Kan een hond zich iets herinneren?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel GiesGies

honden foto van Gies

Mijn moeder verzamelt bidprentjes en had een doos op de grond laten staan. We hebben Loes even alleen gelaten en die vond natuurlijk de vergeten doos. Leuk hoor, zo papier scheuren.
Mijn moeder was natuurlijk razend.
's Avonds maakte ze de opmerking dat Loes haar nog goed wist wat ze die 'morgen verkeerd had gedaan. Daarom zou ze mama niet benaderd hebben die avond.
Zelf betwijfel ik dat een beetje. Ik ben van 'mening dat honden wel aanvoelen dat mensen boos zijn, maar dat ze niet weten waarom (als er een tijd overheen gegaan is). En dus dat honden de (negatieve) energie mijden.

Wat denken jullie daarvan?

honden page profiel Jeroen & LolaJeroen & Lola

honden foto van Jeroen & Lola

je hond merkte gewoon dat je moeder boos, of anders was...
maar die hond dacht allang niet meer aan die verscheurde doos :-)

dat is net als het verhaal van uren later thuiskomen en dat de hond weet dat ie fout was, en iets had gesloopt.
nee hoor, die hond merkt gewoon dat jij pissed wordt als je binnenkomt

aanvulling;
denk ik dan in dit geval...want als je vraagt of een hond zich iets kan herinneren zou ik zeggen ja :-)
maar in dit geval, was je hond echt niet meer bezig met die doos die hij gesloopt had

honden page profiel liesbeth en de bende .. liesbeth en de bende ..

honden foto van liesbeth en de bende ..

ik denk goed genoeg dat honden zich herinneren waarom ..

als wij max zijn gaan halen was hij slecht aangrepakt (slagen ect)

nu een jaar later had hij voor de eerste keer, omdat hij wat ziek was diarree gehad en in de bench gedaan, zich niet kunne  ophouden..

ik had nog niks gezegd keek enkel en max kromp al in een ..

dus ja, volgens mij weten ze wel dat ze iets verkeerd gedaan hebben, als er een slechte reactie op volgede..

honden page profiel michellemichelle

honden foto van michelle

Nee honden kunnen zich dat niet herineren want honden leven niet in het verleden maar in het nu. Hij merkt alleen dat je moeder boos is en reageerd daar op. Wel kunnen ze een situatie koppelen. Bv zoals hier boven met de bench. Het heeft hem ooit pijn gedaan en dat koppeld die wel aan de situatie.

honden page profiel Denise; Nova & VanchaDenise; Nova & Vancha

honden foto van Denise; Nova & Vancha

Ik zag laatst bij een reading een stukje hierover.

Ze hadden een hond, het baasje legde dan een brokje neer en zei dat hij het niet op mocht eten. Baasje liep vervolgens de deur uit. 50% van de honden lieten ze het brokje vervolgens echt op eten, en bij de andere 50% aten ze het brokje niet op, maar namen ze het weg. Tegen alle baasjes zeiden ze dat hij het brokje opgegeten had, de baasjes moesten dat bestraffen met een "What did you do?". 100% Van de honden gedroegen zich daarna schuldig, ze durfde de baas niet aan te kijken omdat die er van overtuigd waren dat de hond het brokje opgegeten had en ze dat niet leuk vonden. De hond voelde dat dus aan.

Conclusie: Honden vergeten zoiets en reageren op de reactie van de mens.

honden page profiel Rox & FarahRox & Farah

honden foto van Rox & Farah

" ik denk goed genoeg dat honden zich herinneren waarom ..

als wij max zijn gaan halen was hij slecht aangrepakt (slagen ect)

nu een jaar later had hij voor de eerste keer, omdat hij wat ziek was diarree gehad en in de bench gedaan, zich niet kunne  ophouden..

ik had nog niks gezegd keek enkel en max kromp al in een ..

dus ja, volgens mij weten ze wel dat ze iets verkeerd gedaan hebben, als er een slechte reactie op volgede.. "


Dat idee heb ik dus ook. Als ik thuiskwam en mijn reu had bijv in de vuilnisbak gezeten, of een keer de botervloot leeggegeten, dan wist ik dat er iets was aan de manier waarop hij zich gedroeg als ik binnen kwam. Dat met de botervloot heeft nog even geduurd omdat die in de kast stond en de deksel er zelfs nog op lag. Pas nadat ik zag hoe hij rondliep wist ik dat hij iets had gedaan wat niet mocht.

honden page profiel Liesbeth/SkinnyLiesbeth/Skinny

honden foto van Liesbeth/Skinny

skinny is februari 7 jaar bij ons,maar als wij iemand tegenkomen met werkschoenen en een pet op ,krimpt ze in elkaar van angst,


als ik buiten een bezem pak,loopt ze ook weg


denk dus zeker dat een hond zich iets kan herrinneren

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky

honden foto van Wakkere husky

" Nee honden kunnen zich dat niet herineren want honden leven niet in het verleden maar in het nu. Hij merkt alleen dat je moeder boos is en reageerd daar op. Wel kunnen ze een situatie koppelen. Bv zoals hier boven met de bench. Het heeft hem ooit pijn gedaan en dat koppeld die wel aan de situatie. "

Ik vraag mij dan atijd af hoe je denkt dat honden iets kunnen leren als ze zich niets kunnen herinneren. 
Ze leren verbanden te leggen en onthouden die, dat is toch ook een herinnering?
Mijn honden herinneren zich ook waar we op de vorige wandeling een konijn hebben gezien, welke afslag we nemen om naar huis te gaan en welke betekend dat we nog een rondje extra gaan, waar ze los mogen en waar ze weer aan de lijn moeten. 
Wat betreft schuldig voelen, vind ik nog steeds een lastige maar als een hond wat doet en dat wordt gevolgd door iets onaangenaams, kan ik mij voorstellen dat ze daar een bepaalde emotie aan koppelen; als ik dit gedaan heb, dan wordt de baas boos op mij. Hoe verklaar je anders dat honden soms al bepaald gedrag vertonen, zonder dat ze baas weet dat ze wat gedaan hebben? De vraag is of je 'schuldig voelen' moet noemen.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Een hond gedraagt zich zo omdat ie zich herinnert dat een dergelijke situatie hem iets vervelends oplevert. Context gerelateerd leren dus. 
En waarschijnlijk kon je zelf ook aan je moeder zien dat ze kwaad was, hinden pikken veel subtielere signalen op dan mensen.

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky

honden foto van Wakkere husky

" Een hond gedraagt zich zo omdat ie zich herinnert dat een dergelijke situatie hem iets vervelends oplevert. Context gerelateerd leren dus. 
En waarschijnlijk kon je zelf ook aan je moeder zien dat ze kwaad was, hinden pikken veel subtielere signalen op dan mensen. "


maar er zijn voorbeelden dat de mens nog niet kwaad is, omdat die nog niet weet dat de hond iets gedaan heeft... dus de hond anticipeert dan als het ware op de reactie die hij/zij verwacht. Dat heeft dan toch met geheugen te maken?

(ranke beestjes, die honden van jou, maar om ze nou meteen om te dopen tot hinden ;-) ;-) )

honden page profiel Lady & de (ex-)Vagebond Lady & de (ex-)Vagebond

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond

Ik geloof zeker dat honden zich dingen kunnen herrineren (en zelfs trauma's kunnen hebben).. maar denk dat in dit geval ze ook reageerde op het feit dat je moeder nog wat boos/geirriteerd was.. en verder kan ze sowieso ook wel wat 'geschrokken' zijn van de boze reactie die ochtend bij het vinden van de kapotte spullen.. dat ze daarom 's avonds nog wat voorzichtiger reageert (ze voorzichtig probeert te peilen of je moeder nog boos is ;-))

honden page profiel LinseyLinsey

honden foto van Linsey

Het word altijd beweerd dat een hond dat nadien niet meer kan weten, ik geloof daar dus niks van. Hoe vaak we hier al thuis gekomen zijn dat we aan de hond zien dat hij iets gedaan heeft, ZONDER vooraf te weten dat er iets gebeurd is, dus dankzij hond weten we dat er iets is en gaan we zoeken (en dat was niet telkens hetzelfde, vaak iets anders). En ik ben niet de enige die dat opmerkt.

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko

honden foto van Hilde & Twinko

" maar er zijn voorbeelden dat de mens nog niet kwaad is, omdat die nog niet weet dat de hond iets gedaan heeft... dus de hond anticipeert dan als het ware op de reactie die hij/zij verwacht. Dat heeft dan toch met geheugen te maken? "

Als een hond bijv. in huis heeft gepoept en jij komt binnen (zonder de poep te zien) en de hond doet tóch 'vreemd' kan dit ook omdat de hond een beetje van 't padje is. Er is namelijk iets raars gebeurd, hij moest binnen poepen, er ligt opeens een dampende drol in de kamer die er normaal niet ligt, zijn drol, maar die hoort daar niet, raar raar raar, moet ik er mee spelen, zal ik het negeren, oh daar is het baasje, ehm ik ben wat verward, baasje er is iets, of niet, of wel, of niet, ben ik blij, ben ik bang, ben ik.. wat ben ik... zoiets? O-)

Misschien reageert de hond dus vreemd (schuldig) omdat hij iets gedaan heeft wat hij normaal nooit doet. Poepen, de prullenbak leeg halen, kranten slopen...

honden page profiel Safi KengeeSafi Kengeegoedgekeurde fokker

honden foto van Safi Kengee

Ik denk dat de hond hierbij feilloos de gemoedstoestand van je moeder "las"

Maar herinneren kunnen ze zich zeker, onze reuen kennen de fokker nog steeds, die we sporadisch eens zien op bv een dag.. Ze gaan helemaal uit hun plaat en krijsen/jodelen de boel bij elkaar...
Ook als de fokkers ze nog niet gezien hebben en dus ook niet geroepen of gepraat hebben....

honden foto van Baasje van 2 verwende dames

Honden kunnen zich zeker wat herinneren maar ik geloof ook dat de hond reageerde op gemoedstoestand van je moeder (Honden voelen feilloos je stemming), en niet "ik heb vanmorgen iets kapot gemaakt, laat ik maar uit de buurt blijven.."

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

honden leven wel degelijk in het verleden, al is het niet zo zoals de mens.


een voorbeeld, de hond gaat naar de dierenarts, niet leuk geweest, of juist wel.

maanden later gaat de hond er weer naar toe, geen leuk iets, dan denkt de hond doei ik wil daar niet naar binnen. is de benadering bij de dierenarts positief geweest, dan gaat tie graag naar binnen, aardige mensen en wie weet wat lekkers.

ook zal een hond als die in het verleden door iemand mishandeld is,degene weer herinneren als onvrede als die degene weer tegen komt, echter in het verleden leven zoals de mens zal het niet zijn, maar wel degelijk kunnen honden leuke en minder leuke dingen herinneren.

honden page profiel LinseyLinsey

honden foto van Linsey

Als ik kijk naar de hondensport die ik doe: als een hond zich niets kan herinneren, dan zouden wedstrijden Belgische GH niet mogelijk zijn. Elke wedstrijd is weer anders en soms komt een hond een toestel maar 1 keer op een jaar tegen, zelfs op training niet omdat niet elke hondenschool alle toestellen heeft (toestel is ruim genomen sinds in Belgische GH alledaagse dingen toestellen worden) en dan jaar nadien nog eens en toch herinnert hij dat zich nog.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

"

maar er zijn voorbeelden dat de mens nog niet kwaad is, omdat die nog niet weet dat de hond iets gedaan heeft... dus de hond anticipeert dan als het ware op de reactie die hij/zij verwacht. Dat heeft dan toch met geheugen te maken?

(ranke beestjes, die honden van jou, maar om ze nou meteen om te dopen tot hinden ;-) ;-) ) "


.Als ze gestraft zijn wanneer er vuilnis op de grond ligt is de aanleiding voor kalmerende signalen de vuilnis die op de grond ligt, niet hoe dat er gekomen is. Dus herinneren ze zich dat die situatie onaangenaam was. 
Ik kreeg de indruk dat geheugen in de vraag als schuldig geweten werd bedoeld. 
En je hebt gelijk het benne bokken ;-)....

honden page profiel MattieMattie

Onze Jack russel kruising had ook eens binnen gedaan en toen ik s ochtends beneden kwam, kwam ze heel onderdanig aankruipen. Ze wist dus dat ze iets had gedaan dat niet mocht. Ik ben niet boos geworden maar heb het gewoon opgeruimt. Ze is een herplaatser die erg veel meegemaakt heeft en gauw in elkaar kruipt bij harde stemmen, geluiden en drukke bewegingen.

Volgende forumvraag: hond likt constant
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^