waarom zo vaa voeren ??

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel aussie en neroaussie en nero

honden foto van aussie en nero

en dat bedoelde ik dus ook met een wolf kun je niet met de hedendaagse hond vergelijken.

honden page profiel gerda goudvisgerda goudvis

een vriendin heeft nu haar 2e deense/duitse dog,
hiervoor had ze een Herplaatser duitse dog, die is overleden aan maagkanteling,
nu haar 2e duitse dog, kreeg in de puppytijd, en zelfs nu hij 3 jaar is 3 keer per dag te eten, met 1,5 uur rust daarna. gewoon pure angst dat de hond ook maagkanteling krijgt.

Mijn honden krijgen overigens als ze brokken krijgen 2 x per dag, en KVV 's ochtends een kwart, en 's avonds na het laatste avond rondje vlak voor het slapen de overige 3 kwart. (omdat als ze 's ochtends niks eten de kans groot is dat ze gaan spugen...)

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

Ik vind het tegenwoordig eerlijk gezegd allemaal een beetje geleuter over de voeding. Nu is er weer eentje die zegt dat je je hond maar drie keer per week zou moeten voeden, heb zelfs een keer gelezen maar één keer per week. Elke keer is er weer wat, Hier krijgen de honden gewoon 's morgens en 's avonds hun eten. En een pup eet hier in het begin zelfs 4x per dag. Vergelijkingen met wolven vind ik onzin. Hier staan ze 's morgens te trappelen van ongeduld op hun bak eten. En dan ga ik lekker zitten te ontbijten en lange neus voor jullie, wacht maar lekker tot vanavond. Nee, hier gewoon lekker twee keer per dag.

honden page profiel StippeltjeStippeltje

honden foto van Stippeltje

Wij vinden het zielig als we eten en de hond krijgt niets. Als een hond al zijn hele leven gewend is om een aantal keer per dag te eten dan staan ze te trappelen. Net zoals je aanwent dat je hond een stukje kaas krijgt als je je brood klaarmaakt. Zodra ze het tosti apparaat of het kaaszakje horen staan ze naast je. Spikkel mag het schaaltje uitlikken waar ik mijn muesli met yoghurt uit eet. Het is echt de moeite niet waard maar ze komt ervoor uit bed. Zeuren om eten doet ze echt niet, zelfs niet toen ze zoveel honger had. Ik merkte het omdat ze haar etensbak uit ging likken, iets wat ze anders nooit doet.

honden page profiel aussie en neroaussie en nero

honden foto van aussie en nero

ja dat is inderdaad zo, de hedendaagse hond is dat verwent en zou al vanaf het begin zo opgevoed moeten worden. dat heb ik ook met mijn ponys.. die zijn heel verwildert opgevoed. dus als het zo ver zou zijn dat ze zich zelf zouden moeten redden komt dat goed.. die overleven het wel in de wildernis. maar zo heb ik nog eens een paard gehad en die trok dat niet, is ernstig ziek geworden en is er helaas aan gestorven.

maar nja, thats life.. het is hard maar zo gaat dat

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker

honden foto van cia v.d. heijden

" ja dat is inderdaad zo, de hedendaagse hond is dat verwent en zou al vanaf het begin zo opgevoed moeten worden. dat heb ik ook met mijn ponys.. die zijn heel verwildert opgevoed. dus als het zo ver zou zijn dat ze zich zelf zouden moeten redden komt dat goed.. die overleven het wel in de wildernis. maar zo heb ik nog eens een paard gehad en die trok dat niet, is ernstig ziek geworden en is er helaas aan gestorven.

maar nja, thats life.. het is hard maar zo gaat dat "


.

Nou ja zeg.......Had dat paard dan meer voer gegeven. Het ene dier is het andere niet hoor. Vind dit dus dieren mishandeling....

honden page profiel MikeMike

honden foto van Mike

aussie en nero over welke wildernis heb jij het? we leven in nederland he?
Onzinnig om je paarden zo op te voeden. Wanneer ben jij voor het laatst een loslopend paard tegengekomen, precies.

honden page profiel J&SJ&S

honden foto van J&S

" ja dat is inderdaad zo, de hedendaagse hond is dat verwent en zou al vanaf het begin zo opgevoed moeten worden. dat heb ik ook met mijn ponys.. die zijn heel verwildert opgevoed. dus als het zo ver zou zijn dat ze zich zelf zouden moeten redden komt dat goed.. die overleven het wel in de wildernis. maar zo heb ik nog eens een paard gehad en die trok dat niet, is ernstig ziek geworden en is er helaas aan gestorven.

maar nja, thats life.. het is hard maar zo gaat dat "


Dat is zeker hard en ik mag toch hopen dat dit niet serieus is?

Jij loopt toch ook niet meer in een berenvel over straat, met een speer op zoek naar een lekker stukkie vlees?

honden page profiel Landseer ectLandseer ect

honden foto van Landseer ect

Hier ook 1 keer per dag, soms eens een dag overslaan..
Ja, de maagtorsie komt vaak naar voren, en het is maar net bij welke voedingsdeskundige avond je aanwezig bent geweest naar mijn idee.
Hier ook 2 grote honden waar dan rond de 800 gram/ 1 kilo vlees in 1 keer naar binnen gaat.
Afgelopen zomer waren we een aantal keren vergeten om voer te bestellen, dus kregen ze  maar 400 gram.
En je kunt de klok erop gelijk zetten...het is ... "donderen" na te weinig eten.
Zeker onze asielzoekrt begint te rennen, springen, uitdagen naar onze landseer als hij te weinig krijgt.
Alsof de spanning van het eten nog in z'n lijf zit.
Eet hij zich vol.dan zie je die staart naar beneden gaan, loopt sloom naar de kamer, en PLOF!, gaat liggen snurken alsof hij heerlijk gegeten heeft.

Maargoed, da's onze invalshoek in het hoofdstuk over eten.

honden page profiel KathKath

honden foto van Kath

ik geef 2 keer per dag
gewoon omdat ik het al 20j zo doe (wauw wat een goeie redenO-))
en ja, ik vind het gewoon goed zo

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Aussi en Nero......that's life ? Neen dat is dierenmishandeling zeg ik. ;-)

honden page profiel SasbokiSasboki

honden foto van Sasboki

Ik voer wel 4x per dag mijn hondjes. Dit omdat mijn oudste hondje (15) zo wel zijn eten op eet. :-)

honden foto van Het Teckelventje.--Lobke Lodewijk en de rest.

Hier eten ze rond half elf s,morgens.Lobke wil s,avonds niet eten ook niet wanneer ik Lodewijk s,avonds geef dus dan maar s,morgens 1x per dag om vijf uur een versnapering in de vorm van vleesbrokjes Lobke 3 lodewijk 2 voor het slapen gaan van de honden nog eens 2 en 3 brokjes. meestal is dat om 11uur dan gaat Lodewijk zijn bench in, eindelijk rust, en Lobke gaat op de bank . zelf ga ik te pas en teonpas naar bed. mijn andere honden aten altijd 2x maar ga Lobke niet dwingen heb het geprobeerd een dag wat extra geen s,morgens en de dag erop pas S,avonds nou de hele dag kijken of ze eten kreeg en toen ik haar s,avonds eten gaf Liet ze het staan een week vol gehouden maar ze nam een hap en liet het staan dus nu gewoon s,morgens.Hein.

honden page profiel aussie en neroaussie en nero

honden foto van aussie en nero

wat kan een hond toch moeilijk doen he haha

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

" Over de vasten wil ik toch nog wel even dit kwijt: het is niet omdat een wolf een dag geen voedsel kan vinden, dat dit ook gezonder is voor het dier. Dat zijn twee totaal verschillende zaken. Dus waarom zouden we dit willen nabootsen? Als de wolf kon kiezen, ving ie elke dag wel wat lekkers, hoor. Geen voedsel vinden is overmacht voor hem, niks wijst erop dat dit hem gezond maakt.
Verder moeten we niet vergelijken met een wolf. We laten onze honden ook geen 70 km per dag lopen. We laten onze honden ook geen levende herten vangen en opeten. We geven onze honden ook geen territorium van honderden vierkante km en laten hen vrij om te gaan en staan waar ze willen... "

lekker kort door de bocht al begrijp ik je punt wel ;-)

.Het hard laten werken gevolgd door tot rust komen van de spijsvertering heeft een gunstige werking op maag en darmen.
voedingstoffen worden beter opgenomen afvalstoffen beter verwerkt..ect
daarnaast door onregelmatige etens patroon krijgt je hond ook minder last van dingen als gal spugen .
(wat meestal een verwachtingspatroon voor voer is waardoor de hond maagsappen gaat produceren)
Voor ons is het ook goed om af en toe te vasten..ook al leven we niet meer zo natuurlijk..je voelt je een stuk fitter wanneer je het wel doet.
Dat geldt dus ook voor de hond.
(nogmaals niet voor brokkenhond of pup)

Ik voer per definitie op wisselende tijdstippen meestal 2x soms 1x per dag
Vasten doen we hier niet maar dat ligt meer aan mij omdat je ook je patroon van activiteit en rust daar ietwat op aan moet passen.(vind ik )

honden page profiel kitokito

honden foto van kito

"




Voedselfrequentie_____________________________________

Hondachtige, en met wolven als voorbeeld zullen niet elke dag over voedsel kunnen beschikken. Immers: een wolvenroedel vangt niet elke dag een prooi. Hun hele verteringsstelsel is ingesteld om zich één keer goed vol te vreten en om dan vervolgens enkele dagen achter elkaar te vasten. Het spijsverteringskanaal van een wolf en van een hond zijn identiek aan elkaar. Wolven zullen als ze ziek zijn uit zichzelf vasten. De energie die normaal verbruikt wordt bij de vertering, wordt nu ergens anders in het lichaam verbruikt voor herstel en groei. Het vasten bij zieke huishonden is iets wat je het beste kunt doen in overleg met een dierenarts.
Een hondenmaag is erg rekbaar, er kan dus erg veel voedsel in. Veel mensen voeren twee maal daags of zelfs vaker. Aangezien een hond zo'n 8% van zijn lichaamsgewicht aan voedsel kan opnemen zal een hond die vaker dan één maal per dag gevoerd wordt nooit een volle maag kunnen ervaren. Daarbij is een hondenmaag na zo'n 24 uur leeg en mensen die vaker voeren als éénmaal per dag geven hun hond voedsel terwijl er nog eten in de maag zit. Hier kunnen probleemeters door ontstaan omdat de maag nog halfvol zit. Het voeren van éénmaal per dag voor volwassen honden wordt dan ook aangeraden. Honden die een maagtorsie hebben gehad behoren niet te vasten, deze mogen zich immers niet helemaal meer vol eten. Deze honden kunnen het beste twee maal daags gevoerd worden.

Het voeren op verschillende tijden is ook belangrijk, ook als je jouw honden niet wilt laten vasten. Allereerst is dit natuurlijk veel natuurlijker: een wolf of hondachtige zal ook niet altijd op dezelfde tijden eten. Als je jouw hond altijd op dezelfde tijd eten geeft, neem als voorbeeld 5 uur dan zullen de maag en alle spijsverteringsorganen alvast sappen aangaan maken omdat deze immers voedsel verwachten. Geef je dus een keer later of vroeger eten dan normaal dan raakt het lichaam van streek: het weet zich geen raad met de maag en spijsverteringssappen en het maagzuur van de maag zal de maagwand gaan irriteren. Hierdoor krijg je honden die gaan overgeven. Als je op onregelmatige tijdstippen voert 'leert' het lichaam af te wachten om pas te gaan werken als er voedsel het lichaam binnenkomt. Dit is overigens ook al bewezen door de alom bekende experimenten van Ivan Pavlov. Hij stuitte op het verschijnsel dat men ook wel klassieke conditionering noemt. Bij zijn experimenten gingen zijn honden al speeksel produceren nog voor hij het voedsel had gegeven, en zelfs als hij zonder voedsel deed alsof hij ze ging voeren.

Hoe begin je met vasten?
Zorg eerst dat je jouw hond op wisselende tijden eten gaat geven. Geef je hond dus eens een uurtje eerder eten dan normaal of een uurtje later. Neem hier je tijd voor, en ga zo langzaam aan een beetje wisselen met tijden tot er voor je hond geen regelmaat meer in zit. Honden die altijd op dezelfde tijd worden gevoerd worden vaak galbrakers of spuwers omdat de maag op vaste tijden al maagzuur begint aan te maken. Aangezien de hond dan geen voedsel krijgt irriteert dit de maagwand waardoor de hond gaat overgeven. Indien je last hebt van honden die galbraken kun je eventueel een heel klein beetje yoghurt geven.

De tweede stap is, indien je meerdere keren per dag voert, langzaam aan naar 1 grote maaltijd te werken. Geef nooit een grote hoeveelheid voedsel ineens aan een hond die dit niet gewend is, dit kan leiden tot een maagtorsie. De maag moet langzaam wennen aan grotere hoeveelheden. Stel dat je 2 keer per dag voert, maak dan één maaltijd steeds kleiner, en de hoeveelheid die je weglaat geef je dus bij de andere maaltijd totdat je nog maar 1 keer per dag voert. Je mag hier gerust minimaal twee weken voor uittrekken.

Indien dit allemaal goed gaat kun je beginnen om je hond 1 dag in de week te laten vasten. Stel dat je op dinsdag wilt vasten, dan geef je op maandag extra veel eten zodat de maag lekker volzit. Je geeft op maandag dan de portie erbij die je eigenlijk op dinsdag zou geven. Op een vastendag mag je enkel vloeibaar geven, en het liefst niets! Minimaal één vastendag per week is aan te raden.

Een hond die brok of gemalen vleesvoeding krijgt kun je beter niet laten vasten: in de maag wordt dit een grote brijerige massa die de maag en de darmen al heel snel verlaat. Dit betekent dat een hond al snel weer een lege maag heeft en vanzelfsprekend is dit niet wenselijk.

Bij pups mag je één maaltijd in de week overslaan. Die hoeveelheid die je "weglaat" bij 1 maaltijd dien je wel bij een andere maaltijd op die dag te geven. Vanaf ongeveer een jaar kun je jouw hond een hele dag laten vasten. Liefst niet eerder omdat de hond dan nog volop in de groei is.



. "


.Dank je willemijn voor je heldere uitleg. Ik was op weg om van kito een slechte eter te maken.
Nu al 3 weken eet hij zeer slecht. Hij is zijn brok echt beu . Ben van puppy overgeschakeld op adult maar dit hielp ook echt niet. Toevallig in de winkel staaltjes gekregen die 100% glutenvrij zijn . En ik ben gaan kijken of hij ze in ieder geval luste.
Wat ik dus heel fout deed was 2 tot 3 keer per dag voeren. Ik zat op een gegeven moment op 350 gr brok maar vond het teveel om te geven. Dus zoals jij schrijft hij had nooit geen honger. Na gisteren je bericht gelezen te hebben. Heb ik een nieuw plan bedacht eerst en vooral even de honger opgewekt. 200 gr was vandaag het plan. De laatste dagen at hij toch met moeite 200 gr . Dus vanochtend 50 gr gegeven en vanavond de overige 150 gr . Met smaak is alles binnen gegaan. En op de koop toe heeft die een halve varkenshaas gepikt van het aanrecht. Maar we zijn weer op weg gelukkig.

pagina 2 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^