Kan me echter best voorstellen dat opspringen van een zware hond helemaal niet mag geacceptéerd worden . 
 Dát is dus een klein voordeeltje van klein te zijn ?

honden page profiel Koning Obi Koning Obi

honden foto van Koning Obi

Aan problemen kun je werken en als je dat wil dan wordt je ervoor beloond. Naar mijn ervaringen zijn het juist ALTIJD de honden die juist WEL veranderd kunnen worden maar helaas vaak de mensen (eigenaars) niet. Dus sommige problemen zoals opspringen blijf je dan houden.

De aanhouder wint denk ik dan. Obi springt ook elke keer tegen je aan als hij eten meent te krijgen. Gewoon niet aan toegeven en dat kost veel geduld en tijd. 

Ik heb veel geleerd van Lobbes mijn vorige hond. Waar een wil is, is een weg. Zelfs aan extremere problemen kun je vaak nog veel verbeteren bij honden, maar je moet het wel willen en er tijd in willen stoppen.

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Als ik eerlijk ben, vind ik het ook wel vervelend. En bepaalde mensen ook, die tantes bv.......Begrijp het volkomen.
Ik ben er dan ook mee bezig van dit proberen af te leren, alleen binnen als alles rustig is luistert hij zonder problemen, gaat de bel dan is het hek vd dam.......
Het is niet zozeer buiten een probleem , alleen bij bezoek. Sommigen dierenvrienden stimuleren dan dit gedrag nog eens extra en ja dan sta je daar....negeren ! negeren ! .....hij negeert inderdaad MIJ. O-)

honden page profiel Dominique en de bordersDominique en de bordersgoedgekeurde fokker

honden foto van Dominique en de borders

"  
En voor wat het opspringen betreft: als je dat accepteert, accepteer je ook dat een ander dat wel eens niet zou kunnen accepteren? "


Niet in ons huis. Absoluut niet. Als ze het niet aanstaat dan kunnen ze dat aangeven en zal ik zorgen dat de honden daar niet de kans voor krijgen door ze bv even apart te zetten, maar als je bij iemand te gast bent ben je in zijn of haar huis en heb je de regels van dat huis te accepteren. Kun je dat niet dan kun je beter niet komen. Zo denk ik erover..
Ik zal ze dus wel even apart zetten als dat nodig is maar zal het niet accepteren als iemand anders mijn honden wel even zal corrigeren omdat het ze niet aanstaat. Dan is het heel gauw de deur weer door en niet weer terug komen.

honden page profiel Dominique en de bordersDominique en de bordersgoedgekeurde fokker

honden foto van Dominique en de borders

Overigens moet ik er wel duidelijk bij zeggen dat mijn honden absoluut respect hebben voor mij en mijn vriend, en niet zomaar lomp en onbehouwen opspringen bij elk wisse wasje. Zelfs als ik eten in mijn hand heb doen ze dat eigenlijk niet.
Ik zie het ook niet als een probleem. het leek een probleem omdat ik me in het begin vooral heel erg druk maakte om wat anderen vonden, dachten en deden. Toen ik dat los liet en me besefte dat het mijn honden en mijn huis zijn, en dus mijn regels was het geen probleem meer ;-)

honden foto van Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtje

er is wel gedrag wat ik accepteer, omdat het makkelijker is dan het om te trainen, of omdat ik geen zin heb om het om te trainen of er nog niet aan toegekomen ben.........

maar zoals Dominique zegt, mijn honden mijn regels ;-)

pagina 1 van 3 12 3
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^