Wie helpt me om deze puzzel op te lossen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

Toen mn herder er nog was, leerde die aan mn bouvier ukkie dat ze wel naar de bal mocht rennen, maar dat hij de bal aan mij moest geven. Toen (en als ik er aan terug denk nog) vond ik dat een fantastische samenwerking en heb dat dus toe gestaan. Maar toen de herder overleed, bleef ze de bal niet terug brengen. Enthausiast gaat ze er achteraan en dat is het.
Ik heb van alles geprobeerd, maar niets werkt.

Per toeval ontdekte ik dat als ik de bal in de tuin weg gooi en vervolgens aangesproken word door de buur, dat ze dan mij gaat uitdagen tot spel en dan de bal wel achter me legt! Maar als ik dan doe alsof ik aangesproken word, haalt het niets uit...

Hoe leer ik haar om de bal bewust op te pakken en in mn handen te geven?

De traditionele manieren werken dus niet.

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

Vanuit het water apporteerd ze wel stokken, maar komt het niet op de kant brengen. Ze laat het vlak voor de kant vallen zo van: kom op, ik wil weer!

Dit water apport deed ik met mn herder niet.

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik 3 doggies

honden foto van Yin, Yang & ik

Een antwoord heb ik niet helaas niet voor je daar van de 3 honden (incl. wijlen Sasha) 2 hem ook niet doorhebben/hadden. Of ze zien er het nut niet van in en is dus niet belangrijk genoeg voor ze...

Sasha ging altijd super enthousiast achter wat je dan ook maar weggeworpen had aan om dan trots en hoopvol hevig kwispelend bij het voorwerp te gaan staan en je aan te kijken. In de trant van:'Ja hier ligt het! Nog een keer 'mam'! Pakken en gooien!' Oppakken en ermee uitdagen deed hij niet.

Ten die begint hem na 3 jaar eindelijk een beetje door te krijgen en het kan zomaar eens gebeuren dat hij eens in de week een paar keer iets terug komt brengen. Alhoewel ik het idee heb dat hij aan 'interval beloning' doet naar ons toe. hahaha....

Dit begon eigenlijk een tijdje terug pas een beetje te lukken door hem heel enthousiast af en toe de post uit de brievenbus te laten halen. Af en toe stop ik er een langwerpig speeltje in wat hij dan op commando mag apporteren. Je moet bij hem wel heel precies zijn met de timing om het terug te vragen en hem enthousiast te houden om het weer te doen anders gaat hij op de loop en je ermee uitdagen (dat vindt hij zoals zoveel honden uiteraard veel leuker, kan hij laten zien hoeveel sneller en behendiger hij is). Een 'retriever' zal het nooit worden maar hij heeft ook nooit echt waarde gehecht aan 'simpel' speelgoed (bal, touw etc.). Je maakt hem blijer als hij zijn hersens meer mag gebruiken.

Maar ja, 3 maal is scheepsrecht want toen kwam Loco een geboren retriever. Met 8 weekjes oud had hij na 3 dagen door dat als hij het speeltje losliet, het weer weggeworpen werd en hij het dus weer kon apporteren en dat is natuurlijk het allerleukste wat er is. Daar is hij tenslotte voor 'op de wereld' gezet.

Oei.....heel relaas geworden! Dacht laat mijn eigen ervaringen delen. Lees verder lekker mee om te zien hoe anderen het hun 'niet retrievers' hebben aangeleerd. De standaard manier heeft hier tot op heden geen vruchten afgeworpen in ieder geval.

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

Elk ras zou toch moeten kunnen apporteren? In het water doet ze het wel.. 1 speeltje haalt ze in huis en in de tuin wel op maar legt hem dan in haar mand.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

misschien als je met haar meerent naar de bal en dan als zij de bal pakt hem overnemen (of ruilen) en dan enthousiast apport roepen en dan nog flink goedzooooooo erachter? En zo steeds een beetje meer afstand maken?


Op die manier heb ik mijn vorige hond geleerd om ipv de post te verscheuren naar mij toe te brengen:-D

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Lola apporteert trouwens echt niet, ballen of stokken oid intresseren haar helemaal niet, de eerste keer keek ze me nog verbaasd aan, verder heeft ze mij compleet genegeerd als ik zoiets probeerde:-D

honden page profiel NicolineNicoline 3 doggies

honden foto van Nicoline

Kent hij het commando "vast"?  

Zoeken (achtervolgen of zoeken van een voorwerp, bijv. een bal), commando "zoek"
Oppakken (hij moet de bal in zijn bek nemen), Commando "vast"
Terugbrengen (hij moet de bal naar jou toe brengen), Commando "hier"
Loslaten (hij moet de bal voor jou neerleggen)
Dit alles oefenen aan lange lijn, dan kan je hem inhalen...

honden page profiel MaartjeMaartje 3 doggies

honden foto van Maartje

Mijn Texas ging toen hij klein was ook achter alles aan maar terug brengen ho maar.
Ja, zo ergens voor me of achter me neer gooien en vast weer wegrennen maar apporteren... nee.

Ik ben buiten met 'm gaan oefenen, op 'n paadje lopen, de bal pakken en achteruit weggooien.
Timing is everything want ik moest omdraaien zodra hij net achter me zat zodat hij eigenlijk niet anders kon dan de bal in m'n hand leggen. Het heeft even geduurd want hij was veel te onbesuisd maar toen hij 't eenmaal doorhad, feestje!!

honden page profiel Zita (Sep)Zita (Sep) 3 doggies

honden foto van Zita (Sep)

Gebruik je een clicker?
Als ik de bal weg gooi rent Sep er al achter en dan zeg ik nog "pak de bal!"en als hij de bal heeft roep ik "kom maar hier met de bal' (kom maar en hier kent hij nl. als terug naar mij komen).
En als hij hem dan helemaal terug brengt een klik en iets lekkers.

honden page profiel MarijkeMarijke 3 doggies

Ik vroeg me iets af: Is je lichaamshouding (als je met iemand praat en met je rug naar hem toestaat) een kalmerend signaal? Misschien kun je de hond eerst leren aporteren/terugbrengen met een zgn. "lichaamshoudingscommando". Wanneer dit werkt draai je je van lieverlee steeds minder ver om.
Ik heb een herder gehad die heel lang alleen maar terugbracht als ik met mijn zij naar hem toestond.

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

" misschien als je met haar meerent naar de bal en dan als zij de bal pakt hem overnemen (of ruilen) en dan enthousiast apport roepen en dan nog flink goedzooooooo erachter? En zo steeds een beetje meer afstand maken?


Op die manier heb ik mijn vorige hond geleerd om ipv de post te verscheuren naar mij toe te brengen:-D "


.dat heb ik idd ook al geprobeerd, maar werkt ook niet.. ze kijkt dan naar mij ipv naar de bal..

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

" Kent hij het commando "vast"?  

Zoeken (achtervolgen of zoeken van een voorwerp, bijv. een bal), commando "zoek"
Oppakken (hij moet de bal in zijn bek nemen), Commando "vast"
Terugbrengen (hij moet de bal naar jou toe brengen), Commando "hier"
Loslaten (hij moet de bal voor jou neerleggen)
Dit alles oefenen aan lange lijn, dan kan je hem inhalen... "


Ze kent het wel, maar reageert er met de bal niet altijd op. Ik ben er echt al heel lang mee bezig. Als ze de bal wel pakt en ik roep haar bij me, dan laat ze de bal vallen en komt bij me.

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

De combinatie van Marijke en Maartje is wel slim bedacht. Dat ga ik proberen. Het lijkt wel erg op wat ik al geprobeerd heb maar wel het proberen waard.

Ze reageert meer op mijn houding als ik me soms bewust van ben.

De clicker heb ik niets mee.

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik 3 doggies

honden foto van Yin, Yang & ik

" Elk ras zou toch moeten kunnen apporteren? In het water doet ze het wel.. 1 speeltje haalt ze in huis en in de tuin wel op maar legt hem dan in haar mand. "


Uiteraard maar 'niet retrievers' moet je ook niet zo letterlijk nemen als zijnde honden die niet tot de groep van Retrievers horen.

Iedere hond pakt uit eigen beweging dingen op om ze naar een andere plek te dragen om daar ermee ad weer te gaan (kluif, speeltje etc.). Heb nog een tijdje geprobeerd om daarop te 'clickeren' maar te vaak had ik de clicker niet bij de hand en zo vaak sleept Ten niet met iets.

honden page profiel Angelique; Bruno, Charlie & Fenna  Angelique; Bruno, Charlie & Fenna 3 doggies

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

Mmm...ik heb geen idee hoe je het aan zou kunnen leren...Bruno haalt ballen, stokken, touwen, dennenappels en al het andere op als je het weggooit. Al van pups af aan...ik kan me nog wel herinneren idd dat toen we samen liepen, Bruun die tak gwn uit haar bekkie mocht pakken. Achteraf gezien had ik hem dat miss niet mogen laten doen;-)
Maar ja...misschien vind ze het er achteraan rennen wel super, en de rest mag het baasje dan maar uitzoeken;-)haha
Groetjes Angelique en Bruno

honden foto van Nathalie, Harley & Mr. Deeks

Ik volg even. Clooney rent ook overal wel achteraan, maar zodra zijn bal, safestix of weet ik veel wat de grond raakt is het niet meer interessant en loopt hij gewoon door.

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

" Mmm...ik heb geen idee hoe je het aan zou kunnen leren...Bruno haalt ballen, stokken, touwen, dennenappels en al het andere op als je het weggooit. Al van pups af aan...ik kan me nog wel herinneren idd dat toen we samen liepen, Bruun die tak gwn uit haar bekkie mocht pakken. Achteraf gezien had ik hem dat miss niet mogen laten doen;-)
Maar ja...misschien vind ze het er achteraan rennen wel super, en de rest mag het baasje dan maar uitzoeken;-)haha
Groetjes Angelique en Bruno "


Het komt niet door Bruun hoor. Zonder Bruun was die tak voor de waterkant geeindigd. Door Bruun eindigde hij op de kant en kon ik hem weer weggooien, ging Dribbel hem halen en nam Bruun het weer van haar over om het aan de kant te brengen ;-)
Dat is juist dat mooie samen spel dat Dribbel ook met Rex had (maar dan dus op het land).

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

"

Uiteraard maar 'niet retrievers' moet je ook niet zo letterlijk nemen als zijnde honden die niet tot de groep van Retrievers horen.

Iedere hond pakt uit eigen beweging dingen op om ze naar een andere plek te dragen om daar ermee ad weer te gaan (kluif, speeltje etc.). Heb nog een tijdje geprobeerd om daarop te 'clickeren' maar te vaak had ik de clicker niet bij de hand en zo vaak sleept Ten niet met iets. "


Als pup wilde ze er dol graag achteraan en het in haar bek doen. Af en toe pakte ze hem ook 'plagerig', maar dan pakte Rex hem weer van haar af, liet haar weten dat hij daar niet van 'gediend' was en kwam de bal bij mij terug brengen. Blijkbaar had ik dat samenspel dat ik zo leuk vond, niet toe moeten laten? Maar ja.. Eigenlijk heb ik geen spijt dat ik het wel toe gelaten heb. Ik heb er wel leuke herinneringen aan O-) En nu een super makkelijke hond die niet agressief word als een andere hond iets van haar af wil pakken oid..

honden page profiel Angelique; Bruno, Charlie & Fenna  Angelique; Bruno, Charlie & Fenna 3 doggies

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

"

Het komt niet door Bruun hoor. Zonder Bruun was die tak voor de waterkant geeindigd. Door Bruun eindigde hij op de kant en kon ik hem weer weggooien, ging Dribbel hem halen en nam Bruun het weer van haar over om het aan de kant te brengen ;-)
Dat is juist dat mooie samen spel dat Dribbel ook met Rex had (maar dan dus op het land). "


oke! haha, gelukkig kunnen ze gauw weer samen spelen: Bruno heeft de zwem-tik echt van Dribbel overgenomen! hij gaat nu ook waar maar een makkelijk afstapje is (ja zo is nou weer wel...;-)) te water!!;-)

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

"

oke! haha, gelukkig kunnen ze gauw weer samen spelen: Bruno heeft de zwem-tik echt van Dribbel overgenomen! hij gaat nu ook waar maar een makkelijk afstapje is (ja zo is nou weer wel...;-)) te water!!;-) "


Haha, ja as zondag ;-)

honden page profiel Angelique; Bruno, Charlie & Fenna  Angelique; Bruno, Charlie & Fenna 3 doggies

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

"

Haha, ja as zondag ;-) "


Heb er al zin in, k hoop dat het Bruno (en alle andere honden) zich weer vermaken!! Kan ik meteen mn nieuwe camera uittesten;-)

honden page profiel MarleenMarleen 3 doggies

honden foto van Marleen

Zoë doet precies hetzelfde, ik denk dat het bij Zoë te maken heeft met niet willen afgeven want als ik richting de bal loop pakt ze hem wel weer.
Ik pak vaak iets af omdat ze graag sloopt, ik denk dat ze dus denkt dat ik alles afpak. Zelfs voor haar lievelingskoekje komt ze de bal niet brengen. Wat hier wel werkt is 2 balletjes meenemen...dan brengt ze het andere balletje wel. Legt het alleen niet in mijn hand.

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

" Zoë doet precies hetzelfde, ik denk dat het bij Zoë te maken heeft met niet willen afgeven want als ik richting de bal loop pakt ze hem wel weer.
Ik pak vaak iets af omdat ze graag sloopt, ik denk dat ze dus denkt dat ik alles afpak. Zelfs voor haar lievelingskoekje komt ze de bal niet brengen. Wat hier wel werkt is 2 balletjes meenemen...dan brengt ze het andere balletje wel. Legt het alleen niet in mijn hand. "


Dat doet ze ook allemaal niet. Als ik op de bal af stuif, dan stuift ze met me mee om te kijken wat ik ga doen, maar als ik dan de bal pak, doet het haar niets of ze gaat klaar staan om er achteraan te rennen en verder niets ermee te doen.

honden page profiel MarijkeMarijke 3 doggies

" De combinatie van Marijke en Maartje is wel slim bedacht. Dat ga ik proberen. Het lijkt wel erg op wat ik al geprobeerd heb maar wel het proberen waard.

Ze reageert meer op mijn houding als ik me soms bewust van ben.

De clicker heb ik niets mee. "

Ik heb nog eens zitten denken: Is het een idee om jullie eens te laten filmen? En dan verschillende dingen te proberen? Wanneer je de interactie vanaf een afstand ziet (op het filmpje) zie je misschien waar het "verkeerd" gaat. Misschien ben je je niet bewust van een "fout" in de communicatie en sta je voor de hond meer tegenover hem dan dat je samenwerkt. Ik ze "verkeerd" en "fout" expres tussen aanhalingstekens omdat de hond het waarschijnlijk anders ziet en denkt dat hij het goed doet.
.

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

"
Ik heb nog eens zitten denken: Is het een idee om jullie eens te laten filmen? En dan verschillende dingen te proberen? Wanneer je de interactie vanaf een afstand ziet (op het filmpje) zie je misschien waar het "verkeerd" gaat. Misschien ben je je niet bewust van een "fout" in de communicatie en sta je voor de hond meer tegenover hem dan dat je samenwerkt. Ik ze "verkeerd" en "fout" expres tussen aanhalingstekens omdat de hond het waarschijnlijk anders ziet en denkt dat hij het goed doet.
. "


Gegarandeerd dat ze denkt dat ze dit moet doen. Zo heeft ze het immers van de herder geleerd..

Ik zal eens kijken wat we kunnen doen. Ik ga er zowiezo mee aan de slag (met wat beter weer).

honden page profiel DieselDiesel 3 doggies

honden foto van Diesel

Ben er ook al 4 jaar mee bezig, heb van alles al geprobeerd, volgens mij vind Diesel er gewoon niks aan, denkt hij, ga zelf maar steeds die bal terug halen,hij vertikt het gewoon.

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

Lol, ik heb net in huis snoepjes gegooid en dan als ze na het opeten weer bij me kwam, gooide ik er weer een etc. Toen ik een bal er tussendoor gooide, zou ze er achteraan rennen en je ziet haar halverwege stilstaan en denken 'dit is geen snoepje'. Ze draait zich om en staat me stom aan te kijken.. ;-)Snoepjes wel, ballen niet..

honden page profiel DieselDiesel 3 doggies

honden foto van Diesel

Slim hoor, zo deed ik het wel eens met pillen, gooide ik eerst een paar keer een snoepje, die vloog er dan zo in, daarna een pil, maar nee, die bleef ook liggen, haha.

honden page profiel MaartjeMaartje 3 doggies

honden foto van Maartje

Whahahahahaha Roos! Ze zijn nog niet zo makkelijk voor 't lapje te houden hè ;-)
En de snoepjes kwam ze zeker ook niet terugbrengen?

Maar wel genoten samen zo te lezen!!

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

Hahaha, nee die snoepjes kwam ze in haar maag terug brengen ;-) Die zal ik morgen wel in de vorm van een bruin worstje terug krijgen haha

Ja, ze zijn super slim (als het hun uit komt).. Mijn pa had idd ook al eens bij zijn bouvier geprobeerd om op die manier een pil erin te krijgen, maar die werd niet eens gevangen, die belande gelijk op de vloer ;-)
Gelukkig pakt die van mij de pillen aan alsof het snoepjes zijn.

Volgende forumvraag: ze maakt alles open
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^