dominantie?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MarjoleinMarjolein

een vraagje,,

Gelukkig is mijn chiuahua nu kattebak zindelijk in zijn eigen huis. Helaas plast hij wel in huis bij mijn moeder wanneer we op bezoek komen. Ze heeft zelf ook een hondje die wat ouder is en haar plas nog wel eens laat lopen. Semmy blijft plassen in het huis hoe vaak ik hem ook corrigeer. Vooral aan het begin van het bezoek plast hij meteen ergens tegen aan (dominantie?) Ook poepen op de mat is het helemaal.... Hebben jullie tips voor mij?

honden page profiel Kim en CasperKim en Casper

honden foto van Kim en Casper

Ja je hond uitlaten? Waarom gebruik je een Kattenbak? Je hebt een hond, geen kat?

honden page profiel Nelis & NoaNelis & Noa

honden foto van Nelis & Noa

Hoi Marjolein
Heb 4x geprobeerd een goed begin aan mijn antwoord te maken. Blijkt erg lastig.

Weet je wel dat je niet met een kat te maken hebt, maar met een hond?
Heb je wel eens over zindelijkheidstraining gelezen en wat daarin verstandig is?
Hoe is de verhouding tussen jou en de hond? Voedt hij jou op of andersom (om het even kort te zeggen)?
Wat doe je zoal aan dagelijkse beweging met hem/haar en wat voor spelletje of mentaal uitdagende dingen?

honden page profiel PP 2 doggies

Een andere omgeving, met een andere hond, is natuurlijk onwijs spannend. Een baasje wat boos op je wordt vergroot de stress nóg meer. En tja, dan is plassen toch wel het eerste wat je doet, dan ruikt die enge omgeving in ieder geval lekker vertrouwt naar jezelf..

Zorg dat je je hondje voor bent. Geef hem rust, een eigen plekje, iets te doen, misschien iets te kluiven, en word niet boos, daarmee maak je het alleen maar erger. Mijn hond doet het nu, na een jaar, ook nog steeds. Thuis niet meer, maar bij mijn vader wel af en toe. Hou je hondje goed in de gaten, al heb je maar het idéé dat ie wil gaan plassen, hup, naar buiten.

honden page profiel MarjoleinMarjolein

Bedankt voor de reacties. Uiteraard laat ik mijn hond ook uit. maar hij  doet zijn behoefte ook op de kattenbak. In huis is hij zindelijk en bij anderen thuis eigenlijk ook. alleen niet bij mijn moeder. Hij heeft zijn eigen mandje, eigen kattenbakje bij mijn moetder en ik laat hem altijd eerst uit als we bij haar naar binnen gaan. Hij is bijna elke week bij mijn moeder dus verwacht dat hij het niet heel spannend meer vind.

Een kluifje mee nemen vind ik een goede tip. dat ga ik proberen.

honden page profiel GeaGeagoedgekeurde fokker

honden foto van Gea

Mijn mening is dat markeren niets met dominantie te maken heeft, de hond is eerder onzeker in zijn positie ten opzichte van de andere hond. Wat je hier aan kunt doen is de hond zeer goed in de gaten houden en zodra hij wil markeren een harde HÉ roepen en zodra hij hier op reageert hem belonen. Is het niet mogelijk om hem in de gaten te blijven houden dan niet vrij rond laten lopen.....

honden page profiel Kim en CasperKim en Casper

honden foto van Kim en Casper

Als hj net is uitgelaten is het inderdaad markeer gedrag. Macho gedrag in mensen taal. Dit zou ik idd heel snel afleren. Net zoals plassen op de kattenbak. Nergens voor nodig.

Wanneer je hondje aanstalten maakt om te gaan piesen corrigeren en afleiden.
Desnoods aan de ljn houden zodat hij de kans niet krijgt. Voorkomen is beter dan genezen...

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Je corrigeert  je hond die in huis plast. Wat corrigeer je dan? Dat je hond niet mag plassen? Dat hij niet in huis mag plassen? Als je hond in huis plast, is dat omdat of ze hun plasje nog niet kunnen ophouden, (ben je als baas dus te laat) of omdat ze gewoon niet weten dat ze niet in huis mogen plassen. Omdat de hond van je moeder in huis plast, zal daar urinegeur voor je hond te ruiken zijn, dan is het eigenlijk niet te begrijpen voor je hond dat hij daar niet mag plassen.
Het enige wat je kunt doen is als hij plast, snel naar buiten tillen, zonder straffen. Door herhaling gaat je hond snappen dat hij buiten moet plassen,maar omdat je thuis een kattenbak hebt is het moeilijk voor je hond te begrijpen dat hij ergens anders niet binnen mag plassen. Zeker als het in het huis naar plas ruikt. 
Dominantie eigenlijk achterhaald. Een hond wilt helemaal niet de baas zijn. Niet over gezins leden, niet over andere honden. Een hond wilt alleen heel graag samen werken met jou als baas en honden waarmee hij samen woont.Soms kan het lijken dat een hond een andere hond wilt domineren, maar vaak is dit eigenlijk een verlegen hond die dit niet wilt laten zien en zo stoer doet, of een hond die zijn eigen bal wilt verdedigen en dan snauwt naar een andere of reuen die op de vuist gaan, niet om de ander te domineren, maar omdat ze in elkaars zone beland zijn. 
Als je meer wilt lezen over dominantie zie:hondenwijzer.com het stukje over dominantie theorie!

honden page profiel Landseer ectLandseer ect

honden foto van Landseer ect

Ja ik denk ook dat je hondje geen enkel benul heeft waarom heel het huis naar hondenurine stinkt.
(niet dat wij dat zo ruiken, maar een hond duidelijk wel)
En dat hij daar dan niet mag plassen..
Alsof je hem bij een bepaalde boom zou gaan corrigeren, en dat hij dan wel bij die andere boom mag piesen..
Erg verwarrend voor de hond.

Het zal te voorkomen zijn door de hele tijd te zorgen dat je de voortekenen opmerkt.
Maar hoe jij de hond moet gaan uitleggen dat hij op straat tussen de andere luchtjes mag piesen, en in dat huis nou net niet?..
Moeilijk.
Of, wij noemen dat ......een uitdaging. ;-)

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

vind je het toch wel makkelijk een ..kattenbak.. zet die dan buiten, op het balkon of tuin, zodat er niet meer ..binnen..wordt geplast, zolang de ..kattenbak..binnen staat , mag er dus binnen geplast worden.

naar buiten met de bak, zodat je binnen een hond zinderlijk kan maken.

honden page profiel Kim en CasperKim en Casper

honden foto van Kim en Casper

Als t hondjeoveral zindelijk is behalve bij haar moeder? En daar is een ander hondje dat in en Kattenbak piest? Dan stinkt t Nasr urine denkt t hondje dat t overal mag plassen. Zo werk je markeer eerst in de hand. Altijd over de geur van en andere hond moeten plassen... Ik zou dus nee zeggen, evt buiten zetten om te plassen en afleiden.
Doet ie t weer? Aanlijnen en bij je houden.

En de boel schoonmaken urine geur geeft aanleiding tot plassen/markeren.

Tilt ie trouwens zijn poot echt op?

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

Ik kan me voorstellen dat de urinelucht niet helpt, maar een reu van familie bij ons markeert ook als hij in huis is bij vreemde honden, en dat heeft niets te maken met urinegeur in huis (ons teefje plast namelijk nooit in huis) of dat hij niet weet dat hij binnen niet mag plassen en ook niet dat hij het niet meer op kan houden, want het is idd direct na het uitlaten. Bij hem is het echt markeergedrag, ik denk ook uit wat onzekerheid omdat hij van zichzelf vrij macho is maar nu behoorlijk blind en doof begint te worden. Dat hij dan extra duidelijk wil maken aan de andere hond dat er nog een hond in de buurt is?

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Ik kan me voorstellen dat de urinelucht niet helpt, maar een reu van familie bij ons markeert ook als hij in huis is bij vreemde honden, en dat heeft niets te maken met urinegeur in huis (ons teefje plast namelijk nooit in huis) of dat hij niet weet dat hij binnen niet mag plassen en ook niet dat hij het niet meer op kan houden, want het is idd direct na het uitlaten. Bij hem is het echt markeergedrag, ik denk ook uit wat onzekerheid omdat hij van zichzelf vrij macho is maar nu behoorlijk blind en doof begint te worden. Dat hij dan extra duidelijk wil maken aan de andere hond dat er nog een hond in de buurt is? "


.dat zou zo maar eens kunnen, lastig hoor.

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Volledig zindelijk maken, corrigeren achterwege laten en positief belonen.
Als je hond gewend is de behoefte alleen maar buiten te doen, zal ze het binnen echt niet doen.
En ook daarin zul je de zindelijkheidstraining moeten voortzetten, als je bij je moeder op visite gaat.
Mijn ouders hebben een pup, die in het begin nog weleens een plasje binnen deed.
Zowel in ons huis als bij mijn ouders, daar is onze hond echt niet overheen gaan plassen hoor.

Volgende forumvraag: Gedragstherapeut geweest
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^