Soort verlatingsangst ontwikkeld na weekendje weg?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Wit wondertjeWit wondertje

honden foto van Wit wondertje

Afgelopen weekend ben ik een weekendje weg geweest. Mijn vriend was gewoon thuis met onze hond (witte herder reu van ruim 11 maanden oud). Weekend natuurlijk wel contact gehouden hoe het ging, maar alles ging prima, niks aan de hand, hij was gewoon lekker vrolijk zoals altijd. Zondagavond kwam ik laat weer thuis, hij werd wakker en toen heb ik hem even lekker geknuffeld, in de bench gestopt en naar bed gegaan.

Maandagochtend begon het. Ik wilde richting mijn werk en hij gaat dan al voor de deur zitten waar de bench achter staat, omdat hij weet dat hij daar dan in moet. Hij zat om zijn bek te likken, zenuwachtig te doen, gespannen houding etc. Vlak voor de bench kotste hij zijn eten weer uit. Gauw de boel opgeruimd, hem in de bench gedaan en nog even rustig bij hem gezeten tot hij wat gekalmeerd was. Toen richting werk gegaan. Zocht er verder nog niet zoveel achter, kan een keer gebeuren.

Maar het houdt niet op, gaat de hele week al zo. Op het moment dat ik weg wil gaan wordt hij weer gespannen, likt om zijn bek en wil gaan spugen. Nu heb ik het inmiddels goed in de gaten en ga dan gelijk naar hem toe, blijf bij hem en houd hem vast, dit kalmeert hem en uiteindelijk kotst hij dan niet. Maar vanochtend heeft dit proces 15 minuten geduurd en was ik weer te laat op mijn werk.

Kan het zijn dat hij een soort verlatingsangst heeft ontwikkeld door mijn weekend weg? Ik ben nog nooit eerder bij hem weggegaan en hij trekt wel veel naar mij toe (ik heb de meeste zorg voor hem). Dit weekend zijn we lekker thuis en hoeven we nergens naar toe,.. hopelijk is het maandag weer over! Nog tips hoe ik hiermee om kan gaan, ook voor een volgende keer?

honden page profiel Janneke-TannekeJanneke-Tanneke 3 doggies

honden foto van Janneke-Tanneke

Jeetje.. Lastig!

Ik snap dit niet zo goed, hoop dat er iemand is die je kan helpen..
Misschien een stom idee, maar is het niet een beetje aandachttrekkerij?
Of issie misschien echt ziek?

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Lijkt me eerder een medisch probleem. Je kan wel een kwartier eerder je dag starten om niet te laat op je werk te komen. Maar dat lost het probleem van je hond niet op.

honden page profiel hondhond 3 doggies

honden foto van hond

Ik denk juist doordat je er bij gaat zitten en een arm om hem heen je dit gedrag stimuleert.
Het is nu bijna weekend is zou dit weekend dus vaak weggaan eerst voor een korte tijd en dit langzaam uitbouwen en het spugen zo veel mogelijk negeren. Op ruimen en dat is het.

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

Het lijkt wel alsof hij tochwat gestressed is geraakt door het geheel en nu een soort geconditioneerd braken heeft ontwikkeld. Even los van de oorzaak; oplossing zit denk ik in doorbreken van het patroon. Doe de handelingen die je doet als je weg gaat maar ga niet weg. Bouw dat langzaam uit tot kort weggaan. Of alternatief; koppel het weggaan aan iets supers! Ik gaf ze altijd iets lekkers, knaagje of kong als ik weg ging, dan zijn ze daar zo druk mee bezg dat ze me niet eens zien gaan ;-)

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van C

" Doe de handelingen die je doet als je weg gaat maar ga niet weg. Bouw dat langzaam uit tot kort weggaan. "


Dit is exact wat ik zou doen. Als hij dit gedrag alleen laat zien als je weggaat dan is het vrij duidelijk dat je daar de reden hebt voor het gedrag. Herhaal steeds je routine maar blijf dan gewoon thuis, zodat hij je routine niet meer gaat koppelen met weggaan.

Hoe is hij als je weg bent en hij zit in de bench, weet je dat? Als hij gewoon rustig is uiteindelijk dan is het geen verlatingsangst in mijn ogen. Een hond met verlatingsangst gaat dan ook door met angstig gedrag wat zich op meerdere manieren kan uiten, bijvoorbeeld door te blaffen totdat er weer iemand is.

Je zou hem eens kunnen filmen als je weg bent, kijken hoe hij er dan bij zit.

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van C

Het is me niet helemaal duidelijk in je verhaal of dit de eerste keer was dat hij geheel alleen was? Hoe hebben jullie het alleen laten opgebouwd?

honden page profiel Wit wondertjeWit wondertje

honden foto van Wit wondertje

" Het is me niet helemaal duidelijk in je verhaal of dit de eerste keer was dat hij geheel alleen was? Hoe hebben jullie het alleen laten opgebouwd? "


Nee hoor zeker niet de eerste keer. We hebben hem vanaf 8 weken oud, ik heb toen even vrij genomen van werk om het alleen zijn op te kunnen bouwen en aan onze band te werken. Na 2 weken volledig thuis begonnen met opbouwen in alleen zijn, eerst 5 minuten boven, dan kwartiertje even buiten de tuin in, halfuurtje boodschappen doen, etc. je kent het wel. Zo steeds verder gegaan tot hij 4-5 uur alleen kon blijven. Dit is de maximale tijdsperiode die hij alleen thuis is, dit is dan elke doordeweekse ochtend (als ik werken ben). Is verder ook altijd prima gegaan. Gevraagd aan de buren om op te letten maar zij hebben hem nog nooit gehoord en zullen dit gelijk zeggen als hij wel gaat janken.

Deze week is dus echt nieuw voor ons.. ik hoop dat het na het rustige weekend samen over is en we maandag weer op oude voet verder kunnen. De genoemde tips ga ik sowieso mee aan de slag komende tijd!

Ik weet trouwens zeker dat als we weg zijn hij gewoon in zijn bench ligt te slapen, als hij echt had gejankt hadden de buren dit gehoord en me dit verteld. Buiten de bench hebben we een paar weken terug geprobeerd met een gesloopte bank en afgeknaagde muren tot gevolg, dus om dat weer te proberen ben ik een beetje huiverig voor.
.

honden page profiel Wit wondertjeWit wondertje

honden foto van Wit wondertje

Even weer een update. Weekend is alweer voorbij en heel goed gegaan. Bovenstaande tips opgepakt, niks aan het handje.. kon gewoon de deur uitgaan etc, geen probleem allemaal.

Maar helaas, vanochtend was het weer mis. Vlak voordat we weggingen voelde ik hem alweer tegen me aan plakken, op mn voeten liggen, op schoot willen kruipen etc. Toen dacht ik al o jee.. hij heeft door dat we weer gaan werken... Wel steeds weggestuurd, gaat ie met van die grote zielige ogen op zijn kussen liggen. Heb mijn vriend hem in de bench laten doen terwijl ik gewoon nog in de woonkamer zat. Maar helaas heeft hij toch weer zijn bench ondergespuugd.. :'(

Zou het misschien kunnen zijn dat hij de bench 'zat' is en daar niet meer in wil, en daarom gaat spugen? Misschien moeten we het toch maar weer gaan proberen om hem uit de bench te laten.. maar ben dan zo huiverig voor onze spullen.. vorige keer heeft hij aardig wat dingen kapot gekauwd, ondanks dat hij voordat we weggaan altijd uitgelaten wordt, eten krijgt en er voldoende speelgoed ligt om kapot te kauwen..

honden page profiel HankaHanka 3 doggies

Frappant dit nu weer na het weekend gebeurt, ik neem aan dat hij dan niet in de bench hoeft? Ik denk dat hij het inderdaad zat is in de bench en misschien is 4 tot 5 uur ook wel te lang.

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

Frappant, maar ze zijn ook niet gek he, ze kennen de ritmes en hebben feilloos door welke dag van de week het is. Ik ben bv op maandag altijd thuis, maar als ik sporadisch toch een keer weg moet kijken ze me aan met verontwaardigde (Shadow) of zielige ( Spot) blik....

Hmm, het enige wat ik nog kan bedenken is je weekritme doorbreken, maar om nou ineens een aantal ochtenden / middagen vrij te nemen, kan vast ook niet makkeiijk...

honden page profiel Naomi1971 & TessaNaomi1971 & Tessa 3 doggies

honden foto van Naomi1971 & Tessa

Als wij weggingen was het ook altijd drama om haar in de bench te krijgen. Ze jankte de heleboel bij elkaar. Toen we de link met de bench gelegd hadden en haar daarna gewoon los in de kamer lieten was het probleem over. Kun je het nieten dagje proberen zonder dat de hond in de bench moet? Kijken of het dan goed gaat.

honden page profiel Wit wondertjeWit wondertje

honden foto van Wit wondertje

" Hmm, het enige wat ik nog kan bedenken is je weekritme doorbreken, maar om nou ineens een aantal ochtenden / middagen vrij te nemen, kan vast ook niet makkeiijk... "


Nee dat is idd best lastig.. we hebben het nu zo geregeld dat hij alleen de ochtenden alleen thuis is, onze werkuren/dagindeling is hier ook volledig op afgestemd. Als ik nu met uren ga ruilen moet mijn vriend dit dus ook gaan doen.. dat schiet niet op. Heb helaas ook al mn vakantieuren al op dus vrij nemen is ook geen optie.. 

Zou het misschien een idee zijn hij me gewoon even helemaal niet ziet 's ochtends voordat ik naar werk ga? Dus dat mijn vriend hem uitlaat, eten geeft etc (wat ik nu allemaal doe) en hem in de bench stopt als hij weggaat, en dat ik daarna pas naar beneden kom en via de andere kant van het huis (waar hij me niet kan zien/horen) naar werk vertrek. Een halfuurtje later beginnen op werk / langer doorwerken moet wel te regelen zijn.

honden page profiel Wit wondertjeWit wondertje

honden foto van Wit wondertje

"  Kun je het nieten dagje proberen zonder dat de hond in de bench moet? Kijken of het dan goed gaat. "


We hebben dit een paar weken terug geprobeerd (hem uit de bench laten) maar dit ging niet goed.. (zie mijn eerdere berichtje). Hij heeft toen redelijk wat spullen gesloopt ondanks dat hij goed uitgelaten was, speelgoed had en niet langer alleen was dan gebruikelijk. Dus ik ben er een beetje huiverig voor dat weer te proberen.

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

"

Nee dat is idd best lastig.. we hebben het nu zo geregeld dat hij alleen de ochtenden alleen thuis is, onze werkuren/dagindeling is hier ook volledig op afgestemd. Als ik nu met uren ga ruilen moet mijn vriend dit dus ook gaan doen.. dat schiet niet op. Heb helaas ook al mn vakantieuren al op dus vrij nemen is ook geen optie.. 

Zou het misschien een idee zijn hij me gewoon even helemaal niet ziet 's ochtends voordat ik naar werk ga? Dus dat mijn vriend hem uitlaat, eten geeft etc (wat ik nu allemaal doe) en hem in de bench stopt als hij weggaat, en dat ik daarna pas naar beneden kom en via de andere kant van het huis (waar hij me niet kan zien/horen) naar werk vertrek. Een halfuurtje later beginnen op werk / langer doorwerken moet wel te regelen zijn. "


Ik weet niet of dat werkt, hij ruikt je toch wel.
Kun je hem het eten in zijn bench geven als je weg gaat? En verder zou ik denk ik het toch maar even proberen te negeren, hoe moeilijk ook..

honden page profiel Wit wondertjeWit wondertje

honden foto van Wit wondertje

Even weer een update, het gaat helaas nog steeds niet goed :'( Hij blijft maar spugen als ik weg ga. 
Echt van alles al geprobeerd en begin inmiddels een beetje wanhopig te worden..
Dierenarts gebeld en daar kan ik morgenmiddag langskomen, misschien dat zij nog een oplossing weet.
Fingers crossed ..

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

"

Ik weet trouwens zeker dat als we weg zijn hij gewoon in zijn bench ligt te slapen, als hij echt had gejankt hadden de buren dit gehoord en me dit verteld. Buiten de bench hebben we een paar weken terug geprobeerd met een gesloopte bank en afgeknaagde muren tot gevolg, dus om dat weer te proberen ben ik een beetje huiverig voor.
. "


Ik zou zeker willen weten of de hond inderdaad kalm en rustig ligt te slapen tijdens alleen zijn en dit kun je nooit zeker weten zonder gefilmd te hebben tijdens het alleen thuis zijn?
Blaffen is niet het enige symptoom van problemen met alleen zijn en wel of geen klachten van buren kan daarom geen graadmeter zijn. Bovendien heb je dan nog geen inzicht in gemoed van de hond tijdens blaffen/alleen zijn. Ook hoeft blaffen niet meteen verlatingsangst te zijn en slopen kan oa ook een uiting zijn van problemen met alleen zijn etc etc.

Ik zou je echt willen aanraden om de hond eens te filmen gedurende het alleen zijn. Alleen dan kun je een volledig inzicht krijgen in het gemoed en gedrag van de hond tijdens het vertrekritueel en alleen zijn en of dit zich alleen beperkt tot het afscheidsritueel of ook doortrekt in de uren van alleen zijn. Is er stress(signalen), angst(signalen) frustratie(signalen), verveling, ongenoegen, pas als je hier inzicht in hebt kun je een passende therapie bedenken.

Het is een ongelooflijk vervelende probleem waar je nu mee zit en uit je verhaal begrijp ik dat het voor je hond vooral erg vervelend is. Ik wens je dat je er meer inzicht in gaat krijgen en een passende therapie kunt inzetten om weer een happy hond te krijgen. Filmen dus om inzicht te krijgen!

Dierenarts bezoek zou ik zeker doen om ook het medische aspect in het totaalplaatje mee te kunnen nemen voor een goed inzicht in het geheel.

Succes

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey 3 doggies

honden foto van Alexandra & Mikey

En als je het weggaan tot iets heel leuks maakt?
Dus je staat op, heeel vrolijk. Lekker belonend en leuk kletsen alsof er straks iets heel leuks gaat gebeuren. Dan even naar buiten, misschien nog even een beetje spelen, stoeien, kroelen.. Niet overdreven druk, maar gewoon 'gezellig'. Het is een mooie dag :-)

Dan geeft je op het moment dat je weggaat zijn kong met eten in de bench. Ook onder begeleiding van belonende worden als ' Oh kijk eens wat lekker, helemaal voor jou omdat je even heel braaf gaat blijven enz..' Weer niet te druk, maar wel gewoon in een goede sfeer zeg maar.
Dan 1 zinnetje (of woordje) als duidelijke afsluiting als iets van "even weg" of "ben zo terug" en dan de deur uitgaan. Dat zinnetje kan hij dan gaan koppelen aan het hele (positieve!) ritueel van het weggaan.

Heb je geen kong? Dan zou ik die toch kopen (de grootste) want dit kun je veilig gebruiken om zijn eten in te doen en in de bench achterlaten.

Mikey van mij krijgt namelijk bijna altijd dr kong met iets lekkers erin als we weggaan. (of iets anders lekkers) En wanneer we weggaan begin ik altijd al van, we moeten even weg, maar zijn zo terug en ondertussen vul ik dan de kong. Die laat ik dan nog even op de aanrecht liggen en dan alles als schoenen aan, jas aan, tas bij elkaar zoeken enz. En ondertussen is Mikey heen en weer aan het stuiteren van de keuken naar haar mat, want daar komt de kong meestal terecht als we gaan. Heel raar gezicht, want ze lijkt haast wel blij dat we weggaan ;-)
Als ik helemaal klaar sta laat ik haar 'af' gaan op de mat en krijgt ze haar kong, 'ben zo terug' en Mikey kijkt dan niet meer op of om.
Hier werkt dit heel goed, dus misschien is het te proberen of dit bij jullie ook werkt?

Gr. Alexandra

honden page profiel Eva & YoolsEva & Yools 3 doggies

honden foto van Eva & Yools

Helemaal met Petra eens.
Dat hij de boel sloopt als hij los is, is al een teken van stress, anders doet een hond dat niet lijkt me toch?

honden page profiel MarleenMarleen 3 doggies

honden foto van Marleen

Kan je niet een oppas regelen?  Voor de tijd dat hij nu alleen is,
Zodat je het patroon kunt doorbreken. En dan het alleen zijn gaat oefenen in de avonden/middagen dat je er wel bent? Zodat er voor jezelf ook geen druk op ligt dat je op tijd op je werk moet zijn.
Succes ermee

honden page profiel Wit wondertjeWit wondertje

honden foto van Wit wondertje

Thanks voor de tips en adviezen, ik ga het meenemen! Zal ook nog even laten weten wat de DA morgen zegt.

@ Marleen, het probleem doet zich alleen voor ik 's ochtends weg ga. Ik denk dat hij dit zo gelinkt heeft omdat ik toen ik dat weekend weg ging, ook 's ochtends weg ben gegaan en daarna niet meer terug gekomen. Als ik hem als ik 's middags thuiskom uit de bench haal, en wat later op de dag hem er weer instop omdat ik bijv. even een kwartiertje boodschappen ga doen, is er helemaal niks aan de hand. Het is puur 's ochtends, en aan mij persoonlijk gebonden. Mijn vriend kan bijv. nog gewoon thuis zijn, en dan nog raakt hij van slag...

honden page profiel Wit wondertjeWit wondertje

honden foto van Wit wondertje

" En als je het weggaan tot iets heel leuks maakt?
Dus je staat op, heeel vrolijk. Lekker belonend en leuk kletsen alsof er straks iets heel leuks gaat gebeuren. Dan even naar buiten, misschien nog even een beetje spelen, stoeien, kroelen.. Niet overdreven druk, maar gewoon 'gezellig'. Het is een mooie dag :-)

Dan geeft je op het moment dat je weggaat zijn kong met eten in de bench. Ook onder begeleiding van belonende worden als ' Oh kijk eens wat lekker, helemaal voor jou omdat je even heel braaf gaat blijven enz..' Weer niet te druk, maar wel gewoon in een goede sfeer zeg maar.
Dan 1 zinnetje (of woordje) als duidelijke afsluiting als iets van "even weg" of "ben zo terug" en dan de deur uitgaan. Dat zinnetje kan hij dan gaan koppelen aan het hele (positieve!) ritueel van het weggaan.

Heb je geen kong? Dan zou ik die toch kopen (de grootste) want dit kun je veilig gebruiken om zijn eten in te doen en in de bench achterlaten.

Mikey van mij krijgt namelijk bijna altijd dr kong met iets lekkers erin als we weggaan. (of iets anders lekkers) En wanneer we weggaan begin ik altijd al van, we moeten even weg, maar zijn zo terug en ondertussen vul ik dan de kong. Die laat ik dan nog even op de aanrecht liggen en dan alles als schoenen aan, jas aan, tas bij elkaar zoeken enz. En ondertussen is Mikey heen en weer aan het stuiteren van de keuken naar haar mat, want daar komt de kong meestal terecht als we gaan. Heel raar gezicht, want ze lijkt haast wel blij dat we weggaan ;-)
Als ik helemaal klaar sta laat ik haar 'af' gaan op de mat en krijgt ze haar kong, 'ben zo terug' en Mikey kijkt dan niet meer op of om.
Hier werkt dit heel goed, dus misschien is het te proberen of dit bij jullie ook werkt?

Gr. Alexandra "


Dit heb ik ook geprobeerd, heel vrolijk doen, eten en lekkers (oa. de kong idd) in de bench geven, etc. Met tot gevolg dat het dan soms alleen bij kokhalzen blijft en hij uiteindelijk niet spuugt. Maar ik kan hem er niet compleet van afleiden, het gedrag houdt wel aan.

honden page profiel NatasjaNatasja 3 doggies

honden foto van Natasja

Even vanuit een heel andere hoek hoor!
Maar je kon in het weekend gewoon weg, je vriend was thuis, dus echt alleen was hij niet.. als de hond gaat spugen ga je een kwartier bij hem zitten.. Je hebt een jonge hond.. Miss moet je t
juist eens andersom aanpakken.. Zoals je het altijd deed.. Hup in de bench, 
normale ritme, spuug opruimen natuurlijk, en doen als of er verder niets aan de hand is..
Als of het nooit mis is gegaan..

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey 3 doggies

honden foto van Alexandra & Mikey

Lastig hoor :(
Ik ben benieuwd wat je dierenarts erover zegt morgen.

Nog enkele ideetjes om het patroon te verbreken:

- De wekker een uur eerder zetten en gewoon doen net als anders. Alleen ipv werken ga je de deur uit en loopt even naar de hoek en terug. Dan mag hij weer uit de bench en heb je nog ruime tijd om even met hem door te brengen. Dan uiteindelijk wel voor het 'eggie' maar misschien legt hij dan de link anders.

- Op het moment dat jij de deur uit moet kun je samen met je vriend en hond naar buiten gaan. Dan neem je buiten 'afscheid' en kan je vriend nog even met hem verder lopen, of weer terug natuurlijk. Je vriend kan hem dan in de bench doen op het moment dat hij zelf ook weg moet.

Gr. Alexandra

honden page profiel MarleenMarleen 3 doggies

honden foto van Marleen

"

@ Marleen, het probleem doet zich alleen voor ik 's ochtends weg ga. Ik denk dat hij dit zo gelinkt heeft omdat ik toen ik dat weekend weg ging, ook 's ochtends weg ben gegaan en daarna niet meer terug gekomen. Als ik hem als ik 's middags thuiskom uit de bench haal, en wat later op de dag hem er weer instop omdat ik bijv. even een kwartiertje boodschappen ga doen, is er helemaal niks aan de hand. Het is puur 's ochtends, en aan mij persoonlijk gebonden. Mijn vriend kan bijv. nog gewoon thuis zijn, en dan nog raakt hij van slag... "


Als hij het wel kan moet je dus denk ik een manier verzinnen om het patroon te doorbreken. 
Misschien kun je dit weekend ( als je niet werkt in het weekend) precies hetzelfde doen als dat je normaal zou doen, zelfde tijd opstaan, eten, je jas aan, tas klaar enz 
maar dan niet weg gaan, maar een half uurtje denk spelletjes gaan doen. Zodat hij ergens anders op gefocust is.  En dan is hij op een gegeven moment wel moe. En dan ga je alsnog naar buiten, maar komt snel weer terug. 
Hij gaat dan hopelijk jouw ochtend ritueel linken aan iets leuks, als spelletjes doen

Volgende forumvraag: backhome chip
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^