Vragen Hond Wassen? en Bibabad

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SallySally

honden foto van Sally

Hallo allemaal,

Ik heb een vraag over het wassen van honden. Ik heb Ruby in de ruim 5 maanden dat ze alweer bij me is, nu 3x gewassen. 2x met een hondenshampoo en 1x alleen met water.

Zoals jullie wel weten is Ruby een langharige witte (met wat créme vlekken) hond en dol op badderen in de ijsbaan om vervolgens door de duinen te rennen. Het nadeel hiervan is, is dat zij dus nat door en in het duinzand gaat rennen, liggen en rollen.

Het gevolg is thuis een grijze Ruby met een vacht vol zand.... op zich allemaal geen ramp, want als zij eenmaal is opgedroogd zie overal waar ze gelegen heeft het zand van haar vacht liggen. Want echter wel vervelender is, is dat ze vooral in haar broek en buik heel veel grote knopen heeft zitten... deels met zand en deels alleen strakke knopen haren. Deze zijn behoorlijk lastig uit te kammen (Ruby vind het niet echt fijn). Uiteindelijk lukt het toch wel aardig met veel geduld en lange pauze na een minuut of 10 gekamd te hebben. Maar ik was haar maar zelden, dit omdat ze het ook niet prettig vind en ik niet steeds shampoo en spray wil gebruiken. Ook blijft het zand soms erg op de huid onder de vacht zitten, wat naar mijn idee bij haar jeuk geeft....

Na het wassen, als haar haren nog nat zijn gaat het echter wel makkelijker. Ik spray dan ook haar vacht tegen knopen en door de natte haren is makkelijker te kammen, dan als ze opgedroogd zijn en in de knoop zitten.

Nu het mindere weer er weer aankomt merk ik ook weer, dat regenbuien ook niet zo bevorderlijk zijn voor haar vacht.

Moet ik haar toch vaker wassen (nu haar vacht ook duidelijk langer wordt)?
Is een regenjas een uitkomst? Of maakt dat het alleen maar erger omdat je meer "schuurplekken/wrijving" krijgt op de vacht.
Of toch gewoon zoveel mogelijk blijven uitkammen en het wassen alleen in uiterste geval doen?
Of toch iets van waterblazer/ bubbelbadmat overwegen. Fönhen op een koude stand vind ze heerlijk (ik mag mijn eigen haar niet fönhen of madame dringend zich aan en wilt ook) en ook met de stofzuiger door haar vacht is genieten voor haar, weet ik sinds gisteren nadat ik geen enkele keer normaal kon stofzuigen hier, heb ik het eens geprobeerd op de zachtste stand en ze ging er echt voor zitten (vroeger heb al eerder een hond gehad die zijn vacht altijd wilde laten uit stofzuigen wat ideaal was met de rui periode). Maar vraag me of dit wel werk tegen de knopen en niet voor nog meer knopen gaat zorgen. ze heeft een dubbele vacht.

Ik vroeg me ook af.... ik was(te) mijn wit paard altijd met betadine shampoo. Dit omdat hij daar spier wit van werd en geweldig van ging glanzen en het naar mijn idee het minst schadelijke was voor zijn huid... sterker het haalde alle vuiligheid (modder, urine en ontlasting resten) goed uit zijn vacht, staart en van zijn benen. Zou dit ook goed zijn voor Ruby in plaats van een hondenshampoo?

Lex mijn witte jack-russel heb ik werkelijk in zijn ruim 13 jaar nog nooit gewassen. Wel lekker laten zwemmen en soms lekker hier in een babybad in de tuin laten spetteren bij mooi weer, maar nog nooit echt gewassen met shampoo o.i.d. Het is bij hem gewoon niet nodig ... ja soms stonk hij een dag of 2 als hij ergens vreselijk in heeft liggen rollen, maar ach daar is hij hond voor toch... maar met Ruby is het toch wel anders.

Nou zat ik te denken, hebben jullie tips.
Ik ben ook aan het rond snuffelen voor een 2dehands trim tafletje met stang, zodat ik Ruby aan beide kanten kan vastzetten tijdens het kammen, want dat zou al erg helpen denk ik, met zo'n draaikont :-)

honden page profiel LinseyLinsey 3 doggies

honden foto van Linsey

Ik heb hier 2 honden die elke week gewassen worden, de andere 2 eenmaal per maand. Ze zitten vaak buiten: wandelingen, training, wedstrijd...in weer en wind. Als de vacht moeilijk doorkambaar word (en dat is van het vuil) dan gaan ze het bad in en dat is bij 2 honden 1 maal per week (eentje zit nog in de vachtwissel, dat kan nadien minder worden). Ik was de moeilijke vachten met shampoo met lanolin en gebruik geen gewone conditioner, na het bad gebruik ik dan leave in conditioner van petsilk en liquid silk van petsilk. De moeilijke vachten blaas ik niet droog, maar laat gewoon aan de lucht drogen. Ik dep ze wel eerst droog met een handdoek en dan met een echte zeemvel. Tussendoor spray ik nog af en toe met een doorkamspray en zo heb ik nooit moeilijkheden om door te vacht te geraken, ook niet met nat weer en veel modderwandelingen (na zo'n wandeling spoel ik ze wel af). Nog bijna vergeten, ik kam nooit als de vacht nat is, daardoor breekt ze af en vormen die kleine stukken sneller klitten.
Regenjas gaat hier absoluut niet wegens klitten.

honden page profiel SallySally

honden foto van Sally

Bedankt Linsey voor je verhaal.
Ik zou haar dus toch wel vaker "moeten" wassen om haar vacht beter op orde te kunnen houden? Ik heb zelf geen bad, maar daar kan ik dan misschien wel iets op bedenken... zo'n babybad voor in de douche cabine ofzo misschien? Met het warme weer kon ik haar gewoon buiten wassen, maar dat zal nu we langzaam richting de winter gaan, geen optie meer zijn ;-)

Toen Ruby net bij me kwam was ze nog "kort" harig van het scheren.... maar nu haar vacht steeds langer word (al zitten we nu denk ik pas op de helft van wat het moet worden) begint het dus ook lastiger te worden als haar vacht vuil is.

En idd naast de duinwandelingen enz...lopen we hier ook gewoon onze dagelijkse wandelingen door weer en wind en volgen we ook training (behendigheid en vanaf januari waarschijnlijk ook weer gehoorzaamheid) 2 x in de week dus ook training door weer en wind.

Ik heb nu een hondenshampoo van Gottlieb met nerstenolie volgens het flesje?
En een spray van Jean Peau (tangle repair) tegen de knopen. Een echte conditioner gebruik ik verder helemaal niet (geen honden en geen mensen variant) Is dit ook wat jij bedoeld?

Hebben jou honden ook een dubbele vacht? Ruby is een hond die niet ruien. Ze wisselend dus niet van vachten (zomer/winter) ze heeft echt een onder pluis als isolatie en een bovenvacht die wat waterafstotend zou moeten zijn. Helaas is ze ook meerdere malen geschoren geweest, bij haar vorige eigenaar, wat de vacht er niet beter op heeft gemaakt. Haar haren zijn nog steeds aan het aangroeien en aan het herstellen en haar bovenvacht beschermd haar ondervacht dus ook nog niet optimaal tegen de regen. Ze heeft dus best een moeilijke vacht.

Ik zit ook heel erg te twijfelen over wel of niet gaan steriliseren mede vanwege haar vacht. Een castraten vacht staat ook niet zo bekend, dat het daar makkelijker/beter van wordt.....

Edit:
Iemand ervaring met een Bibabad?

Is dat ook iets voor een hond?

honden page profiel hondhond 3 doggies

honden foto van hond

Op de plekken, vaak liezen en oksels, kun je de haren ook uitdunnen met de effileerschaar. Ik heb Wheatens en ook die klitten meer als ze nat worden van regen of zwemmen op die plekken.
Bij Easy Groom hebben ze shampoo van PSH. Die is nieuw en wij hebben hem uitgeprobeerd. Hij is werkelijk fantastisch ;-);-)b Mijn hond die er anders zo'n 4 a 5 uur over deed om droog te worden doet er nu nog 2 a 2.5 uur over. Ik gebruik de shampoo en de conditioner. Hij is aan de prijs maar je kunt hem ook heel erg verdunnen. Als je de conditioner uit spoelt loopt het water er bijna zo af het is raar om te zien. Er zit een olie in die zorgt dat het haar zacht word en gevoed ook de huis is niet droog.
Ik ben om misschien ook iets voor jou.

honden page profiel SallySally

honden foto van Sally

Bedankt voor je verhaal.
Ik ga eens even google want die shampoo klinkt erg interessant! Ik geef liever iets meer geld uit aan iets goeds, dan elke keer als een berg er tegenop te gaan zien. ze zeker als blijkt dat ik haar in de herfst/winter echt vaker moet gaan wassen om haar vacht in orde te houden.

Ik heb net mijn zus gebeld.... en zij heeft toevallig een bibabad voor haar kinderen en was vol lof erover. Ik denk dat dat mogelijk ook zeker iets is voor hier bij mij voor Ruby. 1 punt waar ik op moest letten was de zak waar het putje zit... want die standaard in een hoek en laat mijn douchputje nou net in het midden zitten... daar zijn speciale zakken voor, dus even goed snuffelen. Het lijkt me een ideaal bad, omdat het in je douchcabine past en Ruby dus maar aan 1 kant eruit kan (mijn kant op) door de deuropening... makkelijk dus om tegen te houden en mogelijk aan de douchstang kan vast leggen. Het bad is ongeveer zo hoog als je knie en dus diep/hoog genoeg voor Ruby aangezien Ruby ook tot ongeveer mijn knie komt. EN hij is opvouwbaar en dus geen sta in de weg als je klaar bent. De zakken zijn los te koop en uitwasbaar. Dus als hij op of stuk is, kun je hem vervangen. Breedte kun je veranderen van 70x 70 (en dan is hij iets dieper) of 90x 90. Volgens mij als ik mijn zus zo hoor dus groot genoeg om Ruby erin te laten staan :-)
Dit is een bibabad...(foto even van internet)

honden page profiel SallySally

honden foto van Sally

Ik zit even te google op de shampoo maar kom heel veel tegen met PSH.
http://www.easy-groom.com/shop/section/products_detail/health-care-gezondheid/psh-dermatologic-shampoo-micro-silver-bg-TM/

Welke variant hebben jullie? want vind sommige prijzen best meevallen eigenlijk (zeker als je voor een "groot" verpakking gaat). Alleen die van de eerste link is ietsje duurder. Of bedoel je iets heel anders?

honden page profiel LinseyLinsey 3 doggies

honden foto van Linsey

Is dezelfde vacht als mijn honden en meer richting Kai denk ik (moeilijkste vacht).

honden page profiel SallySally

honden foto van Sally

Bedankt.
Ik ga proberen of vaker wassen met betere shampoo's gaat helpen :-)

honden page profiel LinseyLinsey 3 doggies

honden foto van Linsey

Ik heb meer dan 10 shampoos geprobeerd bij Kai en de enige shampoo die werkt voor zijn moelijke vacht is shampoo met lanolin van biogroom.

honden page profiel SallySally

honden foto van Sally

Ik ben er idd ook wel achter dan er niet voor niets zoveel verschillende producten bestaan :-) Maar om door alle soorten, merken en varianten nog de juiste vinden valt niet mee...
Ik denk dat jij deze bedoeld?
Als dat zo is, ga ik die ook op mijn lijstje zetten als die aanrader van Kean. Altijd fijn om een aantal merken te weten, waar mensen goede resultaten mee hebben om daarmee te starten en uit te proberen.

honden page profiel SallySally

honden foto van Sally

Bedankt voor je reactie.
Die shampoo van je laatste link die heb ik inderdaad in huis :-)

honden page profiel Charlotte, Marcel, James, Arthur & GraceCharlotte, Marcel, James, Arthur & Grace 3 doggies

honden foto van Charlotte, Marcel, James, Arthur & Grace

Ik heb voor Marcel ook een tijd de shampoo van bio groom gehad maar toen James erbij kwam heb ik de shampoo voor witte honden van trim.nl zelf gekocht. *klik* (er staat poedelshampoo maar het is gewoon een universele)
Echt geweldig spul!
Ik verdun hem redelijk veel voor hun wekelijks bad (dus als ze niet erg vuil zien), 2 doppen op 1liter. Wat net genoeg is om hen weer proper en fris te krijgen.
Als ze vuiler zijn verdun in hem minder, of voor pootjes en buik bvb.
Ben er erg tevreden over en ze knopen bijna niet. Het haar onder de oksels hou ik wel kort. Geen kat die het ziet en het lijkt mij echt niet prettig als daar knopen zitten.

Overigens is het misschien een idee om haar uit te blazen na een duinenwandeling?
James heeft soms de hele hei mee als we gaan wandelen zijn daar en even met de waterblazer er door en hij is terug een stuk properder. 
Een gewone haardroger op koud zetten gaat ook maar is een stuk trager.

Mensen die ik ken hebben ook een Tibetaantje en die komt 1 keer per maand naar mij voor een bad en om wat bij te knippen en ik merk iedere keer dat een maand toch echt te lang is. Zij komt niet zo veel op de heide of in bossen maar haar vachtje voelt na een maand toch best vuil aan.

1 keer per week in bad zou misschien veel zijn voor Ruby maar 2 keer per maand zou ik toch zeker overwegen.

honden page profiel SallySally

honden foto van Sally

Bedankt voor je reactie.
Ik föhn nu heel af en toe haar vacht wat op de koude stand meer omdat ze het erg lekker vind en het oppervlakkig haar vacht een beetje droogt... vooral als we door de regen hebben gelopen, dan is ze ook niet echt doorweekt.

Ik wandel zeker wel meer malen per week door de bossen en duinen en meestal gaat ze dan ook even liggen badderen in het water... zwemmen doet ze niet maar wel languit erin liggen en even van zijkant wisselen in het water. Haar vacht voelt idd dan al vrij snel vies, stug en onhandelbaar aan. Je ziet ook echt een "grijze" waas over haar vacht ontstaan vooral rondom haar schouderbladen, broek en onder haar buik.

Ik denk dus idd dat ik haar toch vaker dan 1x per 6 a 7 weken moet gaan wassen, nu haar vacht ook duidelijk langer wordt en meer vuil vast houdt :-)

Ik ben aan het zoeken naar een 2de hands bibabad zodat ik haar in de douchecabine in bad kan doen.... nu kon ik het nog steeds buiten in de tuin doen, maar het weer laat dat niet meer toe en zou niet weten hoe ik haar anders beter kan wassen/badderen zonder de hele badkamer een zwijnenstal wordt :-) Ik heb er al een aantal gezien op MP dus dat moet gaan lukken....

Hier in het dorp bij de dierenwinkel heb je ook een hondenwasstraat.... daar kun je dan een kaartje voor kopen en aan de hand van dat kaartje heb je een wasprogramma... Je kan dan je hond zelf wassen met bijv een x aantal minuten water, met of zonder shampoo/conditioner/ vlooienbehandeling enz... maar dat kost al gauw rond de 15 euro en dat vind ik wel echt wat duur als dat wekelijks nodig zou zijn, dan heb ik een bibabad en zelf uitgekozen shampoo, die fijn is voor haar vacht, er zo weer uit en gewoon lekker thuis :-)

honden page profiel LinseyLinsey 3 doggies

honden foto van Linsey

Is inderdaad die shampoo. Ik was ze hier ook af en toe in de douche in plaats van in bad, is wat beter voor mijn rug. Ik heb dan een opstapje vlak voor de opening staan en zit daar op. Hond kan er dan ook niet uit en ik heb een langere douchekop gekocht. Maar ligt eraan wat voor douche je hebt.

Volgende forumvraag: welke borstel en kam
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^