Rare kleur?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Liza, (Chiva) Lexi & Elza

Ik zat een beetje op internet te kijken en toen kwam ik iemand tegen die gele flatcoated retrievers verkoopt? die bestaan toch helemaal  niet?

honden page profiel Silvia, Blackie & SaffiraSilvia, Blackie & Saffira

honden foto van Silvia, Blackie & Saffira

Interessant linkje, scroll maar even helemaal naar beneden. Heb je die link van die persoon die die Retrievers verkoopt?

honden page profiel Liza, (Chiva) Lexi & Elza Liza, (Chiva) Lexi & Elza

honden foto van Liza, (Chiva) Lexi & Elza

Bedankt Silvia, dus het is een zeldzaam geval nou dan zal het wel niet helemaal pluis zijn als je er 4 van heb in 1 nest. hier de link http://www.marktplaats.nl/z/dieren-en-toebehoren/honden-retrievers-spaniels-en-waterhonden/flatcoated-retriever.html?query=flatcoated+retriever&categoryId=403 dan gelijk de bovenste

honden page profiel liesbeth en de bende .. liesbeth en de bende ..

honden foto van liesbeth en de bende ..

Waarom is dat raar? als de zwarte drager van het gele gen is, en gekruist met een gele FCR is er meer kan op gele dan FCR..

ookal is deze kleur wel niet toegestaan..


EDIT.. te snel gedrukt.. O-)

honden foto van Danielle, Kyra †, Kaylin en Djaira

Je leest het inderdaad wel vaker, maar het is geen erkende kleur, ook krijgen deze honden geen stamboom.
Ik wist zelf ook niet dat ze bestonden, totdat we aan een flatcoated retriever strandwandeling gingen meedoen, toen was er ook iemand met een blonde flatcoated retriever, vond die veel op een blonde hovawart lijken

honden foto van Liza, (Chiva) Lexi & Elza

je mag officeel niet fokken met een gele flat. daarom is dat raar

honden page profiel Silvia, Blackie & SaffiraSilvia, Blackie & Saffira

honden foto van Silvia, Blackie & Saffira

4 van de 9 pups is wel veel inderdaad.. Want normaal gezien heb je maar 25% kans op een gele pup, als ik mijn basiskennis genetica bovenhaal. Hier is bijna de helft van de pups geel.. 
Tenzij dat vader zelf geel was, en dan is er wel 50% kans op gele pups.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

nee die zijn er niet, die heb je alleen in het zwart.

misschien een lik verf erop gedaan ?

zijn er gele/blonde ? dan is er een kruising geweest van de golden retriever, of hovawart of...zwart is dominant.

zwarte flatch krijgen geen blonde/gele pups.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

" Interessant linkje, scroll maar even helemaal naar beneden. Heb je die link van die persoon die die Retrievers verkoopt? "


Toch weer leuk om te weten,dat dat kan voorkomen.

honden page profiel Silvia, Blackie & SaffiraSilvia, Blackie & Saffira

honden foto van Silvia, Blackie & Saffira

"

Toch weer leuk om te weten,dat dat kan voorkomen. "


Wat een mens hier op HP allemaal te weten komt he :-D

honden page profiel MaartjeMaartje

honden foto van Maartje

Er zijn zwarte, bruine (leverkleur) en gele maar de gele is geen erkende kleur en mag officieel ook niet verder mee gefokt worden.

honden page profiel SuzanneSuzanne

honden foto van Suzanne

" 4 van de 9 pups is wel veel inderdaad.. Want normaal gezien heb je maar 25% kans op een gele pup, als ik mijn basiskennis genetica bovenhaal. Hier is bijna de helft van de pups geel.. 
Tenzij dat vader zelf geel was, en dan is er wel 50% kans op gele pups. "


Dat de kans maar 25% is maakt het niet heel raar dat het nu richting 50% gaat hoor. 
Als je merle met niet merle kruist heb je 50% kans op merle. En toch ken ik een nest waarbij 5 niet-merles geboren werden. Terwijl er toch minstens twee merle hadden "moeten" zijn.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

" Je leest het inderdaad wel vaker, maar het is geen erkende kleur, ook krijgen deze honden geen stamboom. "


Van de site van de raad van beheer
"
Terminologie op stamboom
NEK: Niet Erkende Kleur. Betekent dat de hond een vachtkleur heeft die niet erkend is volgens de FCI standaard van dat ras. Vanaf medio 2007 wordt er geen kleur meer vermeld bij een NEK. "

De pups krijgen dus, mits aangevraagd, wel een stamboom.

honden page profiel Silvia, Blackie & SaffiraSilvia, Blackie & Saffira

honden foto van Silvia, Blackie & Saffira

"

Dat de kans maar 25% is maakt het niet heel raar dat het nu richting 50% gaat hoor. 
Als je merle met niet merle kruist heb je 50% kans op merle. En toch ken ik een nest waarbij 5 niet-merles geboren werden. Terwijl er toch minstens twee merle hadden "moeten" zijn. "


Mja dat is waar, het zijn natuurlijk kansen, geen zekerheid. Net zoals wanneer je kraslotje koopt waarbij je 50% kant hebt dat je wint je heus geen zekerheid hebt dat wanneer je 2 kraslotjes hebt je dus altijd iets zal winnen.

redy (Gast)

Ik ben op zoek naar een blonde / gele reu flatcoated retriever, stamboom hoeft niet

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

" Ik ben op zoek naar een blonde / gele reu flatcoated retriever, stamboom hoeft niet "

 Vergelijk eerst eens de prijzen van honden met stamboom en honden zonder stamboom.

Ga je toch voor een hond zonder stamboom, dan heb je eigenlijk heel veel geld betaald voor een hond die je niet raszuiver (nooit geen rashond) kan noemen en waar de ouders, of de voorouders, niet de broodnodige testen hebben ondergaan.

redy (Gast)

Het feit waarom ik vermeld zonder stamboom is omdat ik op het internet gelezen heb dat blonde / gele flatcoat retrievers géén stamboom hebben of vergis ik mij daarin. Zelf heb ik een leverkleurige flatcoat met stamboom, reeds mijn 2 de van dit ras maar de blonde /gele vond ik wel iets hebben.

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

" Het feit waarom ik vermeld zonder stamboom is omdat ik op het internet gelezen heb dat blonde / gele flatcoat retrievers géén stamboom hebben of vergis ik mij daarin. Zelf heb ik een leverkleurige flatcoat met stamboom, reeds mijn 2 de van dit ras maar de blonde /gele vond ik wel iets hebben. "

Ze krijgen geen stamboom omdat de kleur niet gewenst is, ook al hebben de ouders er een.Beetje jammer, want de genenpool bij dit ras is toch al zo beperkt en met zoveel ziektes...

 

Zwarte retrievers kunnen het 'yellow"-gen dragen en zwart is dominant. Maar als beide ouders het hebben, komen er blonde flatcoats uit. Hoe dat zit met die drie kleuren en de genen lees je hier (in het Engels).

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

" Het feit waarom ik vermeld zonder stamboom is omdat ik op het internet gelezen heb dat blonde / gele flatcoat retrievers géén stamboom hebben of vergis ik mij daarin. Zelf heb ik een leverkleurige flatcoat met stamboom, reeds mijn 2 de van dit ras maar de blonde /gele vond ik wel iets hebben. "

Gele Flatcoats uit stamboomouders krijgen wel een stamboom mee (mits aangevraagd natuurlijk), alleen dan staat er NEK (niet erkende kleur) op, waardoor je niet kunt fokken met de desbetreffende hond.

Als je wel fokt met een hond met een NEK kleur, dan krijgen de pups als ik het goed heb begrepen inderdaad geen stamboom, maar een gele pup uit bijvoorbeeld twee zwarte ouders krijgt gewoon een stamboom.

honden page profiel Wilma en DobbyWilma en Dobby

honden foto van Wilma en Dobby

Ik ben er wel eens eentje tegengekomen, of het was een chocolade bruine, dat kan ook. Heel verwarrend, want normaal zijn ze zwart.

honden page profiel Witte DraakWitte Draak

honden foto van Witte Draak

Jawel hoor, golden retrievers en flatcoated retrievers waren niet heel lang geleden nog verschillende kleuren van hetzelfde ras. Goldens zijn (ee) rood en hebben dus een recessieve vachtkleur. Flatcoats zijn (EE) óf (Ee), maar dat kun je aan de buitenkant niet zien. Als je toevallig een reu en een teef bij elkaar zet die alletwee (Ee) zijn, kun je dus een pup krijgen die (ee) is en dus de gele vacht heeft van een golden. 

Ho, oud topic oeps. 

honden foto van Danielle, Kyra †, Kaylin en Djaira

" Ik ben er wel eens eentje tegengekomen, of het was een chocolade bruine, dat kan ook. Heel verwarrend, want normaal zijn ze zwart. "

 Als die hond een chocolade bruine kleur had, noemen ze dat leverkleurige, dat is gewoon een erkende kleur, ze zijn er officieel in zwart en lever kleur ( lijkt op chocolade bruin ), blond bestaat dus ook en dan hebben ze de kleur van een golden retriever, is een niet erkende kleur.

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

" Gele Flatcoats uit stamboomouders krijgen wel een stamboom mee (mits aangevraagd natuurlijk), alleen dan staat er NEK (niet erkende kleur) op, waardoor je niet kunt fokken met de desbetreffende hond.
Als je wel fokt met een hond met een NEK kleur, dan krijgen de pups als ik het goed heb begrepen inderdaad geen stamboom, maar een gele pup uit bijvoorbeeld twee zwarte ouders krijgt gewoon een stamboom. "

 Ha! Dat wist ik niet, dank je voor de opheldering! Goede zaak, dan weet je in elk geval de afkomst van je hond!!

Volgende forumvraag: Teacup of niet.
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^