Informatie over de Schotse Herdershond?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel --

honden foto van -

Ik zou graag wat meer informatie en persoonlijke ervaringen willen over de Schotse Herdershond. Ik neem aan dat de karakters van de korthaar en de langhaar gewoon hetzelfde zijn? ( Natuurlijk is iedere hond anders, maar even in grote lijnen ;-)  ) Mijn voorkeur gaat toch uit naar de korthaar, ook i.v.m. met mijn lichte allergie voor honden.
Dit omdat we misschien in de toekomst nog een hondje er bij willen nemen, die wel bij onze Aussie Saar moet passen.  Het is nog lang niet aan de orde maar ik vind het gewoon fijn om me zo goed mogelijk in te lezen over geschikte rassen :-D
 
Hoe zijn ze in de omgang naar honden en mensen? Ik heb gelezen dat ze waaks zijn, wat ik persoonlijk erg fijn vind, en ook kindvriendelijk. Dat komt mooi uit, want ik heb een stiefzusje die nu 9 is. Tegen de tijd dat er misschien een hond bij komt zal ze een stukkie ouder zijn.  ( ze kan goed met honden omgaan, is niet bang )
Zijn ze qua karakter stabiel?   
Komen ze qua energieke behoeftes in de buurt van de Aussie?  Geschikt om hondensport mee te beoefenen?
Veel verschil tussen reu en teef behalve grootte en gewicht? (voorkeur gaat uit naar reu )


Hoor het graag :-D

honden page profiel --

honden foto van -

Helemaal niemand met een schotse herdershond? Upje

honden page profiel De mannenDe mannen 3 doggies

honden foto van De mannen

Wat wil je weten heb een combi van beide honden........heb een aussie en een collie langhaar engelse lijn.

Ik vind de collie de meest ideale gezinshond die er is.
Echte kindervrienden en een enorm zacht karakter.
Sky (mijn collie) doet wat energielevel niet onder bij Diesel (mijn aussie)
Het voordeel is wel als Sky 1-2 dagen minder heeft vind hij het prima terwijl Diesel dan echt onrustig wordt en aan de gang wil.

Waaks kan ik van Sky niet zeggen omdat Diesel dat regelt dus doet hij er de moeite niet voor.
Maar mijn vorige collie was wel waakzaam en ook heel beschermend naar het gezin en vooral naar kinderen in het algemeen.
Die kon je gerust in een speeltuin leggen en denk maar niet dat een onbekende volwassenen dan maar in de buurt kwam.

Korthaar collie staan er onbekend nog wat pittiger te zijn en sportiever maar ik denk zelf dat veel eigenaren van engelse langhaar collies te weinig met hun honden doen en dat ze daarom met 2 jaar al totaal ingedut zijn.
Dan heb je nog engelse en amerikaanse lijnen (Lassie) en ik weet een fokker in Duitsland die 100% werkcollies heeft en er zelfs IPO mee doet.
Zelf heb ik een engelse lijn omdat ik veel (niet alle) Amerikanen geen mooie kop vind hebben maar dat is puur smaak.

Verder ben ik weer begonnen met Sky met gehoorzaamheid na een jaartje dat niet gedaan te hebben en dat gaat nu super.
En daarnaast doen we nog behendigheid en dat vind hij geweldig maar is nog erg onstuimig en draait alle kanten op dus dat vraagt nog enige training ;-)

Tussen reuen kan ook een verschil zitten Sky is maar 20 kilo maar er lopen ook in de engelse lijnen beren rond van 35 kilo dus ook maar weer uit welke lijn komt de hond.

Karakter is zacht en stabiel en moet met heel zachte hand worden opgevoed, ze kunnen van een hele boze stem al onder de indruk zijn.
Leren makkelijk en vinden het heerlijk om bij je te zijn.
Zijn wel kletskousen hele verhalen kunnen ze janken en blaffen en zijn daar zeer serieus in.
Bv een aussie wandeling hoor je geen hond (enkel Sky) en een colliewandeling blaft de hele bende.

Nog meer weten vraag maar raak ;-)

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

Ik heb een Amerikaanse schotse herdershond, de originele Lassie. Dit is we werklijn. Ze zijn net als de kortharige collies wat feller. Ik doe met haar honden sport en schapen drijven en daar bij is ze zeer gedreven, vind het heerlijk om met mij als baas bezig te zijn. Collies houden van werken. We hebben 2 kinderen en ze is echt een super familie hond. Ook vriendjes van mijn kinderen worden met luid gepiep begroet, alleen vreemde dat vind ze minder. Dat is ras eigen. Op straat willen mensen haar nog wel eens aaien, maar ze draait haar hoofd weg, vind dit niet prettig. Ik laat haar dus niet meer door vreemde aaien. Vind ik eigenlijk wel prettig. 
We nemen haar over al mee naar toe, in winkels hoor of zie je haar niet, maar op t strand, park of bos kan ze heerlijk rennen en spelen met andere honden. Ze zijn ook zeer vriendelijk tegen andere honden.
Het is wel een enorme kletskous, we hebben haar op commando leren blaffen en leren stoppen, zo dat ze ook af en toe haar mond kan houden, haha.
Waaks is zij ook, ook dat hoort wel bij het ras. Je hebt een rasclub: de schotse collie club, hier vind je ook allerlei informatie over de collie
Het is gewoon een super ras!

honden page profiel Liza, (Chiva) Lexi & Elza Liza, (Chiva) Lexi & Elza 3 doggies

honden foto van Liza, (Chiva) Lexi & Elza

Ik heb een kortharige schotse collie

honden page profiel --

honden foto van -

Dankje voor jullie reacties! Wat hebben jullie beide schitterende honden ;-)

Ik vind het juist wel fijn dat ze wat terughoudender zijn naar vreemde toe, dat kletsen vind ik ook absoluut niet erg, gezellig juist :-D 

Wat ik nog vergeten was te vragen: 
Klopt het dat de Amerikaanse in het algemeen wat groter zijn dan de Engelse?
Hoe zit het met de gezondheid van het ras? 
Hoe oud worden ze ongeveer ?

honden page profiel Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/Lien, Luca† en Wifi /wi:fi:/speciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/

Korthaar is energieker en harder dan een langhaar qua karakter. Denk dat de andere antw duidelijk zijn

honden page profiel Liza, (Chiva) Lexi & Elza Liza, (Chiva) Lexi & Elza 3 doggies

honden foto van Liza, (Chiva) Lexi & Elza

ik zal even proberen jou vragen te beantwoorden. de langhaar en de korthaar collie verschillen wel degelijk van karakter. kortharen zijn een stuk pittiger, werklustigeren feller dan lang haren dit komt voornamelijk omdat kortharen gefokt zijn om koeien te drijven en lang haren schapen. wat bedreft jou allergie zou een korthaar niet veel verschillen, de korthaar verhaart veel meer als de langhaar en heeft ook nog eens hele kleine steekhaartjes die overal blijven steken. Ik denk dat een collie goed bij jou Saar past omdat ze verre familie is van een collie ;-) ze zijn super lief,sociaal,enthousiast,vrolijk,zeker zeer actief, rustig binnen als je veel met ze werkt en wandelt, trouw, best wel waaks, ideale gezinshond als je veel met ze onderneemt het zijn geen hondjes die waar je even 5 min rondje wijk mee doet, speels, ze gaat door het vuur voor de baas, werkt graag voor je, heel lief voor kinderen/mensen, slim weten alles. als je de pup goed socialiseert worden het stabiele hond. ze zijn eerder iets onzeker dan agressief. ik denk dat je haar qua energieke behoefte goed kunt vergelijken met een aussie. Zeker geschikt voor hondensport ze doen alles voor je.  hele grote verschillen zitten er niet echt tussen reuen teven. echte matcho's zijn het niet.
Als je meer wilt weten :-D

honden page profiel --

honden foto van -

" wat bedreft jou allergie zou een korthaar niet veel verschillen, de korthaar verhaart veel meer als de langhaar en heeft ook nog eens hele kleine steekhaartjes die overal blijven steken.  "


. Bedankt voor de info! :-D Wat de vacht betreft, is het een vacht die gemakkelijk schoon te houden is of waar veel vuil in blijft zitten?  
Ik ben er namelijk nog niet helemaal achter wat nou precies de allergie veroorzaakt. Ik ben voor Saar niet allergisch, die heeft een dunne vacht waar vuil gemakkelijk uitvalt. De Aussie van kennissen van mij ben ik wel allergisch voor, maar die heeft een dikke ondervacht en wordt nooit uitgeborsteld. Ik denk dat het dus heel veel met vuiligheid te maken heeft.

honden page profiel Liza, (Chiva) Lexi & Elza Liza, (Chiva) Lexi & Elza 3 doggies

honden foto van Liza, (Chiva) Lexi & Elza

Lexi heeft een hekel aan water, modder en viezigheid dus ze is nooit vies ze heeft ook geen vacht waar alles in blijft hangen. Ze zit een paar keer in een jaar in de rui en dan verhaart ze heel erg, verder is haar vacht makkelijk te onderhouden  ze heeft wel een ondervacht. ik borstel haar miscchien paar keer in de maand ofzo.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

" Dankje voor jullie reacties! Wat hebben jullie beide schitterende honden ;-)

Ik vind het juist wel fijn dat ze wat terughoudender zijn naar vreemde toe, dat kletsen vind ik ook absoluut niet erg, gezellig juist :-D 

Wat ik nog vergeten was te vragen: 
Klopt het dat de Amerikaanse in het algemeen wat groter zijn dan de Engelse?
Hoe zit het met de gezondheid van het ras? 
Hoe oud worden ze ongeveer ? "


.toevallig is mijn amerikaantje klein, zo n 17 kilo. Ik heb juist t gevoel dat de Engelse iets groter zijn, maar komt vast ook door het haar. Ze kunnen vrij oud worden, zelfs 16!
Ze kunnen oogafwijkingen krijgen, belangrijk dat beide ouders getest worden en de pup zelf ook, dit moet voor 7 weken, bij de fokker dus, want na 7 weken groeit iets in het oog dicht, waardoor een test niet meer gedaan kan worden. Ook moeten ze op hd getest. Elke goede fokker, zal deze test doen! Ze kunnen ook een gen defect hebben, ook hier kunnen ze voor getest worden. Met dit defect kunnen ze niet tegen bepaalde medicatie, kan dodelijk voor ze zijn. Ik heb in mijn tas en haar paspoort deze lijst, zodat ik zelf altijd weet of ze een medicijn mag of niet. Een van die stoffen is ontwormmiddel voor paarden. Ik heb zelf paarden en als ik haar mee neem, laat ik haar niet los, of met  muilkorf. Helaas is paardenmest een lekkernij voor honden. Dit is iets waar je gewoon rekening mee moet houden. Maar deze kleine dingen wegen niet op tegen het karakter van ze!

honden page profiel Liza, (Chiva) Lexi & Elza Liza, (Chiva) Lexi & Elza 3 doggies

honden foto van Liza, (Chiva) Lexi & Elza

De Amerikaanse collie is over het algemeen veel werklustiger en actiever dan de Engelse Collie. ook is de amerikaanse is over het algemeen groter en slanker ook hebben ze een minder dikke vacht.
De Schotse Herdershond is een sterk ras, maar is toch bevattelijk voor enkele erfelijke ziektes zoals Collie Eye Anomaly (CEA), heupdysplasie en doofheid. Sommigen kunnen epilepsie hebben en endocriene ziektes, waarvan niet bekend is of ze erfelijk zijn.

Osteochondritis Disseccans (OCD) is een ziekte waarbij verlammingen van de schouders optreden. Deze ziekte openbaart zich al als de pup tussen de vier en twaalf maanden oud is. Ook komen allergieën en huidziektes voor. Schotse Herdershonden zijn fysiek zeer actief; daardoor zijn ze geneigd tot het krijgen van blessures, zoals gescheurde spieren, gescheurde gewrichtsbanden, sneden en gaten en gescheurde nagels.

honden page profiel Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/Lien, Luca† en Wifi /wi:fi:/speciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/

ook 
DM (degeneratieve myleopathie)
MDR1
Grey collie syndrome
PRA


een goede fokker zoeken is eesentieel

honden page profiel Liza, (Chiva) Lexi & Elza Liza, (Chiva) Lexi & Elza 3 doggies

honden foto van Liza, (Chiva) Lexi & Elza

De ouderdieren moeten goed onderzocht zijn Dus wat Lien zegt zoek een goede erkende fokker

honden page profiel De mannenDe mannen 3 doggies

honden foto van De mannen

En vergeet DM (Degeneratieve Myelopathie) niet.
Steeds meer fokkers gaan hier ook op testen.
Het is echt een nare ziekte en kan uitgesloten worden.
Dus mijn voorkeur gaat in ieder geval naar een fokker die hier zijn honden ook op test zodat dit uigesloten is.
Degeneratieve Myelopathie

MDR1 wordt al genoemd maar daar zal je met je aussie ook al mee op de hoogte zijn.

Denk dat je eerder aan een amerikaan moet denken dan aan een engelse die hebben namelijk veel meer vacht en ondervacht en een amerikaan kun je wat vacht betreft denk meer vergelijken met een aussie.

Mijn collie is een vuilbak en komt standaard smerig thuis maar moet zeggen dat het meeste altijd zelf uit de vacht komt en dat ik zelf verder maar 1x per week de borstel en even overhaal.

Denk dat je dan beter bij fokkers op bezoek kan gaan om te kijken wat voor type ze fokken en of dat wat vacht betreft bij je past.

honden page profiel Lizzie en SterreLizzie en Sterre 3 doggies

honden foto van Lizzie en Sterre

"

.toevallig is mijn amerikaantje klein, zo n 17 kilo. Ik heb juist t gevoel dat de Engelse iets groter zijn, maar komt vast ook door het haar. "


Dat is heel apart, een echte Amerikaan hoort toch wel een stukje groter te zijn dan een Engels type. Voor een Engelse reu staat een gemiddelde schofthoogte van 50-60cm en voor een Amerikaan 61-66cm, dus meestal zie je toch wel duidelijk verschil.

honden page profiel --

honden foto van -

Mijn moeder schrok een beetje van het lijstje van ziektes en afwijkingen. Maar ik denk dat dit grotendeels voorkomen kan worden door een goede fokker te zoeken dus daar maak ik me niet heel veel zorgen om :-) 

Ik hou op mijn computer een lijstje bij met rassen die ons aanspreken en de Schotse Collie staat tot nu toe bovenaan :-D

honden page profiel Liza, (Chiva) Lexi & Elza Liza, (Chiva) Lexi & Elza 3 doggies

honden foto van Liza, (Chiva) Lexi & Elza

Inderdaad heel veel van ze ziektes zijn te voorkomen door een goede fokker die hun dieren goed laten onderzoeken voordat ze gaan fokken. en wat je moeder betreft voor alle rassen kunnen we zo'n lijstje maken ;-)

honden page profiel De mannenDe mannen 3 doggies

honden foto van De mannen

" Mijn moeder schrok een beetje van het lijstje van ziektes en afwijkingen. Maar ik denk dat dit grotendeels voorkomen kan worden door een goede fokker te zoeken dus daar maak ik me niet heel veel zorgen om :-) 

Ik hou op mijn computer een lijstje bij met rassen die ons aanspreken en de Schotse Collie staat tot nu toe bovenaan :-D "


Er zijn maar heel erg weinig rassen waar geen erfelijke afwijkingen zijn.
Enkel kopen bij een goede fokker die zijn honden laat testen en zo kan voorkomen dat er bepaalde afwijkingen/ziektes in zijn pups komen.

Haalde het net al aan bv DM is op het moment een heet hangijzer bij veel colliefokkers de ene wil beslist niet testen en andere zijn weer voor.
Al zou een fokker nog zulke mooi honden hebben maar niet testen op DM zou ik er geen pup van willen het is een vreselijke aandoening die steeds meer voor komt (overigens bij veel meer rassen) en zo makkelijk kan worden voorkomen.
Het scheelt veel leed bij collie-eigenaren.

Persoonlijk vind ik MDR1 weer niet zo belangrijk ik ga er altijd vanuit dat mijn honden lijder zijn en zo behandel ik ze ook en ook onze dierenarts.
Ik zie het als een allergie voor bepaalde medicijnen net als wij mensen kunnen hebben.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

"

Er zijn maar heel erg weinig rassen waar geen erfelijke afwijkingen zijn.
Enkel kopen bij een goede fokker die zijn honden laat testen en zo kan voorkomen dat er bepaalde afwijkingen/ziektes in zijn pups komen.

Haalde het net al aan bv DM is op het moment een heet hangijzer bij veel colliefokkers de ene wil beslist niet testen en andere zijn weer voor.
Al zou een fokker nog zulke mooi honden hebben maar niet testen op DM zou ik er geen pup van willen het is een vreselijke aandoening die steeds meer voor komt (overigens bij veel meer rassen) en zo makkelijk kan worden voorkomen.
Het scheelt veel leed bij collie-eigenaren.

Persoonlijk vind ik MDR1 weer niet zo belangrijk ik ga er altijd vanuit dat mijn honden lijder zijn en zo behandel ik ze ook en ook onze dierenarts.
Ik zie het als een allergie voor bepaalde medicijnen net als wij mensen kunnen hebben. "

Helemaal met je eens! Maak eens een lijst van afwijkingen die wij mensen kunnen krijgen, wil ik dat wel weten? 
Een goede fokker, met geteste dieren, een geteste pup en dan moet het goed komen. Ze zijn zoooooo leuk! 
.

honden page profiel --

honden foto van -

"
Helemaal met je eens! Maak eens een lijst van afwijkingen die wij mensen kunnen krijgen, wil ik dat wel weten? 
Een goede fokker, met geteste dieren, een geteste pup en dan moet het goed komen. Ze zijn zoooooo leuk! 
. "


.Hier ook mee eens! ;-) Ik bood mijn moeder al aan om een lijst te maken met afwijkingen die Aussies kunnen krijgen, en Saar is ook kerngezond dus ik snap niet waar ze zich druk om maakt.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

Hier was Luca 9 maanden, heerlijke hond!
Er is een lijst met alle erfelijke afwijkingen van alle honden rassen, als je die bekijkt vraag je je af of er sowieso wel gezonden honden zijn. Als ik om me heen kijk, zie ik bijna alleen maar gezonde honden!

honden page profiel --

honden foto van -

" /foto/foto/349002.jpgHier was Luca 9 maanden, heerlijke hond!
Er is een lijst met alle erfelijke afwijkingen van alle honden rassen, als je die bekijkt vraag je je af of er sowieso wel gezonden honden zijn. Als ik om me heen kijk, zie ik bijna alleen maar gezonde honden! "


.Och wat een leuk koppie;-)

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

"

.Och wat een leuk koppie;-) "


.en natuurlijk een super karkter!

an (Gast)

waar vind ik een betrouwbare fokker van amerikaanse collies

liefst in het noorden van nederland.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

honden page profiel team border lollyteam border lollygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van team border lolly

Www.workingcollies.nl

honden page profiel W&WW&W 3 doggies

honden foto van W&W

Ik heb ook een Amerikaanse gehad. Grote reu. 

Na deze had ik een kruising Schotse herder met appenzeller. Deze had korte haren net als de kortharige en hij leek ook meer op een kortharige Schotse herder dan een appenzeller.

De korte haren zijn indd veel irritanter zoals ik al ergens had gelezen hierboven. De langharige kon ik makkelijk plukken en kammen. Korte haartjes gaan overal in zitten net als bv kattenharen.

Ik vind een collie wel nerveus. Nerveuzer dan andere rassen die ik gehad heb bedoel ik. Maar het is echt een super lieve hond en als gezinshond helemaal perfect.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

Collies, net als alle herders, zijn heel prikkel gevoelig. Dat moet ook wel, ze moeten voortdurend op hun hoedde zijn als er wat in de kudde gebeurd. Als ze thuis zijn, ook steeds reageren op alles. Dat klopt dus wel wat je zegt. Soms als Luca heel druk is, geen rust neemt, doe ik haar in de gang, dan neemt ze haar rust.

Volgende forumvraag: bruine labrador
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^