hoe hond en konijn los bij elkaar laten?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LavinaLavina

honden foto van Lavina

Ik heb al 5 jaar een konijn. En sinds ongeveer 1 a 2 jaar logehonden. Over het algemeen negeren die het konijn ook gewoon netjes. Ik heb ook 2x eerder een hond bij mijn konijn gelaten. Een border collie van 2, die extreem goed luisterde.. en een schapendoes puber van 9 maanden die heel zacht en voorzichtig is.. Bij beide keren eerst aan de riem gedaan en konijn los gelaten. Die rustig naar ze kwam snuffelen, en honden het negeerde dit ging ook helemaal prima, waarna ik ze los heb gelaten.

Nu heb ik vorige week een nieuwe oppashond / pup. een kangal van 19 weken. Deze ging in eerste instantie naar het konijn blaffen. Na wat gewenning ging het goed. Maar toen wou ze ermee spelen.. Echt speel bewegingen en dergelijk maken. Nu mijn vraag aan jullie.
Hoe zou ik dit kunnen begeleiden, waardoor ze rustiger naar het konijn toe wordt. En ik uiteindelijk mijn konijn bij haar los te kunnen laten, zonder dat zij door haar lompe speelgedrag mijn konijn pijn doet.
Het is voor de rest een hele vriendelijk, open en nieuwsschierige pup. die ook eerst rustig aan het konijn gesnuffeld heeft, en dat buiten ook zo lief, aan de lijn bij katten doet..
Wanneer de dieren los lopen maar bij elkaar zijn, is dit natuurlijk wel altijd onder toezicht.
hopelijk hebben jullie een paar tips voor me.
Groetjes,
Lavina

honden page profiel SiaraSiara 3 doggies

honden foto van Siara

Jammer genoeg geen tips voor je maar ik blijf wel hangen. Ik heb zelf namelijk 5 fretjes die hopelijk in de toekomst een hondenvriendje (pup) krijgen.

Volgens mij ben je zeker al wel goed bezig. Ik denk dat het belangrijkste nu is dat jij de Kangal laat weten dat je konijn geen speelgoed of kauwspeeltje is...

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP) 3 doggies

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Ik zou er niet aan beginnen. Het kost letterlijk 5 seconden voor een hond een konijn heeft vermoord - veel te kort om te kunnen ingrijpen.

honden page profiel LavinaLavina

honden foto van Lavina

@ sumiko:
konijn zit ook braaf achter de tralies, en ze kunnen ook wel bij elkaar, de kangal kan met de neus door de tralies aan konijn snuffelen. Dit doet ze ook super zachtjes. Maar wanneer het konijn door het hok heen gaat hupsen dan denk de pup dus oooh spelen! dan komen de spelbogen.. Maar bijten doet ze niet. Dat vind ik dan wel weer super fijn.
@ wilma en dobby.
Ik heb ook andere oppashonden gehad, met jachtinstinct zeg maar. Ik heb bij hun ook gezien dat het niet mogelijk is het uberhaupt te proberen. Hoe braaf ze haar ook in huis negeren. Maar de honden die ik er wel mee vertrouw. Vind ik het wel fijn van als het samen zou kunnen, zeker ook wel begeleid. mijn konijn is namelijk ook wel erg gewend vrij vaak en lang los te lopen..

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance 3 doggies

honden foto van Anny en Lance

Oei oei dat gaat verkeerd.
En soms de andere kant uit dan je zou denken.  
Mijn konijn vroeger dat vloog gewoon naar de hals van onze herder en bleef daar met bijn tanden in vasthangen......daar hebben we echt toen direct moeten ingrijpen. Maar dat was dan ook een hevig bukske ( mannetjes konijn)

honden page profiel lutlut 3 doggies

honden foto van lut

Inderdaad, probeer dit niet...mijn hond loopt lekker mee tussen de kippen en cavia's als ik ze ga voeren, geen problemen, hij is kalm en snuffelt rustig wat af...Tot er eentje ontsnapt was in de tuin, hij dolde wat, dacht dat hij met zijn knuffeltje aan het spelen was....helaas, het was een jonge cavia die het speelkwartiertje niet overleefde...Hij heeft het arme beestje niet gebeten maar met zijn plompe lijfje gewoon geplet. Dus, het duurt maar even, wil je geen risico's doe het dan gewoon niet.

honden page profiel Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P)Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P) 3 doggies

honden foto van Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P)

Niet doen denk ik want zelf heb je ook je twijfels.
Mijn zoon heeft ook twee rohtjes gaan welliswaar prima samen maar zou ik mijn jack erbij zetten dan wordt het een bloedbad.

En spelen of niet, een keer te wild en het is over met je konijn.
Neem gewoon geen risico's

honden page profiel DogsDogs 3 doggies

honden foto van Dogs

Hier ook met regelmaat oppashonden, en 2 konijnen. Ik laat nooit en ten nimmer mijn konijnen bij een oppashond. Lucky daarin tegen die ligt er mee op een kleed en spelen samen. Maar lucky ken ik door en door en mijn konijnen ook (doe klikkeren met de nijnen) en die kennen lucky en andersom. 

Ik merk aan mijn konijnen dat ze onwijs chil zijn als lucky in de buurt is. Maar als er een andere hond komt ze toch wat gestrester zijn. Ze kunnen elkaar niet lezen. Ze kunnen het zeker als prooi gaan zien. Als de huskys van een vriendin langskomen gaan mijn konijnen in de schuur anders kunnen de honden barfen en daar heb ik geen zin in. Met honden van een andere zou ik het echt niet aandurven...

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

Met zo'n drukke hond zou ik er ook niet aan beginnen.. 1 poot erop en je konijn kan naar de da voor een spuitje..

honden page profiel Spreken is zilver Zwijgen is Goud.Spreken is zilver Zwijgen is Goud. 3 doggies

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Klicker gebruiken en elk keer dat ze wel rustig is direct belonen, in de eerste fase zonder los konijn.
Tussenfase konijn in ren (zo'n 8 hoekig hekwerk?)

Verder zorgen dat het konijn op diverse plekken vlucht plekken heeft, waar de hond niet bij kan.


In de eerste fase dat ik Beauty had had, ik ook nog een konijn (Twiggy) en ook dat konijn liep elke dag een uurtje los, Beauty wou spelen, echter leek het erop dat ze een onderlinge afspraak hadden zo gauw het Twiggy onder de stoel ging zitten (waar Beauty gewoon bij kon) liet Beauty haar met met rust en probeerde ze niet dichter bij te komen) nu was Beauty wel een onzekere hond en erg voorzichtig met het benaderen van het konijn ook al zag je aan alles dat ze wilde spelen.

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

" Hier ook met regelmaat oppashonden, en 2 konijnen. Ik laat nooit en ten nimmer mijn konijnen bij een oppashond. Lucky daarin tegen die ligt er mee op een kleed en spelen samen. Maar lucky ken ik door en door en mijn konijnen ook (doe klikkeren met de nijnen) en die kennen lucky en andersom. 

Ik merk aan mijn konijnen dat ze onwijs chil zijn als lucky in de buurt is. Maar als er een andere hond komt ze toch wat gestrester zijn. Ze kunnen elkaar niet lezen. Ze kunnen het zeker als prooi gaan zien. Als de huskys van een vriendin langskomen gaan mijn konijnen in de schuur anders kunnen de honden barfen en daar heb ik geen zin in. Met honden van een andere zou ik het echt niet aandurven... "


Ik ben het met je eens. Als er hier honden van anderen komen, gaan mijn katten in de slaapkamers en mijn konijnen krijgen een extra ren om hun hok/ren (waar ze dus niet in kunnen) zodat er afstand is tussen de daadwerkelijke ren met daarin de konijnen en de nieuwe hond.
Beter safe then sorry..

honden page profiel LavinaLavina

honden foto van Lavina

Bedankt allemaal voor de antwoorden, hier kan ik wel wat mee!
Het is trouwens ook niet zo dat het echt moet, leek me alleen fijn. Ga het nu heroverwegen toch niet te doen.
Inderdaad better safe then sorry

honden page profiel JasmijnJasmijn 3 doggies

honden foto van Jasmijn

Ik raad je ook aan de hond niet bij het konijn te laten, een konijn is een prooidier voor een hond. Honden blijven toch jagers, ook al is de hond niet gefokt als jachthond, alle honden hebben een jacht instinkt.

honden page profiel YvonneYvonne 3 doggies

honden foto van Yvonne

Ik zou het ook niet proberen. Ik heb ook een konijntje, De herder is/was bang voor konijnen (is gebeten door een vlaamse reus toen hij 9 weken was) maar sinds we zelf weer een konijn hebben en is los kijkt hij van mij naar de konijn en hok hij is nu niet te vertrouwen. De labradoodle was ik eens kwijt en die lag in het hok te spelen met het konijntje die vertrouw ik er wel bij maar dan wel met toezicht. Onze oppas hond moet minimaal 1 meter van de kooi blijven van Rudy en Luna.

honden page profiel kitokito 3 doggies

honden foto van kito

Hier ook een konijn bij onze akita. Ons konijn woont binnen en kito laat hem altijd goed met rust en snuffelt wel eens aan de tralies. Als we ons konijn bij ons nemen in de zetel dan werd hij in begin altijd heel hevig.
En wou er echt heel dicht bij in de buurt komen. Wat hij niet mocht.
Ik heb eens een keertje met voerbeloningen en konijn en hond bezig geweest en sindsdien is hij voorzichtig en gaat hij echt het konijnen hoofdje + oren wassen. konijn vind het allemaal prima.
Maar ik laat hem er nooit mee alleen . Ik denk dat dat te leuk zou zijn.

honden page profiel Nikki & JetNikki & Jet 3 doggies

honden foto van Nikki & Jet

Hier leven hond en konijn samen. Ko het konijn woont in de woonkamer en mag ook loslopen. 

Toen Jet hier kwam wonen was ze 8 weken en kleiner als Ko. In haar puppentijd wilde ze steeds spelen met Ko. Ko had daar geen behoefte aan en ging prinsheerlijk op de bank liggen, daar kon dat kleine ettertje tenminste niet op springen. 
Inmiddels wonen ze al 2 jaar samen (klinkt net alsof ze een stelletje zijn O-)). Jet wil regelmatig Ko zijn oren en ogen wassen. Ko laat dit eventjes toe, maar huppelt dan weg. Jet gaat er dan ook niet achteraan en gaat weer iets anders doen. Als Ko op haar looproute ligt, loopt ze gerust even om voor 'm.

Maar: een vreemde hond laat ik nooit en te nimmer bij mijn konijn. Als er een vreemde hond in huis is, gaat Ko zijn hok dicht. 

Ik heb al gelezen dat je het toch niet wil doen, lijkt me erg verstandig. De poten van een Kangel pup zijn erg groot, en een konijnenruggetje erg kwetsbaar. 

Jet en Ko

honden page profiel SamojeedPolar&ArcticSamojeedPolar&Arctic 3 doggies

honden foto van SamojeedPolar&Arctic

Ik heb zelf 3 fretten in huis die elke dag een uur binnen in de woonkamer lopen. Toen mijn samojeed nog puppy was heb ik hem gelijk kennis laten maken met de fretten. Dit ging heel goed. Al moet je er altijd bij blijven. Ik merkte op een gegeven moment dat mijn fretten het niet meer zo leuk vonden. Polar is toen ook gebeten door mijn fretten. zo nu en dan speelt hij nog met ze maar hij vind ze niet mee zo leuk. Meestal gaat hij op de gang als de fretten binnen lopen en anders gaat hij op de bank en blijft hij keurig liggen.

Ik denk dat je het beste je hond in de bench kan zetten wanneer het konijn rond loopt. ze moeten gewoon aan mekaar wennen.

honden page profiel SylviaSylvia 3 doggies

honden foto van Sylvia

Wij fokken zelf langharige konijntjes.
Vanaf dat ze geboren zijn laat ik de honden snuffelen aan ze, we hebben een bordercollie en een chihuahua
Ze hebben nog nooit een konijn wat gedaan, en ze spelen zelfs met de kleintjes in de ren.








Ze lopen ook rustig hier rond in de kamer,

honden page profiel herminahermina 3 doggies

honden foto van hermina

Je kunt je konijn alleen loslaten als je er zelf bij bent. Als hij echt aardig doet, is het goed maar ik zou er toch eventjes bij zijn. O-) Het het de eerste ''maand'' goed gaat, kun je ze mischien niet meer dan 10 á 30 minuten alleen laten. Maar doe dit dan wel op eigen risico. Het kan alsog zo zijn dat de hond het konijn opeens ''dood bijt''.

honden page profiel Jana *FeLaNelKi*Jana *FeLaNelKi* 3 doggies

honden foto van Jana *FeLaNelKi*

In mijn ogen ligt het ook meer naar de aard van de hond. Ik heb drie honden: sint bernard, kruising boxer x bouvier des ardennes en een chihuahua. De sint bernard en chihuahua kunnen zo samen met ons konijn. Maar de kruising haar instinct ligt hoger en kon zelfs over 1m20 springen om bij ons konijn te komen. Ook zijn heeft 2x hooguit 5minuten bij het konijn gezet voor we het goed en wel door hadden (grote boerderij met grote tuin, dus niet altijd alle honden in het oog). Dit was bijna fataal voor ons konijn. Fennah, de kruising, bijt ook niet maar ze duwde met de neus, rolde het rond en plette het. Eerste maal dachten we dat ons konijn dood was, maar ze was gewoon erg in shock. Voor het konijn was dit een grote stress. Honden die het dus instinctief in zich hebben zullen dus moeilijk leren hun instincten te negeren want moeder natuur roept in hun bloed op dat zij roofdieren zijn, en dat konijn een prooidier. Mijn kruising heeft het vooral erg als het konijn beweegt, dat wakkert het instinct enorm aan.
Maar de sint bernard en chihuahua zijn helemaal niet zo hoog-instinctief en zij worden dus niet getriggerd. Ze kunnen dan ook perfect bij ons konijn en die voelt dat ook, want die huppelt gewoon naar hen toe als ze binnen is om gekamd te worden (kruising zit dan in bench of buiten voor veiligheid).

honden page profiel stippelteamstippelteamgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van stippelteam

Hier ook 2 konijnen. Lola zit er niet vaak bij en als ze erbij zit ben ik erbij. Lola gaat dan liggen en het konijn erbij liggen, en het konijn likt Lola en andersom. Maar Lola was toen we haar kregen kleiner als de konijnen. Maar ik zou het niet gaan proberen. Met een grote hond. Als de hond van mijn ouders bij ons is zijn de konijnen in de winkelruimte want die worden helemaal gek. En de hond ook!

honden page profiel LavinaLavina

honden foto van Lavina

Bedankt voor de vele reacties!
Ik heb toch maar besloten het niet te doen.
De poten zijn natuurlijk ook erg groot, en de pup veels te speels.

Volgende forumvraag: Blijven vernielen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^