Mag een hond grommen of moet hij ten allen tijden tolerant zijn?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Rana & KojiRana & Koji 3 doggies

honden foto van Rana & Koji

"

Dat zal dan een gelijkaardige stelling geweest zijn want deze heb ik opgestuurd ;-)

Ik ben het met de meerderheid eens dat een hond grenzen moet kunnen aangeven, en dat de ouders verantwoordelijk zijn met kinderen erbij. Maar als zo'n ouder dan zegt "onze Max vliegt buiten wanneer hij zou grommen naar een kind, want de hond van de buren, daar mogen kindjes alles bij!" daar kan ik me ook wel iets bij voorstellen.

Bij kinderen is het nu eenmaal een enorm groot risico, een hond die minder tolerant is. Dan mag je als ouder wel strenge regels opleggen en ze niet alleen laten, een ongeluk zit in een klein hoekje. "


Haha, schaam schaam O-) Dacht al, deze stelling is nogal aangepast, maar de mijne ging over hetzelfde onderwerp en ik zag dat nog niemand had gereageerd met 'dit is mijn stelling' dus ik dacht dat de modjes, om meer reactie uit te lokken of omdat het zo gewoon duidelijker was, het een beetje veranderd hadden ;-)

Ben het ook helemaal met je eens!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

De kids moeten aangepakt worden.

De hond mag ten alle tijden waarschuwen, maar happen moet voorkomen worden.

honden page profiel Spreken is zilver Zwijgen is Goud.Spreken is zilver Zwijgen is Goud. 3 doggies

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Als zulke situaties zich voor doen is het duidelijk dat de hond aan geeft dat er een grens wordt bereikt, zij hebben ook grenzen en liever een grens aangeven door een grom dan een die gelijk hapt toch?

Maar ja ik zou wel de neiging hebben te adviseren  om de kinderen heel duidelijk aan te leren dat de hond geen speelpop is, maar een levend wezen, en tevens adviseren met de kinderen een cursus kind-hond te doen zodat zij ook leren hoe zij correct met de hond om leren gaan en bepaalde signalen leren zien.

Er zit in mijn ogen hoe lief en goedzak een hond ook is een risico in de factor kind-hond omdat er sneller signalen verkeerd begrepen worden en kinderen uit het zicht gemakkelijk dingen bij je hond kunnen doen die niet correct zijn. En is iets waarvoor altijd een waakzaam toeziend oog benodigd is.

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey 3 doggies

honden foto van Alexandra & Mikey

Het is zo grappig het verschil te zien in de meningen van mensen hier op HP en mensen in het dagelijks leven.

Ik heb deze discussie meerdere malen gevoerd met mensen in mijn omgeving en daar is vrijwel iedereen van mening dat een hond niet mag grommen. (Net als omschreven op blz 1, dat en hond lager is dan de baas/respect moet tonen enz..)

Ikzelf deel ook de mening dat het mag en dat het inderdaad communicatie is waarop de baas (dus niet de kinderen!) moet reageren.

De baas heeft dan wel al de eerste tekenen van stress/ongemak gemist, want grommen is meestal niet stap 1 van waarschuwingssignalen. En zo wel, dan heeft de hond al 'geleerd' dat eerdere waarschuwingssignalen geen enkel effect hebben en slaat deze dan over. = ook weer een tekortkoming van de baas, niet zozeer van de kinderen.

Dus ja, het mag, maar het is in mijn ogen zeker niet iets dat genegeerd mag worden. Het is echt een flinke waarschuwing naar de baas dat deze op een meer verantwoordelijke manier met de hond moet omgaan en beter de situatie (hond en zeker ook kinderen) onder controle moet houden zodat de hond geen reden heeft om te grommen.

Gr. Alexandra

honden page profiel EasyEasy 3 doggies

honden foto van Easy

Ik vind dat een hond mag grommen naar een kind. 

Alleen al om de reden grommen is voor een hond een communicatie middel, afstand 
vergrotend signaal, hiermee geeft hij aan dat het genoeg is, stop ermee, ik vind dit 
niet leuk enz. 
Als een hond gromt is de mens in gebreken gebleven en heeft de mens de hond maar 
aan zijn lot overgelaten. Ik vind ook dat een hond niet gecorrigeerd mag worden voor 
het grommen, als een hond niet meer mag grommen dan zal hij alles over zich heen 
laten komen tot de maat vol is en overgaat op happen/bijten (met alle gevolgen van 
dien). 
Ik vind dat de mens daarom ook heel goed op moet letten wat een kind doet bij de 
hond, ingrijpen waar nodig en leren hoe je wel met een hond om hoort te gaan.

honden page profiel PP 3 doggies

Ik sluit me aan bij de rest. Een hond mag grommen om zijn grenzen aan te geven. Zo communiceren honden nu eenmaal, en inderdaad, liever een hond die eerst waarschuwt dan een hond die meteen bijt. Daarom is het afstraffen van grommen zo gevaarlijk, je leert je hond dat hij niet mag waarschuwen, en zal de volgende keer mogelijk meteen bijten..

honden page profiel Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura 3 doggies

honden foto van Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura

Eigenlijk ben ik het er niet zo mee eens. Natuurlijk mag een hond zijn grenzen aangeven, maar kinderen horen sowieso te weten dat een hond net als een kind zijn grenzen heeft. Hierin moeten ze begeleid worden.

Ik vind het al niets dat een hond gromt bij een kind, grommen kan een voorbode zijn om te bijten. Dus waarom grommen al laten toestaan? Het is beter dat de hond wegloopt van het kind en dat de verzorgers/ouders van het kind ingrijpen.


Een kind hoort sowieso niet een hond te storen als hij slaapt, eet of aan zijn oren te hangen. Als dit sowieso al niet word toegestaan hoeft de hond zijn grenzen niet aan te geven.

Nee ik zou zelfs bij Maylo het grommen niet toestaan, vooral vanwege het ras. In het algemeen hebben terriërs niet een grote tolerantie en zijn eerder geneigd om hun grenzen op een verkeerde manier aan te geven. Maylo is dan wel opgegroeid met een baby van mijn broer en is gek op de kleine, maar dat kan altijd in een flits veranderen.

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey 3 doggies

honden foto van Alexandra & Mikey

" Ik vind het al niets dat een hond gromt bij een kind, grommen kan een voorbode zijn om te bijten. Dus waarom grommen al laten toestaan? Het is beter dat de hond wegloopt van het kind en dat de verzorgers/ouders van het kind ingrijpen.
"


Maar niet iedere hond is vaardig genoeg om zelf weg te lopen. Zeker jonge honden hebben deze zelfbeheersing vaak nog niet. Dit is iets wat moet worden geleerd.

Wat versta je onder niet toestaan?
Iets niet toestaan kun je ook op verschillende manieren. Je kan als baas je hond zonder boos te worden uit de situatie halen door hem weg te leiden. Daarbij er ook streng op toezien dat kinderen hem niet volgen en niet meer storen. De hond geeft namelijk een afstandsvergrotend signaal af -hij wil meer ruimte. Door de hond te begeleiden in het opzoeken van meer ruimte leert de hond dat weglopen uit de situatie hem helpt en heb je kans dat hij dit gedrag zelf zal gaan vertonen op den duur -zonder te grommen.

Je kan ook gewoon boos worden en je hond bestraffen en het op die manier niet toestaan. Daar bereik je ook mee dat je hond niet meer gromt. Maar het gevaar zit er dan in dat hij het grommen over gaat slaan en gelijk een stapje verder gaat in zijn waarschuwing en kan gaan bijten. Want de wil om te grommen is er nog steeds, hij voelt zich nog steeds bedreigd/ ongemakkelijk en wil nog steeds meer ruimte. De enige reden dat hij niet gromt is omdat hij heeft geleerd dat daar een correctie op volgt. Wanneer hij dan echt zijn punt duidelijk wil maken kan hij "opeens" bijten. Opeens, omdat hij niet van te voren heeft aangegeven dat zijn emmertje aan het vollopen was. 

Ik ben het met je eens dat het geen fijne situatie is en dat er zeker op gereageerd moet worden, maar het 'niet toestaan' op een verkeerde manier kan het nog veel erger maken.

Gr. Alexandra

honden page profiel Kim & TurboKim & Turbo 3 doggies

honden foto van Kim & Turbo

Je neemt me de woorden uit de mond Alexandra! ;-) ;-)

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

als ouder moet je zorgen dat de hond niet hoeft te grommen...

grommen is een normale taal voor de hond, maar kinderen zien dat niet. dan kan het erger aflopen als de kinderen alle signalen niet zien.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: Eenzaamheid bij huisdieren
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^