Nieuw op het forum ; Welke hond past bij mij ?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Showlijn, dual purpose en werklijn:
Bij de Golden Retriever zijn er twee verschillende lijnen, de show- en de jachtlijn. Grote verschillen zijn er niet en er zijn ook veel fokkers die de twee lijnen met elkaar kruisen, waardoor het verschil nog kleiner wordt, deze lijn wordt ook wel de dual purpose genoemd.
 
De verschillen zijn zichtbaar in het karakter en in het uiterlijk. Golden Retrievers die uit showlijnen komen zijn vaak korter op de poten en breder gebouwd. Ook zijn deze honden vaak roomkleurig, neigend naar wit. De jachtlijn staat veel hoger op de poten en is compacter, waardoor ze een leniger uiterlijk hebben. Vaak is deze lijn donkerder van kleur. Qua karakter wordt er gezegd dat Goldens uit jachtlijnen vaak meer werklust hebben, een grotere will to please en hebben een beter uithoudingsvermogen. Van showlijnen wordt gezegd dat ze rustiger.
 
Beide lijnen zijn actieve honden die graag willen werken en dagelijks zowel lichamelijke als mentale beweging nodig hebben. Opvoeding vormt ook een belangrijk gedeelte van hoe de hond zich binnen en buiten zal gedragen, ongeacht show- of jachtlijn. Het karakter van de ouders hebben ook hun aandeel in dat van de hond. Als de ouderdieren rustig zijn van aard, is de kans dat de nakomelingen dat ook zijn erg groot. 


Verschil tussen de Labrador Retriever en de Golden Retriever:
Mijn ervaring wat betreft het verschilt tussen de Golden en de Labrador is dat de Golden wat zelfstandiger, serieuzer, baasgerichter en eigenwijzer is. Daar tegenover is de Lab naar mijn idee wat lomper/drukker (wat minder "serieus"), wat meer clowns. De Labrador is erg gericht op alles wat er om hem/haar heen gebeurd. Allebei hebben ze die typische happy go lucky uitdrukking en het zijn allebei sociale rassen. Ook is mij opgevallen dat een Lab toch wat langer "pup" is in zijn gedragingen dan een Golden. Goldens zijn qua gedrag rond een jaar of 2 wel redelijk volwassen, waarbij je bij Labjes eerder moet denken aan een jaar of 3.

Als je je wil verdiepen in het verschil tussen de Labrador en de Golden dan raad ik je het boek "de drie karakters" van Anke Bogaerts aan!
Note: in beide stukken gaat het over een algemeen beeld. Het kan dus best zo zijn dat individuen hier van verschillen.


Hopelijk heb je er wat aan. :-)

honden page profiel <3 Ayla&Jara <3 <3 Ayla&Jara <3

honden foto van <3 Ayla&Jara <3

Ik zou zeggen ga eerst lekker langs bij fokkers.
En van de Golden en van de Labrador (En als je wilt ook van de Bull Mastiff/Leonberger noem het op bv.)
Maak de honden eens mee, praat met de fokker over je wensen en op basis daarvan zou ik gaan kijken welke ras bij je past.
Pas ook alsjeblieft op voor BroodFokkers, meer info? Je mag me altijd een PB'tje sturen!

honden page profiel AnnemiekAnnemiek

honden foto van Annemiek

Labradors en Goldens zijn zeker leuke honden, dus als je daar voor gaat ;-)
Toen ik je openingpost las vond ik het ook prima passen bij de boxer.
Ben zelf ermee opgegroeid en vind het leuke familie honden, over het algemeen erg tolerant met kinderen en ik kan rustig over straat lopen om middernacht, hangjongeren heb ik geen last van met mijn boxer aan de lijn ;-) 
Als mensen geen kwaad in zin hebben is ze supervriendelijk maar ze heeft in de loop der jaren wel bewezen haar mannetje te kunnen staan als het nodig is.
Het zijn geen overdreven blaffers wat ook wel prettig is in een appartement. Ze hebben wel beweging nodig maar dat hebben labradors en goldens ook.
Mijn boxerdame van ondertussen 12 jaar geniet nog steeds van het spelen met kinderen en gaat nog dagelijks mee wandelen in het losloopbos.

honden page profiel FlorenceFlorence

Ja, de verschillen worden me nu wel een beetje duidelijk.. :-)
Ik vind het allebei erg leuke honden, en ik vraag me af of ik nu voor de "cute" look moet gaan, of voor de stoere look (donkergekleurde lab).
Een boxer, daar heb ik inderdaad ook over na zitten denken, maar ik had altijd het idee dat ze ontzettend lomp zijn? Misschien is dat meer mijn idee hoor, Labradors schijnen er ook wat van te kunnen..
@Ayla : Ik zou wel willen, maar aangezien ik geen eigen vervoer heb, en grotendeels afhankelijk ben met 1 persoon met auto, kan ik echt niet lekker alle fokkers van het land afreizen (helaas). Vaak is het ook nog eens minimaal 90 kilometer rijden..Dus ja, die luxe heb ik niet.. Ben laatst namelijk ook al helemaal naar Gelderland met die vriend gereden, en toen is die koop niet doorgegaan. (Vond de pup te duur, kostte 1600 euro).
Dus ja, hij wil wel voor me rijden, maar dan wél als ik de pup ook meteen meeneem ;-)
En ja, ik  let zeker op broodfokkers. Heb er een ontzettende hekel aan. Ben ook nog steeds boos op mijn tante omdat ze waarschijnlijk een broodfok vlinderhondje gekocht heeft... Maargoed, daar kan ik verder ook niks doen.
Ik zoek inderdaad een erkende fokker, hebben jullie enig idee hoeduur een labrador OF golden vandaag de dag kost? Mocht ik contact opnemen met een fokker, dat ik dan enig idee heb of de prijs een beetje juist is ;-)

Overigens: Mijn mams is GEK van boxers..

honden page profiel --

honden foto van -

Goldens kosten zo rond de 850 - 900 euro. (Van een erkende fokker)
En Labradors ook zo rond de 800 - 900 euro denk ik.

honden page profiel FlorenceFlorence

Ahja... Ik heb al gekeken naar wat pups met stamboom, van ouders die op HD/ED, en oogafwijkingen zijn getest, en dan kom ik inderdaad op 800 euro uit :-)
Een hele smak geld, dat wel..máár, als je er een gezonde hond voor terugkrijgt is dat dubbel en dwars het geld waard...
Er zijn ook pups van 300, maar dan zijn de ouders níet getest..
(Heb het nu niet over broodfok, maar echt over gelegenheidsnestjes)....
Nee, denk dat ik toch voor een erkende kennel ga. Dan maar iets meer betalen :-)

Wat spannend :-D De keus is gevallen op een labrador. Ben er alleen nog niet uit welke kleur!

honden page profiel --

honden foto van -

Met rassen als de Lab is een erkende fokker denk ik wel een must ;-)

Misschien heb je hier iets aan ;-)??
https://www.nlv.nu/fokkenenpups/voorpupkopers

honden page profiel --

honden foto van -

Ik ben niet echt thuis in het wereldje van de Labs. Dus ik kan je niet echt verder helpen over de fokkers ;-)

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Wat leuk, een Labje! :-) Je hoeft natuurlijk niet specifiek voor de kleur te gaan, je kunt ook kijken naar welk pupje qua karakter in het nest het beste bij je past. ;-) Hoewel ik er zeker wel van overtuigd ben dat jij dat gaat doen! Maar dat maakt het kiezen qua kleur misschien wat makkelijker. :-D

Tegenwoordig is DNA-profiel een opkomend iets. Ik vind het zelf een goede ontwikkeling en raad je zeker aan om erover te informeren bij de fokker. Er zijn verschillende erfelijke ziektes waar een hond wel drager van kan zijn zonder dat zich dat uit. Wanneer twee dragers met elkaar worden gekruist krijg je dus lijders. Dat is natuurlijk erg sneu en een goede fokker wil dit ook voorkomen.
Een ander punt om bij stil te staan is wat jij zoekt qua werkwijze. Wat wil jij dat er alvast met de pup gebeurd qua socialisatie. Moet de pup bijvoorbeeld gewend zijn aan katten en aan een bench? Hoe wil jij je pup krijgen? Wil jij dat je die toegedeeld krijgt, wil jij zeggen "ik wil die"? Iedere fokker hanteert zijn eigen methode en jij als pupkoper moet je daar natuurlijk wel in vinden.

De link die Rebecca jou stuurde is de link van de rasvereniging van de Labrador Retriever. Ik raad het je zeker aan om daar alles uit te zoeken en een fokker te zoeken die aangesloten is bij die vereniging. Een vereniging stelt aanvullende eisen boven op de eisen van de Raad van Beheer. De RvB stelt nu alleen HD foto's verplicht voor grotere rassen en in 2014 ook het verwantschapsonderzoek (DNA-onderzoek om uit te zoeken of de stamboom van de hond waar mee gefokt gaat worden ook echt klopt).

honden page profiel FlorenceFlorence

Ik heb in het verleden heel wat fokkers meegemaakt ; of in ieder geval, daar ben ik wezen kijken -vrijblijvend. De een ligt me idd meer dan de ander. @ Sanne : Inderdaad, natuurlijk is de kleur ondergeschikt aan karakter ;-)!  Maar sommige fokkers hebben puur zwarte labs, andere blonde en bruine, etc.. Ben al aan het kijken op de labrador vereniging, idd!
Verheug me er ontzettend op en ben dan ook van plan om het goed aan te pakken:
- Zoiezo géén broodfok
- Erkende kennels opzoeken waarbij mama en papa zijn getest
- Eerst kijken ; DAN pas kopen
- En vooral: veel informatie over de labjes opdoen

Ik wacht in ieder geval even tot het nieuwe jaar, zodat alle feestdrukte weer achter me ligt. :-)

honden page profiel Noah & WolfjeNoah & Wolfje

honden foto van Noah & Wolfje

Wat spannend! :-D Ontzettend leuk dat je keuze op een labje is gevallen! Ik heb me laten vertellen dat er ook karaktervershillen tussen de kleuren zijn (zo zou de bruine variant bijv drukker zijn), ik weet niet of dat ook echt zo is, misschien kunnen andere HPers je dat vertellen? O-)

honden page profiel --

honden foto van -

Dat ligt geheel aan de samenstelling van de chromosomen van het dier.
Je weet bijv als het over kleuren gaat dat zwart dominant is over blond.
Zo zit dat ook met de andere allelen(genen).

Dan moet je heeel ver terug de genetica in gaan van de lijn...


Ook qua kleuren nog even, zoals ik al zei. Zwart is dominant over blond. Het ligt eraan of de ouders homozygoot of heterozygoot zijn.

Wanneer een zwarte reu homozygoot (en dus dominant is) komen er sowieso alleen zwarte pups. Wanneer de zwarte reu heterozygoot is en dus 1 dominant gen heeft en 1 recessief gen. Is de kans 50 - 50 op blonde en zwarte pups.
Hoe het precies met de bruine kleur zit weet ik niet.... O-)

pagina 4 van 4 12 3 4
Volgende forumvraag: Een nieuwe Sheltie pup :)
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^