Heupgewricht uit de kom?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel AnnaAnna

Hey, 

Ik ben Anna en heb een border collie, Indie.  Indie is mijn eerste hond en ondertussen net 4jaar geworden.  
Donderdagavond ben ik met Indie naar de dierenarts geweest.  Ze mankte sinds maandag een aantal keer als ze zich verplaatste: van haar bench naar haar kussen, onder de bureau, naar de keuken.  Ze sleepte met haar linkerachterpoot of trok hem volledig op.  Na een aantal passen stapte ze echter weer gewoon.  Wij dachten hier dat haar poot sliep omdat ze vaak opgekruld ligt in een bolletje en zo haar gewicht op haar poot plaatst.   Omdat ze niet constant mankte dachten we dat het niets ernstig was.  
Indie en ik gaan elke woensdag naar de hondenschool, om er agility te doen.  Woensdag ben ik ook geweest, maar hebben we de instructeur verwittigd van haar manken.  Deze zei van warm op en dan zullen we zien hoe het is, Indie was op dat moment dolenthousiast aan het rondlopen.  
Toen we een klein stukje van het parcours (= 2 sprongen, 4buizen en 1band) een drietal keer hebben geoefend zag ik dat Indie weer mankte.  Ik heb de instructeur erbij gehaald en zij heeft kort Indies poot onderzocht, maar wist niet direct iets dat het manken veroorzaakte.  Indie liet dit 'onderzoek' gemakkelijk toe: ze trok haar poot niet weg, stond geduldig te wachten,etc.  Toen hebben we besloten dat Indie en ik de les zouden beëindigen.  Toen we thuiskwamen heeft Indie haar linkerachterpoot niet meer op de grond gezet.  Ik heb haar die nacht bij mij laten slapen om een oogje in het zeil te houden.  De volgende dag zijn we onmiddellijk naar de dierenarts gegaan.  
Deze stelde vast dat de heup van Indie even uit de kom is gegaan en er dan weer vanzelf is ingeschoven.  Wanneer dit is gebeurd weten we echter niet.  Hierdoor heeft ze haar gewrichtsbanden beschadigd.  Hij heeft haar temperatuur gemeten, die normaal was, en heeft dan met een spuit een pijnstiller toegediend.  De dierenarts heeft ook Ketofen voorgeschreven, een pijnstiller die ook ontstekingsremmend werkt, en Befedo, vitaminenpillen.  Nu moet ze 8 dagen volledig platte rust krijgen en daarna moeten we terugkomen.  
Ik weet nu niet goed wat ik moet doen om haar te ontzien, niet alleen nu, maar ook in de toekomst.  
Ik vraag me af of die back-on-track verbanden haar wat zouden kunnen helpen? Heeft daar iemand ervaring mee?  
Kan ik overwegen om hydrotherapie met Indie te laten doen, bijvoorbeeld op de Toscanzahoeve?  Of is dit te drastisch?  
Ik denk dat we best stoppen met de agility, hoewel ze er echt plezier aan beleeft, en ben nu op zoek naar andere hondensporten zoals treibbal.  Misschien dat we in de toekomst zoiets wel nog kunnen proberen.  Iemand die daar ervaring mee heeft?  

Kan ik Indie op dit moment met iets helpen?

Alvast bedankt

Anna

honden foto van Hondenhumor Sasja de Eerste ITC-Hond die nu met pensioen is.

Ik zou het niet weten.
Maar geef je wel een up en hoop dat iemand wel goed advies heeft.

honden page profiel AnnaAnna

Zal ik doen! :-)

honden page profiel Noëlla en ~Ioki~Noëlla en ~Ioki~

honden foto van Noëlla en ~Ioki~

Zou haar toch een tijd ontzien hoor want dit kan gemakkelijk terugkomen
Ik vind niks op internet over  back-on-track verbanden voor honden
maar misschien weten de leden er meer van ;-)

honden page profiel De DamesDe Dames

honden foto van De Dames

Oh dat is niet leuk, gaat het al beter met de pijnstillers?
Zijn er foto's gemaakt bij de Dierenarts?

honden page profiel AnnaAnna

Het gaat wel al beter, haar poot staat weer op de grond, maar hij staat wat naar binnen gekeerd.  Ze slaapt veel.  Maar ze wil het pilletje precies niet echt doorslikken, ook niet als het in hesp zit gerold.  Daar moet ik wel nog iets voor zoeken.  

Er zijn geen foto's gemaakt.  Onze vaste dierenarts, waar we gisteren ook zijn bij geweest, beschikt volgens mij niet over die apparatuur.  We zijn wel een jaar geleden eens bij een dierenarts geweest in Merchtem omdat Indie mankte aan haar voorpoot en die heeft toen wel foto's gemaakt.  Toen hebben we gezien dat ze een lichte botafwijking heeft, maar dat ze daar eigenlijk weinig last van zou ondervinden.  Het ging over een klein uitsteeksel dat zich op haar elleboog bevond.  Ik denk dat ik eerst de 8 dagen platte rust afwacht voordat ik weer naar Merchtem ga, simpelweg omdat hij destijds ook gewoon 10weken platte rust had voorgeschreven toen ze mankte en ik niet weet wat hij nog meer kan doen, of is dit niet verstandig?

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Als ze beter blijft gaan zou ik de 8 dagen rust afwachten. En eigenlijk vindt ik 8 dagen te weinig. Je hebt nog hard gesport toen het al mis was, dus er zal wel wat schade zitten. 
Dat brengt me bij het vermanende vingertje: als je hond kreupel is, heeft ie pijn, ook als ie niet constant kreupel is en ga je je hond niet zwaar belasten. En dat zou je instructeur helemaal moeten weten. 
Ik zou, als ze weer goed loopt na de rust, contact met een fysiotherapeut zoeken om het herstel te evalueren en een plan te maken om haar weer op te bouwen. Border collies zijn meestal harde honden dus als wij niets zien, wil dat nog niet zeggen dat het weer helemaal hersteld is.
Helaas hebben bijna alle hondensporters de neiging te snel weer te beginnen en niets op te bouwen. 
Mijn vorige hond heeft ook een subluxatie van de heup gehad en die heeft na opbouw toch weer gewoon behendigheid gedaan. 
Ik heb met mijn oudste whippet zowel treibbal gedaan als praktijkspeuren en hij vond beide wel leuk. Goede sporten voor gammele hondjes.... De reden dat ik die twee sporten ben gaan proberen is dat hij van behendigheid en coursing/baarennen stuk gaat.

honden foto van Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/

Hydrotherapie is voor alle honden goed. zeker om ze tijdens de 'platte' rust ook nog wat aan het werk te houden.
Ik zou ook meer dan 8 dagen aanhouden en daarna opbouwen. rechte bewegingen zijn veel beter dan bv. achter de bal aanlopen (die zou ik dan ook opbergen)

Succes!

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

na de rustperiode , als ze dan nog mankt , orthopeed fotoos laten maken, hij kan zien wat er aan de hand is. een uitsteeksel op haar elleboog ? ed ? of heeft de arts toendertijd niets van gezegd ?

zwemmen is een optie, maar dan moet wel weten wat er voor schade eventueel aan de poot is, eerst exact weten of het verantwoord is om te gaan bewegen.

honden page profiel AnnaAnna

Ik wil graag even zeggen dat die 8dagen rust dienen voor de volgende consultatie.  Na 8dagen moet ik terug naar de dierenarts en dan gaan we verder zien hoe het moet en komt er meer rust aan te pas.  Maar hij heeft wel duidelijk gemaakt dat we sowieso terug moesten komen en dat waren wij toch al van plan.  De platte rust houdt in dat ze niet achter ballen mag lopen, gaan wandelen,etc.  Alles hebben we dus ook opgeborgen.  

Het uitsteekseltje op de elleboog zou volgens de dierenarts in Merchtem haar niet hinderen bij bewegingen en ze zou er ook geen last van hebben, anders hadden we het al langer opgemerkt.

Volgende forumvraag: Bloedtest allergieën Betrouwbaar?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^