Zelf laten ontdekken of uitleggen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel PP

Ik wist niet hoe ik de titel anders moest verwoorden. Maar ik was benieuwd op welke manier jullie je honden dingen leren!

Een vrouw die ik op Facebook heb laat haar honden dingen zelf leren. Vanmorgen plaatste ze filmpjes van alle drie haar honden. De ene ging in het filmpje ineens met haar pootjes op de voeten van haar vrouwtje staan, en daarbij liggen. Dit werd beloond, en voila, een nieuw trucje is aangeleerd. Haar andere hond heeft op die manier leren omrollen, en weer een andere heeft zichzelf geleerd om achteruit te lopen. Zodra ze iets ziet wat haar bevalt beloond ze het gedrag. Doen de honden iets wat haar niet bevalt, dan negeert ze het gedrag.

Doen jullie dat ook zo? Of hebben jullie bepaalde "doelen" (zoals zitten, liggen, etc.) en coachen jullie je honden daarheen (bijvoorbeeld met een beloning)? Dat is namelijk de manier waarop ik eigenlijk altijd bezig ben geweest, maar ik ben nu ook steeds meer aan het kijken welk "natuurlijk" gedrag ik kan belonen. Zo wil ik Cosmic graag leren om op commando met haar pootje over haar hoofd te gaan. Helaas is het kwartje nog niet gevallen, haha.

Hebben jullie je honden wel eens zelf een trucje aan laten leren op deze manier? Zo ja, wat dan?

honden page profiel Anouk & Balou<3Anouk & Balou<3 3 doggies

honden foto van Anouk & Balou<3

Toen Balou nog een pup was en hij ging persongeluk zitten dan beloonden wij dat en zeiden heel vaak het woord zit. Na een paar keer had hij al door dat als wij zit zeiden dat hij moest gaan zitten en dan beloond werd.
En zo hebben we later ook en liggen geleerd en het rollen.

Maar omdat ik laatst wat meer mentale uitdaging voor Balou zocht hebben we hem geleerd de deur dicht te doen. Is ook erg praktisch :-D
We hebben dit stap voor stap gedaan met de uitleg van een filmpje.
Dus eerst met zijn neus een papiertje aan laten raken en dan belonen en op een gegeven moment zit dat papiertje op de deur en raakt hij de deur aan.

Ik denk dat beide erg goed werken!
Ligt er maar net aan wat je wilt dat je hond doet :-)

honden page profiel PumbaPumba 3 doggies

honden foto van Pumba

Ik doe allebei. De basis heb ik met een doel gedaan. Op een gegeven moment deed Pumba bepaalde dingen uit zichzelf en dacht ik he dat is leuk, dus gaf ik daar een beloning voor en koppelde er een woord aan. Ik merk dat hij op deze manier nog sneller leert. Een paar voorbeelden van deze methode zijn bij ons voeten vegen, kruipen, schaam je, achteruit lopen, buigen en belletjes blazen met de neus in een bak met water.

honden page profiel Jeroen & LolaJeroen & Lola 3 doggies

honden foto van Jeroen & Lola

niet...hier weinig kunstjes en commando's...
alleen zit, af, blijf
ja en pootje en high five, of bv mand of bench...

eigenlijk door te benoemen wanneer ze het deed, dus niet uit laten zoeken...

maar ik heb ook weinig met kunstjes en commando's..het zal mij niet interesseren of ze dood kan, of rollen en dat soort dingen. en lola nog veel minder :-)

dat zelf uitzoeken, dat is toch "shapen"? of zit ik ernaast? das sowieso niets voor lo, te weinig rust voor in dr kont, die gaat dan maar vanalles doen haha

Anoniem (Gast)

Hier ook weinig kunstjes en commandos. Sinds 'AF' gaan al met veel tegenzin gaat heb ik het maar op een laag pitje gehouden.

zit, af, lig, hier, naast, mand, blijf, vrij, eten, kijk eens. Dat zijn ze wel allemaal, waarbij de commando hier het allerbelangrijkste is imo.

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

Ik vind de methodes van deze man heel leuk:

http://www.youtube.com/watch?v=yAgJlVRcPQk

Is dat hoe je het bedoelt?

Ik heb Rhowdy alles geleerd op de ouderwetse manier, maar de methodes die hij voordoet lijkt me ook heel leuk om te proberen. Het is een compleet andere insteek, en dat maakt het interessant. 

Zelf vind ik het ook enkel belangrijk dat een hond kan zitten op commando, naar plaats, blijf.. De rest qua truukjes zijn alleen voor de leuk, dus waarom niet experimenteren met meerdere methodes. :-D

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Op you tube filmpjes over free shapen. Jane Killion heeft op die manier de behendigheid met haar bullteriers mogelijk gemaakt. (If/when pigs can fly) 
Ik probeer spontaan gewenst gedrag te belonen maar ben niet fanatiek/consequent genoeg om er echt kunstjes mee aan te leren. Maar bv mijn jongste hond heeft aardig door dat spontaan in een mandje zitten of liggen terwijl ik in de keuken bezig ben zomaar wat lekkers kan opleveren. 
Dat biedt hij dus zelf, ongevraagd aan. Voor sommige dingen het meest practische als het automatisch gebeurt.

honden page profiel esther esther 3 doggies

honden foto van esther

nope...hier ook geen trucjes...
zit, af ( down, of lig) ,  en blijf....is alles wat ze ( moeten)  kunnen
vooral het liggen hebben ze bij mij heeeeeeeeeeeeeeeeeeeel goed onder de knie....;-)':-)
ik beloon al het gewenste gedrag....;-)

honden page profiel PP

Nee, dat is het nét niet, Irene. Hij lokt het gedrag namelijk uit d.m.v. een plakbandje. Ik bedoel echt het belonen van iets wat je hond vanzelf doet. Dus bijvoorbeeld je voeten aanraken met z'n pootjes.

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

" dat zelf uitzoeken, dat is toch "shapen"? of zit ik ernaast? das sowieso niets voor lo, te weinig rust voor in dr kont, die gaat dan maar vanalles doen haha "


O-) Dan is het meer niets voor jou, ben je niet duidelijk genoeg. (Pot verwijt ketel)

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Kunstjes aanleren niet geschikt voor Jip, maar in mijn optiek fijne/handige 'opvoedkundige commando's' als komen (in diverse variaties), andere kant, zit, even wachten, doorlopen, volgen etc heb ik niet kunstmatig aangeleerd maar steeds wanneer hij het uit zichzelf deed het woord er bij benoemd. Voor hem de beste en minst spanningsvolle methode gebleken. Hij weet nu precies wat ik bedoel en volgt op als ik het woord benoem en daarmee opdracht geef.

Shapen? van natuurlijk voorkomend gedrag wel dan :-)

honden page profiel PP

Cosmic kent ook niet veel trucjes, haha. Zit, lig, plat (op d'r zij), pootje, ander pootje, high five, sta, rechtop en "mooi" zitten. Daar houdt het ver op. En de commando's die je gewoon dagelijks gebruikt, hier, "andere kant" (van de boom), wachten, in je mand..

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

" De kunst is dan een hond hebben die freeshapen begrijpt en zelf bedenken wat het kleinste beginnetje van je gewenste kunstje is en voor welke ienieminie stapjes je gaat belonen. "


Bij wat complexere weinig voorkomende dingen lijkt het me niet realistisch om te gaan zitten wachten tot de hond het complete gedrag laat zien. 


* dit is behoorlijk raar, ik klik op quote in de post van pauline, de quote is van Esther en als ik dat weghaal zet ie mijn eigen tekst in het kadertje ????

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

Ik geloof dat ik ooit eens iets gelezen heb over wat jij bedoelt..

Ik heb er voor de rest geen verstand van, maar ik dénk dat het een hele goede manier is om te trainen, juist omdat het allemaal zo natuurlijk gaat.
Wat ik wél zeker weet is dat die manier absoluut niet weggelegd zou zijn voor mij. Ik zou heel onrustig worden en constant op elke beweging gaan letten van wat de hond doet, en dan 1x belonen en dan... Pas na paar dagen toont de hond weer datzelfde gedrag. Ik zou er het geduld niet voor hebben. Haha

En juist 10 minuten - kwartiertje actief samen bezig zijn, en dan vooral via de clickermethode dat de hond tóch nog zelf nadenkt , dat lijkt me voor MIJ leuker. 

Ik denk dus dat het best een goede methode kan zijn, maar dat ik daar absoluut ongeschikt voor zou zijn. :-D

honden page profiel Landseer ectLandseer ect 3 doggies

honden foto van Landseer ect

Het spontaan gedrag belonen.?
Dat zou inhouden dat ik de hele dag voor 100% focus op de honden moet hebben of ze gewenst gedrag laten zien.
Nee, dat wordt hier in ieder geval uitgelokt.
Wil ik de hond tegen m'n been aan hebben ..
En hij gaat opeens ...uit het niets.. tegen m'n been aanzitten zou ik iets moeten hebben om hem te belonen..
(die aai krijgt hij al vaak genoeg)
Als baasje weet je wel welk gedrag je hond gaat laten zien in een bepaalde situatie.
Dus dan loop ik langs de schuur met hem, steeds dichter bij de muur.
Net zo lang tot hij tegen m'n been aan gaat lopen, en dan beloon ik het tegen m'n been aan lopen.

Dus toch vaak uitlokking tot bepaald gedrag..

honden page profiel esther esther 3 doggies

honden foto van esther

en mijn naam staat eronder wendy......hahahaha.....':-)

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Ik zal nog maar eens over Kathy Sdao beginnen. Die heeft een boekje geschreven "plenty in life is free" over haar manier van tegen training aankijken. 1 van de dingen die ze aangeeft is het SMART50 protocol. Waarbij je een voorraadje van 50 beloninkjes hebt en die ga je in 1 dag aan je hond geven voor spontaan gewenst of schattig gedrag. 
Dat is wat pauline haar fb vrouwtje doet (dat staat een beetje raar) ze let op haar hond en als iets bevalt beloont ze dat. En volgens de operante conditionering zal dat gedrag dan ook toenemen.
Het laat je op een andere manier naar je hond kijken. We zien/merken het namelijk heel vaak niet als de hond zich netjes gedraagt. Terwijl dat is wat je wil.

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

" en mijn naam staat eronder wendy......hahahaha.....':-) "


Dat heb ik ff gauw veranderd en nou begrijpt helemaal niemand er meer iets van......

honden page profiel Jeroen & LolaJeroen & Lola 3 doggies

honden foto van Jeroen & Lola

"

O-) Dan is het meer niets voor jou, ben je niet duidelijk genoeg. (Pot verwijt ketel) "


ook goed, hoe dan ook...het gebeurt hier niet O-)

ik doe lo en mezelf een groter plezier met een wandeling of sporten dan haar onnodige dingen aanleren...wat ze moet kennen, kent ze ;-)

honden page profiel PP

Omdat de filmpjes openbaar gedeeld zijn op Facebook, neem ik aan dat ik ze hier ook mag plaatsen :-)

Filmpje 1; hond leert zichzelf voeten aan te raken met d'r pootjes, heeft ze nog nooit eerder gedaan.
Filmpje 2; hond heeft zichzelf aangeleerd achteruit te lopen.
Filmpje 3; hond rolt uit zichzelf om (mij onduidelijk of hij dit al eens geleerd had, of nu voor het eerst random deed).

honden page profiel PP

" ik doe lo en mezelf een groter plezier met een wandeling of sporten dan haar onnodige dingen aanleren...wat ze moet kennen, kent ze  ;-) "


Ach ja, wat is onnodig.. Ik ben het met je eens dat het absoluut niet nodig is dat een hond kan omrollen, op kan zitten, etc. Maar het is voor ons vooral een leuke manier om samen bezig te zijn, haar mentaal uit te dagen. Dat vind ik belangrijk dan dat het kunstje uiteindelijk foutloos opgevoerd wordt :-D

honden page profiel Jeroen & LolaJeroen & Lola 3 doggies

honden foto van Jeroen & Lola

dat snap ik Pauline :-)

honden page profiel Rox & FarahRox & Farah 3 doggies

honden foto van Rox & Farah

Ik gebruik een combo van klassiek en shapen, ligt aan de situatie.

Zit en af heb ik gewoon aangeleerd door uitlokking.

Maar bijv apporteren of de oefening vooruit waarbij ik een paaltje als target gebruik heb ik ook veel spontaan gedrag beloond. 

Voorbeeld apport: Als het blok aan de kant van het veld lag en ze hem zelf oppakte, dan gebruikte ik mijn "yes!" en kreeg ze een beloning.

Als het paaltje al op het veld stond en ze er uit zichzelf heenliep en hem aantikte met haar neus, dan mocht ze meteen haar speeltje komen halen.

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

" Ik zal nog maar eens over Kathy Sdao beginnen. Die heeft een boekje geschreven "plenty in life is free" over haar manier van tegen training aankijken. 1 van de dingen die ze aangeeft is het SMART50 protocol. Waarbij je een voorraadje van 50 beloninkjes hebt en die ga je in 1 dag aan je hond geven voor spontaan gewenst of schattig gedrag. 
Dat is wat pauline haar fb vrouwtje doet (dat staat een beetje raar) ze let op haar hond en als iets bevalt beloont ze dat. En volgens de operante conditionering zal dat gedrag dan ook toenemen.
Het laat je op een andere manier naar je hond kijken. We zien/merken het namelijk heel vaak niet als de hond zich netjes gedraagt. Terwijl dat is wat je wil. "


Is dat een tegenhanger van de Nothing in Life if Free (NILIF) methode? 
Interessant, ik ga er eens achteraan. ;-)

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~ 3 doggies

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Hier eigenlijk niet. Mellow hoeft geen 'play dead' of 'roll over' van mij.

De dingen die ze wél kan zijn wel een beetje spelenderwijs gegaan. Na het wandelen pootjes afvegen bijvoorbeeld, nu gaat dat vanzelf, ze weet dat ze op de mat moet wachten en dan veeg ik haar pootjes. Soms tilt ze zelf haar achterpoot op (is best lastig volgens mij) en dan beloon ik haar wel met mijn stem. Maar anders pak ik gewoon haar achterpootje en dan gaat die heel soepel mee.

Het enige wat wel is 'aangeleerd' omdat zij er zelf mee is begonnen is die met de twee pootjes tegelijk.
Zomaar uit zichzelf deed ze eerst de ene voorpoot in mijn hand en sloeg ze vervolgens die andere erbij. 


En wat ik ook probeer is 'neus'. Als ze naar me toe komt of ze loopt naast me en ze raakt met haar neus mijn hand aan, dan benoem ik dat met (hoe logisch...) "neus". Maar ik doe er niks mee, soms zeg ik het en kijkt ze me aan of ik niet helemaal 100% ben ;-)

Als we in de keuken zijn omdat ze wat lekkers krijgt, dan pak ik een pensstaafje, dat pakt ze al smakkend aan waarbij ik zeg "ga maar in je mand", ze gaat dan ook echt op een drafje naar haar mand en gaat daar pas beginnen aan het pensstaafje.

Vrij saai dus haha ;-)

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

"

Is dat een tegenhanger van de Nothing in Life if Free (NILIF) methode? 
Interessant, ik ga er eens achteraan. ;-) "


Ja, naar aanleiding van problemen met haar eigen hond en niet kunnen zien wat NILIF voor nut zou hebben. Ze is zelf trainer en gedragstherapeut.

honden page profiel RVSRVS 3 doggies

honden foto van RVS

Eigenlijk heb ik Vito op die manier bijna al de dingen geleerd die ze moest weten. Ik ben namelijk nogal lui en dit kan vanuit je luie stoel. Komt bij dat ik tevreden ben met een minimale hoeveelheid commando's.

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

Deels wel... Zoals toen ie pup was en hij ging zitten beloonde ik dat, en zei het woord zit... Elke keer als ie spontaan gingzitten.


En nu ook nog. Als hij tijdens het loslopen zelf naar me toe komt beloon ik hem...
Elke keer als hij zelf gaat wachten, beloon ik hem.

honden page profiel judithjudith 3 doggies

honden foto van judith

Ja.. ik heb mijn honden ook een aantal trucjes op deze manier aangeleerd. Wel in combinatie met de clicker. Als ze de clicker en ik geef geen commando gaan ze al allerlei dingen proberen en als ze dan iets goed doen (wat ik op dat moment verwacht) click ik snel en zo leer je heel snel nieuwe dingen aan.
Het is wel enkel mogelijk bij honden die van nature een beetje zelfstandig zijn. Het vergt veel van je hond en na een klein poosje trainen liggen ze hier dan ook uitgebreid te slapen

honden page profiel ellenellen 3 doggies

honden foto van ellen

ik beloon Spikey als hij op de bank blijft liggen als ik naar de keuken ga, hij kwam eerst
steeds achter mij aan naar de keuken, en toen hij dat een keer niet deed beloonde ik hem,
en denk dat het werkt want hij blijft nu op de bank als ik weg loop, maar hij zit wel rechtop en te kijken of ik iets mee heb voor hem.

pagina 1 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^