vanaf welke leeftijd trappen lopen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Jessica rakker - luna r.i.p. leika

Hier in de wijk hebben wij een bos waar ik heerlijk kan wandelen met mijn doggies maar dit bos is niet zo groot, als ik in het grotere deel wil komen kan ik via een trap daar naartoe....

Nu weet ik dat trappen lopen zoiezo niet goed is voor honden en dit hebben wij dan ook nog niet gedaan.
Maar als ik dit in de toekomst wel wil doen vanaf welke leeftijd kan je je hond leren trap te lopen?
Mijn pup is nu 4mnd en naar mijn mening nog veel te jong hiervoor?!

Doe ik er verstandig aan nog te wachten of zou ik er al stilletjes aan mee kunnen beginnen?
De pup groeit hard en over een tijdje kan ik hem dus ook die trap niet meer optillen :-)

Alvast bedankt voor de reacties

honden foto van Marianne Zafiro  R.I.P,Keanu en Jax

Ik heb begrepen dat je je honden het eerste levensjaar brter geen trsppen kan laten lopen of wachten tot je hond is uitgegroeid

honden foto van Jessica rakker - luna r.i.p. leika

Naar mijn weten is het ook verstandiger te wachten met trappen lopen omdat nog niet alle gewrichten al zijn uitgegroeid en dit ook heel slecht is voor de heupen.

honden page profiel Amélie†Amélie†

honden foto van Amélie†

4 maanden is inderdaad nog erg jong om nu al trappen te laten lopen. Ik zou nog een paar maanden sowieso wachten, maar dat is ook weer afhankelijk van het ras, de grootte en de conditie van je hond. de richtlijn is ongeveer tot een jaar geen trappen lopen.
Mocht het voorkomen dat het niet anders kan: aan de lijn, tree voor tree, en vanaf het begin duidelijk maken dat op-en af rennen van een trap "not done" is!

honden foto van Jessica rakker - luna r.i.p. leika

Ja ik vond hem nu ook nog te jong... maar vroeg me wel af vanaf wanneer het wel kon omdat hij straks wel wat te zwaar wordt om hem te tillen.
Rakker is een border collie

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Wij hebben op school geleerd dat trap op geen probleem is wel trap af.

honden foto van Jessica rakker - luna r.i.p. leika

" Wij hebben op school geleerd dat trap op geen probleem is wel trap af. "


En vanaf welke leeftijd kan je dit dan gaan trainen?
We hoeven hier ook alleen een trap op dan kom je op een fietspad kan je oversteken en de wandeling weer voort zetten in het grote bos

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Hoeveel treden heeft deze bos trap?Hoe vaak neem je deze trap per week?

Het is altijd voorzichtig zijn met heupkommen,en gewrichten die nog in de groei zijn.
Wat ook belangrijk is met traplopen op jongere leeftijd,is dat het best mag,maar het moet echt met beleid...de jonge hond(6 maanden) zou makkelijk wat trap mogen lopen,mits dit rustig gaat,niet met hoge 'halen',grof 'geweld en/of gedender,maar zeer kalm,en natuurlijk niet te vaak.

Ik woon zelf op 1 hoog,met zo'n 15 treden.Ik kreeg mijn hond met 5 maanden oud,ze woog 15 kilo..en was angstig..en ook zeker erg bang als ik haar ging optillen en dan de trap op/af droeg...
Na een maand of 2 zag ik dat ze echt steeds meer weerstand ging bieden om opgetild de trap op/af te gaan,toen heb ik haar zelf laten lopen,in rust,tuigje vasthoudend en zo rustig de trap op en af.
Is goed verlopen,ze is nu 6 jaar en geen sporen ontdekt van slijtage of zo (had ik ook niet verwacht,omdat het vooral gaat om het met grote regelmaat van een trap op en af denderen,wil je de gewrichten overbelasten)

Mensen roepen ook vooral voorzichtig zijn met trap lopen(wat ook zo is) maar veel mensen vergeten daarin dat steeds een balletje/speeltje weggooien zeer belastend is voor de knie en heupgewrichten.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

"

En vanaf welke leeftijd kan je dit dan gaan trainen?
We hoeven hier ook alleen een trap op dan kom je op een fietspad kan je oversteken en de wandeling weer voort zetten in het grote bos "

Hangt er van af welke grootte je pup is, hoeveel treden,... 
Zolang ze niet echt moeten springen om op de treden te geraken is dat geen probleem. Af de trede lopen is een ander verhaal dat zou ik pas doen rond de 1j

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

" We hoeven hier ook alleen een trap op dan kom je op een fietspad kan je oversteken en de wandeling weer voort zetten in het grote bos "


Je moet de trap toch ook weer af om weer terug naar huis te gaan?
In jullie geval zou ik de hond zo lang mogelijk tillen (krijg je spierballen van joh ;-)), al denk ik wel dat het minder 'gevaarlijk' is wanneer hij aangelijnd is, dan kun je hem stapje voor stapje, tree voor tree, laten lopen.
Die trappen buiten hebben meestal ook grotere treden dan de huistrap en die zijn over het algemeen ook recht (waar de gemiddelde trap in huis 2 bochten maakt). 
De trap bij ons in de wijk is vergelijkbaar met 2 x 6 beetje hoge stoepranden.

Wij hebben het ook zo lang mogelijk tegen gehouden. Tot ze ineens boven stond...
Naar boven is ook minder eng dan naar beneden, want zo makkelijk als ze naar boven liep, zo eng vond ze het om weer naar beneden te gaan ;-)

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

Ik zou het WEL aanleren nu. Wij woonde met Mikey op 1 hoog (1 lange portiektrap) en hadden daar speciaal voor haar een hondentrap gemaakt. Dat was natuurlijk ideaal, maar het nadeel waar ik toen niet bij stil heb gestaan is dat ze nooit geleerd heeft verder om trap te lopen.
Een 'buitentrap' (laag/open/ruim enz) gaat nu ondertussen wel goed, maar een gewone trap binnenshuis of bijv een portiek trap durft Mikey niet. Op zich niet zo erg, maar het aanleren hiervan kost veel meer moeite omdat ik haar niet net zoals op de plank erop kan tillen voorhet laatste stukje (zoals ik die plank heb aangeleerd).

Ik denk dat als je het in rust en met goede begeleiding aanleerd dat dat helemaal geen kwaad kan. En dat het juist makkelijker is dan wanneer je te lang wacht.

Gr. Alexandra

honden foto van Jessica rakker - luna r.i.p. leika

Dank je wel voor jullie reacties...
De trap is best een redelijke trap hoeveel treden precies weet ik niet denk zo'n 10 - 15 treden.

We lopen normaal gwn het kleine bos maar zo'n 1 x in de week wil ik toch zeker wel een lange wandeling maken

Ik zal het eens kijken hoe hij het doet als ik hem de trap op laat lopen hoe dat gaat... naar beneden moeten we idd ook(had ik even niet bij stil gestaan haha) dan zal ik hem voorlopig nog wel tillen en eerst de trap op oefenen en als dat er eenmaal goed in zit langzaamaan gaan oefenen om ook de trap af te gaan en idd aangelijnd zodat dit gecontroleerd gebeurt.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

nee nog niet, het kraakbeen van je hond is nog niet uitgegroeid. wacht tot een jaar, nu optillen, en als je hond goede heupen heeft, en je de hond dan begeleid is het geen probleem, anders geen trappen laten lopen...

nog een advies, altijd begeleiden de trap op en af, altijd, niet van, hij kan het laat maar gaan, nee altijd begeleiden.

thuis de hond voor je uit de trap op. vasthouden , tuigje om. tree voor tree rustig aan, dr af voor de hond naar beneden.

buiten zijn het meestal grote brede treden, dan lijn je je hond kort aan, en laat hem naast je lopen, de trap op en af.

honden page profiel SuzanneSuzanne

honden foto van Suzanne

Met regelmaat laten lopen zou ik niet doen maar je kunt wel alvast aanleren hoe hij de trap op en af moet. Vlak voordat je boven bent laat je hem de laatste tredes zelf rustig lopen (aan de riem en met snoepjes), naar beneden kun je het zelfde doen. Als hij dan eenmaal trap mag lopen is niet alles helemaal nieuw en vreemd.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

ga zelf eens met je hoofd naar beneden staan, op handen en voeten, dat ziet je hond , een groot gapend gat, vandaar voor je hond de trap af, en altijd begeleiden, tuigje is nog het beste. weet de hond het dan is een tuigje niet meer nodig, maar wel de begeleiding, altijd.

honden page profiel Lizzie en SterreLizzie en Sterre

honden foto van Lizzie en Sterre

Ik zou hem nu nog even tillen. Wij hebben onze collie hier in huis getild (op een gegeven moment bijna 20 kilo), en vanaf een maand of 10 mocht hij dan zelf omhoog en tilde ik hem alleen nog omlaag omdat het wel pittig werd, en vanaf een jaar mocht hij pas zelf omlaag.

honden page profiel kk

honden foto van k

" Ik zou hem nu nog even tillen. Wij hebben onze collie hier in huis getild (op een gegeven moment bijna 20 kilo), en vanaf een maand of 10 mocht hij dan zelf omhoog en tilde ik hem alleen nog omlaag omdat het wel pittig werd, en vanaf een jaar mocht hij pas zelf omlaag. "


Hier precies hetzelfde. Ik heb het echter wel vanaf 4 maanden al geoefend, buiten, maar ik woon in de stad, ga op zoek naar kleine hoogteverschillen, brede treden etc. Ook geoefend met open treden, metalen treden op stations etc. Altijd onder begeleiding en altijd oefenen met beleid.

honden page profiel pamela en Spikeypamela en Spikey

honden foto van pamela en Spikey

Bij ons op de hondenschool zeiden ze ook dat trap op vanaf een week of 12 mag , maar trap af pas na hun eerste jaar.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Bij ons op de hondenschool zeiden ze ook dat trap op vanaf een week of 12 mag , maar trap af pas na hun eerste jaar. "


trap af , pas na een jaar ? en de tussentijds ? gewoon wachten als die de trap op is gegaan ?

. :-D

een zware hond kan je al heel snel niet meer tillen, en ja het moet af en toe wel dat een hond de trap moet kunnen nemen.

ik woon hier in een buitengebied, waar trappen zijn, nog hou ik Bamse zo oud als ze is, ze kan trappen lopen, nog altijd aan de lijn, kort naast me, een tree overslaan is zo gebeurd, en van een trap afrollen door de haast van de hond is geen zeldzaamheid.

altijd begeleiden, altijd, dan kan het geen kwaad.

honden page profiel Noëlla en ~Ioki~Noëlla en ~Ioki~

honden foto van Noëlla en ~Ioki~

" nee nog niet, het kraakbeen van je hond is nog niet uitgegroeid. wacht tot een jaar, nu optillen, en als je hond goede heupen heeft, en je de hond dan begeleid is het geen probleem, anders geen trappen laten lopen...

nog een advies, altijd begeleiden de trap op en af, altijd, niet van, hij kan het laat maar gaan, nee altijd begeleiden.

thuis  de hond voor je uit de trap op. vasthouden , tuigje om. tree voor tree rustig aan, dr af voor de hond naar beneden.

buiten zijn het meestal grote brede treden, dan lijn je je hond kort aan, en laat hem naast je lopen, de trap op en af. "

Kan niet, hij trekt me zo de trap af, meneer geweld !!!
Gelukkig zijn het maar 7 treden maar toch, hij mag ze van mij alleen doen O-)

honden page profiel Hannah + Ginny & WinterHannah + Ginny & Winter

We maken er geen sport van, maar Winter is nu 8 maanden en heeft toch wel een aantal keer trap gelopen. Dagelijks 10 trappen op een neer? Nee zeker niet. Maar eens in de week eens een trap van 10 treden op en af moet volgens mij toch wel kunnen. MITS het inderdaad met beleid gebeurt, en niet dat ze 4 treden tegelijk nemen. Ik kon Winter na 20 weken echt niet meer tillen. Wat ik wel kon was hem bij zijn tuig pakken (bovenaan zat een handvat) en hem helpen. Ik tilde het meeste gewicht (hij had toen echt een soort 'hangmat' tuig die breed en zacht was), hij leert de bewegingen. Voor ons was dat de oplossing...

honden page profiel pamela en Spikeypamela en Spikey

honden foto van pamela en Spikey

"

trap af , pas na een jaar ? en de tussentijds ? gewoon wachten als die de trap op is gegaan ?

. :-D

een zware hond kan je al heel snel niet meer tillen, en ja het moet af en toe wel dat een hond de trap moet kunnen nemen.

ik woon hier in een buitengebied, waar trappen zijn, nog hou ik Bamse zo  oud als ze is, ze kan trappen lopen, nog altijd aan de lijn, kort naast me, een tree overslaan is zo gebeurd, en van een trap afrollen door de haast van de hond is geen zeldzaamheid.

altijd begeleiden, altijd, dan kan het geen kwaad. "


Zij adviseren om trap af te tillen , maar inderdaad , Spike is nu bijna 16 weken , weegt 12 kilo. Die kan ik straks echt niet meer tillen. Nu hebben wij hier niet zoveel trappen , maar als ik dan eens een trap op of af moet , dan is het ook gewoon kort aan de lijn zodat ie naast me blijft lopen.
Vond het ook een beetje een onzinnige opmerking van de hondenschool.

honden page profiel SiaraSiara

honden foto van Siara

Mij is ook verteld dat Mochi minstens een jaar oud zou moeten zijn voor hij trappen mocht lopen, liefst nog iets langer omdat hij geen klein hondje is. Nu hebben we wel verschillende opstapjes en een 'trap' van drie treden om in het gras van de tuin te raken. Hij gaat er dolgraag af en op en doet dit erg behoedzaam uit zichzelf. Ik ben wel blij dat ik waarschijnlijk geen hond zal hebben die niet op/af een trap zal willen maar anderzijds ben ik echt bezorgd. Ik probeer hem zoveel mogelijk op te tillen maar het zal niet meer lang duren voor ik dit fysiek niet meer kan.

honden page profiel janinejanine

honden foto van janine

Onze hond heeft de trap helemaal zelf gevonden en staat dus ook regelmatig boven aan de trap als ik mijn dochter naar bed breng. 
De hond is 5.5 maand maar toch al een flink gewicht. 
Ik heb haar 1 x de trap afgetild maar das niet echt fijn. Heb haar ook zelf een keer laten lopen ook dat was een beste klus. En dat het niet goed is weet ik.
Dus probeer haar te waarschuwen nu. Want het tillen is voor mijn rug nou niet echt een pretje.

Misschien kun je anders omlopen om het trappetje af te omzeilen. Tillen is niet prettig als je een redelijke hond hebt.

Volgende forumvraag: Blaffen als wekker baasje afgaat
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^