Schuwe pup, hoe mee om te gaan?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MelanieMelanie

honden foto van Melanie

Hallo allemaal,

Het is alweer een tijdje geleden sinds ik online ben geweest op dit forum. Ik woon op aruba en heb ondertussen twee honden Milo en Nina en drie katten Toulouse, Bandu en Snow White.
Ik foster regelmatig pups en kittens. Hier zijn er ontzettend veel zwerfhonden en heel veel beestjes die hulp nodig hebben. Ik heb denk ik in twee jaar tijd wel 50 schatjes gefosterd. Het is veel werk, dweilen met de kraan open maar ook erg dankbaar.

Ik was met mijn honden aan het wandelen in het duingebied toen ik twee pups weg zag rennen. Ik ben gaan kijken waar ze vandaan kwamen en ben de volgende dag terug gegaan. Met behulp van voer, een bench en een zetje heb ik na een uur een van de pups kunnen vangen.
Het is een mannetje van ongeveer 12 weken oud. Hij had wat bloedarmoede en krijgt daar nu antibiotica voor. Hij kon daarom zijn eerste vaccinatie nog niet krijgen.

Ik heb de moeilijke keuze gemaakt om de andere pup niet te vangen. Fosters zijn er niet voor en twee bange pups is nog moeilijker. Bovendien was hij de minst bange van de twee. Zijn moeder en oudere zus gaan we vangen en laten steriliseren. Dit allemaal dankzij een Amerikaanse organisatie die de pups in hun hart sluiten. Als hij voldoende is gesocialiseerd kan hij naar Amerika om geadopteerd te worden.

Het is een lieve pup, maar erg bang. Het gaat goed met mijn honden en katten. Ik heb hem nu bijna twee weken. Hij durft nu langs mij heen te lopen maar rent weg als ik zijn kant op loop. Echt aanraken gaat ook niet. Ik probeer hem zoveel mogelijk te negeren en niet naar hem te kijken.
Mijn honden slapen bij mij in de airco en ik had hem in een bench gedaan. Alleen ging hij er uitzichzelf niet in en moest ik hem pakken. Wat natuurlijk weer niet bevorderlijk was voor zijn angst. Na twee nachten besloot ik hem buiten te laten slapen (ik woon op aruba he ;-) ) maar mijn drip systeem ging eraan.. Nu slaapt hij ook in de slaapkamer, kruipt onder mijn bed en ik ga er s nachts een keer uit om hem te laten plassen en dat gaat erg goed.

Het zindelijk maken heb ik ook dmv mijn honden gedaan. Ik roep ze en hij volgt. Dit gaat erg goed. Alleen overdag redt hij het niet en plast dan 1x binnen. Ik werk van 07:15-14:00 dus dat vind ik al knap (
Mijn honden vinden het overdag buiten te warm en zijn liever binnen, hoezo verwend :p) Als ik met mijn honden ga wandelen (2x per dag) dan os hij buiten met zijn eten en wat lekkers.

Hij loopt rond, is vrolijk, houdt van spelen en eten maar zoals gezegd aanraken kan ik hem niet..

Alle tips en/of vragen zijn welkom!

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Hem zo eerst laten bijkomen en wennen aan de nieuwe situatie vind ik erg goed van je :-D

Verder zou ik nu voorzichtig contact gaan zoeken,maar heel klein.
Op de grond zitten,of zelfs liggen en lekkers strooien,steeds wat dichterbij,elke dag 2 keertjes(1 tot een paar minuutjes..ja niet te lang,want dat kan tegen gaan werken i.v.m. overvragen van de pup) even oefenen.
Aaien zou ik voorlopig nog zeker niet doen,ook niet als hij ineens voor je zal staan.Eerst héél veel vertrouwen laten kweken.
Ook altijd zorgen dat de pup naar jou toe komt,voor aandacht en niet andersom,omdat het recht op een hond aflopen dreigend is/kan zijn.
Met het contact maken ook een beetje weg kijken,niet heel direct(is ook dreigend in hondentaal) aankijken,je ogen versmallen is ook goed,gezicht wat afwenden(dat verteld hem dat je geen kwaad wilt/geen ruzie zoekt).
Laat hem zelf komen snuffelen aan je uitgestoken hand,die natuurlijk heel laag is-op grond,omdat je zelf ook al op de grond zit/ligt.
En kom je na weken eindelijk aan een soort van aaien toe,omdat hij  je begint te vertrouwen,dan aaien onderhands,onder de kin,langs zijn flanken,niet op het hoofd= ook dreigend en sluit direct zijn zicht af.

Als jouw honden niet heel erg lekkers verdedigen dan zouden zij ook kunnen helpen,maar als ze wel verdedigend kunnen zijn ,dan deze honden even in een andere kamer doen,want het contact gaan maken met jou/mens moet positief zijn.

En voor de bench,geef hem al zijn maaltijden in de bench,en strooi ook daar onverwachts iets lekkers in,zodat hij leert/merkt dat dit toch best een fijne plek is,en voor veel positieve ervaringen zorgt.

Succes :-D

honden page profiel MelanieMelanie

honden foto van Melanie

Heel erg bedankt voor je snelle reactie! Ik heb het meteen gelezen, ben alleen wat laat met reageren ;-)
Rudy kruipt nu s nachts al stiekem op bed en gaat dan aan mij snuffelen.
Gisteren kwam een vriendin van mij langs. In eerste instantie rent hij weg, maar is dan toch nieuwsgierig en komt kijken. Hij nam ook snoepjes van haar aan.
Het gaat de goede kant op. Alleen directe benadering is nog uit den boze. Soms loop ik zijn kant op, maar niet specifiek naar hem toe, maar ik moet dan gewoon zijn waar hij is. Dan raakt hij een beetje in paniek en gaat wegrennen en proberen zich te verstoppen.' Ik doe alsof ik het niet merk en doe wat ik moet doen.
Mijn huisje is niet zo groot dus deze situatie is bijna niet te voorkomen, ook merkt hij misschien dat er niks gebeurt.
Als het goed is gaat hij over 1,5 week het vliegtuig in! Zal spannend voor hem zijn maar het is voor een goed doel.. Ga vragen of ze mij de bench die ze voor hem gaan gebruiken binnenkort al kunnen brengen zodat ik hem daarin eten kan gaan geven en hij het hopelijk als een veilige plek gaat zien!

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

jee geweldig wat ik van je lees..... zoals je er mee omgaat , top.
tips ? nee je weet het zelf heel goed, vragen ? ja tuurlijk :-D

blijft de pup bij jou of is het de bedoeling dat hij geadopeerd wordt door anderen ? en de andere pup ? wat gaat daar mee gebeuren, kunnen deze honden zich redden in de natuur ?

honden page profiel MelanieMelanie

honden foto van Melanie

Dankjewel!
Rudy blijft niet bij mij. Ik heb zelf al twee honden en drie katten (waarvan een dove die iedere avondwandeling meegaat in de duinen) en als ik ooit nog terugga naar Nederland dan is dit al veel..
Ik foster hem nu voor de Animal Relief Foundation. Een Amerikaanse organisatie die honden en pups uit Aruba naar hun nieuwe huisjes in Amerika brengt. Ze zijn daar gelukkig al best geliefd aan het worden. 9 oktober gaat hij of naar zijn nieuwe huisje daar of tijdelijk naar een andere foster totdat hij is geadopteerd.
Zijn broertje zal een minder fijn leven krijgen. Ik heb ze de afgelopen week ook niet gezien. Het was voor mij heel moeilijk om hem achter te laten maar zoals ik al schreef wilde ik het goed doen met deze en niet falen met twee. Zijn broertje was ook dominanter. Ze lopen in een stuk onbewoond gebied waar ze hagedissen ed vangen.
Ook is er een restaurant waar sommige mensen ze stiekem eten geven en ze zullen ook de vuilnisbakken weleens plunderen. Absoluut niet ideaal maar het aantal zwerfdieren is hier een groot probleem. De twee vrouwtjes kwamen naar je toe voor eten maar aanraken ging ook absoluut niet. Ze blaften en gromden ook, uit angst denk ik. Door ze te laten steriliseren kunnen we in ieder geval voorkomen dat ze weer pups krijgen. Liever zou ik ook meer kunnen doen, maar het geld en de middelen zijn beperkt. Met name ook het aantal Fosters is een probleem!!
Van de week ook weer drie pups (een echt kleintje) gezien vol met schurft.. echt verschrikkelijk. Heel schuw ook en mee naar huis nemen is dan ook geen optie. Echt het nadeel van dit one happy island.

Volgende forumvraag: Vriendje gezocht
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^