Je hond leren drijven, waar en hoe doe je dit?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SallySally

honden foto van Sally

Hallo allemaal,

Ik heb een vraag aan jullie.
Ruby en ik zijn geslaagd voor E-G en doen nu agility op zaterdag.
Dit doet ze graag en goed tot nu toe.

Maar Ruby is ook heel bezig hier met alles te drijven... niet zo, zoals een border collie dat doet, haar lichaamstaal is iets anders, maar het is duidelijk drijven. Tibetaanse terriërs staan hier ook wel bekend om, om schapen te drijven als "werk". Ruby lijkt hier in haar genen behoorlijk wat van mee gekregen te hebben :-)

Zo wilt ze fietsers, motors/brommer/scooters, kinderen (met step,rolschaatsen,kinderfietsje, gewoon rond rennen), honden, katten, eigenlijk alles (behalve auto's/vrachtwagens) drijven/stoppen.

Nu dacht ik wat als ik met Ruby bewust ga drijven, zodat ze hier commando's aan gaat koppelen en ze zo op die manier voor mij ook wat meer stuurbaar/beheersbaar wordt. Oftewel dat ik de controle erop krijg.

Nou heb ik zelf helemaal geen ervaring hiermee en vroeg me af waar je dit bijv kan leren, hoe hier zelf mee aan de slag zou kunnen (bijv de basis trainen) en of het ook helpt in de dagelijkse omgang als je dit bewust gaat trainen in het controle krijgen op het gedrag.... afleren is in mijn ogen praktisch onmogelijk, net als een jachthond verbieden te jagen, een windhond verbieden te rennen, een waakhond verbieden te blaffen enz.... ik zoek dus meer iets waarmee ik juist een team kan vormen met Ruby en zo dus ook als team aan het gedrag kan werken wat ze nu te pas en te onpas doet...

Dus eigenlijk zoek ik tips vanuit alle kanten wat met drijven te maken heeft.
Ben benieuwd naar jullie ideeën!

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

misschien kan je eens naar een border vereniging gaan en vragen of je daar mee mag draaien, ook jachthonden kan je leren om niet zomaar achter wild aan te jagen, juist dat de hond dat wilt, is het goed aan te leren dat dat op commando wordt gedaan, zo ook met drijven.

jouw hond wil alles achterna zitten, je schrijft, fietsers joggers honden kinderen brommers, enz.

de drijfveer zit er in, vandaar ga eens naar een vereniging van borders , wie weet is dat ook wat voor jullie.

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Heb je de rasvereniging al geprobeerd?

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

honden page profiel SallySally

honden foto van Sally

Bedankt voor jullie reacties.
Rasvereniging heb ik nog niet veel info over gevonden wat drijven betreft. Bij een tibetanen club worden wel alle sporten uitgelegd wat ze in houden maar niet echt tips waar je dit kan doen.

Op internet vind je vooral veel over border collies en drijven inderdaad, dus misschien moet ik daar wat tussen gaan zoeken.

Treibball kwam ik ook al vaker tegen, trouwens een leuk filmpje van Hilde. Hilde ga ik waarschijnlijk zondag 29-09 ontmoeten bij de HP meeting in de loonse en drunense duinen ;-)

Er zit hier een hondenclub op een paar minuten rijden van mijn woonplaats die treibball doen. Ze hebben binnen kort ook een workshop. kost 30 euro en dan krijg je meteen een goede eigen bal bij. Weet niet of die prijs een beetje normaal is?.... daarnaast hebben ze gewoon een cursus aanbod van 10 lessen, maar zonder prijs indicatie, dus zou er achter aan moeten om te weten wat het kost en wat de voorwaarde zijn. Lessen zijn maar een halfuurtje per les.

Toch trekt treibball me op een of andere manier niet zo om te doen. Het lijkt me wat "saai" en lijkt ook niet zoveel met drijven te maken te hebben, behalve de commando's en dat ze bal een richting op moeten duwen... de ballen liggen stil, zijn niet eigenwijs (zoals een kudde), geven geen prikkels af aan de hond om er iets mee te gaan doen ofzo.... is toch wel heel iets anders dan dat je met je hond in een "kudde" staat, met levende haven werkt, die voor de hond "onvoorspel" kan reageren dus waar hij zijn focus en concentratie op moet leggen. Ik zie treibball meer als een spel/trucje wat je hond gaat doen met weinig uiteindelijk afwisseling of variatie. Niet dat ik het zie als iets simpels, want volgens mij is behoorlijk moeilijk om dit je hond allemaal te gaan leren en het vraagt ook zeker een goede controle van je hond....

Ik zou toch liever denk ik echt meer het "werk" drijven met haar willen proberen met een kudde, als ik daarvoor eerst treibball moet doen om de basis commando's te leren, vind ik dat prima, maar zou dat niet oneindig willen doen denk ik.

Ruby lijkt juist te reageren op de beweging. En die beweging wilt zij onder controle brengen/ tot stoppen dwingen. Hier drijft ze mijn katten en Lex in huis bijv of mijn nichtjes die in de tuin aan het spelen zijn, of fietsers/verkeer, kinderen die gewoon aan het rennen en spelen zijn op de stoep.... naar een stil liggende bal kijkt ze niet naar om in de tuin.

honden page profiel Just The Max   Just The Max 3 doggies

honden foto van Just The Max

Haha, toen ik de titel las dacht ik dat je je hond echt wou leren drijven, in het water. Zoals mensen ook kunnen drijven in het water. Wat ben ik toch dom :-D Veel succes igg met je mooie hondje te leren drijven ( op het land dan wel e) ;-) ;-)

honden page profiel SallySally

honden foto van Sally

Haha moet er wel om lachen hihi... Ja dat had ook zomaar gekund natuurlijk dat ik Ruby wilde laten drijven op het water... dan moet ze eerst leren zwemmen vrees ik, want ze baddert wel maar zwemmen niet.... ze gaat niet verder buik diepte het water in whaha.... maar het zal zeker een uitdaging worden om haar op het water te laten drijven :-)

Ik bedoelde idd schapen drijven op het land :-)
Zoals deze jonge tibetaan dat doet ;-)
Bron:http://samsarajina.skynetblogs.be/archive/2008/07/20/tibetaanse-terrier-drijft-schapen.html

De jonge Sarcan (9 maand oud) is het levende bewijs dat een Tibetaanse terriër geen terriër is maar een kleine herdershond.  Hij bezit het aangeboren talent om schapen te drijven als de besten.  Bewijs hiervan volgende foto's die voor zichzelf spreken.
Ten huize van zijn oudere halfbroer Darjee kennen de baasjes dit verschijnsel maar al te goed. Als Darjee aan de kippenren verschijnt gaan hun kippen al uit zichzelf samen staan anders zorgt Darjee er wel voor dat ze netjes bij elkaar komen.




honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Als je verder zoekt dan zou ik naar plekken zoeken waar ze niet met (alleen) border collies werken.

honden page profiel SallySally

honden foto van Sally

Bedankt voor je reactie.
Ik ben idd verder aan het zoeken en idd niet bij enkel border collie adressen, want hoe je het ook wend of keert.... die border collie clubs zijn erg "discriminerend" want met een niet border collie ben je niet welkom bij 99% van de schapendrijf trainingen..... het zoekt dus best moeilijk om een goede plek te vinden waar je kan schapendrijven trainen. Ik heb via een pbtje van hier een tip gekregen, bij iemand die ook traint met niet border collies... niet echt in de buurt maar heb ze wel gemaild vanmiddag. Het is ruim een uurtje rijden maar goed, als Ruby het echt leuk vind en wij er plezier in hebben en gebaad zijn bij het trainen in ons dagelijks leven, heb ik dat er wel voor over.

Een eigen kudde zou natuurlijk helemaal tof zijn als Ruby het echt heel leuk vind maarja... hoe doe je dat he... is ook weer zo'n grote beslissing :-) Ik heb hier tegenover mijn woonwijk wel een stukje grond met stal (loopt nu een pony van een kennis op) maar zelf een paar schaapjes gaan houden om mijn hond te trainen, gaat ook wel heel erg ver :-)

honden page profiel YvonneYvonne 3 doggies

honden foto van Yvonne

Ik doe ook schapen drijven en heb geen border collie. Mijn hond is van nature een hoeder. Ik weet niet waar je woont waar ik drijf met mijn hond werken niet alleen borders maar alle soorten honden die graag willen werken.

honden page profiel SallySally

honden foto van Sally

Ik woon in Noord-Brabant in de omgeving van Tilburg

honden page profiel YvonneYvonne 3 doggies

honden foto van Yvonne

Dat is niet echt in de buurt van waar ik train. Bij jou vandaan is het 5 kwartier rijden.
Anders zelf een advertentie op marktplaats zetten misschien woont er iemand bij je in de buurt die een paar schaapjes heeft en kleinschalig het drijven doet.

Succes met zoeken.

honden page profiel SallySally

honden foto van Sally

Dat is misschien ook nog wel een ideetje, zo'n advertentie.
ik heb alleen zelf echt 0 ervaring met schapendrijven en ben dus echt nog een leek, het moet dan wel iemand zijn, die zelf veel ervaring heeft en het mij en Ruby kan leren.

Hier bij mij om de hoek zit iemand met een trimsalon (is nu gestopt daarmee) en heeft op het stukje grond naast mijn grond, haar paar schaapjes lopen waar zij mee traint met haar border collies. Het nadeel is, ik vind het werkelijk waar een vreselijk mens... en dat zeg ik niet snel.... maar zij is echt een mega drama en totaal niet hulpvaardig of sociaal... Nee zij en ik gaan echt niet samen door een deur. Wat ik wel jammer vind, want ervaring heeft ze wel in vele opzichten en woont 100 meter van mij vandaan :-)

honden page profiel EvaEva 3 doggies

honden foto van Eva

" Bedankt voor je reactie.
Ik ben idd verder aan het zoeken en idd niet bij enkel border collie adressen, want hoe je het ook wend of keert.... die border collie clubs zijn erg "discriminerend" want met een niet border collie ben je niet welkom bij 99% van de schapendrijf trainingen..... het zoekt dus best moeilijk om een goede plek te vinden waar je kan schapendrijven trainen. Ik heb via een pbtje van hier een tip gekregen, bij iemand die ook traint met niet border collies... niet echt in de buurt maar heb ze wel gemaild vanmiddag. Het is ruim een uurtje rijden maar goed, als Ruby het echt leuk vind en wij er plezier in hebben en gebaad zijn bij het trainen in ons dagelijks leven, heb ik dat er wel voor over.

Een eigen kudde zou natuurlijk helemaal tof zijn als Ruby het echt heel leuk vind maarja... hoe doe je dat he... is ook weer zo'n grote beslissing :-) Ik heb hier tegenover mijn woonwijk wel een stukje grond met stal (loopt nu een pony van een kennis op) maar zelf een paar schaapjes gaan houden om mijn hond te trainen, gaat ook wel heel erg ver :-) "


Dat 'discrimineren' moet je met een korreltje zout nemen ;-)
Niet-borders drijven vaak op een heel andere manier dan borders dus kan je beter bij iemand gaan die je wel kan leren hoe jouw ras drijft dan met jouw ras te willen leren drijven als een bc.
Het heeft vaak niet met 'niet willen' te maken maar ze hebben de kennis meestal gewoon niet in huis omdat er enkel bc komen.

honden page profiel SallySally

honden foto van Sally

Dat begreep ik idd ook wel uit de meeste teksten, dat er gewoon grote verschillen zitten in het wel of niet border collie zijn als het om training aankomt. Het was ook van mijn kant uit met een knipoogje bedoeld.

Het nadeel vind ik alleen wel dat je met een border blijkbaar overal kunt trainen in de redelijke omgeving en dat het aanbod voor niet border heel erg klein is, tot praktisch niet mogelijk in de omgeving en je snel uitkomt om verre afstanden te moeten rijden, alsof je dus alleen maar meetelt als je een border collie hebt en zo niet ben je niet interessant... zie dat ook wel bij bijv frisbee en bij agility dat het met name border collie mensen zijn... ik heb niets tegen border collie mensen, maar vind het ras border collie zelf helemaal niet zo leuk en plezierig, erg nerveus, onrustig en zenuwachtig en bijna "aanstellerig" aan zijn baas geplakt zitten alsof hij een pak slaag krijgt als hij 1 cm van zijn baas af is...(dat gebeurt natuurlijk niet) vind het zelf helemaal geen prettige honden om mee samen te trainen als ik alleen maar tussen de border collies terecht kom.... Het is echt ontzettend lastig om een plek te zoeken waar je kan schapendrijven waar überhaupt niet border collie mogen meedoen....

Ik weet dat er in Tilburg ook een plek zou moeten zijn waar het wel mogelijk is, alleen denk ik dat hij ermee gestopt is... de website is uit de lucht en het laatste wat ik kan vinden is ruim 2 jaar geleden. Iemand uit mijn straat heeft daar met haar hollandse herder getraind... dus misschien moet ik haar eens vragen of het nog bestaat in Tilburg, al vrees ik van niet...

honden page profiel EvaEva 3 doggies

honden foto van Eva

Hm, beetje eenzijdig beeld van de bc heb je vind ik persoonlijk maar goed, mss kom je wel de verkeerde mensen en honden tegen ;-)

Ik weet hier in Belgie 2 plaatsen waar je met een niet-bc terecht kan, in NL zal het ongetwijfeld ook zo zijn maar je zal er idd wat moeite voor moeten doen als je het echt wil doen.

Mss om eens aan te kaarten bij de rasvereniging, tenslotte moet het initiatief komen van mensen die zo'n ras hebben en ermee willen drijven ... ik weet dat er hier bij de bearded collies een aantal mensen zijn die zich erop toegelegd hebben ;-)

honden page profiel SallySally

honden foto van Sally

Ik heb al zitten zoeken maar kan niets vinden voor echt de tibetaanse terriër. De meeste doen agility met hun tibetaantje. Ze vallen officieel ook niet onder drijvers maar onder rasgroep 9, gezelschapshonden. Iets wat ik ook niet echt terecht vind want het zijn wel degelijk werk honden :-)
Ik heb met Ruby meer "moeite" dan met mijn jack-russel die veel makkelijker is als huishond :-)

eenzijdig beeld?
Ik ken echt mega veel border collies, je wordt er hier nog net niet mee dood gegooid.
Ik heb 1 in mijn gehoorzaamheid cursus gehad en nu met agility zitten er ook 2 in mijn groep (de groep die voor mij traint bestaat uit enkel collies) er wonen er een stuk of 10 in mijn straat en kom ze veel tegen in het bos/duinen en bij de paarden. Hier heeft zelfs een oud omaatje van dik in de 80 een border collie.....

toen ik ging rond kijken voor een 2de hond heb ik zelfs een border collie overwogen maar ben er snel vanaf gestapt... het is gewoon niet mijn hond.

Misschien druk ik me wat onhandig uit in mijn vorige tekst. Het zijn gewoon niet mijn honden. Ik hou niet van opdringerig honden naar de baas toe. Ik zie graag een hond die nog hond kan zijn en zelfstandig kan denken.(vind Ruby al extreem daarin, als of ik haar altijd moet vermaken en zij niet even zelf iets kan bedenken zonder mijn aandacht erbij nodig te hebben) En dat zie ik absoluut niet in de border collie. Ik zou echt gek worden van zo'n draaikont om mee heen die niet zelf iets kan bedenken buiten.....(oke ik ben vooral jagers gewend, jack-russel teckels, boerenfox maar ook mechelse herder, boxer)

Ik merk ook dat ik er zelf heel onrustig van wordt met border collies om me heen of als ik er naar kijk als ze met hun baas bezig zijn. Ik vind ze echt nerveus, onrustig en aanstellerig afhankelijk van zijn baas. Alsof het geen eigen IK heeft. Ook vind ik ze niet altijd even vriendelijk in de omgang naar andere honden (nogal bezitterig). Dat zijn eigenschappen die bij mij juist afkeren in plaats van plezier. Ik vind het wel hele mooie honden om te zien!

Ik kan me wel voorstellen dat mensen hier juist wel plezier in hebben. Maar ik vind het echt een rage hond die je inmiddels nog meer ziet rondlopen dan de retriever (ook niet mijn type hond trouwens) en omdat het honden zijn die eigenlijk zoveel beweging en activiteit nodig hebben, wat ze zeker niet altijd krijgen en dan nog nerveuzer en onrustiger worden.

honden page profiel SallySally

honden foto van Sally

Nog vraag aan mensen die trainen met hun honden in het schapendrijven...
Hoelang trainen jullie dit en is het ook leuk als jezelf geen kudde hebt en dus enkel in de tijd dat je op training bent, actief kunt trainen.
Wat doe je thuis aan training, als je thuis dat kan zonder schapen?
Hebben jullie hier ook profijt van in het dagelijks leven (minder drijflust op andere dingen, zoals fietser enz)?

honden page profiel YvonneYvonne 3 doggies

honden foto van Yvonne

Wij zijn thuis zonder de schapen aan het trainen op het 12 uur liggen tijdens apporteren of spelen. Ook de links en rechts langs palen of andere obstakels aan het leren of het rustig aan en juist versnellen kan zonder schapen.

Rudy is er rustiger door geworden omdat ik nu nog intensiever met hem bezig ben.

honden page profiel SallySally

honden foto van Sally

oke dat klinkt super dat je thuis ook oefeningen kan doen. Was even bang, dat je geen "huiswerk" zou hebben om te kunnen trainen.

Langs palen? Ik moet me er echt nog in verdiepen lees ik wel hihi.

Is er ergens goede info over de 12uurs positie trainen?
Hoe je dit kan doen, zonder kudde ertussen?
Rustig aan en versnellen klinkt ook heel handig als je dat kan op commando :-)
zelfbeheersing is nog behoorlijk lastig voor Ruby.

honden page profiel Claire & Tess & BonnyClaire & Tess & Bonnygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Claire & Tess & Bonny

het hangt er een beetje van af wat je wil met het leren drijven...

wil je echt officieel leren drijven dan is een cursus (lees cursus, niet alleen workshop hoewel een workshp je wel kan laten zijn of je hond het echt leuk gaat vinden... 30 euro is wel naar mijn mening een redelijk bedrag, mits de groep niet groot is)) treibbal of schapendrijven een heel goed idee!

Wil je het drijfgedrag van je hond leren beheersen zodat jij controleert wat je hond drijft in plaats van dat je hond het bepaalt... dan kan ik je wellicht helpen.... mits je hond balletjes leuk vindt.... maar dan gaat het echt om het beheersbaar maken in het dagelijks leven.... niet om 12 uur etc.... maar gewoon je hond leren niet op ongewenste projectielen te drijven... 

mocht je mijn "training" (groot woord voor een simpel iets wat Tess mij geleerd heeft) willen.. stuur dan even mij een pb... dan zet ik het wel gewoon in dit topic maar ik ben ff door omstandigeheden wat minder aanwezig op het forum... maar pb's probeer ik wel dagelijks bij te houden...

Mocht je in de buurt van soest wonen dan kunnen we ook een keertje een half uurtje afspreken op een besloten veldje zodat ik het je kan laten zien met je eigen hond... kost je niets want dit is niet mijn werk... ik weet alleen wel heel goed hoe vervelend het voor zowel hond als baas is als drijfinstinct niet beheersbaar is.... 

het enige is dat je hond wel balletjes leuk moet vinden.... ':-)

honden page profiel SallySally

honden foto van Sally

Klinkt interessant.
Ruby is alleen niet zo van de balletjes. Ze speelt er wel mee, maar is er ook zo weer uitgekeken. Apporteren doet ze ook wel maar na 3x ebt haar interesse weg en vind ze het tijd voor iets anders :-)

Het is in elk geval niet iets waar ik haar focus mee kan vasthouden voor een langere tijd.
Met snoepjes is dat wel redelijk te doen.

honden page profiel TessTess 3 doggies

honden foto van Tess

Bij ons trainen wel andere rassen dan borders (al heb ik nog geen tibetaan gezien :-)) maar dat is voor jou wel heel erg uit de richting volgens mij.
Wij trainen normaal enkel 1 keer in de week (al doen we natuurlijk wel andere dingen daarnaast) en dat is voor ons genoeg. Nu ligt het al ff stil ivm vakanties en te warm weer, en dat merk ik wel aan Gizmo.
Laat weer meer drijfgedrag zien in andere situaties, al is het goed onder controle te houden gelukkig.

Overigens denk ik ook dat je een erg eenzijdig beeld heb van borders. Kan me voorstellen dat je dat soort honden in je omgeving hebt maar dat is niet zoals het ras imo zou moeten zijn en wat ik om me heen zie.
Een werkende border moet juist zelf kunnen denken en eigen beslissingen kunnen nemen. Gizmo en de meeste borders die ik ken kunnen zich prima zelf vermaken. Daarbij is een goedgefokte border niet nerveus en onrustig, dat zou totaal niet praktisch zijn met een werkhond. Ken een hoop borders en ze hebben allemaal echt duidelijk een eigen karakter. Tuurlijk werken ze graag samen, maar het zijn echt geen baasplakkende robots zonder eigen initiatief.

Kan me trouwens wel goed voorstellen dat iemand (en jij dus ook) het niet het juiste ras voor zichzelf vindt hoor :-) ik vind het alleen jammer dat je zo'n beeld hebt gekregen van het hele ras.

honden page profiel SallySally

honden foto van Sally

Leuk dat jij ook ergens traint waar meer rassen welkom zijn ;-)
1x in de week vind ik idd wel het max wat ik wil gaan doen met Ruby. Zeker als het voor mij een eind uit de buurt zou moeten gaan worden omdat er hier niets te vinden is, is 1x per week al veel. Ik doe ook 1x per week agility en wil mogelijk rond januari ook gehoorzaamheid weer gaan oppakken. Het wordt dus al best veel.

Ik heb alleen het idee dat Ruby mogelijk voor drijven toch wel wat "talent" zou kunnen hebben en dan is het zonde om daar niets mee te doen. Ook is haar gedrag nu behoorlijk onvoorspelbaar (wanneer doet ze het wel en wanneer niet) en maakt het best pittig omdat ik niet goed weet, hoe ik hiermee om moet gaan en Ruby blijkbaar ook niet in ziet dat ik het graag anders wil.... ik krijg dus het " juiste" knopje nog niet gevonden om dit of te doorbreken of haar op de goede te ondersteunen in de behoefte.
Daarnaast is het natuurlijk leuk als Ruby iets doet, waar zij plezier in heeft en het voor haar meer haar natuur is, dan training.
Afleren lijkt me bijna nutteloos om aan te beginnen, dus kan ik het beter in mijn voordeel gaan proberen te gebruiken :-)

Mijn beeld van border collies... misschien interpreteer ik het anders idd van afstand dan hoe je het als baas ervaart. En daarbij weet ik niet hoe de borders hier gefokt zijn.... of ze een stamboom hebben, of ze uit goed geselecteerde combi's komen enz. werklijnen of showlijnen enz... ik heb zeker het idee dat de meeste die ik ken, gewoon van boerderij nestjes afkomen (mogelijk dus ook zonder stamboom) en dus of oeps nestjes zijn of gewoon niet goed geselecteerde combi's. Die worden hier namelijk best veel aangeboden in de omgeving tegen een laag bedrag. (Ik vind sowieso dat er veel gefokt wordt met de border collie.) en dat zullen mogelijk ook niet de "beste" vertegenwoordigers zijn van het ras :-)
Dus misschien zie ik idd te weinig van de "echte" border collie, zoals ze bedoeld zijn, te zijn.
Maar er lopen er hier echt behoorlijk wat rond en zie zeker wel verschillen in het gedrag en ook sterk in de opvoeding en training/bezigheid van baas en hond. :-)

honden page profiel JoseJose 3 doggies

honden foto van Jose

Wij hebben met onze borders getraind in Zwolle, Lelystad en Almere. Wij zijn geen pro's hoor - zolang onze mannetjes het naar hun zin hebben doen wij het, daar doen wij het voor. In Almere zitten echte liefhebbers maar met beperkte kennis en beperkte mogelijkheden, je kunt er echter met elke (gehoorzame) hond terecht!. In Lelystad heb je een speciale school en daar kun je m.i. goed terecht. 

Mocht dat te ver zijn geef even een seintje, wij kennen best wel veel mensen :-)

honden page profiel SallySally

honden foto van Sally

Bedankt voor je reactie.
Maar het is voor mij echt te ver... ik kom uit noord-brabant uit de omgeving van Tilburg... :-DDaarnaast heb ik een niet border collie, waar ik mee wil gaan drijven en dat is bij de meeste niet mogelijk :'(

honden page profiel JoseJose 3 doggies

honden foto van Jose

Oh dat is wel jammer, Sally. Toevallig komen enkele vrienden van ons uit Breda en hebben daar met hun honden (ook niet border collies) getraind. Ik zie ze overmorgen en zal ze even vragen waar ze toentertijd hebben getraind!

honden page profiel SallySally

honden foto van Sally

Owh dat zou fijn zijn, als je het wilt navragen :-)
Het is zo lastig zoeken naar een goede plek... ik heb er eentje (daar wacht ik nog van antwoord op mijn mailtje) maar dat is ruim een uur rijden van mijn woonplaats. het zou super zijn als ik iets kan vinden wat iets dichterbij huis is, zeker als Ruby idd "talent" zou hebben en ik dus geregeld met haar zou willen gaan doen :-)

honden page profiel JoseJose 3 doggies

honden foto van Jose

Geen probleem, je hoort nog van me!

honden page profiel JacquelineJacqueline 3 doggies

honden foto van Jacqueline

Ik denk ook dat het gros van wat jij ziet geen werklijn borders zijn.
Je mag graag hier thuis eens komen kijken :-)

Andere rassen? Jij noemt het discrimineren, ik noem het verstandig.
Je kan niet even zomaar een ander ras trainen als je geen idee hebt hoe zo een hond reageert. Ik heb hier thuis mensen met een beauceron aan de schapen gehad, maar wel pas nadat we een dagje naar Andre en Heleen Proost zijn geweest, die mensen nemen bijv. de aanlegtest voor de Beauceron-vereniging af.
Dat ras werkt zo anders als een border-collie.
En geloof me nou maar, als je niet weet waar je mee bezig bent kun je een hond op een paar minuten tijd naar de vaantjes helpen.
Bovendien kende ik die mensen en hun honden al, anders was ik er ook niet aan begonnen, ik wil vooral ook mijn schapen heel houden.
Ik hou van al mijn dieren, en zie mijn schapen dan ook niet als "trainings-object" voor de honden. We verzorgen ze heel het jaar door zo goed als we kunnen, en ja we trainen er ook onze honden aan.
Maar proberen dat wel altijd zo stressvrij als mogelijk voor de schapen te doen.

Oefeningen doen zonder schapen is i.m.o. onzin, je wilt immers geen robotje wat op commando oefeningen uitvoert, de meeste dingen kun je echt alleen aan de schapen trainen, vaak is sheepsense en balans op de schapen genetica, en geen training!!

Kan je alleen maar aanraden eens bij Andre en Heleen te gaan kijken, daar komen heel veel mensen met een ander ras als een BC.
Of de tip van Insen vond ik een goeie, informeer vooral eens bij je eigen rasvereniging!

Verder: het "drijfgedrag" wat honden in het dagelijks leven buiten de schapen laten zien betekend zeker niet dat de hond dan ook wel eens talent aan de schapen zou kunnen hebben. Mijn ervaring is dat dat niks met elkaar van doen heeft.

Afstanden? Tja, vaak is het helaas zo dat je veel kilometers moet rijden.
Ik ben de eerste 2 jaar ook ieder weekeinde 80 kilometer enkele rit gereden voor onze trainingen. Zou ik weer zo doen...
Misschien moet je er toch eens over nadenken om eigen schapen aan te schaffen :-)
(Maar ook dan zul je een gedegen begeleiding nodig hebben)

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Flyball wedstrijd
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^