Wie kent de Coton de Tuléar?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Hallo forummers,
Ik heb mijn keuze voor een hond inmiddels kunnen beperken tot onder andere de Coton de Tuléar.
Wie is bekend met dit ras? Ik lees op internet en in de boeken wel de standaard dingen (die me uiteraard aanspreken), maar niets over de praktijk. Wie kan met daar meer over vertellen? Kan de hond bijvoorbeeld een uur of vijf per (werk)dag alleen zijn?
Maakt het voor karakter iets uit of ik een reu of een teef kies (mijn voorkeur gaat uit naar een teef) en zijn ze inderdaad vriendelijk tegen andere honden? Mijn moeder heeft namelijk een standaard ruwhaar teckel en mijn dochter wil over een jaar of 4 graag een Zwitserse herder.
En hoeveel euri moet ik sparen voor een pup? Ik hoef niet persé een stamboom, maar wel een gezonde hond, dus wel van een goede fokker. Een (jonge) herplaatser is natuurlijk ook een idee, maar ik vind puppies zo schattig.
Dus: vertel, vertel, geef alles!
Groetjes,
Jeannette

honden page profiel GiesGies 2 doggies

honden foto van Gies

Hoi Jeannette,

Was net op zoek naar je vorige topic, maar kon het even niet vinden.
Ik had vorige keer gereageerd dat de Coton niet in rasgroep 9 viel, maar negeer die opmerking maar. Heb me even vergist. In België behoort hij niet tot de rasvereniging van de bichons. Daar was ik even mis mee.

Ik heb zelf geen coton de tulear. Maar misschien iemand anders op het forum wel? Denk niet dat hij zo heel erg bekend is in onze streken. Ik had er toch nog nooit van gehoord tot voor kort. Ben dus ook wel benieuwd naar de ervaring van anderen.

honden page profiel Witte DraakWitte Draak 3 doggies

honden foto van Witte Draak

Ik heb een kennis met een coton en als ik van haar ervaring uit ga, dan past de coton zeker bij de eigenschappen die jij opnoemt. 

Het zijn sociale hondjes die nauwelijks verharen en eigenwijze trekjes hebben. Vier keer per dag een rondje om is prima, maar voor langere wandelingen zijn ze ook wel te porren. Alleen zijn is niet hun favoriete bezigheid, het zijn tenslotte wel gezelschapshondjes die erg gesteld zijn op hun mensen. 

Een kanttekening is dat cotons wel 'high strung' kunnen zijn, vrolijk en alert, maar kunnen doorslaan in nervositeit. (witte herders overigens ook ;-) )

" Ik heb een kennis met een coton en als ik van haar ervaring uit ga, dan past de coton zeker bij de eigenschappen die jij opnoemt.  "

Dank jullie voor jullie snelle reacties. Ik hoop natuurlijk op meer, maar hier ben ik al heel blij mee. Roxy Music, Mike & Charlie Parker, weet jij toevallig hoeveel tijd die kennis kwijt is aan vachtverzorging van de Coton?
Mijn vorige vraag kunnen jullie overigens vinden onder 'Puppy' 'Welk ras past bij ons?'

Cotonfreak (Gast)

Ik heb zelf een coton van 4 maanden oud onze voorkeur ging ook uit naar een teefje maar de nest bestond uit 2 mannetjes dus dat is het dan maar geworden en ik moet zeggen dat er geen verschil is tussen het geslacht wij hebben altijd teefjes gehad(beagle en jack russel) maar de coton is wel het makkelijkst op te voeden hij is nu al zindelijk kent zijn naam en vele andere commandos hij is energiek wanneer jij dat bent en relaxt wanneer jij dat bent hij gaat ook heel goed om met kinderen en andere honden als je een coton wilt raad ik je de fokker het katoennestje aan in meisse daar worden ze direct gesocialiseerd en kennen ze hun naam als ze bij jouw komen
Nog veel succes er mee

Cotonfreak (Gast)

O ja vergete te zeggen hij blijft wel soms lang alleen bij ons maar kan in de tuin gaan door hondenluikje maar als je terug thuis bent moet je hem wel bij jou nemen

honden page profiel Witte DraakWitte Draak 3 doggies

honden foto van Witte Draak

Ik heb info over de vachtverzorging gekregen! Bij de verzorging van een lange (show)vacht is dagelijks borstelen een absolute must, want de vacht klit snel. Bij de puppycut is om de dag even borstelen voldoende, met een borstel die je ook voor mensenhaar gebruikt. Om verharen te voorkomen, moeten ze maandelijks gewassen worden. De verzorging van de puppycut is vele malen gemakkelijker dan de verzorging van de showvacht.

Ada Roozen (Gast)

Ook wij hebben sinds 4 jaar een Coton (in Frankrijk gekocht)...en het is een geweldige hond. Wij hebben hem bij een officële franse fokker gekocht. Ik vind dat een prettig want dan ken ook zijn voorgeschiedenis.
En als je kiest voor een combinatie heb je ook niet de eigenschappen van een Coton de Tulear.
Het is de vrolijkste die wij tot nu toe hebben, zonder onze andere honden te kort te doen.
Ik kan iedereen een Coton aanbevelen.Hij vindt het prachtig om zonder problemen 1000km in de auto te zitten, met elke 2 uur een stop, even dartelen , water en weer verder naar ons Franse huis.
Hij kan het met iedereen goed vinden en dat is heel prettig.
Alleen moet je wel tijd investeren in zijn vacht die vraagt veel onderhoud wil je die klit vrij houden.
Een goede borstel is ook een must die heb ik gekocht bij Wilma Verschut, zij fokt met de Coton de Tulear.
Als je besluit een Coton ... ten nemen wens ik je er heel veel plezier mee.
vr. groet
Ada Roozen

Ada Roozen. (Gast)

Nog even een aanvulling.
Gekocht bij: www.catledriverscastle.nl
Borstel en de shampoo.
En sorry ik zie wat foutjes in de tekst, maar dat komt door mijn enthousiasme haha.

succes met alles!!!

honden page profiel S met L&B, † BifiS met L&B, † Bifi

honden foto van S met L&B, † Bifi

Wij hebben een 13.5 jarig cotonnetje. Een schat van een dier, heel sociaal naar mensen, kinderen kunnen aan haar oren en staart hangen en ze zal nog enkel kijken van 'help' niet happen, grommen oid. Naar andere honden is zij heel bang etc. maar dit heeft er ook mee te maken dat zij een aantal keren is gegrepen.
Het is een teefje, en een flink dominante ook, dit schijnt bij het ras te horen, hou hier dus zeker rekening mee!
Kwa vachtverzorging, dat hangt totaal van jezelf af. Toen ik nog thuis woonde borstelde ik haar 5 min per dag en na een bad uitgebreid, hiermee bleef ze klitvrij. Mijn moeder doet het echter maar 1x per week en moet dus erg vaak klitten wegknippen. Dit heb je dan ook zelf in de hand.
Wij hebben destijds 1500 gulden voor haar betaald, en dan was zij goedkoop omdat ze een mislukkeling was, ze had namelijk kleur. De goede kostte 2000 gulden. Hoe het nu met euro's en tollerantie van kleuren staat zou ik absoluut niet weten.
Wij hebben dit hondje heel goed getraind op alleen zijn, en dat ging tot oktober vlekkeloos. In geval van nood wel eens 12 uur alleen gezeten en dan was alles nog droog en netjes. Nu is zij echter dementerend en is 4 uur haar max (wat ik al vrij lang vind) en gaan de nachten (vanaf 5 uur 's ochtends) moeilijk en wordt ze ook wat incontinent.

Autorijden, mee op vakantie, mee op bezoek vind ze allemaal heerlijk en ik ken geen andere hond die zo lief, zo blij en zo aanhankelijk is als Bifi!

Al met al een heerlijk hondje, als je hem/haar goed socialiseerd en onderhoud, kan ik me geen beter hondje voorstellen!
Dit is mijn Bifi (officieel Isolde)

hetty (Gast)

betreft vacht onderhoud lees ik eigenlijk weinig mensen zich in blijken te lezen ,mijn weten laat je een coton het beste in de lange vacht ,want dat bied hun de beste isolatie,. ook staat bij fokkers men ze een keer of 3 per week borstelen. en weet ik niet anders dan de vacht eerst goed te borstelen alvorens te baden . daarna met een zachtere borstel evt froog fohnen want duurt anders uren vor de vacht weer droog zal zin ,wornd ons meisje nat na 4 u middag dan droogt ze meestal niet helemaal nl .bovendien wassen hoeft niet vaak want de coton heeft een zelf schonende vacht .ik was ons meisje maximaal 3 keer per jaar en stel (dwat eens een tijd gebeurde doordat een trimster maar zo dr gat knipte )wel aanhing dan plaatste ik dr in de douche en waste ik alleen dr achterste. voor zover ik las over de v acht zou de pluizige ondervacht juist de boven vacht kunnen gaan over groeien wanneer men ze zal scheren ..mijn mening is dan ook kiest u voor een coton de tulear weet dan de vacht lang behoort te zijn ,ook zijn er periodes waarin de vacht en zeker in puptijd de vacht een periode heeft waaarin het meer borstelen vraagt en de vacht sneller klitten zal ( dit blijkt eenovergansperiode te zijn )hopend u  hiermee te hebben kunnen helpen .mvr gr hetty 

Anoniem (Gast)

ik ben erg benieuwd voor wat voor een hondje u heeft gekozen 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^