socialiseren mbt. ander honden, wat is de juiste balans?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

Even off-topic ( of on-topic juist O-) ) , jammer dat de vraag m.b.t. socialiseren is uitgelopen op een discussie die weinig met de vraag te maken heeft (of  lees ik het verkeerd? ':-) )

Manuela haar vraag vind ik reuze interessant, het is een onderwerp wat ik me ook vaak heb afgevraagd wat juist is voor een pup.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

"

Ja. Terug naar de praktijk...maar voor mij wel aan de hand van theorie.

We weten dus van honden dat ze na een meter of 5, visueel geen interesse meer hebben in prikkels. Ze "kijken" weliswaar, maar dat komt omdat die ogen nou eenmaal achter de neus aangaan.

Toch is het voor honden volstrekt mogelijk om op meer dan 5 meter op honden te reageren. Hoe vaak zie je het niet dat een hond uit z'n plaat gaat richting andere hond...en die tweede hond "niets" doet, niet kijkt, niet gromt, niet blaft...alleen af en toe even met z'n staartje zwiept. 

De impuls is dus op het geurenniveau, en is eigenlijk hetzelfde spelletje als wat Wendy aangaf op haar hondenschool "we hebben geen directe interactie" maar toch kan de hond een ander dermate beïnvloeden. Het zou mij niet verbazen als dergelijke praktijken als op die hondenschool, bijdragen aan dit soort situaties op straat. 

Daarom vond ik het voorbeeld ook zo interessant. "


.tot een meter of 5? Ik loop vanochtend met mijn hond in t bos, wind mee, dus alles wat voor ons is kan ze niet ruiken. Plotseling rent ze heel hard naar de bosjes, zo n meter of 20 voor me en jaagt een fazant de bomen in! Een reactie op haar visuele prikkel! Mooie theorie!

honden page profiel bassiebassie 3 doggies

" Maar ook dat geur via gas, vaste substantie, slijmerig etc, de wereld in kan "

Je bedoelt dat ze de geur in vaste vorm tegen de wind in gooien??? Volgens mij wordt geur voornamelijk via de lucht verspreid, in ieder geval op afstand en tegen de wind in wordt geur nogal onbetrouwbaar. Het lijkt mij in die situaties heel onhandig om geur als communicatiemiddel te gebruiken.

honden page profiel JoopJoop 3 doggies

honden foto van Joop

" Even off-topic ( of on-topic juist O-) ;-) , jammer dat de vraag m.b.t. socialiseren is uitgelopen op een discussie die weinig met de vraag te maken heeft (of  lees ik het verkeerd? ':-) ;-)

Manuela haar vraag vind ik reuze interessant, het is een onderwerp wat ik me ook vaak heb afgevraagd wat juist is voor een pup. "


ik denk niet direct dat het jammer is als een discussie een andere kant opgaat, dan de primaire vraag waarmee een TS is begonnen. dat kan informatief zijn, of niet, je kunt ervan vinden wat je wilt. iedereen is vrij om zijn of haar standpunt bij te dragen, en dan gaat het topic verschillende kanten op. als jij je standpunt wilt bijdragen over de balans mbt socialiseren, dat is dat toch prima? dan gaat het topic de richting weer uit die jij graag ziet ;-) 
dit ook als reactie op Suzanne die zich stoort aan de leesbaarheid van dit topic. ik denk dat iedereen zich wel eens in meer of mindere mate stoort aan bepaalde reacties in topics, maar dat is nou de bedoeling van een forum: iedereen kan zijn of haar mening ventileren. als het criterium is dat niemand zich mag storen aan een reactie, zijn we snel uitgediscussieerd O-)

honden page profiel JoopJoop 3 doggies

honden foto van Joop

" Maar ook dat geur via gas, vaste substantie, slijmerig etc, de wereld in kan...naar gelang de manier van output. En dus ook onderhevig kan zijn aan geheel andere distributie dan de wind.  "


ik las dit ook al met verbazing. geur wordt nog altijd verspreid via geurmoleculen die verdampen uit een stof, en hebben dus als vector lucht nodig. dus output via vaste substantie of slijm, dat wordt een beetje lastig ;-)

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik

honden foto van Yin, Yang & ik

Helemaal met je eens Joop. 

Heb net weer de voor mij nieuwe reacties gelezen, het is behoorlijk wat en gaat een aantal kanten uit wat het voor mij juist alleen maar interessanter maakt. Staan genoeg eentonige discussies op het forum waarin iedereen alleen maar de tekst van zijn voorgangers herhaalt in eigen woorden en met een beetje geluk een persoonlijke praktijkervaring deelt.  

Uiteindelijk staat ieder vrij wel of niet naar eigen inzicht te reageren.

honden page profiel moosmoos 3 doggies

honden foto van moos

We hebben onze pup meteen los laten lopen, en laten kennismaken met andere honden, na het eerst gevraagd te hebben aan de baasjes natuurlijk. Ik zag het meer als een voortgang van wat hij al geleerd had in het nest. Dat is toch een meer gecontroleerde en veilige situatie. 

Mijn kinderen moesten ook eens uit huis en in de maatschappij hun aangeleerde vaardigheden leren, en dat is toch wel iets anders dan een velige thuissituatie.

Nu een fantastische sociale hond.

honden page profiel kaikai 3 doggies

"

ik las dit ook al met verbazing. geur wordt nog altijd verspreid via geurmoleculen die verdampen uit een stof, en hebben dus als vector lucht nodig. dus output via vaste substantie of slijm, dat wordt een beetje lastig ;-) "


Behalve in die gevallen natuurlijk dat geur blijft hangen bij urine, poep, kwijl, zweet (pootjes), haren, roos (huidschilfers) etc. Al deze geurbronnen (daarin had ik duidelijker moeten zijn) geven langdurig, soms zeer langdurig (plas op tapijt iemand? Heerlijk!) geur af. 

We kunnen er uren over blijven draaien, praten, schrijven. Persoonlijk vind ik het verrassend dat dit nodig is met mensen die toch ervaring met honden moeten hebben, waarin eentje zelfs gedragstrainer is (of jij ook, Joop?) Ik begrijp oprecht niet dat geureninfo, communicatie op dat niveau, tegen zoveel weerstand stuit. Eigenlijk niet tot het basis repertoire hoort.

Ik doe bij deze afstand van het topic. Niet uit rancune of iets dergelijks, maar omdat ik het idee krijg dat wat ik ook schrijf, dermate tegen een gevestigde orde in lijkt te gaan dat, in mijn mening, weerstand buiten iedere proportie de enige mogelijkheid is voor anderen. 

Dan kan ik mijn tijd nuttiger besteden.

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

" We weten dus van honden dat ze na een meter of 5, visueel geen interesse meer hebben in prikkels. Ze "kijken" weliswaar, maar dat komt omdat die ogen nou eenmaal achter de neus aangaan. "

Er liggen twee whippets met een pootje op hun voorhoofd te tikken...... 
Ze reageren nog op een vos in een veld langs de snelweg, >50 meter, 120km/h (wij dan)

honden page profiel bassiebassie 3 doggies

" Behalve in die gevallen natuurlijk dat geur blijft hangen bij urine, poep, kwijl, zweet (pootjes), haren, roos (huidschilfers) etc. Al deze geurbronnen (daarin had ik duidelijker moeten zijn) geven langdurig, soms zeer langdurig (plas op tapijt iemand? Heerlijk!) geur af. "

Maar hoe wordt die geur verspreid over een afstand? Juist via de lucht.

" We kunnen er uren over blijven draaien, praten, schrijven. Persoonlijk vind ik het verrassend dat dit nodig is met mensen die toch ervaring met honden moeten hebben, waarin eentje zelfs gedragstrainer is (of jij ook, Joop?) Ik begrijp oprecht niet dat geureninfo, communicatie op dat niveau, tegen zoveel weerstand stuit. Eigenlijk niet tot het basis repertoire hoort. "

Ik heb al eerder aangegeven dat ik geur niet uitsluit. En dat geur belangrijk is. Alleen ik sluit vooral ook andere zintuigen niet uit. Alle boeken die jij aangeeft in de topics heb ik hier ook en ik trek andere conclusies dan jij op basis van die boeken.

honden page profiel Landseer ectLandseer ect 3 doggies

honden foto van Landseer ect

Ik probeer het belang van deze nieuwe inzichten echt in te zien,echt waar.
Maar ...*zucht*.
In essentie is dat waar ik het "spoor" compleet kwijt raak.
Dat een pup z'n neus gebruikt.?, deal.
Dat een pup signalen geeft via geur.? Ik wordt dol enthousiast..
Maar wat moet ik daarmee als pup baasje..
Daarop anticiperen door.?euhm.
Met een adem..euhm luchtanalyse apparaat op m'n rug een rondje door de nieuwbouwwijk te lopen..
Dat ik op m'n beeldscherm opeens een melding krijg dat er een  hond aan gaat komen die een bepaald spoor achterlaat .
Of dat er een euhm....stress geurspoor in de lucht hangt.

En op dat bepaalde geurspoor heeft mijn pup al eens vreemd gereageerd, dus doormiddel van een groen/oranje, of rood lampje weet ik of ik moet gaan ontwijken, doorlopen, of wachten/gerust stellen.

Of een analyse apparaat op m'n rug, met een klein chemisch fabriekje op m'n buik die de evt. geursporen kan neutraliseren.

Buiten dat ....
De pup ruikt iets , maakt kennis met,En dan.?.
Mag mijn hond met die van u spelen.?
Momentje, heeft u de geurkaart van het beesje bij u.?


Als dat dus diep, diep, heel diep in zijn DNA zit, dan kan ik er helemaal niets mee doen.
Zijn neus zegt, stop, gevaar..
Ik ruik niets, en loop dus door want er is geen gevaar, tenminste zover ik dat als aap in kan schatten.
Na 1000 keer doorgelopen te hebben , zal de pup nog steeds gevaar ruiken, maar baasje loopt door.
In een territorium van ???km2 is dat best makkelijk.
In een nieuwbouwwijk met 20 honden in een straal van 1km2 wat minder, totaal nutteloos zelfs naar mijn idee.
Dus is het nu het feit dat wetenschappers hebben ontdekt dat de neus gewoon nog beter werkt dan dat iedereen al wist.?, (leuk!)
Of dat honden ook via geur communiceren (ook leuk, maar ik als aap heb daar geen enkele invloed op , of ik moet een flinke maaltijd chili con carne gegeten hebben)
Dat de wetenschappelijke onderzoekswereld hier op hoog niveau over wil discussiëren snap ik.
Maar wat....wat heb ik daar nu, op dit moment als gewoon hondenmens aan hier op HP (buiten dat het een heel interessant feitje is, en dat meen ik dan ook echt)
Wat voor "wapens" zou dat mij nu in handen kunnen geven bij de opvoeding van een pup.?

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance 3 doggies

honden foto van Anny en Lance

Ha Landseer, jij aap ? Deze aap hier heeft er ook problemen mee. ;-)

honden page profiel bassiebassie 3 doggies

" Met een adem..euhm luchtanalyse apparaat op m'n rug een rondje door de nieuwbouwwijk te lopen.. "

Nog veel erger, daarmee zou je alleen aan kunnen tonen of er een bepaalde geur aanwezig is. Helaas niet of je hond het ook waarneemt. Net zoals wij niet alles zien, of zelfs wel hetzelfde zien, maar een andere beleving daarbij hebben.

honden page profiel Landseer ectLandseer ect 3 doggies

honden foto van Landseer ect

"
Nog veel erger, daarmee zou je alleen aan kunnen tonen of er een bepaalde geur aanwezig is. Helaas niet of je hond het ook waarneemt.  Net zoals wij niet alles zien, of zelfs wel hetzelfde zien, maar een andere beleving daarbij hebben. "

Ik wilde het niet nog ingewikkelder maken dat dat ik het al vond.

Maar, ik wil verder ook absoluut geen voorbeelden gaan geven dat onze honden heel veel op zicht doen.
Dat ze echt wel op mijn gezichtsuitdrukking/lichaamshouding letten.
Op 25 meter als ik licht geïrriteerd naar onze blaffende asielzoekrt staat te kijken, en me bv groot maak, rug recht, stak aankijken, en niets zeggen (net zolang tot hij na 5 seconden gaat zitten ...gapen, en kop weg draait)
Nee, nee, nee...die voorbeelden wil ik niet gebruiken.

Het enigste wat ik wil, zijn 3 vo....2 voor....1 voorbeeld voor in de praktijk waar je nu als pup baasjes kan zeggen..
"Kijk, omdat ik nu snap hoe de geur werkt, heb ik dit toch even mooi kunnen oplossen" 
Liefst zonder analyseapparatuur.
.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

" Ik probeer het belang van deze nieuwe inzichten echt in te zien,echt waar.
Maar ...*zucht*.
In essentie is dat waar ik het "spoor" compleet kwijt raak.
Dat een pup z'n neus gebruikt.?, deal.
Dat een pup signalen geeft via geur.? Ik wordt dol enthousiast..
Maar wat moet ik daarmee als pup baasje..
Daarop anticiperen door.?euhm.
Met een adem..euhm luchtanalyse apparaat op m'n rug een rondje door de nieuwbouwwijk te lopen..
Dat ik op m'n beeldscherm opeens een melding krijg dat er een  hond aan gaat komen die een bepaald spoor achterlaat .
Of dat er een euhm....stress geurspoor in de lucht hangt.

En op dat bepaalde geurspoor heeft mijn pup al eens vreemd gereageerd, dus doormiddel van een groen/oranje, of rood lampje weet ik of ik moet gaan ontwijken, doorlopen, of wachten/gerust stellen.

Of een analyse apparaat op m'n rug, met een klein chemisch fabriekje op m'n buik die de evt. geursporen kan neutraliseren.

Buiten dat ....
De pup ruikt iets , maakt kennis met,En dan.?.
Mag mijn hond met die van u spelen.?
Momentje, heeft u de geurkaart van het beesje bij u.?


Als dat dus diep, diep, heel diep in zijn DNA zit, dan kan ik er helemaal niets mee doen.
Zijn neus zegt, stop, gevaar..
Ik ruik niets, en loop dus door want er is geen gevaar, tenminste zover ik dat als aap in kan schatten.
Na 1000 keer doorgelopen te hebben , zal de pup nog steeds gevaar ruiken, maar baasje loopt door.
In een territorium van ???km2 is dat best makkelijk.
In een nieuwbouwwijk met 20 honden in een straal van 1km2 wat minder, totaal nutteloos zelfs naar mijn idee.
Dus is het nu het feit dat wetenschappers hebben ontdekt dat de neus gewoon nog beter werkt dan dat iedereen al wist.?, (leuk!)
Of dat honden ook via geur communiceren (ook leuk, maar ik als aap heb daar geen enkele invloed op , of ik moet een flinke maaltijd chili con carne gegeten hebben)
Dat de wetenschappelijke onderzoekswereld hier op hoog niveau over wil discussiëren snap ik.
Maar wat....wat heb ik daar nu, op dit moment als gewoon hondenmens aan hier op HP (buiten dat het een heel interessant feitje is, en dat meen ik dan ook echt)
Wat voor "wapens" zou dat mij nu in handen kunnen geven bij de opvoeding van een pup.? "


.dat heb je heel goed verwoord, zo voel ik dat dus ook!

honden page profiel kaikai 3 doggies

"
Ik heb al eerder aangegeven dat ik geur niet uitsluit. En dat geur belangrijk is. Alleen ik sluit vooral ook andere zintuigen niet uit. Alle boeken die jij aangeeft in de topics heb ik hier ook en ik trek andere conclusies dan jij op basis van die boeken. "


Nog even dit:

Voor een adequate beeldvorming is er meer nodig dan deze boeken. Zij geven een globaal beeld. Voor specifieke informatie zullen de onderzoeken zelf gelezen moeten worden. 

Wat betreft hoe je met deze geuren om kunt gaan:

Als het goed is weet begeleiding hoe een hond uitziet die dergelijke geurpatronen uitscheidt, wanneer dit gebeurd, etc. Kan de begeleiding dat niet, zit er een ernstig manco in de mogelijkheden van de begeleiding. 

Vanuit deze geurpatronen, observatie, selectie...oftewel alle rationele, logische operaties die we...ook weer in de wetenschap...uitgewerkt hebben zijn conclusies en aan de hand daarvan handelingen, mogelijk. 

Laten we met z'n allen nou eens niet meteen roepen "het kan niet!" maar in plaats daarvan eens echt eerlijk en open kijken naar de mogelijkheden die we hebben. Die liggen er namelijk. 

Fijne dag nog allen. Het was een interessant, maar voor mij zeer frustrerend, topic. Nog steeds verbazingwekkend dat dit geen algemene kennis is.

honden page profiel JoopJoop 3 doggies

honden foto van Joop

" Met een adem..euhm luchtanalyse apparaat op m'n rug een rondje door de nieuwbouwwijk te lopen.. "


zou je je hond dan ook kunnen leren om te bepalen wat het alcoholpromillage in je bloed is na een avondje kroeg? 1 blaf als je wel nog verantwoord achter het stuur mag, 2 indien dat niet het geval is. dat lijkt me nou een effectieve manier van geurcommunicatie O-)
ik zie toch wel wat in kai's standpunten, bij nader inzien, geloof ik...

honden page profiel Landseer ectLandseer ect 3 doggies

honden foto van Landseer ect

"  maar voor mij zeer frustrerend, topic. "

Kun je nagaan, jij snapt het nog....
Weetje hoe het voelt als je het dus niet begrijpt.?





.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

In de toppics wordt vooral om praktische adviezen gevraagd. Start een apart topic om te discussiëren over diverse wetenschappelijke inzichten. Heel interessant en leerzaam om diverse gedachte gangen naast elkaar te zien.Nu wordt in diverse topics hier over gediscussieerd waarbij (sorry) Kai nogal  dominante ideeën en theorieën er op na houd en vooral anderen dwingend te overtuigen van haar gelijk. Prima, maar doe dat svp in een apart topic zodat ik weer met praktische tips aan de slag kan gaan.

honden page profiel JoopJoop 3 doggies

honden foto van Joop

" Ik doe bij deze afstand van het topic. Niet uit rancune of iets dergelijks, maar omdat ik het idee krijg dat wat ik ook schrijf, dermate tegen een gevestigde orde in lijkt te gaan dat, in mijn mening, weerstand buiten iedere proportie de enige mogelijkheid is voor anderen.  "


ik heb zeker geen weerstand buiten iedere proportie ten aanzien van je mening, maar weerstand, ja dat wel

dat roep je ook wel een beetje over jezelf af met zulke absurde standpunten ;-)

en zeg nou zelf: jouw mening is ook niet de meest genuanceerde van dit forum

ik denk dat iedereen het belang van geur binnen de communicatiemethodes van honden inziet. het is alleen niet de allesbepalende factor. en iedereen die geen stekeblinde honden heeft, zal inzien dat honden ook buiten een straal van 5 meter visueel geïnteresseerd kunnen zijn in prikkels
maar wie weet, over 3 decennia, zijn we allemaal believers en aanhangers van jouw theorie O-)

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

" Laten we met z'n allen nou eens niet meteen roepen "het kan niet!" maar in plaats daarvan eens echt eerlijk en open kijken naar de mogelijkheden die we hebben. Die liggen er namelijk.  "


Misschien moet je dit zelf ook es proberen, Kai, en de andere zintuigen van een hond niet zo onderschatten t.o.v. de geur. Daar doe je hem ook in tekort.
Het kan toch niet anders dat je dit bij je eigen hond ook merkt, dat niet alles om geur alleen draait?

honden page profiel Landseer ectLandseer ect 3 doggies

honden foto van Landseer ect

" zou je je hond dan ook kunnen leren om te bepalen wat het alcoholpromillage in je bloed is na een avondje kroeg? 1 blaf als je wel nog verantwoord achter het stuur mag, 2 indien dat niet het geval is. dat lijkt me nou een effectieve manier van geurcommunicatie O-)
ik zie toch wel wat in kai's standpunten, bij nader inzien, geloof ik... "

Kijk...daar heb je wat aan.

Wegens het voor de 4de maal in overtreding zijn voor het onder invloed rijden van..
U wordt veroodeelt tot : 
Het plaatsen van een analyseapparaat.
Of de aanschaf van een hond.

Dat zijn de voorbeelden die je evt. wilt horen.

Nee, iedereen die aan speuren heeft gedaan, die het eens gezien heeft.
Die een wattenstaafje bij een (niet tegen) geurbron heeft zien gehouden.
En dat de getrainde hond na 3 uur in weer en wind het wattenstaafje tussen de 400000 andere staafjes kan vinden.
Honden die het begin van een epileptische aanval aan horen, zien......nee ruiken!!.
Een loopse teef de hier 3 km verder bij een boerderij loopt, en onze reu de sleutels van het hek wil stelen.
Het laten ruiken aan onze dode reu door onze landseer, en dat ze 20 minuten bezig is om haar stress kwijt te raken met een spelletje "pakwerk" dat ik haar nog nooit heb zien doen.
Daar heeft niemand hier op HP ook maar 1 bedenking bij, iedereen en echt iedereen snapt dat.

Maargoed.
Vroeger was de wereld ook plat zullen we maar zeggen..
Ik laat me graag verrassen.;-)




 


.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Verassen, Landseer? Wacht daar nog maar wat mee.. :-D

honden page profiel Landseer ectLandseer ect 3 doggies

honden foto van Landseer ect

Gloeiende...;-)

Na 4 keer veranderen...damnn..
Toch..

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Sorrrrrrrry.... kon het niet laten... O-);-)O-);-)

Back on topic!

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

"
Kijk...daar heb je wat aan.

Wegens het voor de 4de maal in overtreding zijn voor het onder invloed rijden van..
U wordt veroodeelt tot : 
Het plaatsen van een analyseapparaat.
Of de aanschaf van een hond.

Dat zijn de voorbeelden die je evt. wilt horen.

Nee, iedereen die aan speuren heeft gedaan, die het eens gezien heeft.
Die een wattenstaafje bij een (niet tegen) geurbron heeft zien gehouden.
En dat de getrainde hond na 3 uur in weer en wind het wattenstaafje tussen de 400000 andere staafjes kan vinden.
Honden die het begin van een epileptische aanval aan horen, zien......nee ruiken!!.
Een loopse teef de hier 3 km verder bij een boerderij loopt, en onze reu de sleutels van het hek wil stelen.
Het laten ruiken aan onze dode reu door onze landseer, en dat ze 20 minuten bezig is om haar stress kwijt te raken met een spelletje "pakwerk" dat ik haar nog nooit heb zien doen.
Daar heeft niemand hier op HP ook maar 1 bedenking bij, iedereen en echt iedereen snapt dat.

Maargoed.
Vroeger was de wereld ook plat zullen we maar zeggen..
Ik laat me graag verrassen.;-)




 


. "


.een hond heeft ook een hele goede neus, dat wordt ook niet ontkend. Tijdens het speuren leert je hond speciaal met zijn neus werken, speciaal opgeleide honden die idd epilepsie kunnen aanvoelen ( neus of 6e zintuig) en die huid kankercellen kunnen ruiken. Deze honden zijn wel speciaal opgeleid speciaal met hun neus te leren werken. De rest van de honden, gebruikt combinatie van neus, oren, ogen en tast voor de dagelijkse communicatie. Niet alleen de neus

honden page profiel kaikai 3 doggies

"

Misschien moet je dit zelf ook es proberen, Kai, en de andere zintuigen van een hond niet zo onderschatten t.o.v. de geur. Daar doe je hem ook in tekort.
Het kan toch niet anders dat je dit bij je eigen hond ook merkt, dat niet alles om geur alleen draait? "


Christel.

Gaat zich niet om de zintuigen. Gaat zich om de mogelijkheden van de hersenen deze zintuigen te verwerken. 

Maar goed...gaan we het hebben over de zintuigen zelf. Het minimum brandpunt voor honden (het punt waarop honden nog scherp kunnen stellen, nog kunnen "zien") is 33cm. Kijken we naar de interactie van honden, die zeker in "spel" of "vechten" toch dikwijl dichter ligt dan 33cm bij elkaar. Daarin zijn de ogen van honden dus al uitgeschakeld in functionaliteit. 

Nu over de functionaliteit van deze ogen in de verte. Het scherp stellen van de ogen van honden is ongeveer 4x zo beperkt als die van ons. Wil zeggen wat wij scherp kunnen maken rond de 24 meter afstand, zij pas op 6. Het is voor honden dus helemaal niet interessant de ogen in te zetten in de meest uiteenlopende situaties. Blijft zicht over binnen een radius van 0,5m tot ? En binnen die radius is er alweer volop ruimte voor geur om het dominante zintuiglijke systeem aan te spreken (reuk dus)

Wil dus zeggen dat de marge van de bruikbaarheid van deze ogen, zeer beperkt is. Die "zichtjagers" die dus op 50 meter of meer zogenaamd iets zien bewegen...zou daar misschien niet toch wat anders aan de hand kunnen zijn? Is het misschien niet gruwelijk antropomorf om zo vast te blijven houden aan andere zintuigen van honden om gedrag en observatievermogen, laat staan communicatie, te verklaren? 

Wat betreft wind mee of wind tegen. Dat wij mensen zo ongenuanceerd ervaren dat we de verschillende stromingen binnen windkracht niet waar kunnen nemen...wil niet hetzelfde zeggen voor honden. Er is nooit een enkele windrichting, er zijn verschillende, met variatie in richting...en dus ook verschillende "banen" waarbinnen geurmoleculen zich kunnen begeven. Hebben we het nog niet over locaties waarin geurbronnen zich niet verplaatsen en geurmoleculen aan de hand daarvan maar zeer beperkt. 

Ik weet dat ik gezegd had niet meer te reageren. Maar ik vind het schrijnend wat ik hier allemaal lees eigenlijk.

honden page profiel kaikai 3 doggies

"

.een hond heeft ook een hele goede neus, dat wordt ook niet ontkend. Tijdens het speuren leert je hond speciaal met zijn neus werken, speciaal opgeleide honden die idd epilepsie kunnen aanvoelen ( neus of 6e zintuig) en die huid kankercellen kunnen ruiken. Deze honden zijn wel speciaal opgeleid speciaal met hun neus te leren werken. De rest van de honden, gebruikt combinatie van neus, oren, ogen en tast voor de dagelijkse communicatie. Niet alleen de neus "


En Suzanne...een hond trainen ze niet op neusgebruik. Een hond trainen ze op interactie met mensen...het aangeven van.

Of beter gezegd, ze trainen mensen in de interactie met honden.

honden page profiel TomTom 3 doggies

honden foto van Tom

" Laten we met z'n allen nou eens niet meteen roepen "het kan niet!" maar in plaats daarvan eens echt eerlijk en open kijken naar de mogelijkheden die we hebben. Die liggen er namelijk. 

Fijne dag nog allen. Het was een interessant, maar voor mij zeer frustrerend, topic. Nog steeds verbazingwekkend dat dit geen algemene kennis is. "


Mogelijkheden zijn er zeker, en er zijn genoeg mensen die die (onbewust) gebruiken. Zo zie ik bv ook aan mijn hond of ie een konijn of een vos ruikt, en of die lang geleden of nog maar kort geleden is langstgeweest. Daardoor kan ik ook beslissen of ie dringend aan de lijn moet (vos) of dat ie rustig mag blijven snuffelen (koud konijnenspoor). Dus doordat ik kan zien hoe hij met de geur werkt, kan ik anticiperen op het gedrag dat gaat volgen. Is voor mij een groot voordeel van beseffen hoe je hond zijn geurwereld aanschouwt. 

Waarom je zoveel tegenwerking krijgt in je beweringen, is simpel omdat sommige zaken die je zegt vrij absurd zijn (andere zaken zijn dan zeker wel waardevol). En omdat je ieder argument of voorbeeld dat word aangehaald, bestempeld als 'niet wetenschappelijk onderbouwd' en verder negeert. Maar feit is wel dat iedereen die een hond heeft, zo 5 dingen kan opnoemen waarbij aangetoond word dat geur niet altijd de overheersende factor is in het belevingsgebied van de hond.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

"

En Suzanne...een hond trainen ze niet op neusgebruik. Een hond trainen ze op interactie met mensen...het aangeven van.

Of beter gezegd, ze trainen mensen in de interactie met honden. "


.honden worden wel degelijk getraind op neusgebruik. Een hond wordt getraind, dat als hij een huid kankercel ruikt, gaat zitten, dan krijgt dan een beloning. Hij leert dus aan te geven dat hij een bepaalde geur ruikt. Mijn hond zal het ook ruiken, maar niet reageren. Mijn hond kan ook n geur spoor ruiken, maar heeft niet geleerd een geuren spoor te volgen, dat leren speurhonden wel. Ik kan mijn hond een doekje laten ruiken van iemand die zich verstopt heeft, ze zal hem niet gaan zoeken, heeft niet geleerd te speuren. Honden worden getraind op neusgebruik

pagina 5 van 9 12 3 4 56 7 8 9
Volgende forumvraag: Zindelijkheid
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^