Castreren. wel of niet?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel JoopJoop

honden foto van Joop

" Ik kan volgende les wel wat inlichtingen vragen 
:-D "


graag
to be continued ... 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Interessant om deze discussie te lezen. Zelf kom ik uit de paardenwereld en daar is het heel gewoon om een hengst te castreren, zodat het paard met soortgenootjes in de wei kan zonder dat er gedekt of gevochten wordt. Het enige nadeel waar weleens over gesproken wordt, is het verlies van wat spieren, maar verder niks, ook niet qua vacht, dik worden of ziektes..

Neemt niet weg dat ook ik erg twijfel of ik mijn reutje ooit moet laten castreren, omdat het "slechter" lijkt te zijn dan bij een paard. "

 Een paard weegt ong 600 kilo, als die achter een merrie aangaan, ben je als eigenaar nergens meer. Laatst hier iemand met een hengst buitenritje gemaakt, rook een merrie en vloog er op af. Ruiter eraf gegooid, sprong op de merrie waar een kind opzat. Tja, dit zal met een reu niet gebeuren. Ook in groepslessen en op maneges is een hengst gewoon levens gevaarlijk. Bij hele ervaren top ruiters, die hier mee kunnen omgaan prima, maar voor het merendeel is een hengst gewoon gevaarlijk.Castreren bij paarden heeft dus vooral met de veiligheid te maken. 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Nou ja, een hitsige temperamentvolle hengst lijkt me een tikkeltje moeilijker te hanteren dan een hitsige temperamentvolle reu. ;-) Iets met grootteverschil. "

 Zelfs een super brave rustige hengst, zal als hij een hengstige merrie ruikt ineens kunnen veranderen in een hitsige beer. Een gemiddeld paard is 600 kilo en als die gaat, ben je kansloos. Levensgevaarlijk hengsten en dat is de rede dat (tenzij je een hengst hebt die goed gekeurd is om te dekken) ze worden gecastreerd. Helaas zijn er nog mensen die perse hun hengst niet willen castreren, mijn hengst is braaf, totdat........

ik heb een shetlander hengstje van mijn dochter als 1.5 jarige laten castreren en mijn welsh cob met 3, toen hij in de gaten kreeg dat hij hengst was! 

250 kilo tot 1200 kilo, dat is het verschil met een reu, van 4 tot 65 kilo

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" .had daar niets mee te maken..
Ik kan straks wel even mijn boek erbij nemen "

 Hormonaal is de rede

honden page profiel MirMir

honden foto van Mir

" .Castreren bij paarden heeft dus vooral met de veiligheid te maken.  "

 Ik begrijp jouw verschil in uitleg van kilo's tussen honden/paarden .

Maar bij honden heeft het toch evengoed met veiligheid te maken. 
Wanneer je het medische buiten beschouwing laat (waarom mensen hun hond laten castreren) is 'agressie' de eerstvolgende. 
'Tig mensen vragen zich af of castratie agressie weg kan nemen. En agressie heeft te maken met veiligheid. 

Veiligheid van eigen hond, mens of andere hond.
Ik denk wanneer er bij (ongecastreerde) honden zelden sprake zou zijn van agressie, zou de grote castratiehamvraag ook nauwelijks van toepassing zijn... 

(Het medische daar gelaten dan). 

 

Ik weet het... een hond blijft een hond... maar mede door agressievoorvallen en niet 100% weten wat de oorzaak is (gedrag of hormomaal) daarom wordt er zoveel over castratie gespeculeerd denk ik. 

 

 

pagina 6 van 6 12 3 4 5 6
Volgende forumvraag: blaffen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^