Dit jaar gaan speuren met Balou of toch watertraining?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Anouk & Balou<3Anouk & Balou<3

honden foto van Anouk & Balou<3

Eigenlijk doe ik niet aan goede voornemens. Maar ik heb wel een aantal doelen voor komend jaar. Ik ga mijn rijbewijs halen! Ik wil eindelijk de vrijheid dat ik samen met Balou kan gaan en staan waar ik wil zonder dat mijn vriend ons moet rijden. (Hij heeft gewoon lang niet altijd zin om mee te gaan)
Naast dat ik dan lekker naar alle leuke wandelingen kan die jullie hier op hp organiseren wil ik graag iets met Balou doen.
Ik zit te twijfelen tussen watertrainingen bij de newfoundlander club of speuren.

Balou is dol op water en we apporteren minstens 1 keer in de week iets uit het water. Maar de trainingen zijn seizoenen gebonden.
Toen Balou jong was hem ik ernaar geïnformeerd en bleek dat er maar erg weinig mensen zelf met hun hond het water in gaan. De trainers gaan met je hond aan de slag en jij staat aan de kant. Dat was hoe ik het begreep.
Natuurlijk kun je zelf ook met je hond aan de slag, maar blijkbaar was dat niet erg normaal.
Ook zitten water trainingen absoluut niet in de buurt waardoor ik minstens twee uur moet rijden met Balou. Geen idee of dat zomaar wil als je nog maar net je rijbewijs hebt.
Voor zover ik weet deze trainingen alleen in groepen gegeven. Dat is eigenlijk mijn grootste probleem. Balou is geobsedeerd door andere honden en vooral als hij er niet naartoe mag om mee te spelen. Het grootste gedeelte van zo’n dag bestaat uit op je beurt wachten.
Dan wil je natuurlijk wel wat socializen met de andere mensen en hun honden. Maar Balou is daar eigenlijk gewoon niet aan toe. Het levert hem te veel stress op. Ik kan (nog) niet van hem vragen om daar netjes bij mij te blijven en zich te gedragen.

Een andere optie die me ook erg leuk lijkt is speuren.
Dit kan bij veel meer hondenscholen en is ook individueel te doen. Hoe leuk Balou het zou vinden geen idee. Maar welke hond vind het nou niet leuk om zijn neus te gebruiken?
Nadeel is weer dat privé lessen best prijzig zijn en ik ze toen minstens elke twee weken zou willen doen…


Nu ben ik op zoek naar ervaringen van mensen die een van de twee doen. 
Alle tips en ervaringen zijn dus welkom :-D

honden page profiel Anouk & Balou<3Anouk & Balou<3

honden foto van Anouk & Balou<3

Upje O-)

honden page profiel Anouk & Balou<3Anouk & Balou<3

honden foto van Anouk & Balou<3

Niemand? :o

honden page profiel jabadabadoejabadabadoe 3 doggies

honden foto van jabadabadoe

Ik ben zins kort aan het speuren op personen met me bruine vriend Doowey.
Het is inderdaad prijzig, maar het plezier wat Doowey ervan hebt, is onbetaalbaar!
En de dagen erna, is hij nog steeds in zijn sas.

Bij bijna alle speurlessen wordt er een gratis proefles gegeven, dit heb ik ook eerst genomen.
Veel plezier bij je keuze;-)

honden page profiel RandjeRandje 3 doggies

honden foto van Randje

Ik ben inmiddels alweer twee jaar vrij fanatiek aan het speuren met Skip :-D Wij speuren in ieder geval elke week, met een groepje van drie. Daarnaast hebben we om de drie à vier weken les bij de speurhondeninstructieschool van Cor Oldenburg. 
Er gaat een hoop tijd inzitten om een goed team te worden maar dat is het zeker waard!

honden page profiel Anouk & Balou<3Anouk & Balou<3

honden foto van Anouk & Balou<3

" Ik ben inmiddels alweer twee jaar vrij fanatiek aan het speuren met Skip :-D Wij speuren in ieder geval elke week, met een groepje van drie. Daarnaast hebben we om de drie à vier weken les bij de speurhondeninstructieschool van Cor Oldenburg. 
Er gaat een hoop tijd inzitten om een goed team te worden maar dat is het zeker waard! "


Vind je het echt nodig om elke week te gaan? En leer je zelf ook nog wat? Dat je zelf in je vrije tijd ook wat kunt oefenen?

honden page profiel RandjeRandje 3 doggies

honden foto van Randje

Ik leer iedere keer wel weer wat. Het mooie aan speuren, ik doe praktijkspeuren , vind ik dat je echt leert de vaak subtiele signalen die je hond geeft te interpreteren. Klein voorbeeld, als mijn reu gaat plassen kan dat eigenbelang zijn, en dan moet hij dus door, maar het kan ook zijn dat hij spanning kwijt moet omdat hij net een moeilijke kruising heeft genomen. Als een hond ineens sneller gaat en  meer opgewonden speurt kan dat zijn omdat het 'slachtoffer' dichtbij is, maar het kan ook betekenen dat hij het spoor kwijt is en je terug moet naar de kruising waarvan je zeker weet dat hij het spoor nog had. Elke hond speurt ook anders, de een speurt dicht bij de grond, de ander hoog. De een geeft duidelijker signalen dat hij het spoor kwijt is dan de ander. Daarbij zijn er ontzettend veel omgevingsfactoren waar je rekening mee moet houden, bv de temperatuur, versheid van het spoor, verwaaiing, de omgeving. Met al deze kleine signalen en factoren moet jij je een beeld vormen zodat je je hond kunt steunen waar nodig. Als je hond een verkeerde kant opgaat bij een splitsing en jij loopt gewoon achter hem aan zal je hond waarschijnlijk gewoon doorlopen - jij geeft immers aan dat jij ruikt dat dit het juiste spoor is. 

Oeps... Ik draaf door. Erg veel woorden om te zeggen dat ik nog iedere keer bijleer. 

De wekelijkse training met drie baas-hond combinaties zijn handig omdat één team het spoor kan uitlopen, één team kan speuren en het derde team kan controleren of het spoor juist uitgewerkt wordt en de onderweg neergelegde voorwerpen gevonden worden. De spoorloper is heel belangrijk, zeker in het begin is het belangrijk dat je exact weet hoe het spoor loopt.  Voor mensen die zelf niet speuren is het vaak saai om te doen. Buiten de training die we met z'n drieën doen speur ik af en toe op voorwerpen met Skip.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

koop een pak, te duur ? sparen , verjaardagen vragen om geld als er gevraagd wordt wat je wilt hebben, vertel je ..een pak voor mee te zwemmen met de hond.

bij ieder waterwerk van de newfoundlanders kan je mee mits je een pak bij je hebt, altijd toegestaan.

met een pak kan je altijd mee in het hele seizoen, als het heel koud is , okee dan niet, maar hoelang is dat ?

speuren, newfoundlanders kan je aanleren te speuren, maar zijn geen echte werkhonden daarvoor, veel geduld dan kan je een heel eind komen. :-D


je kan altijd met Balou zelf gaan zwemmen, straks iedere dag weer, maak het samen leuk, afstand zwemmen, onder water zwemmen, ja heus dat doe je hond als je er samen een spel van maakt.

een pak heeft veel voordelen, en vind je dat toch iets te duur, een ty en strak tshirt doet veel.

honden page profiel Anouk & Balou<3Anouk & Balou<3

honden foto van Anouk & Balou<3

" Ik leer iedere keer wel weer wat. Het mooie aan speuren, ik doe praktijkspeuren , vind ik dat je echt leert de vaak subtiele signalen die je hond geeft te interpreteren. Klein voorbeeld, als mijn reu gaat plassen kan dat eigenbelang zijn, en dan moet hij dus door, maar het kan ook zijn dat hij spanning kwijt moet omdat hij net een moeilijke kruising heeft genomen. Als een hond ineens sneller gaat en  meer opgewonden speurt kan dat zijn omdat het 'slachtoffer' dichtbij is, maar het kan ook betekenen dat hij het spoor kwijt is en je terug moet naar de kruising waarvan je zeker weet dat hij het spoor nog had. Elke hond speurt ook anders, de een speurt dicht bij de grond, de ander hoog. De een geeft duidelijker signalen dat hij het spoor kwijt is dan de ander. Daarbij zijn er ontzettend veel omgevingsfactoren waar je rekening mee moet houden, bv de temperatuur, versheid van het spoor, verwaaiing, de omgeving. Met al deze kleine signalen en factoren moet jij je een beeld vormen zodat je je hond kunt steunen waar nodig. Als je hond een verkeerde kant opgaat bij een splitsing en jij loopt gewoon achter hem aan zal je hond waarschijnlijk gewoon doorlopen - jij geeft immers aan dat jij ruikt dat dit het juiste spoor is. 

Oeps... Ik draaf door. Erg veel woorden om te zeggen dat ik nog iedere keer bijleer. 

De wekelijkse training met drie baas-hond combinaties zijn handig omdat één team het spoor kan uitlopen, één team kan speuren en het derde team kan controleren of het spoor juist uitgewerkt wordt en de onderweg neergelegde voorwerpen gevonden worden. De spoorloper is heel belangrijk, zeker in het begin is het belangrijk dat je exact weet hoe het spoor loopt.  Voor mensen die zelf niet speuren is het vaak saai om te doen. Buiten de training die we met z'n drieën doen speur ik af en toe op voorwerpen met Skip. "


Ik vind het helemaal niet erg dat je een beetje doordraaft hoor hihi. Ik vind het wel interessant wat je verteld want zo is het me al weer een stuk duidelijker!
Er komt dus echt wel veel bij kijken! Je moet duidelijk op je hond letten. Je kunt meestal toch een gratis les ergens nemen en ik denk dat dat helemaal niet verkeerd is. Naast dat het voor Balou leuk moet zijn wil ik het zelf ook graag leuk hebben. Je kunt hier in de buurt ook lessen met zn tweeën nemen en dan is het een stuk goedkoper om te doen. Alleen weet ik zo niemand die er mee zou willen doen.

honden page profiel Anouk & Balou<3Anouk & Balou<3

honden foto van Anouk & Balou<3

" koop een pak, te duur ? sparen , verjaardagen vragen om geld als er gevraagd wordt wat je wilt hebben, vertel je ..een pak voor mee te zwemmen met de hond.

bij ieder waterwerk van de newfoundlanders kan je mee mits je een pak bij je hebt, altijd toegestaan.

met een pak kan je altijd mee in het hele seizoen, als het heel koud is , okee dan niet, maar hoelang is dat ?

speuren, newfoundlanders kan je aanleren te speuren, maar zijn geen echte werkhonden daarvoor, veel geduld dan kan je een heel eind komen.  :-D


je kan altijd met Balou zelf gaan zwemmen, straks iedere dag weer, maak het samen leuk, afstand zwemmen, onder water zwemmen, ja heus dat doe je hond als je er samen een spel van maakt.

een pak heeft veel voordelen, en vind je dat toch iets te duur, een ty en strak tshirt doet veel. "


Ik vind het niet erg om wat geld uit te geven voor een goed pak:-) Voor zoiets kan ik wel sparen.
Maar ik vraag me af hoeverre ik het zal gaan gebruiken... Als Balou hier in de buurt zwemt is het niet het schoonste water :P En noem me een aansteller maar ik geloof niet dat ik er dan in wil :P

In de zomer heb ik wel samen met Balou gezwommen. Ik vind dat hartstikke leuk en hij ook. Maar als ik alleen met hem zou gaan zwemmen kan ik hem nooit leren om uit een boot te springen he :P
Maar misschien is het wel een goed idee om mee te beginnen. Alleen zouden we dan een goed plekje moeten vinden waar ik ook het water in durf :-D

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marlies met Frøya

Newfoundlanders zijn natuurlijk wel echte waterhonden, net zoals Leonbergers. Dat Balou dit leuk gaat vinden, dat weet je bijna zeker.
Ik zou Taika er ook echt een plezier mee doen, maar toch doen we het om praktische redenen niet. Je geeft het zelf in je berichtje ook al aan: elke keer 2 uur rijden, veel wachten, veel andere honden om hem heen wat hij eigenlijk niet aan kan (hier ook eentje die beter niet iets in groepsverband kan doen. Individueel is zoveel beter, relaxter voor haar en mij), en meer.

Ik zou persoonlijk voor het speuren gaan. Als je weet dat Balou dit ook leuk gaat vinden (doe je wel eens speurspelletjes in huis? Vind hij het leuk om zijn neus te gebruiken?), dan is dit praktisch gezien makkelijker te doen. Je bent niet zo afhankelijk van het weer, je kan zelf ook aan de slag, het is veel individueler, en waarschijnlijk ook dichterbij te doen.
Ja, ik zou het wel weten :-)

honden page profiel Anouk & Balou<3Anouk & Balou<3

honden foto van Anouk & Balou<3

" Newfoundlanders zijn natuurlijk wel echte waterhonden, net zoals Leonbergers. Dat Balou dit leuk gaat vinden, dat weet je bijna zeker.
Ik zou Taika er ook echt een plezier mee doen, maar toch doen we het om praktische redenen niet. Je geeft het zelf in je berichtje ook al aan: elke keer 2 uur rijden, veel wachten, veel andere honden om hem heen wat hij eigenlijk niet aan kan (hier ook eentje die beter niet iets in groepsverband kan doen. Individueel is zoveel beter, relaxter voor haar en mij), en meer.

Ik zou persoonlijk voor het speuren gaan. Als je weet dat Balou dit ook leuk gaat vinden (doe je wel eens speurspelletjes in huis? Vind hij het leuk om zijn neus te gebruiken?), dan is dit praktisch gezien makkelijker te doen. Je bent niet zo afhankelijk van het weer, je kan zelf ook aan de slag, het is veel individueler, en waarschijnlijk ook dichterbij te doen.
Ja, ik zou het wel weten :-) "


Ik denk dat je gelijk hebt. Dit had ik natuurlijk zelf ook wel een beetje bedacht maar ik weet hoe gek hij op water is en als ik Balou plezier zie hebben dan maakt mijzelf dat ook blij.

Ik denk dat ik een combinatie van de twee moet proberen. Misschien toch gaan sparen voor een pak en als ik mijn rijbewijs heb kunnen we naar het water in Duitsland rijden. Daar worden het hele jaar honden gedogen als je niet aan de populaire strandjes zit. het is slechts 20 minuten hier vandaan en daar hebben we ook voor het eerst echt gezwommen met hem toen hij pup was:




Naar een goede speurcursus moet ik dan zoeken. Ik had er eentje gevonden die me aansprak, halfuurtje hier vandaan. Maar elke privé les van een uur kost 40 euro. Financieel is me dat iets te veel voor elke week. Zelfs 2 keer per maand vind ik het nog redelijk duur maar dat kunnen we dan even zien.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

ja ik heb makkelijk praten, ik woon bij de blauwe stad, en ja ik doe Bamse er zo,n groot plezier mee.

op het moment, Bamse heeft een speciale ingreep achter de rug, zijn we aan het zwemmen in een zwembad in Drenthe, heerlijk, lekker warm, hahaha voor mij zekers... 28 graden, ze hebben een machine die ze aanzetten waardoor bamse tegen de stroom op moet zwemmen, geweldig. ik moet er 40 minuten voor rijden, maar ik na afloop zo,n tevreden hond, dat heb ik er voor over hoor.

wij doen dit tot maart, en dan gaan we weer naar buiten, en nogmaals wij boffen, vlakbij schoon mooi water.

speuren, heb ik vroeger gedaan bij een vereniging, van duitse herders, als je lid bent daarvan, hoef je niets te betalen voor een les speuren, zit bij het lid zijn in, misschien eens verder informeren of er verenigingen zijn die speuren en waar je lid van kan worden, want 40 euro voor een lesje, wow. :-D

honden page profiel RandjeRandje 3 doggies

honden foto van Randje

Praktijkspeuren is anders dan het speuren dat bij kringgroepen gedaan wordt. De prijs lijkt hoog, maar je bent dan ook een uur op pad met een instructeur en een spoorloper. Mensen die het beroepsmatig doen, dus zo gezien vind ik de prijs niet gek (maar het blijft wel een hoop geld natuurlijk :-D).

Waar ik speur worden basistrainingen ook in kleine groepen gegeven, dat drukt de kosten.

Volgende forumvraag: agility
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^