Wie kent de Chinese naakthond?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Hallo forummers,
Ik heb mijn keuze voor een hond inmiddels kunnen beperken tot onder andere de Chinese naakthond.
Wie is bekend met dit ras? Ik lees op internet en in de boeken wel de standaard dingen (die me uiteraard aanspreken), maar niets over de praktijk. Wie kan met daar meer over vertellen? Kan de hond bijvoorbeeld een uur of vijf per (werk)dag alleen zijn?
Maakt het voor karakter iets uit of ik een reu of een teef kies (mijn voorkeur gaat uit naar een teef) en zijn ze inderdaad vriendelijk tegen andere honden? Mijn moeder heeft namelijk een standaard ruwhaar teckel en mijn dochter wil over een jaar of 4 graag een Zwitserse herder.
En hoeveel euri moet ik sparen voor een pup? Ik hoef niet persé een stamboom, maar wel een gezonde hond, dus wel van een goede fokker. Een (jonge) herplaatser is natuurlijk ook een idee, maar ik vind puppies zo schattig.
Dus: vertel, vertel, geef alles!

Groetjes,
Jeannette

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Je hebt het in je onderwerp over de Chinese Naakthond maar in je tekst staat Tibetaanse Spaniel... Twee totaal verschillende rassen dus welke bedoel je nu precies? ;-)

Ik ben zelf eigenaresse en fokker van Chinese Naakthondjes (en Shelties) dus daar kan ik je wel mee verder helpen. Tibetaanse Spanieltjes weet ik echter niet heel erg veel van af.

" Je hebt het in je onderwerp over de Chinese Naakthond maar in je tekst staat Tibetaanse Spaniel... Twee totaal verschillende rassen dus welke bedoel je nu precies? ;-) "

O, wat dom! Ik heb dezelfde vraag gesteld, maar over 4 verschillende rassen. Kopiëren en plakken en bij de laatste vergeten het ras te veranderen ;-)
Maar het gaat me inderdaad om de Chinese naakthond. Ik hoop dat jij mijn vragen kunt beantwoorden ... ':-)

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Oké ik zal het rijtje even af gaan... ;-)

Kan de hond bijvoorbeeld een uur of vijf per (werk)dag alleen zijn? - Hmm... Uiteindelijk is dit wel te doen, maar een pupje moet je dit (uiteraard) niet bij gaan doen. Het is een ras wat erg gesteld is op z'n baas maar best wel eventjes alleen kan blijven als dit nodig is hoor. Dan vermaken ze zichzelf ook prima. Echter moet dit langzaamaan opgebouwd worden dus zou ik dit pas na een paar maanden aanbevelen.

Maakt het voor karakter iets uit of ik een reu of een teef kies (mijn voorkeur gaat uit naar een teef) - Over het algemeen kun je zeggen dat reuen wat aanhankelijker zijn dan teven. Teven zijn vaak wat kattiger, wat ze ook hier en daar wat zelfstandiger maakt. Teven hebben ook wat meer last van hun hormonen tijdens de loopsheid natuurlijk maar dit gebeurt bij reuen ook tijdens de puberteit en wanneer er een loopse teef in de buurt is. Onderling kunnen reuen wat sneller strubbelingen hebben dan teven is mijn ervaring. Maar dit is een algemeen beeld hè en kan dus per hond verschillen. In sommige gevallen kan het dus best andersom zijn. Maar in grote lijnen zijn dat de verschillen tussen reu en teef meestal.

en zijn ze inderdaad vriendelijk tegen andere honden? - Ik zou persoonlijk de Chinese Naakthond niet als 'sociaal' omschrijven. Daarmee bedoel ik echter ook niet dat ze agressief of wat dan ook zijn! Maar goed neem mijn Shelties bijvoorbeeld, dat is echt een sociaal ras wat gewoon met bijna alle andere honden goed gaat. Ligt een hond hen niet dan zullen ze die uit de weg gaan maar uitvallen of wat dan ook zul je hen niet snel zien doen. Bij een Chinees is dat wel anders. Het zijn pittige en felle hondjes, staat hen niet aan dan kan een ander ook wel een gnauw verwachten. Vanwege hun aparte look zullen sommige honden hen ook vreemd vinden en daardoor misschien wat anders behandelen, wat ook weer voor strubbelingen hier en daar kan zorgen (ik heb het dan wel met name over de hairless variant, niet de powderpuff in dit geval). Het zijn ook niet de soort hondjes die graag met honden van buiten hun roedel spelen. Een hond die ze tegenkomen tijdens een wandeling zullen ze misschien begroeten, maar veel meer dan dat ook niet. Onze Chinees kan heerlijk spelen met onze meiden, zijn beste vrienden allemaal. Ook met de Chineesjes van haar fokker doet ze heerlijk mee. Maar verder zijn het alleen de honden van echt vrienden en bekenden die hier vaak over de vloer komen waar ze graag mee om gaat, de rest moet ze weinig van hebben.

En hoeveel euri moet ik sparen voor een pup? Ik hoef niet persé een stamboom, maar wel een gezonde hond, dus wel van een goede fokker. Een (jonge) herplaatser is natuurlijk ook een idee, maar ik vind puppies zo schattig. - Het is helaas een duur ras... Waarom kan ik ook niet precies een antwoord op geven. Ik hoop volgend jaar mijn eerste nestje te plannen en ben sinds kort dus echt aan het onderzoeken hoe het met prijzen e.d. zit. Maar waarom een Chinees zoveel duurder is dan sommige andere rassen ben ik nog niet helemaal achter. Hoe dan ook als je een gezond hondje zoekt uit een goed geteste oudercombinatie afkomstig van een goede fokker (dat betekend dus niet alleen een testje bij de dierenarts maar jaarlijkse oogtest bij een gespecialiseerde oogarts, DNA test op 2 verschillende oogafwijkingen daarbij nog en bij voorkeur ook de knietjes getest bij een orthopeed) dan zul je toch wel minimaal rond de 1000 euro kwijt zijn. Heel misschien ietsjes minder, maar dat hangt van verschillende factoren af. Dit ras is erg populair bij broodfokkers, maar ook bij de stamboomfok zitten binnen dit ras helaas hier en daar wat rotte appels. Mijn advies zou dan ook zijn je goed te verdiepen in waaraan een fokker van dit ras moet voldoen en vooral daarop te letten. Indien je een hondje wilt waar je lang van kunt genieten met een leuk karakter en goede gezondheid dan...

Nou als er nog meer vragen zijn hoor ik het wel! :-)

" Oké ik zal het rijtje even af gaan... ;-) "

Heel erg bedankt voor je uitgebreide reactie. Hier heb ik echt wat aan. ;-)

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Mooi zo! ;-)
Op mijn site staan ook nog wat puntjes waarop je precies moet letten bij het aanschaffen van een Chinees Naakthondje, link vind je op mijn profiel pagina. Succes ermee!

honden page profiel TomTom

honden foto van Tom

Hier ook een crested, een powder puff dan wel, en nog een pupje.
Aangezien je dan ook de tibetaanse spaniel een interessant ras vond, vind je de powder puff (dus de volledig behaarde variant van de chinese naakthond) misschien ook wel interessant. En die zijn doorgaans een stuk goedkoper dan de naaktjes, ook al komen ze uit hetzelfde nest. Ik heb mijn puff 600 euro betaald. 

En mijn pupje (nu 13 weken) heeft helemaal geen probleem met door de dag alleen te zijn. Had maar een week vakantie meer, dus na die week moest ik weer gaan werken. Heb het de eerste dagen met de webcam in het oog gehouden wat ze deed. En dat is dus slapen, katjes lastig vallen, slapen, katjes lastig vallen, even op een beentje bijten, slapen, katjes lastig vallen, binnen plassen, slapen, katjes lastig vallen, slapen, even aan de deur gaan staan als de onderbuurman thuis komt van zijn werk, katjes lastig vallen, slapen...

honden page profiel Lizzie en SterreLizzie en Sterre

honden foto van Lizzie en Sterre

Mooi, Wichita heeft al gereageerd. Die zit al langer in het ras dus die kan dat allemaal veel beter uitleggen dan ik ;-) De pupjes die ik nu heb zijn van de fokker waar ook haar chineesje vandaan komt. Zo heb ik de fokker leren kennen :-)

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

" En die zijn doorgaans een stuk goedkoper dan de naaktjes, ook al komen ze uit hetzelfde nest. Ik heb mijn puff 600 euro betaald. "


Klopt, maar dan weer niet als je het over 'show quality hebt'. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik die term persoonlijk niet veel vind voorstellen want bij pupjes kun je dit nog niet echt goed vaststellen vind ik (maar goed daar wordt wel veel mee gewerkt binnen het ras dus is wel iets om rekening mee te houden). O-)

honden page profiel TomTom

honden foto van Tom

Tja, ik weet eigenlijk niet of de andere pups uit dat nest duurder waren of niet. Waren 4 puffs en 1 naaktje, en 2 van de puffs zijn inderdaad wel gekocht met de bedoeling te gaan showen. Mijn pupje zal waarschijnlijk nooit veel bereiken op show, maar is ook mijn bedoeling niet en maakt me niet uit dat het misschien niet de mooiste uit het nest was. Ze heeft wel het karakter dat ik wilde, en is voor mij een stuk belangrijker.

Wat is de gangbare prijs voor een show quality puff dan eigenlijk (ben wel nieuwsgierig geworden nu :-D)

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Dat zou ook het belangrijkste moeten zijn voor iedereen! ;-)

Show quality puff kan net zo duur zijn als hairless, dus in extreme gevallen oplopen tot rond de 2000 euro wel. Maar dan heb je het wel echt over kampioenslijnen en fokkers die dus echt vooral fokken met het oog door te verkopen aan andere fokkers en/of showhandlers. Als je gewoon een leuk huishondje zoekt kan het inderdaad een stuk goedkoper en deze hondjes zijn echt niets minder waard als die anderen. Alleen volgens sommige 'kenners' misschien ietsjes minder geschikt om op een show een prijs in de wacht te slepen... Maar ach, of dat ze nu echt minder knap maakt. O-)

honden page profiel TomTom

honden foto van Tom

Moet ik eigenlijk eens vragen aan de anderen wat zij betaald hebben. O-) 

In elk geval was mijn pupsel wel de enige die op haar 8 weken al mooi kon staan.
http://www.chinesecrested.no/en/registry/118212/Eagle+Eyed+Angels+Maybe+I.m+Amazed.html

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Oh het zusje van Bo, wat leuk!

honden page profiel TomTom

honden foto van Tom

Jup, en Bo was wel gekocht voor de show dacht ik.

Maar nu zijn we wel erg off-topic aan het gaan. :p

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Klopt ja, allebei, hahaha! ;-)

honden page profiel Merry & MeMerry & Me

honden foto van Merry & Me

Zou wel kijken voor een pup waarvan de ouders getest zijn. Mijne is dat niet en 1 bonk aan allergieen en problemen in het
Lichaampje. Erg sneu..

Luitjes, luitjes,
Show quality? Ik wil gewoon een leuke hond voor mezelf en mijn dochter. Gewoon voor thuis. Niks showen of fokken. Gezond en blij. Meer eis ik niet.
':-)

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Helaas heeft showen wel wat te maken met fokken. Nogmaals ik zeg niet dat stamboomhondjes per definitie gezond en goed gefokt zijn want ik weet dat er meer dan genoeg slechte stamboomfokkers rondlopen! Maar... Een goede fokker zal wel shows lopen om te kijken wat de plus en minpunten zijn van zijn/haar hond. Deze punten hoeven niet ernstig genoeg te zijn om een hond terug te trekken uit de fok, maar kunnen wel van invloed zijn op diens partner. Een bepaalde bouw zal immers elkaar kunnen beïnvloeden, zowel op een positieve als negatieve manier. Indirect heeft dat dus toch ook weer met gezondheid te maken.

Natuurlijk maakt show quality niks uit als je een leuk hondje voor bij je gezin zoekt. Maar een goede fokker zal wel ook showresultaten laten meewegen in het vinden van een juiste oudercombinatie. Dit samen met de karaktereigenschappen en gezondheidsuitslagen van beide honden bepaald immers of de pupjes die geboren zullen worden ook echt wel zullen zijn wat men hiervan verwacht. Hierbij kan een stamboom erg helpen. In het geval van een stamboom kun je immers lijnen terug gaan bekijken... Zien wat de plus en minpunten daar waren en welke gezondheidsproblemen er wellicht speelde in het verleden. Lang niet alles is op te testen immers, maar om ziektes en afwijkingen uit een ras te kunnen fokken moet hier wel allemaal op gelet worden. Neem de allergie bijvoorbeeld die hierboven genoemd wordt. Hier is geen algemene test voor maar een goede fokker zal hier wel op screenen en z'n uiterste best doen dit uit diens lijnen te fokken.

Dat zijn dus allemaal dingen om in je achterhoofd te houden bij het zoeken naar een goede fokker van gezonde hondjes met een leuk/lief karakter. Een goede fokker doet research, heel veel research. Zowel naar de hondjes die hij/zij zelf gebruikt voor de fok als diens toekomstige pupkopers. Een goede fokker zal altijd voor zijn/haar pupkopers klaar staan als deze vragen hebben, en proberen de pups zo een goed mogelijk start te geven (iets wat al begint ver voor de geboorte). Dat zijn dus wel nog wat tips die ik je mee wilt geven. Nogmaals titels e.d. zeggen je weinig dat begrijp ik, en dat hoeft ook niet (een kampioenshond kan immers alsnog vreselijk ongezond zijn en een rot karakter hebben). Maar een goede fokker let wel op een hoop meer dingen dan alleen het vinden van een 'leuke' partner voor zijn/haar hondje.

Volgende forumvraag: Wie kent de Tibetaanse spaniel?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^