Blaffen. Pak ik het goed aan?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko

honden foto van Hilde & Twinko

Op werk blaft Twinko zodra hij klanten binnen hoort komen. Echter als ik er niet ben doet hij dit (bijna) niet. Het lijkt dus dat hij mij aan 't beschermen is.

Wat ik doe is hem op z'n kussen onder m'n bureau (waar hij altijd ligt) aan de riem leggen zodra er klanten worden verwacht. Wanneer die binnen komen (aan de andere kant van de muur dus Twink ziet ze niet) zie ik Twinko opveren van z'n kussen en voordat hij blaft en er op af probeert te stormen geef ik hem een koekje en laat ik hem netjes zitten. Probeer z'n aandacht vast te houden tot de klant zit en meestal gaat Twinko dan weer liggen en verder slapen. Hij kan de klant dan nog steeds niet zien. Dit gaat prima en hij reageert steeds minder op zo'n binnenkomst.

Maar als de klant mijn kantoortje in wandelt gaat hij compleet uit z'n dak. Soms ben ik dat voor door snel z'n aandacht af te leiden maar soms ben ik te laat, of negeert hij me, en begint alsnog te keffen. Maakt niet uit of de klant hem negeert.
Wat moet ik dan doen? Hoe laat ik hem zien dat ik de situatie onder controle heb en dat hij mij niet hoeft te beschermen? 
Wat ik nu doe is hem alsnog proberen af te leiden maar dat werkt niet echt lijkt het.

En is het reëel van mij om te hopen dat hij ooit gewoon los kan lopen tussen de klanten? Want als pup ging dit prima en als ik er niet bij ben kan dit nog steeds zonder problemen.


(Overigens nog dank aan iedereen die ooit reacties gaf op het blaffen bij de bel. Dit is inmiddels bijna helemaal over)

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko

honden foto van Hilde & Twinko

Niemand? Ach, wie zwijgt stemt toe dus blijkbaar doe ik 't goed O-)

honden page profiel Eline, Gruul en ThaliaEline, Gruul en Thalia

honden foto van Eline, Gruul en Thalia

Ik zou willen zeggen leid hem af, maar dat doe je al. Ik zou verder ook niet zo goed weten hoe je het af kan leren. Misschien door veel te oefenen, dat je mensen vraagt om bij je kantoor naar binnen te lopen en zo doordat Twinko er vaker mee te maken krijgt dat hij wellicht minder gaat blaffen. Dat hoeven dan geen klanten te zijn maar wellicht collega's, ik heb alleen het idee dat hij daar niet naar blaft zo uit je tekst.

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Misschien een streng 'nee, Twinko'? Eventueel hem een week aan de lijn houden zodat hij niet onverwachts op de klant bent kan gaan?

honden page profiel bassiebassie

Zoals je het nu doet is de timing essentieel. Waarom niet gewoon i.p.v. 1 brokje een heleboel brokjes? Dan is het veel makkelijker te timen. Je bent dan niet meer aan het belonen, maar je hond een goed gevoel geven op het moment dat er iemand binnen komt. Klassiek conditioneren i.p.v. operant conditioneren. Dus geen ander gedrag aanleren, maar het ongewenste gedrag overbodig maken.

honden page profiel Carine en haar meisjesCarine en haar meisjes

honden foto van Carine en haar meisjes

ik denk idd dat Twinko zijn liefste vriendinnetje wil beschermen, je zou voor minder ;-)


je kan misschien eens proberen hem op commando te leren blaffen, en dus leer je hem ook om stil te zijn
op die manier kan je dan bij klanten hem het commando om stil te zijn geven

honden page profiel bassiebassie

" Het lijkt dus dat hij mij aan 't beschermen is. "

Ik denk eerder dat hij het niet durft als je er niet bij bent.

honden page profiel JoopJoop

honden foto van Joop

" Maar als de klant mijn kantoortje in wandelt gaat hij compleet uit z'n dak. Soms ben ik dat voor door snel z'n aandacht af te leiden maar soms ben ik te laat, of negeert hij me, en begint alsnog te keffen. Maakt niet uit of de klant hem negeert.
Wat moet ik dan doen? Hoe laat ik hem zien dat ik de situatie onder controle heb en dat hij mij niet hoeft te beschermen?  "


de vraag is of 'ie dit (=blaffen, uit z'n dak gaan) doet om je te beschermen. waarschijnlijker: uit onzekerheid. 
het kan wel zijn dat je hondje territoriale agressie of protectieve ("beschermings") agressie vertoont, maar dit gedrag komt ook vaak voort uit onzekerheid (dus is zijn gedrag alsnog gebaseerd op angst en bedreiging)

op dezelfde manier trainen als alle andere angstgerelateerde problemen: desensitisatie en counter conditioning. leren dat prikkel niet eng is, maar leuk (of op z'n minst neutraal). en: leren dat baasje situatie onder controle heeft (geen noodzaak tot ingrijpen van hond). daar zijn meerdere manieren voor: afstand vergroten, aandachtsoefeningen, vermijden van negatief contact (= bv opdringerige mensen die je hond willen aaien). kernwoord is voorkomen want als 'ie al uit z'n dak gaat ben je eigenlijk te laat. 
wat doet 'ie als je 'm optilt? en omdraait of de afstand vergroot tot de klant?

honden page profiel JoopJoop

honden foto van Joop

" Ik denk eerder dat hij het niet durft als je er niet bij bent. "


volledig mee eens. of hij zit wellicht in z'n bench (als baasje weg is), en voelt zich daar veilig

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko

honden foto van Hilde & Twinko

"
Ik denk eerder dat hij het niet durft als je er niet bij bent. "

Ik denk het niet want als ik er niet ben komt hij bij bezoek van z'n kussen af en gaat bij iedereen even snuffelen, komt daarna vaak vrolijk met speeltjes aanrennen enzo. Staartje en oortjes omhoog. Zelfs sommige klanten opzoeken om rustig geaait te worden. Niks onzeker, hij gaat gewoon z'n gang dan. Dribbelt soms wat achter mensen aan, gaat staan schooieren in de keuken, gaat met z'n beertje lopen spelen of op een botje kluiven, en gaat tussendoor ook gewoon rustig in 't kantoortje op z'n kussen liggen slapen. Precies wat hij doet als er geen klanten zijn en ik er wel ben. En als ik dan aan 't einde van de dag terug kom doet hij één oog open en dat is het... (uiteindelijk komt hij natuurlijk wel even kijken bij me maar het is niet zo dat hij me op staat te wachten bij de deur)

En Joop, wat jij zegt doe ik dus al, het afleiden enzo en ik weet dat ik te laat ben als hij toch gaat blaffen. Maar ik ben niet perfect en ben dus af en toe te laat. Mijn vraag was dus ook 'Wat doe ik wanneer ik te laat ben en hij dus wél gaat staan keffen? Terug maar z'n plaats sturen of alsnog weg lopen of op z'n dak geven of negeren of afleiden moet koekjes etc etc.?
Als ik m optil wordt het alleen maar erger maar wanneer ik samen met hem aan de riem weg loop wordt hij uiteindelijk wel stil. Maar dat wordt hij ook als ik 'm gewoon in 't kantoor laat. Zodra hij ziet dat er niks aan de hand is houdt hij namelijk op. Het is puur het eerste onverwachtse visuele contact waar hij mega op aanslaat.

Oh en Bassie, ik had het niet opgeschreven maar het blijft idd niet bij één koekje. Zolang hij gespannen is blijf ik hem koekjes voeren. Met een volle mond kun je niet blaffen zeg ik maar ;-)

honden page profiel Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/Lien, Luca† en Wifi /wi:fi:/speciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/

tijdens een oefenwedstrijd zei de keurmeester tegen me: je mag je hond niet zoveel belonen, ze wordt er onzeker van...
ik denk dat hij ergens gelijk heeft...

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko

honden foto van Hilde & Twinko

Zou kunnen maar wat is het alternatief? Ik denk dat het koekje geen beloning meer is maar gewoon afleiding. Ik zou ook een speeltje kunnen pakken alleen is hij daar minder in geïnteresseerd. Vandaar het koekje.

honden page profiel bassiebassie

Kun je het een keer filmen? Ik vraag me echt af of hij wel zo zeker is. Dan zou hij het zeker ook niet doen wanneer je er bij bent. Hij zou zeker wel wat laten zien, maar niet blaffen. Dat is vrijwel altijd in dit soort situaties onzekerheid.

honden foto van Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/

alternatief: niet belonen, maar negeren, als je er niet bent, dan gaat het zoals je wil... negeren dus :-D

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko

honden foto van Hilde & Twinko

Kan het zijn dat hij onzeker wordt wanneer ik erbij ben? Want ik heb wel eens het idee dat hij veel socialer is wanneer ik hem uit logeren breng bijvoorbeeld. Als ik dan hoor hoe hij zich dáár gedraagd dan lijkt dat heel erg op hoe hij vroeger was met mij erbij; sociaal, vrolijk, beetje verlegen maar wel onderzoekend.

Maar goed , dan nog steeds de vraag; Wat moet ik doen wanneer hij staat te blaffen? Alsnog afleiden met een koekje oid?

honden page profiel JoopJoop

honden foto van Joop

" Maar goed , dan nog steeds de vraag; Wat moet ik doen wanneer hij staat te blaffen? Alsnog afleiden met een koekje oid? "


ik zou eerst op zoek gaan naar de primaire oorzaak van zijn gedrag. want wat je moet doen, is afhankelijk daarvan. 

" Ik denk het niet want als ik er niet ben komt hij bij bezoek van z'n kussen af en gaat bij iedereen even snuffelen, komt daarna vaak vrolijk met speeltjes aanrennen enzo. Staartje en oortjes omhoog. Zelfs sommige klanten opzoeken om rustig geaait te worden. Niks onzeker, hij gaat gewoon z'n gang dan. Dribbelt soms wat achter mensen aan, gaat staan schooieren in de keuken, gaat met z'n beertje lopen spelen of op een botje kluiven, en gaat tussendoor ook gewoon rustig in 't kantoortje op z'n kussen liggen slapen. Precies wat hij doet als er geen klanten zijn en ik er wel ben. En als ik dan aan 't einde van de dag terug kom doet hij één oog open en dat is het... (uiteindelijk komt hij natuurlijk wel even kijken bij me maar het is niet zo dat hij me op staat te wachten bij de deur) "



dit is voor mij moeilijk te rijmen met eerdere topics. dat hij uitvalt naar andere honden en ook als vreemde mensen hem willen aaien. dat past veel beter bij onzekerheid. dat was Twinko, toch? die dat deed? correct me if I'm wrong O-)

maar goed, als hij zich volledig normaal gedraagt als jij er niet bij bent, als een super stabiele sociale hond, dat zou beteken dat jij de trigger bent die zijn gedrag veroorzaakt, hij vertoont protectieve agressie, gebaseerd op zijn idee dat onbekende mensen een bedreiging vormen voor "zijn" roedel. wat je dan kunt doen is eigenlijk afhankelijk van hoeveel controle je hebt over je hond. met andere woorden: kun je op dat moment zijn aandacht vragen, hem een commando geven, en zo ja: volgt hij dat dan ook op? hij moet leren dat hij jou niet hoeft te beschermen (dat is niet nodig en niet zijn taak). maar nogmaals: ik denk niet dat het zo simpel ligt. waarschijnlijk is zijn probleem aan de basis toch onzekerheid, angst voor bedreiging van vreemden, de noodzaak voelen tot zelf de situatie controleren, etc.

" Kan het zijn dat hij onzeker wordt wanneer ik erbij ben?  Want ik heb wel eens het idee dat hij veel socialer is wanneer ik hem uit logeren breng bijvoorbeeld. Als ik dan hoor hoe hij zich dáár gedraagd   "


ja, dat kan. als hij het gevoel heeft dat jij hem niet goed beschermt, hebben onzekere honden de neiging om het heft in eigen handen te nemen. maar ik denk niet dat jouw hond ineens super zeker wordt als 'ie bij anderen te logeren is. waarschijnlijk hebben anderen wel de neiging om te zeggen: "ja hoor, alles prima, hij gedraagt zich super relaxed", omdat ze dat vriendelijker vinden klinken dan "hij valt uit naar alles wat beweegt"

" Zodra hij ziet dat er niks aan de hand is houdt hij namelijk op. Het is puur het eerste onverwachtse visuele contact waar hij mega op aanslaat. "



de vraag is natuurlijk ook in hoeverre je je stoort aan dit gedrag. als hij alleen even aanslaat en daarna weer stil is, is dat eigenlijk niets om je druk over te maken en volkomen normaal alarm/waakgedrag. mocht het je irriteren kun je eenvoudigweg het commando "stil" aanleren

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko

honden foto van Hilde & Twinko

Ja Joop, dat is dezelfde hond :-D Maar die problemen zijn er echt veel meer als hij bij mij is dan bij anderen. En echt, de mensen die op hem passen zijn allemaal goede vrienden van me, die zeggen echt wel als hij zich niet gedraagd. Want ook bij vrienden blaft hij wel eens natuurlijk. Alleen veeeeeel minder. Dan is het ff blaffen en klaar. Ik krijg juist altijd te horen dat hij zo'n makkelijk hondje is en zo goed opgevoed (dat is hij ook O-)) Mensen vragen zelfs of ze op hem mogen passen!
Laatst nog zou een oppas een vriendin op bezoek krijgen dus ik haar verteld dat Twinko onzeker kan zijn en zal blaffen etc etc en dat ze mss buiten even kennis kunnen maken... Die middag stuurt ze een foto van Twinko die ligt te slapen op schoot bij die vriendin met het bericht erbij: 'Hij vind haar geweldig! Niet eens geblaft naar d'r.'

Ik stoor me niet aan het geblaf maar vind het vervelend voor hem dat hij zo schrikt en in de stress schiet, of wat het ook is. Zou fijner zijn als hij niet de behoefte voelt zich zo druk te maken. En daarbij komt natuurlijk ook een beetje dat mensen van hem schrikken, dat is soms niet zo fijn. Maar goed, dat is voor mij wel ondergeschikt hoor. 

Maar ik ga is gewoon door met rustig blijven, hem op z'n plaats sturen en daar afleiden. Op die manier heb ik het blaffen naar de bel ook afgeleerd.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^