Vertraging in de heupen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Denise; Nova & VanchaDenise; Nova & Vancha

honden foto van Denise; Nova & Vancha

Tijdens de HP wandeling in Monster zei iemand me dat het er op leek dat Nova een vertraging in de heupen heeft. Ik wist niet wat dat betekende en ben er dus niet zo op in gegaan (achter af misschien stom) en ben thuis eens gaan googelen. Daar schrok ik behoorlijk van! Dat zou betekenen dat Nova een pup os met ernstige HD. Ik weet niet zo goed wat ik hier nu mee moet. Hoe ziet zoiets eruit? Waar moet ik op letten? Moet ik naar de Dierenarts of kan dat pas op latere leeftijd gezien worden? Haar ouders hebben HD A heupen, kan dit dan wel? pff ik ben flink bezorgd..

honden page profiel DoberkikiDoberkiki 3 doggies

honden foto van Doberkiki

Denise, ga eerst eens langs bij je da en vraag in geval van twijfel of vermoeden een RX.

Een uitspraak op een wandeling is goed bedoeld, maar een echt onderzoek is beter en neemt je onrust weg. Als het zo is, dan is het zo, maar zover zijn we nog niet.

Nu in paniek schieten moet je niet doen.

Hoe het zit met erfelijkheid en kans op...dat kan ik je niet precies zeggen.

honden page profiel Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtjeWaka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtjegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtje

inderdaad niet teveel in de stress schieten van wat iemand tijdens een wandeling zegt. het is misschien goed bedoeld, maar je weet nooit of die persoon er uberhaupt verstand van heeft.

en als er uberhaupt al iets is met de manier waarop ze loopt, dan kunnen dat vaak heel veel dingen zijn.

dus kijk naar nova, als je denkt dat er echt iets is, dan ga je naar de dierenarts. alleen die kan er echt iets over zeggen, met een goede rontgenfoto

honden page profiel Eurasier jongenEurasier jongen 3 doggies

honden foto van Eurasier jongen

Hd Foto's kunnen vanaf 14 maanden het best bij een groot ras worden genomen.
Wel kun je je hond laten voor röntgen als je je erg veel zorgen maakt.
Dan kun je eventueel een indicatie hebben van hoe het er nu voor staat.

Helaas zijn Hd vrije ouders geen garantie voor de heupen van je pup.
Erfelijkheid is een oorzaken maar er zijn meer omstandigheden waardoor of waarbij Hd kan onstaan.
Volgens mij is jouw hond nog een pup en heeft een röntgenfoto nog geen zin.
Ik weet niet of je lang hebt gelopen, want voor een pup is een strandwandeling wel heel belastend.


Maar informatie aan je da of fokker vragen kan nooit geen kwaad.

honden page profiel TZNTZN 3 doggies

Je kan inderdaad al vroeg foto's laten maken van de heupen. Wifi is nu bijna 6 maanden en net een kangoeroe als ze buiten loopt ;-) Ze is gewoon heel erg actief, ik wil dus ook graag langere stukken met haar lopen, wat intensiever aan de gang gaan met haar ook op fysiek vlak. Dus vandaar dat ik vorige week haar heupen en ellebogen heb laten voorrontgen, om te kijken hoe het ervoor stond. Hier zat alles goed, en wifi mag dus meer gaan rennen. Ik bedoel dus maar, je kunt ook met Nova al kijken hoe het ervoor staat. Officieel inderdaad pas vanaf 12maanden ofzo, omdat het altijd nog kan veranderen. De uitslag van nu, hoeft dus nog niet de uiteindelijke uitslag te zijn. Kennissen van mij hebben hun pup (nou ja, puber) op 6.5 maand laten voorrontgen, en volgens de da zou dit gelijk staan aan een c, met 1.5jaar officieel laten doen en toen kreeg ze A2 (of A1) in duistsland, i.i.g. het op 1 na beste...

honden page profiel Denise; Nova & VanchaDenise; Nova & Vancha

honden foto van Denise; Nova & Vancha

Bedankt voor jullie reacties.

Nova is inderdaad een pup, 5 maanden oud. Ik zie eigenlijk helemaal niets aan haar.. Maar misschien weet ik gewoon niet waar ik op moet letten? Ik zou ook niet weten hoe zoiets eruit ziet.

We liepen inderdaad erg lang! Normaal doen we dat niet, het was een uitzondering.. Zou het kunnen dat ze zo liep omdat ze moe was? 

Wat kost dat voorrontgen ongeveer?

honden page profiel TZNTZN 3 doggies

Ik was voor het voorrontgen (zonder roesje of iets) dus 75 euro kwijt, hiervoor zijn heupen + ellebogen gedaan. Al weet ik niet of jouw nova gewoon stil kan blijven liggen in rare houdingen???

honden page profiel Denise; Nova & VanchaDenise; Nova & Vancha

honden foto van Denise; Nova & Vancha

Die kan helemaal niet stil liggen. Dus dan zou ze een roesje nodig hebben.. Dat vind ik wel een heel erg eng idee..

honden page profiel Eurasier jongenEurasier jongen 3 doggies

honden foto van Eurasier jongen

Ik ben er niet bij geweest en weet ook niet wat degene heeft gezien.
Maar vermoeidheid bij een jonge hond, ga je wel merken aan het lopen.en ploegen door het rulle zand is nu niet directe de beste plek voor een jonge hond, maar ook niet om zijn gangwerk te bekijken.
Pim zal over de kosten wel een indicatie kunnen geven want Wifi is pas geweest. België en Nederland zullen al wel verschillen en zo de verschillende da's.
Gefeliciteerd Wifi.
Ik zou net als Pim, nog wel een maandje wachten als je van plan was te laten röntgen.Voor röntgen is meen ik vanaf 6 maanden.

honden page profiel TZNTZN 3 doggies

" Die kan helemaal niet stil liggen. Dus dan zou ze een roesje nodig hebben.. Dat vind ik wel een heel erg eng idee.. "


Wifi kan ook echt niet stilliggen hoor, maar eigenlijk ging het prima ;-) Ik heb haar gewoon in de houdgreep gehouden, daarna losgelaten voor de foto en ze bleef net even lang genoeg stilliggen in de goede houding ':-)

honden page profiel TZNTZN 3 doggies

"
Gefeliciteerd Wifi.
"


en bedankt ;-)

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marlies met Frøya

Qua erfelijkheid kan het wel hoor, dat je pup/hond toch HD kan krijgen wanneer de ouders HD A hebben.
Wij hebben speciaal naar de lijnen gekeken toen we ons aan het voorbereiden waren op een Leonberger (toch een groot ras, dus kwetsbaar wanneer het gaat om HD), en hebben Taika uit een lijn gekozen waar echt alle ouders en voorouders HD A hebben (ik geloof dat er eentje was met HD B, ergens een paar generaties geleden). Toch heeft Taika HD C, ook al hebben we het eerste jaar ontzettend voorzichtig gedaan met (niet) traplopen, geen lange wandelingen gemaakt, geen gladde vloer, geen bal/apporteerspelletjes gedaan, niet te ruig spelen, goed voer; zo'n beetje alles om HD te voorkomen.
Helaas was er toch nog een kleine erfelijke kans van zo'n 2% op HD, en ja, toevallig is zij die 2%. Kan je verder niks aan doen, maar kan dus wel gebeuren.

5 Maanden is nog wel iets te jong om al te röntgenen, maar als je echt een vermoeden hebt, dan kan je het altijd laten doen natuurlijk. Is alleen wel lastig om er dan iets definitiefs over te zeggen.
Het wat moeilijker lopen is trouwens ook niet zo heel gek als je een lange strandwandeling maakt met een pup. Probeer dit wel te vermijden, want het is erg belastend voor de gewrichten en spieren.
Verder zou ik het echt gewoon afwachten en het een beetje in de gaten houden (hoe staat ze op wanneer ze geslapen heeft, strekt ze haar achterpoten vaak, loopt ze vaak in telgang, etc. Maar ook dit hoeft niet meteen het allerergste te betekenen :-))

honden page profiel DoberkikiDoberkiki 3 doggies

honden foto van Doberkiki

Na een lange strandwandeling (lopen in rul zand is zwaar) kunnen wij ook letterlijk door onze benen gaan.
Wat dacht je van een peuter?

Van hieruit is het moeilijk oordelen.

Merk je iets aan haar nu als ze loopt?(na de wandeling, is het loopje er nog, of is alles rustig?)

Om zeker te zijn zou ik ook een foto laten maken.
Misschien kun je al eens op voorcontrole bij je da om de stand van de poten en de gevoeligheid van de rug en het bekken/heup na te gaan. (drukpunten)

honden page profiel Denise; Nova & VanchaDenise; Nova & Vancha

honden foto van Denise; Nova & Vancha

Ik weet dat een lange strandwandeling niet zo goed is, maar ik probeerde de socialisatie hier tegen op te wegen.. En ja, ik dacht dat het voor één keer niet zo veel kwaad kon... Zelf zag ik dan ook niets geks, gewoon zoals altijd.

Maar ik heb dus echt geen idee hoe dat er uit ziet? waar moet ik op letten? Kan iemand me dat uitleggen? Misschien heeft ze het altijd al gehad maar zie ik het gewoon niet??

Dus echt vermoeden heb ik niet, het is alleen die opmerking. Maar wellicht heb ik het vermoeden gewoon niet door mijn onwetendheid..

Ze loopt niet vaak in telgang, maar ja, als ze wakker word strekt ze zich wel even lekker uit.. Ik dacht eigenlijk dat dat volledig normaal was.

Op 6 maanden gaan we sowieso naar de dierenarts voor een jonge honden controle (ook tandjes enzo). En dan zal ik er eens naar vragen, wat hij er van vind. Ik ga ook even vragen aan de trainer zondag of zij iets geks ziet. Iemand die zo veel honden ziet weet zoiets wel toch? Maar aan de andere kant, ze let heel erg op Nova en heeft nog nooit een opmerking gemaakt..

honden page profiel DoberkikiDoberkiki 3 doggies

honden foto van Doberkiki

Ik zou het ook zeker aan je trainer vragen, die hebben idd al wel meer jonge honden gezien.

voor de rest wacht je dan af tot over een maand.

honden page profiel TamaraTamaragoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Tamara

Hoe oud is hij nu, vijf maanden.
Hij moet nog groeien!
Hij weet nog amper hoe hij zijn poten moet gebruiken.
Ik zeg het ook maar, niet meteen in de stress schieten!
Laat hem eerst lekker groeien..
Zolang hij niet mank loopt, gewoon op kan staan en nergens last van lijkt te hebben jezelf nog niet zo druk maken!

Een keer een langere wandeling is echt niet erg hoor, dagen erna gewoon even lekker rustig aan doen.

honden page profiel Koning Obi Koning Obi 3 doggies

honden foto van Koning Obi

Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat "een vertraging in de heupen" dan precies inhoudt? Ik heb het even proberen te googlen maar niets kunnen vinden hoe je het zou kunnen zien. Ik heb een pup die een maandje ouder is namelijk.

honden page profiel  Kiki met Harley D. & Pampus Kiki met Harley D. & Pampus 3 doggies

honden foto van  Kiki met Harley D. & Pampus

hmmm ik heb niets aan nova gezien, maar ik ben dan ook geen prof.
even laten checken voor de zekerheid bij de arts, dan ben je meteen van je twijfel af.

ik vond nova vooral een lief,speels en nieuwsgierig pupje (nou ja je? zeg maar pup ;-)).

honden page profiel MarijkeMarijke 3 doggies

Een jonge hond die wat moe is, kan qua motoriek even een raar loopje laten zien. Maar jou hond is nog in de groei en beweegt zich als een echte jonge hond. Dat kan er wat vreemd uitzien. Degene die de opmerking maakte heeft alleen een momentopname gezien. Laat je hond gewoon lekker spelen en geef hem zijn rust op zijn tijd. Wanneer het je geruststelt: ga even naar de da en uit je angst/onzekerheid.
T.z.t. wanneer je hond is uitgegroeid kun je foto's laten maken. Misschien is het een idee, als je je hond wil laten helpen, om tegelijk even een foto te laten maken. Zo hoeft hij maar 1x onder narcose.

honden page profiel Spreken is zilver Zwijgen is Goud.Spreken is zilver Zwijgen is Goud. 3 doggies

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Als de ouders beiden HD-A hebben schijnt de kans op HD 35% te zijn. Het kan nog meekomen van verre voorouders en daarnaast kan het tijdens de groei veroorzaakt worden door overbelasting (spelen met te kleine, snelle, wendbare hondjes, te lang spelen e.d. Wij zijn er bij Sadi die ook extra risico heeft (ookal zijn ook haar ouders HD-A) erg bewust van dat we haar op tijd uit spel halen. Als ze toch met een kleiner hondje speelt al met 5 minuten het spel stoppen, terwijl we dit met de wat grotere minder wendbare honden het spel langer door laten gaan. Voor Sadi is dat op dit moment maximaal 15 minuten. Maar meestal stoppen we iets eerder.

Uitrekken doet Sadi ook als ze net geslapen heeft. 
Verder zien we dat er in Sadi haar loop ook af en toe verschil zit vooral als haar benen net weer een groeispurt hebben gehad.

honden page profiel Denise; Nova & VanchaDenise; Nova & Vancha

honden foto van Denise; Nova & Vancha

Bedankt allemaal voor de reacties, ik ben een stuk geruster ':-).

Ik heb het ook even aan de trainster gevraagd, en die zei nooit wat vreemds gezien te hebben, en dat honden die dat hebben vaak vanaf jongs af aan ook niet graag gaan zitten of liggen omdat dat pijn doet. Daar heeft Nova gelukkig geen moeite mee.

Volgende forumvraag: Tre Ponti Fibbia ervaringen?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^