Aanlijnplicht?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SiaraSiara

honden foto van Siara

Hey iedereen,

Even een vraagje voor de mede-HPers, voornamelijk diegenen die in België wonen of er regelmatig vertoeven. Blijkbaar geldt er in heel België een aanlijnplicht voor honden, kan iemand me de wettelijke tekst tonen waar deze in genoteerd staat? Ik zou deze er heel erg graag op nalezen.

Laten jullie trouwens jullie hond(en) wel eens loslopen waar het niet mag? Hebben jullie al eens boetes opgelegd gekregen?

Laat maar horen die verhalen, ben er echt benieuwd naar daar ik het zo jammer vindt dat onze viervoeters hier in België niet los mogen lopen op eigen risico.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

Dat verschilt per gemeente .. Bv in knokke zouden op het strand honden los mogen ( volgens hun site) maar er staat geen expliciet bordje... 
Over het algemeen geld er aanlijn plicht tenzij er een bordje staat. Maar knokke is dus al bijvoorbeeld een uitzondering .. Bebouwde kom is zowizo aanlijnen. 

Verder is het in belgie dus heel onduidelijk best kan je de site van de gemeente raadplegen daar staan de algemene regels in. 

Bij ons in de streek laten ze de honden illegaal los in het bos

honden page profiel Rana & KojiRana & Koji 3 doggies

honden foto van Rana & Koji

Er bestaan geen echte wettekst hierover, maar het is verboden om je hond los te laten lopen tenzij anders vermeld d.m.v bordjes bijvoorbeeld. Verder hangt het van gemeente tot gemeente af: aan de kust mogen ze op bepaalde momenten op bepaalde plekken los. 

België ligt ver achter op NL op dit vlak: wij hebben geen losloopgebieden, enkel kleine omheinde stukjes grond.

honden page profiel SiaraSiara

honden foto van Siara

Heb net het politiereglement van onze gemeente erop nagekeken en ik vind het allemaal nogal vaag. Zo staat er bijvoorbeeld in dat de recipiënt voor hondenpoep afsluitbaar moet zijn. Waarom zou men dat er inzetten? o_O

Ook staat er in dat het verboden is om iemand de hond te laten begeleiden die de hond niet onder controle heeft. Nou, dan ken ik zo enkele baasjes die meteen op de bon mogen...

België mist inderdaad losloopgebieden, met een losloopveldje zijn grotere rassen helemaal niks. Ze voelen zich meer als een onaangelijnde goudvis in een kom zo.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

De regels zijn gewoon heel vaag

honden page profiel MarijkeMarijke 3 doggies

Ik woon in NL en hier geldt ook een aanlijnplicht. Zowel binnen als buiten de bebouwde kom en ook in natuurgebieden. Ik ben zelf nooit gecontroleerd. Ook niet in een natuurgebied.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

hier waar ik woon is geen aanlijnplicht, wel een verbod om bijvoorbeeld zomers op het strand te lopen onaangelijnd, aangelijnd mag dan wel.

hier in het dorp zijn geen wettelijke bepalingen,maar dacht als jouw hond letsel toe dient aan anderen bijvoorbeeld een aanrijding met een auto en je hond is los dat je fout zit.

in de bebouwde kom dorp of stad is dacht ik wettelijk aanlijnplicht, daarbuiten bordjes met ja of nee aanlijnen.

honden page profiel Silvia, Blackie & SaffiraSilvia, Blackie & Saffira 3 doggies

honden foto van Silvia, Blackie & Saffira

Door jouw topic werd ik nieuwsgierig wat onze gemeente zoal in het politiereglement heeft staan. Mja, had het beter niet gelezen, wat een dieronvriendelijke gemeente heb ik zeg!

"Het is verboden honden en andere dieren op de openbare weg of andermans eigendom, afgesloten of niet, vrij te laten rondlopen, met uitzondering van de plaatsen, speciaal voor dieren ingericht door de gemeente."
Aanlijnplicht dus, want nergens hebben wij zo'n plaatsen in onze gemeente. 


"Honden zijn in geen geval toegelaten op openbare speelterreinen, begraafplaatsen en sportvelden. De inbreuk op dit
artikel kan worden bestraft met een administratieve boete van maximum 250 euro."
Je kan dus niet eens even met je hond en kinderen naar de speeltuin.. Hond moet thuis blijven. 


"
De eigenaars of houders van honden zijn verplicht te beletten dat de trottoirs en aanpalende huizen, groene bermen tussen trottoir en rijbaan, perken, tuinen, en andere voor het publiek toegankelijke plaatsen, tenzij speciaal voor dieren ingericht, alsmede fiets- en rijwegen, bevuild worden door hun dieren. De inbreuk op dit artikel kan worden beteugeld aan de hand van het gemeentelijk belastingsreglement."
Dus een plasje in de groene berm mag ook niet..?


"Op de openbare wegen en op alle voor het publiek toegankelijke plaatsen moeten de honden aan de leiband gehouden worden; kwaadaardige honden en als gevaarlijk geregistreerde rassen moeten een muilband dragen. De inbreuk op dit artikel kan worden bestraft met een administratieve boete van maximum 250 EUR."
Ik kan zo al bedenken welke rassen ze bedoelen.. Lekker discriminerend. 


"Het is verboden honden van het ras Pitbullterriër te houden op het grondgebied van de gemeente.
Dat vind ik helemaaaaaaal belachelijk! 

honden page profiel Silvia, Blackie & SaffiraSilvia, Blackie & Saffira 3 doggies

honden foto van Silvia, Blackie & Saffira

@Sandy: Je hebt toch geen boete gekregen ofzo he?

honden page profiel Team Black & WhiteTeam Black & White 3 doggies

honden foto van Team Black & White

Hier achter ons is een kleine hondenweide dus daar laat ik Mikai dan los.
Maar bv in het bos enzo laat ik hem ook los, terwijl dit eigenlijk niet zou mogen.
Maar ja, iedereen laat zijn hond daar tog los en als we Mikai roepen komt hij ook gelijk naar ons.
Ik heb gelukkig tot nu toe nog geen boete gekregen :-D

honden page profiel linnekelinneke 3 doggies

honden foto van linneke

Sandy in welke gemeente woon je?

elke gemeente heeft daar zijn eigen regels voor. in Boom hebben we 2 hondenweides waarvan 1 in de schorre, die is afgesloten en 1 in het park, die is niet afgesloten en mag je enkel op bepaalde uren gebruiken.

ik laat mijn honden wel eens los waar het niet mag zoals bv vandaag op de delta-helling... niemand te zien dus geen probleem ;-)

honden page profiel linnekelinneke 3 doggies

honden foto van linneke

" Heb net het politiereglement van onze gemeente erop nagekeken en ik vind het allemaal nogal vaag. Zo staat er bijvoorbeeld in dat de recipiënt voor hondenpoep afsluitbaar moet zijn. Waarom zou men dat er inzetten? o_O
"

om te voorkomen dat je het met een zakdoek opraapt O-)

honden page profiel Sofie & SennaSofie & Senna 3 doggies

honden foto van Sofie & Senna

Ik heb het bij ons (Schilde) ook even nagekeken en er staat dat je de hond niet mag laten loslopen op de openbare weg of openbare plaatsen en dat je jezelf niet met een hond mag bevinden waar een verbodsbord staat met het profiel van een hond. Er staat ook dat je ze wel mag loslaten in de afgesloten gebieden die aangeduid zijn met een blauw omrand bord met het wit profiel van een hond. Die heb ik echter nog niet gezien in de gemeente.
Ik komntoch regelmatig losse honden tegen dus men trekt zich er niet veel van aan hoor ;-)

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

" Ik heb het bij ons (Schilde) ook even nagekeken en er staat dat je de hond niet mag laten loslopen op de openbare weg of openbare plaatsen en dat je jezelf niet met een hond mag bevinden waar een verbodsbord staat met het profiel van een hond. Er staat ook dat je ze wel mag loslaten in de afgesloten gebieden die aangeduid zijn met een blauw omrand bord met het wit profiel van een hond. Die heb ik echter nog niet gezien in de gemeente.
Ik komntoch regelmatig losse honden tegen dus men trekt zich er niet veel van aan hoor ;-) "


Ik woon in sint job! ( kattenhoflaan, is tegen Schilde aan) wij hebben hier weinig mogelijkheden he :(

honden page profiel Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/Lien, Luca† en Wifi /wi:fi:/speciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/

Boeiend zon politiereglement. Ik moet mijn hond alleen aan de lijn op de openbare weg. Mijn hond mag niet najagen of abnormale storing van de orde veroorzaken.

Dat valt hier beter mee dan gedacht.

Even juridische betekenis van openbare weg opzoeken

honden page profiel Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/Lien, Luca† en Wifi /wi:fi:/speciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/

Teleurstellend... Wifimaghier nergens los gniffel gniffel

honden page profiel Silvia, Blackie & SaffiraSilvia, Blackie & Saffira 3 doggies

honden foto van Silvia, Blackie & Saffira

Ik vind bij mijn gemeente vooral die:  " Het is verboden honden van het ras Pitbullterriër te houden op het grondgebied van  de gemeente. "  storend.. Bedoelen ze daar dan mee dat niemand een Pitbull mag ofzo?

honden page profiel linnekelinneke 3 doggies

honden foto van linneke

" Ik vind bij mijn gemeente vooral die: "Het is verboden honden van het ras Pitbullterriër te houden op het grondgebied van de gemeente."  storend.. Bedoelen ze daar dan mee dat niemand een Pitbull mag ofzo? "

zo is het! dat is de reden dat wij met de fokker van Kira overeen zijn gekomen om amerikaanse stafford op haar paspoort te zetten. er was toen in vele gemeente en ook hier in Boom sprake om een verbod op Pitbulls door te voeren dus hebben wij officieel 3 amstaffs maar eigentlijk is Kira een ras echte APBT. haar ouders hebben een amerikaanse stamboom maar de hare is niet aangevraagd, vonden wij ook niet nodig.

honden page profiel Sofie & SennaSofie & Senna 3 doggies

honden foto van Sofie & Senna

"

Ik woon in sint job! ( kattenhoflaan, is tegen Schilde aan) wij hebben hier weinig mogelijkheden he :( "

Zo dichtbij! ik in 's-Gravenwezel (veldlei). Er zijn inderdaad weinig losloopmogelijkheden maar wel veel groen wandelgebied. Ik loop elke zondag mijn toertje langs de rinkven. Helaas momenteel zelf nog geen hond maar we staan op de wachtlijst dus hopelijk deze zomer wel :-).
Sorry voor het off topic gaan :-D

honden page profiel LinseyLinsey 3 doggies

honden foto van Linsey

Er zijn wel plaatsen waar stukjes in een bos losloopterrein is, bv in Lille aan de warandevijver. Ergens anders waar ik geweest ben ook, weet zo direct niet meer waar dat was, word aangegeven met bordjes of paaltjes. Op forum van dogsfriendly staan heel veel losloopweides in Belgie en ook zo'n stukjes bos waar hond los mag.

http://www.dogsfriendly.be/mijnforum/index.php/topic,21.0.html

 

honden page profiel LinseyLinsey 3 doggies

honden foto van Linsey

Gevonden, deze was het waar ik geweest was in Arendonk, niet omheind, gewoon stuk bos waar honden los mogen:
http://www.dogsfriendly.be/mijnforum/index.php/topic,8725.0.html

honden page profiel SiaraSiara

honden foto van Siara

Nee hoor, nog geen boete gehad! Ik was gewoon nieuwsgierig want ik zou toch graag kunnen oefenen op het loslopen met kleine Mochi op den duur. Ik heb er het politiereglement van mijn gemeente op nagekeken en ik kan zeggen dat ze allesbehalve hondvriendelijk zijn, haha~

 

Toch eng wat je zo allemaal te lezen krijgt, gelukkig nog geen verbod op bepaalde rassen want dat zou de kroon wel spannen...

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Ik pleit schuldig. Ik laat de honden loslopen als ik de natuur intrek, ik ga na zonsondergang toch de Prov. Domeinen in, ik laat de honden trekken aan de step en meelopen naast de fiets... allemaal dingen die niet mogen. Maar die ik toch doe, omdat m'n honden er zo veel plezier in hebben. Let wel: ik zorg er wel voor dat ik er niemand mee hinder. Als er andere wandelaars of sporters zijn, lijn ik de honden aan.

Tot op heden: nog geen boete gehad!

honden page profiel Erika & JettaErika & Jetta 3 doggies

honden foto van Erika & Jetta

Moet je inderdaad altijd op de site van de gemeente nakijken.

 

Bij ons mogen honden ook niet los op de openbare weg (ik denk overal dus want losloopveldjes hebben we ook niet).

Maar ik doe het alleen als we naast de weg lopen. We hebben dichtbij een heel lang fietspad langs de spoorweg lopen met aan de andere kant velden of omheiningen, daar laat ik Tosca altijd los. Als er mensen aankomen roep ik hem wel bij mij maar ik vind dat er maar weinig mensen buiten komen in onze gemeente...

 

Ook als we naar de bossen gaan laat ik Tosca altijd loslopen, en heel veel mensen doen dat.

Ik vind echt wel dat hij eens zijn benen mag kunnen strekken als we naar zo'n gebied trekken.
Het is tegen de regels maar nog nooit iemand weten controleren of een boete krijgen.

honden page profiel Erika & JettaErika & Jetta 3 doggies

honden foto van Erika & Jetta

Silvia: wat een gemeente heb jij zeg :o

Ik wist dat zo'n rassen in frankrijk verboden waren, maar in een gewone random gemeente in België??

Zou ik helemaal niet bij stilstaan als ik verhuisde om dat te checken.

Erg wel, zo oppervlakkig.

honden page profiel Jeanine :)Jeanine :) 3 doggies

honden foto van Jeanine :)

hier in natuurgebied laat ik ze los maar zodra er iets of iemand aankom dan lijn ik ze vast. Laatste straatrondje zoals wij het noemen zijn ze aan de lijn meer voor hun eigen veiligheid eigenlijk. 

 

Geen idee wat de regels hiero zijn maar ze zijn dus eigenlijk alleen los als er verder niemand is. 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Goed nieuws voor mensen uit belgie er komt een groot losloopgebied in Brasschaat een echt bos geen weide !!

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Nee, joh, dat 'bos' is slechts 1,3 ha groot, dat is echt niks. Niet veel groter dan een weide, dus. Helaas!!!!!

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

" Nee, joh, dat 'bos' is slechts 1,3 ha groot, dat is echt niks. Niet veel groter dan een weide, dus. Helaas!!!!! "

Dat vind ik al behoorlijk groot voor belgie 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Dat vind ik al behoorlijk groot voor belgie  "

Hahaha!  Ja, vast wel!

pagina 1 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^