Huh? Ze gromde naar me!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Menno en ElmoMenno en Elmo 3 doggies

honden foto van Menno en Elmo

Leuk filmpje van die wolf.
Maar dat zal hij bij de Alpha wolf nooit gedaan hebben, hoor.
Dus dat doet mijn hond óók niet bij mij.
Achterhaalde roedelleidertheorie of niet, ik accepteer dat niet.

honden page profiel Nantastic!© Casa di Coontastic Nantastic!© Casa di Coontastic speciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van Nantastic!© Casa di Coontastic

Ze zal het erg lekker hebben gevonden ;-)

Ik kan hier bij alle honden iets weg pakken, ze grommen dan ook niet....
Maar mijn vriend is een ander verhaal... Bij Sammy, Deva en Camila is het geen probleem, maar Cloudy wil wel naar hem grommen als hij iets weg zou willen pakken bij hem... Waarschuwen dus.... Nu heeft Cloudy natuurlijk een verleden dus vinden we het vrij logisch, als er eens nood aan de man is en ik ben niet thuis dan zou hij het zeker weg kunnen pakken al is het inderdaad maar via ruilen.. Bijten zal hij sowieso niet doen, het is echt waarschuwen maar als hij door zou pakken zou hij niet bijten...

In jouw geval was ik trouwens niet weg gelopen, in haar beleving heeft het grommen dan gewerkt... Ik grom, vrouwtje gaat weg... Ik had inderdaad middels ruilen op een positieve manier het kluifje even in mijn handen gehouden en dan had je het ook weer terug kunnen geven als ze het wel op mocht eten... Maar dan houdt ze er een positieve ervaring aan over en tevens de ervaring dat grommen sowieso weinig nut heeft...

Grommen vind ik trouwens zelf nooit zo erg, het is goed als een hond waarschuwt, ze kunnen het niet net als een mens zeggen, dus is dit hun manier van iets duidelijk maken... Kwalijker zou zijn als ze niet zou grommen en uit zou halen... Dus Mellow is een hele gezonde hond met gezond gedrag ;-)  Maar dat wist je natuurlijk al haha!

honden page profiel Paula, Noa*, Desi* ,Nola en BobbiPaula, Noa*, Desi* ,Nola en Bobbi 3 doggies

honden foto van Paula, Noa*, Desi* ,Nola en Bobbi

Ik pak altijd het laatste stukje van een botje of iets dergelijks, weg, want anders stikt ze er in, of ze probeert te kokhalzen als ie blijft hangen.
Ik bepaal dat, zij niet, en ze heeft, toen ze kleiner was ook wel eens naar me gegromt, maar ik ben daar niet van gediend en zeg dan "hee" en raakt haar aan in haar zij ofzo. Dan is het gelijk afgelopen hoor.
Ik heb een hondenuitlaatservice en moest vaak tussenbeide komen in het begin, maar nu snappen ze wel dat ik de baas ben hoor:-)
Dus nee, niet pikken van ze en al helemaal niet laten blijken dat je bang bent of geschrokken bent...

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

Hier is het voernijd van Max heel lang een probleem geweest....
Want, als we iets wouden afnemen omdat het nog te groot was (ruile voor kaas), rende hij als een malloot voor ons weg... Later uitte zich dat in grommen.
Tja, ik ben daar vrij nuchter in en laat hem gewoon altijd met rust. En wil ik weten hoe ver die is met zn botje, of zijn botje verplaatsen naar binnen? Dan zeg ik: "hup, aan de kant". Dan gaat hij zitten, pak ik het botje en leg het binnen weer voor hem neer. Of krijgt hij een blokje kaas en ruim ik het op.

Nu is het bij Max zo dat je zijn botjes prima bij hem weg kunt halen, maar hem niet bij zijn botje weg....

Dan trekt ie simpel weg zn lipje op. Als hij aan de riem is gaat dat prima. Maar ik kan hem bijv niet gaan lopen duwen (zou ik ook nooit doen.....)

Maar, tegen woordig kan ik hem bij me roepen en laat ie zn botje liggen.

1 regel in huis, pak nooit zomaar Max zijn botje weg.... Hem of eerst roepen, of eerst laten zitten o.i.d.

En voor bezoek: Laat de hond met rust!!!!

honden page profiel KathKath 3 doggies

honden foto van Kath

Het was te lekker om terug te geven denk ik ;-)
'k Zou me er niet te druk in maken. En misschien enkel kleine dingen geven die snel op zijn. Gewoon om die dingen voor te blijven.
Het is ook een momentopname hè. Ze was lekker bezig, misschien wat in trance van het kauwen O-)en ja misschien schrok ze wel van zichzelf.

Maar ik snap wel dat je geschrokken bent hoor. Je denkt even wat hebben we hier nu.  Charles durft soms zachtjes grommen als ik zijn poten afkuis. Kan zijn dat hij op dat moment last heeft van zijn poten, kan ook zijn dat het hem niet aanstaat, maar ik denk toch het eerste eigenlijk. Maar goed, zou je ook kunnen zeggen, hij mag niet grommen. Maar ja. Ik stop dan even en praat wat tegen hem "mmmm, wat is er?" (alsof hij gaat antwoorden;-)) en dan doe ik verder, maar ik maak het wel kort. Je hebt grommen en grommen ook natuurlijk hè. Charlie is ook erg vocaal, altijd. Bijna elke emotie zal je "horen" bij hem.

Sorry, hoor. Ruilen voor iets anders dat lekker is of lekkerder? Negeren? Dus het maar goed vinden dat je hond tegen je gromt?
Ik dacht het niet.
Jij bent de alpha. Als je hond, die lager in rang is dan jij in de roedel, iets doet wat je niet aanstaat, dan corrigeer je de hond. Weglopen of ruilen is hetzelfde als toestaan dat ze tegen je gromt. En de volgende keer (en dat hoeft niet al morgen te gebeuren) denkt ze dat ze nog wel een stapje verder kan gaan, door bijvoorbeeld te grommen, omdat ze van de bank moet, of door te grommen, omdat je haar iets af wil pakken dat ze echt niet mag hebben.
Als jij de leiding niet neemt, dan doet de hond dat.
Ik weet dat veel mensen het niet (helemaal) eens zijn met de methodes van Cesar Milan, maar op dit punt kan ik hem alleen maar gelijk geven. Een hond is een roedeldier. Een hond kan misbruik gaan maken van de zwakte van de roedelleider en die taak voor zichzelf eisen. Gedrag dat je niet goed vindt, moet je in de kiem smoren. En dan uiteraard met beloning voor goed gedrag.

honden page profiel Merry & MeMerry & Me 3 doggies

honden foto van Merry & Me

Toevallig had ik dit ook gisteren. Lekkere Kong gevuld en mevrouw ging grommen toen ik haar aaide terwijl ze at.. . :')

Niet teveel van aantrekken denk ik.
Sowieso niet afpakken vind ik. Waarom zou je? Ik zou ook pissed worden als iemand mijn eten afpakt. Moet wel bij grommen blijven vind ik. Niet happen.

honden page profiel MikeMike 3 doggies

honden foto van Mike

Naar mijn mening moet je niet teveel achter zoeken, het is een natuurlijk instinct. De overlevingsdrang die ze in zich hebben komt naar boven als ze zo intens bezig zijn met in dit geval de kluif. Hij ziet dat kluifje op dat moment als levensbedreigend belangrijk.
Als je wil dat het niet weer gebeurt dan zou ik het niet meer geven en anders geven en met rust laten.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

" Zoveel mensen, zoveel meningen, zoveel manieren van opvoeding.

Ik geloof echt wel dat sommige herplaatsers te beschadigd zijn, maar om maar te zeggen dat grommen iets normaals is wat je moet accepteren vind ik te makkelijk.
Ik heb liever dat mijn honden het niet nodig vinden om naar mij te grommen.

Laatste wat ik erover zeg, mijn mening is wel duidelijk denk ik. "


.met grommen in dit geval probeert de hond duidelijk te maken dat hij ongestoord wilt eten, dat recht heeft hij ook. Je kan boos worden, dit niet accepteren en niet willen dat je hond gromt, In de praktijk zijn dit dus de potentiële bazen om gebeten te worden door hun eigen hond.

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

" Sorry, hoor. Ruilen voor iets anders dat lekker is of lekkerder? Negeren? Dus het maar goed vinden dat je hond tegen je gromt?
Ik dacht het niet.
Jij bent de alpha. Als je hond, die lager in rang is dan jij in de roedel, iets doet wat je niet aanstaat, dan corrigeer je de hond. Weglopen of ruilen is hetzelfde als toestaan dat ze tegen je gromt. En de volgende keer (en dat hoeft niet al morgen te gebeuren) denkt ze dat ze nog wel een stapje verder kan gaan, door bijvoorbeeld te grommen, omdat ze van de bank moet, of door te grommen, omdat je haar iets af wil pakken dat ze echt niet mag hebben.
Als jij de leiding niet neemt, dan doet de hond dat.
Ik weet dat veel mensen het niet (helemaal) eens zijn met de methodes van Cesar Milan, maar op dit punt kan ik hem alleen maar gelijk geven. Een hond is een roedeldier. Een hond kan misbruik gaan maken van de zwakte van de roedelleider en die taak voor zichzelf eisen. Gedrag dat je niet goed vindt, moet je in de kiem smoren. En dan uiteraard met beloning voor goed gedrag. "


Ik ben blij dat ik niet jouw hond ben. ;-)

Mijn hond gromde, maar nu niet meer. Weet je waarom? Dat heet vertrouwen. Grommen is een signaal waar je als baas actie op moet ondernemen en hoe je dat doet moet je helemaal zelf weten. Mijn actie is geweest om te achterhalen wat het probleem was en het dan op een stressloze manier op te lossen. Zoiets heet ook wel positief opvoeden. Waarom zou je je hond corrigeren? Ik vind dat helemaal niet nodig en nee, ik heb geen hond die over mij heen loopt. Ze loopt netjes naast mij, komt als ik haar roep, geeft haar spullen af, ik mag haar overal aanraken, enz. Ze vertrouwt mij blindelings. Als er een situatie is dan kijkt ze naar mij, want ik los het wel op als ze het niet meer weet. Dat is de band die ik wil hebben met mijn hond en niet de band dat de hond bang is dat die gecorrigeerd wordt als hij iets doet.

honden page profiel maxlisamaxlisa 3 doggies

honden foto van maxlisa

" Zou het ook nog kunnen dat hier mensen reageren met een hond die ze vanaf pup hebben of een herplaatser die er wat meer of minder lang is?

Santa heeft vorig jaar een heel klein grommetje laten horen toen ik langsliep en keek hoever hij met zijn kauwsnack was. Dat deed ik zo vaak.
Waarop ik, vanuit mijn verbazing, reageerde met iets als 'Doe eens even normaal zeg, dat doen we niet!?'
Alsof hij dat snapt....O-)

Verder nooit iets gehoord, ik was altijd bang dat hij zich ergens in het laatste stuk zou verslikken, maar we merken nu, hoe meer we erop letten, des te meer hij gaat lopen schrokken.
Nu geven we er geen aandacht aan en kauwt hij netjes het laatste stuk goed voordat het naar binnen gaat. "



ik denk dat je wel een punt hebt met herplaatser of een hond vanaf pup hebben.
maxje heb ik vanaf een half jaar en daar heb ik nog nooit een punt mee gehad op voedsel of kluiven.
lisa heb ik vanaf dat 4 is en is een typisch geval. tegen en met mij is ze zelfverzekerd zonder mij is het een hoopje ellende. denk misschien ook inderdaad dat wij mensen met issue honden een deel vertrouwen aan de hond willen geven; ik luister naar je.

waarom wil je wat van je hond wanneer deze aan het kluiven of eten is? laat ze lekker. en van grommen om ruimte te vragen is iets heeeeeeeeeeeeel anders dan meteen het huis over te nemen.


.

honden page profiel Nantastic!© Casa di Coontastic Nantastic!© Casa di Coontastic speciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van Nantastic!© Casa di Coontastic

" Sorry, hoor. Ruilen voor iets anders dat lekker is of lekkerder? Negeren? Dus het maar goed vinden dat je hond tegen je gromt?
Ik dacht het niet.
Jij bent de alpha. Als je hond, die lager in rang is dan jij in de roedel, iets doet wat je niet aanstaat, dan corrigeer je de hond. Weglopen of ruilen is hetzelfde als toestaan dat ze tegen je gromt. En de volgende keer (en dat hoeft niet al morgen te gebeuren) denkt ze dat ze nog wel een stapje verder kan gaan, door bijvoorbeeld te grommen, omdat ze van de bank moet, of door te grommen, omdat je haar iets af wil pakken dat ze echt niet mag hebben.
Als jij de leiding niet neemt, dan doet de hond dat.
Ik weet dat veel mensen het niet (helemaal) eens zijn met de methodes van Cesar Milan, maar op dit punt kan ik hem alleen maar gelijk geven. Een hond is een roedeldier. Een hond kan misbruik gaan maken van de zwakte van de roedelleider en die taak voor zichzelf eisen. Gedrag dat je niet goed vindt, moet je in de kiem smoren. En dan uiteraard met beloning voor goed gedrag. "


Dus jij denkt echt dat afstraffen of corrigeren effectief werkt? Daar denk ik dan heel anders over, ten eerste doet de hond niks verkeerd, wij mensen zeggen het toch ook als we het ergens niet mee eens zijn, een hond mag dat dan toch ook? Of moet die alles maar goed vinden wat wij mensen willen? Maar dat terzijde, de hond vertoond goed hondengedrag, als je dat afstraft zal de hond dus denken, grommen is straf dus de hond gromt inderdaad niet meer maar zal dan wellicht zonder waarschuwen ineens happen... En dat is dan de oplossing? Dat je de alpha bent wil niet zeggen dat je niet jezelf in de hondentaal moet verdiepen natuurlijk...

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

" Leuk filmpje van die wolf.
Maar dat zal hij bij de Alpha wolf nooit gedaan hebben, hoor.
Dus dat doet mijn hond óók niet bij mij.
Achterhaalde roedelleidertheorie of niet, ik accepteer dat niet. "


.beetje achterhaalde gedachte van je, maar goed iedereen moet met zijn hond omgaan op zn eigen manier.

honden page profiel Pauline - Kiara, Hayzel, Finn, Yara & LunaPauline - Kiara, Hayzel, Finn, Yara & Luna 3 doggies

honden foto van Pauline - Kiara, Hayzel, Finn, Yara & Luna

" Sorry, hoor. Ruilen voor iets anders dat lekker is of lekkerder? Negeren? Dus het maar goed vinden dat je hond tegen je gromt?
Ik dacht het niet.
Jij bent de alpha. Als je hond, die lager in rang is dan jij in de roedel, iets doet wat je niet aanstaat, dan corrigeer je de hond. Weglopen of ruilen is hetzelfde als toestaan dat ze tegen je gromt. En de volgende keer (en dat hoeft niet al morgen te gebeuren) denkt ze dat ze nog wel een stapje verder kan gaan, door bijvoorbeeld te grommen, omdat ze van de bank moet, of door te grommen, omdat je haar iets af wil pakken dat ze echt niet mag hebben.
Als jij de leiding niet neemt, dan doet de hond dat.
Ik weet dat veel mensen het niet (helemaal) eens zijn met de methodes van Cesar Milan, maar op dit punt kan ik hem alleen maar gelijk geven. Een hond is een roedeldier. Een hond kan misbruik gaan maken van de zwakte van de roedelleider en die taak voor zichzelf eisen. Gedrag dat je niet goed vindt, moet je in de kiem smoren. En dan uiteraard met beloning voor goed gedrag. "


Dat een hond 1 keer naar je gromt en je hierop je handelingswijze baseert (in dit geval dus negeren) is absoluut geen zwakte. Al het grommen over een kam scheren en afstraffen, dat is pas het tonen van zwakte want blijkbaar ben je dus niet in staat de situatie in te schatten en je hond te lezen. In gegeven situatie, waarbij 1 maal gegromd is over iets heel lekkers, terwijl het normaal absoluut geen probleem is, zou ik zeker niet zoals jij het noemt in de kiem smoren. De hond maakt je op een nette manier iets duidelijk. En geloof me mijn hond weet prima dat ik in dit geval grommen goed had gevonden maar ze weet ook donders goed dat ik vreselijk hard kan doorpakken als ze uit verkeerde motieven zou grommen (wat dus ook nooit voorvalt). Het dan ook gelijk doortrekken naar dat ze misbruik gaan maken van dit (zoals jij het beschrijft ) zwakke moment, zie ik hier in huis in ieder geval nooit terug.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

" Sorry, hoor. Ruilen voor iets anders dat lekker is of lekkerder? Negeren? Dus het maar goed vinden dat je hond tegen je gromt?
Ik dacht het niet.
Jij bent de alpha. Als je hond, die lager in rang is dan jij in de roedel, iets doet wat je niet aanstaat, dan corrigeer je de hond. Weglopen of ruilen is hetzelfde als toestaan dat ze tegen je gromt. En de volgende keer (en dat hoeft niet al morgen te gebeuren) denkt ze dat ze nog wel een stapje verder kan gaan, door bijvoorbeeld te grommen, omdat ze van de bank moet, of door te grommen, omdat je haar iets af wil pakken dat ze echt niet mag hebben.
Als jij de leiding niet neemt, dan doet de hond dat.
Ik weet dat veel mensen het niet (helemaal) eens zijn met de methodes van Cesar Milan, maar op dit punt kan ik hem alleen maar gelijk geven. Een hond is een roedeldier. Een hond kan misbruik gaan maken van de zwakte van de roedelleider en die taak voor zichzelf eisen. Gedrag dat je niet goed vindt, moet je in de kiem smoren. En dan uiteraard met beloning voor goed gedrag. "


.ik kan je het volgende artikel aanraden: hondenwijzer.com over de achterhaalde dominantie theorie.  Wat je hier beschrijft is nl erg achterhaald. Steeds meer hondenscholen en trainers zijn tegenwoordig niet voor niets over op positief opvoeden en het aantal groeit gelukkig met de dag.
Ps ken je het filmpje van CM, dat hij een hond corrigeert met voernijd??

honden page profiel Sandra, Ozzie (overleden) Iris en Zoë Sandra, Ozzie (overleden) Iris en Zoë 3 doggies

honden foto van Sandra, Ozzie (overleden) Iris en Zoë

Ik begon laatst tegen Ozzie te grommen toen ik niet wilde dat hij aan mijn eten zou komen...Sjeeeh dit werkte. Dit Ozzie snel geleerd zo:-) Zal andersom dan ook wel zo zijn, jouw hond had dan ook wel een super lekker botje:-)

honden page profiel Nantastic!© Casa di Coontastic Nantastic!© Casa di Coontastic speciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van Nantastic!© Casa di Coontastic

Sowieso is het een vreemde denkwijze, dat een hond alles zou moeten accepteren want de hond is tenslotte lager in rang... Je moet op een vertrouwde manier op één lijn komen te staan met je hond en dat doe je door de hond en zijn gedrag te leren begrijpen... Hondentaal inderdaad... Ik leer zelf ook weer veel door mijn eigen roedel, als ik kijk naar hoe hun zelf met elkaar omgaan... Deva is hier echt het baasje in de roedel, ondanks dat ze de jongste en kleinste is... Middels grommen maken ze elkaar dingen duidelijk en de rest pikt dit op... Conflicten zijn hier dan ook nog nooit geweest onder de honden.. Zelfs de katten begrijpen het grommen, doen dit zelf ook om iets duidelijk te maken.

Je hond bang maken door corrigeren terwijl de hond alleen maar normaal hondengedrag vertoond zal alleen maar averechts gaan werken. Een bange hond is minder betrouwbaar dan een stabiele hond.

Jammer genoeg zijn er nog altijd mensen die willen dat een hond niet echt hond meer is maar een gedrilde robot... En dat gaat in mijn ogen dus niet werken.

honden page profiel B met D&A†B met D&A† 3 doggies

honden foto van B met D&A†

Kan me wel voorstellen dat je er even van geschrokken bent.

Djago heeft voernijd gehad.
Lang verhaal en niet relevant maar met kluifjes had hij dat ook.

Hij lag te grommen ik zeg heel dom alsof hij het begrijpt....Ben je nou helemaal betoeterd, doen we niet hé O-)
Hij kijkt mij vaag aan, ik pak het bot af en gooi hem gewoon weg. Djago hé dat is leuk!
Zo is dat een paar keer gegaan en sindsdien spelen we dus ook gewoon met kluifjes.

Hij komt ze brengen in de hoop dat we ze een paar keer door de huiskamer heen slingeren en gaat daarna rustig liggen kauwen.
Afpakken is dus ook nooit erg want je weet nooit of er mee gegooid gaat worden!
Als we het wegleggen geven we er wel eigenlijk altijd wat lekkers voor terug, een klein koekje ofzo.

Patrick is vaak ook de sjaak om het bot vast te houden zodat meneer rustig kan kluiven :-D

Dan krijg je dus van dit soort dingen:




Niet altijd even fijn dat je zo'n afgekloven nat bot op je schoot geworpen krijgt maar het is wel heel handig ;-)

honden page profiel Sandra, Ozzie (overleden) Iris en Zoë Sandra, Ozzie (overleden) Iris en Zoë 3 doggies

honden foto van Sandra, Ozzie (overleden) Iris en Zoë

" Kan me wel voorstellen dat je er even van geschrokken bent.

Djago heeft voernijd gehad.
Lang verhaal en niet relevant maar met kluifjes had hij dat ook.

Hij lag te grommen ik zeg heel dom alsof hij het begrijpt....Ben je nou helemaal betoeterd, doen we niet hé  O-)
Hij kijkt mij vaag aan, ik pak het bot af en gooi hem gewoon weg. Djago hé dat is leuk!
Zo is dat een paar keer gegaan en sindsdien spelen we dus ook gewoon met kluifjes.

Hij komt ze brengen in de hoop dat we ze een paar keer door de huiskamer heen slingeren en gaat daarna rustig liggen kauwen.
Afpakken is dus ook nooit erg want je weet nooit of er mee gegooid gaat worden!
Als we het wegleggen geven we er wel eigenlijk altijd wat lekkers voor terug, een klein koekje ofzo.

Patrick is vaak ook de sjaak om het bot vast te houden zodat meneer rustig kan kluiven :-D

Dan krijg je dus van dit soort dingen:
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/1452537_590710260983638_1778465176_n.jpg

https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/562425_503049269749738_729745530_n.jpg

Niet altijd even fijn dat je zo'n afgekloven nat bot op je schoot geworpen krijgt maar het is wel heel handig ;-) "


.hahaha mooie foto, vooral de laatste!!!

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance 3 doggies

honden foto van Anny en Lance

Dan heb ik met kleine Lance wel echt een Brompotje in huis. Ik noem het brommen en niet grommen, omdat ik het ook zie als een vorm van communicatie naar mij toe. Geef ik daar aan toe ? Neen. Zeker niet.
bromt lance omdat ik mij verleg op de zetel en hij daardoor in een nauwer plaatske wordt gedrongen ? Dan zeg ik gewoon, komaan zeg IK ben wel tvrouwke en het is mijn sofa ,. Hij bromt maar schikt zich en gaat wat verder liggen, meestal met een grote zucht. Dit herhaalt zich soms enkele keren.
Moest hij s avonds van bed naar zijn nestje , bromde vroeger ook, krijgt nu een snoepje vóór hij gaat brommen en dat snoepje krijgt hij alleen in zijn nestje. Dus meneer trippelt vlug daar naartoe. Ik vermijd hier denk ik dat ik hem beloon nadat hij gromde ? 
Moest hij ooit bijten, en  me pijn doen, ja mensen dan ben ik wsch de enige hier op forum die hem direct een oplawaai zal geven ! 
Brommen mag, bijten niet!

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

" Sorry, hoor. Ruilen voor iets anders dat lekker is of lekkerder? Negeren? Dus het maar goed vinden dat je hond tegen je gromt?
Ik dacht het niet.
Jij bent de alpha. Als je hond, die lager in rang is dan jij in de roedel, iets doet wat je niet aanstaat, dan corrigeer je de hond. Weglopen of ruilen is hetzelfde als toestaan dat ze tegen je gromt. En de volgende keer (en dat hoeft niet al morgen te gebeuren) denkt ze dat ze nog wel een stapje verder kan gaan, door bijvoorbeeld te grommen, omdat ze van de bank moet, of door te grommen, omdat je haar iets af wil pakken dat ze echt niet mag hebben.
Als jij de leiding niet neemt, dan doet de hond dat.
Ik weet dat veel mensen het niet (helemaal) eens zijn met de methodes van Cesar Milan, maar op dit punt kan ik hem alleen maar gelijk geven. Een hond is een roedeldier. Een hond kan misbruik gaan maken van de zwakte van de roedelleider en die taak voor zichzelf eisen. Gedrag dat je niet goed vindt, moet je in de kiem smoren. En dan uiteraard met beloning voor goed gedrag. "


De professor die de alpha-theorie heeft ontwikkeld is er zelf al tig jaren op terug gekomen dat heel zijn theorie niet klopte. Alpha is een onjuiste term, honden zijn niet uit om de leiding over te nemen, en bij observaties van wilde honden schijnen ze helemaal niet in een vaste hiërarchie te leven. Honden zijn niet uit om de leider te worden, honden zijn erop uit om zoveel mogelijk te krijgen wat hun loont, opportunistisch. 
Hond denkt dat bot afgepakt wordt, hond is opportunistisch en wil dat niet, dus laat door lichaamstaal blijken hier niet van gediend te zijn. Hond gromt, hond kan bot houden. Hond ziet: grommen helpt. 
Je kan dat zien als iets slechts, maar ook als positief. Hond weet nu dat er naar hem geluisterd wordt, en als honden IETS zijn is het conflictvermijdend. Ze willen helemaal niet bijten of vechten of confrontatie , of dus, de leider worden. Ze willen gewoon dat bot, klaar. 
Hond denkt dus: door grommen hou ik dat bot.  Het is dan aan de baas om duidelijk te maken dat dat grommen helemaal niet nodig is om dat bot te houden. Dit zonder correctie, maar op basis van vertrouwen en belonen. Sanne en Evy , en nog anderen hier hebben al meerdere manieren uitgelegd hoe dat bereikt kan worden, en dus ook met succes. 

In geval van Mellow denk ik dat heel zo'n probleem niet eens aan de orde is , misschien volgende keer bij die snack langslopen en stukje kaas laten vallen, voor de rest niet eens naar dat bot kijken. Als een hond merkt dat die alleen maar meer krijgt door mens aan bot te laten zitten (opportunistisch!) zal dat echt wel doordringen. 


Er zijn tig artikelen over de alpha-theorie, en hoe moderne studies op wilde honden een veel realistischer beeld geven van wat er in zo'n dier omgaat. Als je interesse hebt in die artikelen weet ik zeker dat er forummers zijn die een lijstje hebben, ik zelf zal even moeten zoeken. Ik zie regelmatig zeer interessante artikelen langskomen in topics, sla ze alleen nooit op.

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Halleluja zeg, een mailbom van 65 berichten! ;-)

Ik heb alles gelezen en zie veel uitersten. Sommigen denken volgens mij wel héél negatief. Mellow is nu 2 jaar en 9 maanden, ze was 4 maanden toen ze bij ons kwam.
Dus zó'n schokkend iets is het niet, dit voer-gerelateerde grommen is de eerste keer in bijna twee en een half jaar tijd.

Wat ik al eerder zei, ik kan altijd dingen afpakken, pakt ze buiten iets op dan werkt een "LOS!" 99% van de keren prima. Ik kon vanmorgen ook gewoon mijn handen wassen en de handdoek pakken terwijl zij stond te eten (ze eet schuin onder het handdoekhaakje zeg maar).

In het verleden kreeg ze deze kluiven vaak. Eerst deed ze er heel lang mee en pakte ik 'm na een uurtje ofzo af (snoepje, "kijk eens", kluif los, snoepje pakken en dan pakte ik het kluif weg). Ze ging die dingen echter steeds sneller opeten, na een heel kluif was ze aan de dunne ontlasting die zó erg stonk dat omliggend onkruid gelijk doodging bij wijze van spreken. Toen heb ik ze ook niet meer gekocht.
Denk dat het zeker een jaar geleden is dat ze zo'n kluif had, misschien wel langer.
Dit kluif heb ik haar op oudjaarsavond gegeven, maar al die tijd heeft ze 'm niet aangeraakt, gisteravond begon ze er ineens aan toen ik had gestofzuigd (hij lag nog naast haar mand, ik trof haar aan in haar mand, knabbelend op het puntje).

Ze kreeg 'm nu ook niet laat op de avond (kwart over zeven is niet zo laat ;-)), dus het was niet zo dat ze 'm in moest leveren omdat ik ging slapen.
Toen ik weer beneden kwam na het douchen kon ik gewoon tegen haar praten, kon gewoon bij de tv kast komen (waar ze naast ligt).
Het was puur dat laatste moment. Ze lag met haar rug naar me toe, daarom noemde ik wel haar naam. Maar misschien was ze inderdaad in een soort van trance (zoals iemand al noemde) en heb ik haar toch een beetje laten schrikken.
Na haar grom zei ik nog wel iets als "doe eens even normaal" en toen ben ik rustig weg gelopen.

Ik zie mezelf niet als meerdere, ik leef samen met haar. En net als dat ik haar weg mag sturen als ze haar kop zowat tussen de pizzapunten op mijn bord leg, zo mag zij dat ook. 
Ik was vooral heel verbaasd, omdat ze dit nog nooit had gedaan, zelfs niet toen ze net bij ons was.
Ik had dit in het begin juist wél verwacht, omdat ze haar eerste 3 maanden op straat heeft doorgebracht. Na zo'n lange tijd verwacht ik dat gewoon niet.

Zoals sommigen zeggen dat ze nu het hele huishouden gaat overnemen (althans, dat lees ik tussen de regels door), daar ben ik niet zo bang voor hoor ;-)
Vanmorgen met eten was er niks meer aan de hand, ze ligt nu ook gewoon weer lekker op de bank te soezen ;-)

De kluiven die ze normaal krijgt zijn wat korter, gewoon lamspens, bullenpees, dat soort dingen. Dingen die sneller op zijn.
Nooit pak ik dingen af, nooit stoor ik haar. Ik wil alleen wél kunnen kijken hoever je bent en wil ook gewoon de radio of tv aan kunnen doen zonder dat je me gelijk naar de keel vliegt. En dat kan ook altijd (behalve gisteren).

Na al deze berichten te hebben gelezen, die heel uiteenlopend zijn, denk ik wel dat ik het goed heb gedaan.
Misschien probeer ik het wel weer eens met zo'n kluif en dan gewoon ruilen (het evt. grommen voor zijn).
Ik ga me in ieder geval niet aan Cesar Millan theorieën wagen, daar ben ik de persoon niet naar. 
En daarnaast maak ik daarmee heel veel kapot. En dat voor een simpel kluif? Nee, bedankt ;-)

Als we weg gaan krijgt ze sowieso nooit dingen waar ze op moet kluiven, gewoon een snoepje (of 2) en klaar.
Kluifjes, welke dan ook, krijgt ze alleen als ik erbij ben, zodat ik ook kan ingrijpen mocht er iets in d'r keel blijven hangen.

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance 3 doggies

honden foto van Anny en Lance

Daar zeg je nu iets , ik geef altijd wel een kluifje als we doorgaan en hij blijft alleen. Inderdaad dit is geen goede manier. Kan beter ook een paar snoepjes leggen. Had er nog nooit over gedacht dat hij er in kon stikken:'(
Sorry voor off topic

honden page profiel LucienneLucienne 3 doggies

Zo'n situatie zou uiteindelijk wel uit kunnen lopen tot het werkelijke "verdedigen" van haar lekkers. Haar volgende fase zal waarschijnlijk een grom zijn gevolgd door een korte blaf. Dit is wel iets waar je aan moet werken vind ik en jezelf en anderen voor moet behoeden. Je hoeft het niet weg te nemen als zij er mee bezig is,(nergens voor nodig) maar je moet zeker wel bij haar kunnen komen zonder dat dat bij haar een negatieve prikkel kan veroorzaken. Maak duidelijk dat je geen bedoelingen heb. Ga bv al pratend ernaast zitten met je eigen lekkers en een bakkie, boekje, gsm of wat dan ook en toon totaal geen interesse voor haar lekkers. Doet ze het btw ook bij je partner?

honden page profiel Dobber †Dobber † 3 doggies

honden foto van Dobber †

Heb alleen globaal de eerste pagina gelezen maar ik wil dus ook niet dat Dobber naar mij gromt. Doet ze ook niet trouwens, ook niet bij super lekkere dingen. Ik heb 1 keer meegemaakt dat ze dat wel probeerde, dat was een periode dat ik regelmatig een kip in de tuin verstopte die ze dan mocht zoeken en als ze 'm had ook direct mocht houden en niet meer hoefde blaffen zoals anders. Toen merkte ik een keer dat ze een zacht grommetje maakte toen ik haar wilde helpen de kip naar het gras te brengen (kip lag op de stenen, vind ik geen gezond idee). Ik ben met een donkere stem ('foei, maar zo gaat dit niet! Ben je nu helemaal', het gaat om de intonatie en niet om de woorden ;-)) over de kip heen gaan staan. Haar niet aangeraakt, verder niks gezegd, niet aan de kip gekomen maar gewoon eroverheen gaan staan met de voeten aan weerszijden van de kip. Voor ik over de kip heen stond was ze al achteruit gelopen en bleef een meter van de kip vandaan staan. Grommen tegen mij doen we niet aan en ik voorkom dat het gebeurt. Die keer gebeurde het wel, door mijn eigen fout en ik heb duidelijk gemaakt dat ik geen bezitterigheid wil. Alles wat ze krijgt komt van mij, ook de kip. Daarna is het ook nooit meer voorgevallen. Betekent overigens niet dat jij het net zo had moeten doen hoor, Mellow is geen Dobber en jij bent mij niet dus je moet doen wat je op zo'n moment zelf het beste acht.

Maar zulke dingen blijven wel altijd lastig. Want wat je een hond geeft, mag 'ie houden. Wat je niet geeft is ook niet automatisch van hem en zou je dus eigenlijk ook af mogen pakken. Maar de onderlinge verhouding telt dan ook voor 100% mee, alleen de ranghogere mag iets 'afpakken' en andersom niet... Als ik iets heel lekkers geef aan Dobber is dat ook van haar en pak ik het nooit niet af. Als ze iets heeft uit haar zelf heeft gepakt, en dat kan om alles gaan en niet per se om voer, dan kan en mag ik het gewoon afpakken. Maar goed, ik ken haar al van pups af aan, heb haar opgevoed, heropgevoed en ik weet haar verleden. Dat is denk ik wel een verschil met een hondje uit het buitenland/asiel/etc.

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

Ik zie er toegenomen zelfvertrouwen in en dus meer uiten.
Ik zou ook protesteren als iemand mijn chocola afpakt...of over me heen hangt terwijl ik diep in slaap ben.

Zelfs waldo heeft wel eens naar mij gegromd..dan zeg ik sorry hoor man...en stop met wat ik deed.
Ik ben blij als hij laat horen wat hij denkt ;-)
er zijn genoeg vriendelijke tactieken zoals het al veel genoemde ruilen...
(ik stoorde hem in dit geval in zijn slaap)

honden page profiel Jeroen & LolaJeroen & Lola 3 doggies

honden foto van Jeroen & Lola

zow, discussie...

ik denk, dat jij het in deze situatie wel goed opgelost hebt..normaal gebeurt het niet, ik denk dat je het goed hebt gedaan even zoiets laks te zeggen en het verder te laten gaan..
gaat dit verder of vaker gebeuren dan zou ik pas serieus nadenken om, en hoe, er iets aan te doen..

wat ik denk of vind, maakt verder niet uit eigenlijk. hier is het totaal anders, maar ik heb een andere hond, en ik ben niet jij..
iedereen zou hier alles van lo af kunnen pakken, zolang het geen 4 poten heeft, dan heb je al oorlog als je gewoon in de buurt bent.

honden page profiel KathKath 3 doggies

honden foto van Kath

" Ik zie er toegenomen zelfvertrouwen in en dus meer uiten.
Ik zou ook protesteren als iemand mijn chocola afpakt...of over me heen hangt terwijl ik diep in slaap ben.

Zelfs waldo heeft wel eens naar mij gegromd..dan zeg ik sorry hoor man...en stop met wat ik deed.
Ik ben blij als hij laat horen wat hij denkt ;-)
er zijn genoeg vriendelijke tactieken zoals het al veel genoemde ruilen...
(ik stoorde hem in dit geval in zijn slaap) "


zo zie ik het ook

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Ik had zoveel reacties niet verwacht, zeker niet na een nachtje slapen ;-)

Als de directeur op mijn werk iets doet waar ik het niet mee eens ben (hij kan nogal bot zijn), zal ik daar ook zeker iets van zeggen (heb ik wel heel lang over gedaan om dat te durven, maar oké ;-)). 
Betekent niet dat ik gelijk zijn functie over wil nemen, ik wil gewoon dat hij normaal doet tegen mij, al is ie 100 keer de directeur en ik maar een simpele medewerker ;-)

Ik ga d'r ook vanuit dat dit een eenmalig iets was. Ze heeft dit nooit gedaan, niet bij mij, niet bij mijn vriend (behalve een keer een zacht, hoog geluidje bij storen tijdens slaap en dat was ook terecht).
Dit was ook een zachte brom/grom (hoe je het ook noemen wilt), wel een waarschuwing, maar geen harde, zware, heftige waarschuwing.
Ik schrok er wel van, maar niet schrikken als in 'wooow!', meer een verbaasde schrik dan een bange schrik zeg maar.

Kluiven doet ze in haar mand (wil die vieze dingen niet op mijn kleed of op de bank), de keren dat ze met een bullenpeesje op het kleed ging liggen kon ik 'm gewoon oppakken en in haar mand leggen, dan ging ze in haar mand liggen en verder kluiven.

Zal het nog wel een keer testen met eenzelfde soort kluif. Nog even over nadenken ;-)
Ik wil het niet uitdagen, uitlokken, maar wil ook niet dat het nog een keer gebeurd, vooral niet omdat ik haar zo niet ken.

honden page profiel PP 3 doggies

" Sorry, hoor. Ruilen voor iets anders dat lekker is of lekkerder? Negeren? Dus het maar goed vinden dat je hond tegen je gromt?
Ik dacht het niet.
Jij bent de alpha. Als je hond, die lager in rang is dan jij in de roedel, iets doet wat je niet aanstaat, dan corrigeer je de hond. Weglopen of ruilen is hetzelfde als toestaan dat ze tegen je gromt. En de volgende keer (en dat hoeft niet al morgen te gebeuren) denkt ze dat ze nog wel een stapje verder kan gaan, door bijvoorbeeld te grommen, omdat ze van de bank moet, of door te grommen, omdat je haar iets af wil pakken dat ze echt niet mag hebben.
Als jij de leiding niet neemt, dan doet de hond dat.
Ik weet dat veel mensen het niet (helemaal) eens zijn met de methodes van Cesar Milan, maar op dit punt kan ik hem alleen maar gelijk geven. Een hond is een roedeldier. Een hond kan misbruik gaan maken van de zwakte van de roedelleider en die taak voor zichzelf eisen. Gedrag dat je niet goed vindt, moet je in de kiem smoren. En dan uiteraard met beloning voor goed gedrag. "


De dominantietheorie is achterhaald. Er klopt helemaal niets van. Honden zijn niet bezig met ons domineren. Er is dus geen alpha, en honden zijn van nature geen roedeldieren. Maar stel, stél dat je hier in geloofd, dan weet je ook dat een ranglagere zijn voedsel mag verdedigen, óók tegen de alpha. In een groep wilde honden eten de ranghogere eerst, wat over blijft is voor de ranglagere, maar dat wordt niet meer afgepakt, en dat mag dus ook beschermt worden.

Grommen is een vorm van communicatie. "Ik vind dit niet prettig", "Ik voel me bedreigd". Jouw antwoord daarop is straf. Stel je voor dat je zelf in een situatie zit waarin iemand je intimideert, bedreigd, helpt het dan als die persoon je in je gezicht slaat? Voel je je dan prettiger? Minder bedreigd? Kun je me uitleggen hoe je gedachtegang werkt en hoe dit in jouw wereld logisch zou kunnen zijn? Ik bedoel het niet als kritiek maar ben gewoon erg benieuwd hoe jij dit aan jezelf kunt verkopen :-)

pagina 3 van 5 12 34 5
Volgende forumvraag: De dominantie-theorie
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^