Voor- en nadelen twee honden?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

Voor degenen die twee (of meerdere) honden hebben heb ik een vraag:
Wat vinden jullie de voor- en nadelen van 2 (of meerdere) honden wanneer je het vergelijkt met het hebben van 1 hond? 
Vonden jullie het een groot verschil om van 1 hond naar 2 te gaan?

honden page profiel MarjoleinMarjolein 3 doggies

honden foto van Marjolein

ik volg even mee... zit nl. met dezelfde vraag ;-) wij overwegen ook om een 2e hond erbij te nemen komend voorjaar...

honden page profiel Golden Girls Golden Girls 3 doggies

honden foto van Golden Girls

Ik heb voordat ik mijn tweede hond kreeg heel veel logeerhondjes gehad, dus ben meerdere honden in huis gewend. Myla was dan wel een pupje toen ze bij mij kwam, maar het is mij 100% meegevallen. Ze ging zo met het ritme mee en de weken vlogen voorbij. Ze is nu al weer bijna 6 maanden oud.
Mijn oudere hond had echt een maatje nodig en leefde altijd op wanneer er logeerhondjes hier in huis waren. Zij is dikke maatjes met Myla. Wel heb ik Myla geleerd om ook helemaal alleen thuis te kunnen blijven, want anders is dit erg lastig als je traint met de een. Ik ben helemaal gelukkig met mijn prachtige meiden!

honden page profiel N & dogs N & dogs 3 doggies

honden foto van N & dogs

Wij hebben er inmiddels 3 maar van 1 naar 2 honden vond ik niet zo'n heel groot verschil. Als je 2 honden hebt dan kunnen ze elkaar vermaken, ze zijn nooit alleen als je even weg gaat en ze hebben een speelmaatje. Ik zie eigenlijk geen nadelen, je zou de kosten als nadeel kunnen zien maar goed daar kies je dan voor. Het uitlaten is niet veel anders dan met 1 hond, ik vond de overgang van 2 naar 3 een stuk groter.

Moet wel zeggen dat ik niet lang 1 hond heb gehad O-)... de eerste was 10 maanden toen de 2e erbij kwam, ze was zo'n rustige stabiele hond dat dat makkelijk kon':-). Ze zijn nu net broer en zus, altijd samen slapen, samen spelen etc. Dat vind ik wel erg leuk.

honden page profiel Carine en haar meisjesCarine en haar meisjes 3 doggies

honden foto van Carine en haar meisjes

het grootste verschil vind ik het financiële
nu dit is voor mij geen probleem

wel in de puppyperiode had is soms tijd tekort, en de lange wandelingen met de oudste hond, en de korte wandelingen/socialisatie momenten/zindelijk maken van de pup

eenmaal de eerste 9 maanden voorbij is het voor mij echt genieten en maakt het niet uit of ik 1 of 2 honden heb

voordeel hier, ze zijn zeer gehecht aan mekaar, spelen veel met mekaar, hebben veel van mekaar geleerd

nadeel was voor mij een beetje de puppyperiode, is best intensief,

nu alleen maar plezier en voordelen aan 2 honden

honden foto van Rita  Cosmo†, Duke†,  Digger, Bayco, Nanu en Dokyo

Hier vier honden, oudste is 4,5 de jongste 5 maandjes.

Voordeel, ze vermaken elkaar en jou als eigenaar ook :-D
Ik vindt tussen 1 of 2 honden eigenlijk geen verschil.
Twee honden is goed voor het roedel gevoel en ik denk dat twee honden ook goed is voor de honden communicatie.

Vier honden is wel een verschil, ik laat ze in groepjes van twee uit, loop dus elke wandeling dubbel.

honden page profiel Noëlla en ~Ioki~Noëlla en ~Ioki~ 3 doggies

honden foto van Noëlla en ~Ioki~

Ik heb er geen hinder van ondervonden, mocht het van mij afhangen namik er nog een bij, ze zijn dan nooit alleen maar natuurlijk als er eentje verdwijnt is het soms heel erg triest voor de tweede

honden page profiel Yasmine, Perdie & OrgaYasmine, Perdie & Orga 3 doggies

honden foto van Yasmine, Perdie & Orga

Ik merk wel een verschil. Voorheen nam ik Perdie overal mee naartoe, maar dat is nu minder. Ik laat haar sneller eens thuis omdat 2 honden meenemen soms niet kan. Verder is/was bij ons het wandelen ook een grotere uitdaging. Orga trekt nogal (zeker in het begin) en daardoor begon Perdie ook wat meer te trekken wanneer we samen met Orga en haar gingen wandelen. Zeker met twee grote honden is dat wel eens moeilijk. Ze durven aan de lijn ook uitvallen en jagen elkaar daar dan nog in op en dan is het echt even héél moeilijk om ze in toom te houden :-) Maar door veel oefening is dat nu al erg goed onder controle en wordt het wandelen met de twee samen steeds leuker!

Er is ook wat meer leven in huis. Perdie is erg rustig van aard en Orga kan nogal de clown uithangen, maar dat vinden we net fijn. Ook spelen ze wel eens samen in huis en dat zorgt ook voor wat drukte dan. Maar de clown- en speelmomenten zijn beperkt hoor. Het grootste deel van de tijd liggen ze hier gewoon te slapen en merk je écht geen verschil tussen één of twee honden.

Verder is het natuurlijk financieel ook duurder om twee honden te hebben :-) 

Over het algemeen was het wel even wennen en aanpassen. In het begin was ik vooral bang dat ik Perdie er geen plezier mee zou doen of dat ik haar te weinig aandacht zou geven. We hebben het wel even moeilijk gehad om allemaal te wennen. Maar dat had ook veel te maken met het feit dat Orga ook uit het asiel komt en toch wat kleine probleempjes had. Maar nu we bijna 7 maanden verder zijn ben ik heel blij met mijn koppel! Ze zijn elkaar al heel goed gewoon en het klikt wel tussen die twee. Ik ben er ook vrij zeker van dat ik altijd twee honden zou willen :-D

honden page profiel HUS Leon Can DoHUS Leon Can Do 3 doggies

honden foto van HUS Leon Can Do

grappig dat veel mensen altijd de overgang van 2 naar 3 honden zwaarder of heftiger vinden dan van 1 naar 2
zelf vond ik de overstap van 1 naar 2 honden best heftig, omdat ik niet goed raad wist met hoe de honden elkaar beinvloeden. dat is echt iets wat je goed merkt vind ik als je naar meerdere honden toe gaat. als je 1 hond hebt en je komt een andere hond tegen of je hebt een speelmaatje of af en toe een logeetje over de vloer is echt anders als echt een tweede hond erbij.
je stelt jezelf dr op in als de hond weer weg gaat als het tijdelijk is en dat weet je hond dan dus ook. maar als je echt voor een tweede hond gaat zie je pas hoe het elkaar beinvloed. ook als je wel een goed opgevoede hond hebt etc, dan nog blijven honden het heerlijk vinden om samen rottigheid te bedenken;-) nu kan ik daar wel om lachen omdat ik weet wat ze van plan zijn en weet wat ik moet doen, maar als je het niet gewend bent is het wel lastig.

honden page profiel Jessica rakker - luna r.i.p. leikaJessica rakker - luna r.i.p. leika 3 doggies

honden foto van Jessica rakker - luna r.i.p. leika

Ik heb 5 jaar lang 2 honden gehad en vond de overgang van 1 naar 2 wel mee vallen, ik heb ook 4 weken 3 honden gehad maar dat vond ik wel een stuk vermoeiender, nu heb ik er weer 2 (de oudste is bijna 2 weken geleden overleden) en vind dat toch wel een stuk makkelijker.

Voordeel hier is dat de hondjes nooit alleen zijn als wij niet thuis zijn en ze lekker met elkaar kunnen spelen,slapen enz.

Ik heb niet echt een nadeel van 2 hondjes hebben maar mocht ik iets moeten zeggen zou het kunnen zijn dat je wat meer moet poetsen dan als je er maar 1 hebt en dat er wat meer kosten zijn (da, voer enz)

Succes in je keuze!

honden page profiel *patchy**patchy* 3 doggies

honden foto van *patchy*

Mijn hele *honden leven* altijd 2 honden gehad , maar altijd een oudere stabiel opgevoede hond en dan een pup erbij . Er was altijd een Bouvier en dan een ander ras erbij. Zalig dat de oudere opgevoede hond, de pup die erbij komt helpt opvoeden in huis . Het goede voorbeeld geeft en helpt bij de socialisatie. ;-)Mijn laatste bouvier teef heeft Patchy opgevoed en ook al haatte zij hem toen hij als 8 weken oud monstertje haar rust kwam verzieken ;-) .. Was ze na een week druk bezig om hem de *huisregels* duidelijk te maken : Niet slopen/blaffen zonder reden/in huis plassen etc. Dit alles met een *gromm* later met een opgetrokken wenkbrauw , dat was al genoeg om de puberpup te laten stoppen met zijn gekkigheden . Mede door haar;-) heb ik nu een stabiele opgevoede Ambull in huis ;-)

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

Wat een snelle reacties :-D

Leuk om te horen dat bijna iedereen de overgang van 1 naar 2 eigenlijk heel erg mee vond vallen, of eigenlijk nauwelijks een verschil vond. 
En er zijn eigenlijk geen (onoverkomelijke) nadelen te vinden, alleen maar voordelen :-D

Wij zitten er inderdaad over te denken om er een hond bij te nemen, een hond van binnen de familie die waarschijnlijk meer op haar plek is bij ons. Vandaar dat ik nieuwsgierig ben naar de ervaringen :-)

honden page profiel *patchy**patchy* 3 doggies

honden foto van *patchy*

PS: ik wacht altijd tot de jongste hond een jaar of 4 is en heel stabiel qua gedrag is.. zodat ze niet elkaars gekkigheid gaan versterken O-) Patch is nog net niet stabiel genoeg met zn 4 jaar om er een boef pup bij te nemen. Mijn oude bouvier dame is 2 maanden geleden overleden na 12,5 jaar .. Hij moet nu stabiliseren zonder zijn *moeder* en op eigen benen staan voordat er een pupje bijkomt.

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

Nee, een pup komt er zeker niet bij. Dat zou geen succes worden (oef, moet er ook niet aan denken, hahaha). Het gaat hier om een hond van 6 jaar :-)

honden page profiel stippelteamstippelteamgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van stippelteam

Ou wij hebben sinds 1 week een tweede hond erbij en Tsjaa deze neemt meer plek in. Beslag dan Lola maar verder merk ik geen verschil haha

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Het grootste verschil van 1 naar 2? Dat het vééééééééééél leuker is! :-DO-):-D

Nee, praktisch is het natuurlijk een dubbele kost, en 8 slijkevoeten door je huis zijn er meer dan 4 O-), maar verder vind ik het alleen maar een meerwaarde en wordt alles leuker. Ik kan zo genieten tijdens een wandeling om die twee samen te zien rennen, te zien snuffelen en scharrelen, te zien spelen en ravotten... dan sta ik echt te glimlachen in het bos ;-)

honden page profiel delubodelubo 3 doggies

honden foto van delubo

Sinds een maand hebben we er een 2e bij. Wel regelmatig oppashonden over de vloer dus lucky kan best zijn huis delen. Nu is bobbie klein dus qua kosten valt het reuze mee. Je merkt er weinig van. Ik merkte vooral aan mijn vriend dat hij het lastig vond. Hij was in het begin bang dat hij lucky tekort deed. Ik was zo van bobbie een keer meenemen daarheen en lucky daarmee heen. Ze moeten ook zonder elkaar kunnen.

Bobbie is ook echt geen hondje die we zelf uit zouden kiezen het is dat ik hem zo zielig vond. We zijn zijn 5e baasje al, en hij is pas 1,5 jaar. Heb hem mee naar huis genomen zonder dat mijn vriend het wist en we zijn helemaal verknocht aan hem, hij is zo leuk in karakter!

Ik vond het niet moeilijk met een hond erbij misschien ook omdat het zo snel is gegaan en ik er niet op heb hoeven wachten;-)

honden page profiel *patchy**patchy* 3 doggies

honden foto van *patchy*

een hond van 6 jaar oud  invoegen is wel heel anders dan een pupje in huis.. Een pup heeft bij de oudere hond *puppiekrediet* Dat heeft een volwassen hond niet hoor. Het kan direct klikken.. maar... als de nieuwe hond niet geaccepteerd wordt , dan vergt dat heel veel van de eigenaar om het te begeleiden . En het kan best zijn dat de 2 honden naast elkaar gaan leven en eigenlijk niks met elkaar hebben. Het kan dan toch heel teleurstellend worden.
Je hoopt natuurlijk op gezellig samen spelen ,slapen bij elkaar etc.  Maar dat hoeft dus niet zo uit te pakken . Daar moet je dus ook rekening mee houden.

honden page profiel nora jazzy en poppynora jazzy en poppy 3 doggies

honden foto van nora jazzy en poppy

jazz was 5 maanden toen poppy kwam.nooit problemen gehad.en het ging prima.ik vind 2 honden ook gezelliger. :-D

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

@ Patchy: Ja, dat ben ik me absoluut bewust (ik heb dat vaak genoeg gepost hier op het forum: 'er kan ook helemaal geen klik zijn tussen 2 honden, dus als 'speelmaatje' moet je geen 2e hond nemen' :-D).
Het is wel één van de 'eisen' die we hebben: de klik tussen Taika en de andere hond moet er zijn, anders doen we het niet. Het hoeft geen speelmaatje te worden, maar er moet wel een zekere chemie zijn.
Van de kant van Taika geen probleem, dat is zeker, het is puur de andere hond die ons kan laten zien of het klikt of niet. Toch denk ik wel dat ze goed samen zouden kunnen; ze zijn allebei redelijk hetzelfde qua gedrag.

honden page profiel *patchy**patchy* 3 doggies

honden foto van *patchy*

Prima uit te proberen door een logeer partij van een paar dagen ;-) dan weet je ongeveer hoe het kan gaan.
;-)

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

@ Christel: Haha kijk, dat zijn overtuigende woorden! :-D Ik heb het nu al met Taika; ik kan er zo intens van genieten om haar lekker door het bos te zien rennen, alles te zien snuffelen, etc. Volgens mij is dat met twee nog leuker inderdaad, dat je dan ook die interactie tussen die twee hebt.

honden page profiel Lizzie en SterreLizzie en Sterre 3 doggies

honden foto van Lizzie en Sterre

Ik vind het eigenlijk amper een verschil. Behalve dat je bewust je aandacht gelijk moet verdelen en dat je honden heerlijk samen kunnen spelen :-) Ik zou nooit meer maar 1 hond willen!

honden page profiel Lizzie en SterreLizzie en Sterre 3 doggies

honden foto van Lizzie en Sterre

" Het grootste verschil van 1 naar 2? Dat het vééééééééééél leuker is! :-DO-):-D

Nee, praktisch is het natuurlijk een dubbele kost, en 8 slijkevoeten door je huis zijn er meer dan 4 O-), maar verder vind ik het alleen maar een meerwaarde en wordt alles leuker. Ik kan zo genieten tijdens een wandeling om die twee samen te zien rennen, te zien snuffelen en scharrelen, te zien spelen en ravotten... dan sta ik echt te glimlachen in het bos ;-) "


Sluit ik me helemaal bij aan! Ik sta dagelijks buiten hardop te lachen om die twee! O-)

honden page profiel nora jazzy en poppynora jazzy en poppy 3 doggies

honden foto van nora jazzy en poppy

het was inderdaad even afwachten wat jazz van pop vond.maar na het 1e half uurtje samen werd er al gespeelt.hij heeft haar zeg maar gelijk geaccepteerd. :-D

honden page profiel maxlisamaxlisa 3 doggies

honden foto van maxlisa

ik wil ook nooit meer 1 hond, ik vond ook de overgang van 2 naar 3 vele malen aanweziger dan van 1 naar 2.

het enige nadeel wat ik ervan vind als wanneer de een haast heeft met lopen en de ander totaal niet.
(maar weegt natuurlijk niks de leuke kanten ervan op)

honden page profiel RenéeRenée 3 doggies

honden foto van Renée

" Het grootste verschil van 1 naar 2? Dat het vééééééééééél leuker is! :-DO-):-D

Nee, praktisch is het natuurlijk een dubbele kost, en 8 slijkevoeten door je huis zijn er meer dan 4 O-), maar verder vind ik het alleen maar een meerwaarde en wordt alles leuker. Ik kan zo genieten tijdens een wandeling om die twee samen te zien rennen, te zien snuffelen en scharrelen, te zien spelen en ravotten... dan sta ik echt te glimlachen in het bos ;-) "


Dit is echt precies wat ik zou zeggen! Hier gaat het er precies zo aan toe

honden page profiel FrankFrank 3 doggies

honden foto van Frank

Praktisch gezien vind ik het verschil tussen 1 of 2 honden niet zo heel groot. Je kan 2 honden eigenlijk altijd wel tegelijkertijd meenemen. Wel kan het lastig zijn 2 honden onder te brengen als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, afhankelijk van de mensen om je heen natuurlijk. En 2 honden brengt extra kosten en zorgen met ich mee.

Positief vind ik met name dat 2 honden nooit alleen zijn, er vanuit gaande dat je ze samen kan houden. Daarnaast is het ook leuker als eigenaar natuurlijk, zeker als ze samen bezig zijn.

honden page profiel S&F.S&F. 3 doggies

honden foto van S&F.

Nouja hier maar eens een ander geluid dan... Ik neem er nooit meer twee (met uitzondering van noodgevallen.)

Ik vind namelijk persoonlijk dat ze ook individuele aandacht verdienen. Iedere hond is uniek en vindt andere dingen leuk. Kortom de korte rondjes samen is prima maar ik ging constant apart op stap. Die mee hierheen, vind ie leuk. Die mee daarheen, op eigen pootjes staan. Die crossen met de snelle jongens, de ander weer door het gras rollen met de ukkies.

Het geld ja.. Vond ik eigenlijk bijzaak. Alle tijd en energie vond ik persoonlijk veel ingrijpender. Maar goed ik had er dan ook zo mijn eigen ideeën over. Ik vond een eenheid prima maar niet dat aan elkaar hangen. Wat de meeste mensen juist zo "gezellig" vinden met twee honden. O-)

honden page profiel PP 3 doggies

Ik heb niet alle reacties gelezen, maar.. Punk is bijna heel haar leven "enigskind" geweest. Toen kwam Cosmic erbij, toen Winnie even (toen waren er dus drie) en nu is Cosmic alleen. Ik kan hier dus over meepraten! ;-)

Punk heeft in haar eentje nooit "problemen" gehad. Maar met drie in huis ook niet. Cosmic deed het met drie in huis véél beter. Geen verlatingsangst, geen angst buiten. Ik denk dus dat het zeker afhankelijk is van de hond die je al in huis hebt. Voor Punk had een tweede hond niet gehoeven. Voor Cosmic zou het absoluut een fijne aanwinst zijn.

Maar goed, de voor- en nadelen.

Voordelen van twee honden:
- Ze kunnen steun hebben aan elkaar, samen spelen, samen slapen, samen alleen zijn, etc.
- Voor mij voelde het meer als een "gezinnetje", als alleenstaande vond ik dat erg prettig

Nadelen:
- Ze versterken elkaar ook in ongewenst gedrag, voelen zich machtiger met z'n tweetjes wanneer ze een andere hond benaderen
- Het is duurder
- Het is meer "werk", twee riemen aan doen, op twee honden letten buiten, twee bakken voer klaarmaken, twee natte honden afdrogen bij thuiskomst, etc.
- Je bent op minder plekken welkom, één hondje meenemen accepteren veel mensen nog, met twee wordt dat lastiger

Goh.. Ik dacht eigenlijk dat mijn lijstje voordelen veel groter zou zijn.. Ik vind de voordelen overigens wel 12 keer zo zwaar wegen als de nadelen.. O-)

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: buddie's enge wandeling...
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^