spelende honden belangrijk?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel moosmoos

honden foto van moos

Is ander contact met honden belangrijk? Persoonlijk denk van wel. Hoe intens je relatie ook is met je hond. Ik denk dat contact met andere honden belangrijker is.

honden page profiel bassiebassie 3 doggies

Waarom denk je van wel?

honden page profiel moosmoos

honden foto van moos

Omdat honden honden zijn. Wij eigenen ze soms toe als exclusieve mensenvrienden... die geen contact met andere soortgenoten nodig zouden hebben.

honden page profiel Lady & de (ex-)Vagebond Lady & de (ex-)Vagebond 3 doggies

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond

Dat verschilt denk ik van hond tot hond en ik denk ook dat zelf bij rassen er verschil in zit qua behoefte aan hondcontact..

honden page profiel Kevin & SwiftKevin & Swift 3 doggies

honden foto van Kevin & Swift

" Waarom denk je van wel? "


En wat denk jij dan?

honden page profiel bassiebassie 3 doggies

" En wat denk jij dan? "

Ik denk dat dat per hond verschilt. En je kunt alleen maar per hond bekijken of hij er wel of niet beter van wordt. Er zijn honden die er echt slechter van worden als ze in contact met andere honden gedwongen worden.

honden page profiel moosmoos

honden foto van moos

Toch vind ik het vreemd en niet gezond, wanneer honden geen contact met soortgenoten zouden willen hebben.

honden page profiel judithjudith 3 doggies

honden foto van judith

Een hond is een roedeldier, dus persoonlijk vind ik contact met andere honden wel belangrijk. Spelen vind ik dan weer iets heel anders en dat vind ik dan weer niet zo belangrijk.
Dat is ook de rede waarom ik niet snel zou kiezen om maar 1 hond alleen te hebben.

Je hebt natuurlijk uitzonderingen. Sommige honden kunnen niet met andere honden.

honden page profiel moosmoos

honden foto van moos

"
Ik denk dat dat per hond verschilt. En je kunt alleen maar per hond bekijken of hij er wel of niet beter van wordt. Er zijn honden die er echt slechter van worden als ze in contact met andere honden gedwongen worden. "

Ik heb het niet over gedwongen worden. Het zal zeker per hond verschillen.  Maar k vind dat het erg belangrijk is voor honden, om met elkaar om te gaan, wat vind jij?

honden page profiel bassiebassie 3 doggies

Ik vind dat er eigenlijk altijd wel een vorm van dwang bij zit. Op het moment dat je een andere hond tegenkomt en je blijft staan dan dwing je je hond om op dat moment iets met die hond te doen. Hij kan niet niets doen.

Ik vind dat een hond goed met andere honden om moet kunnen gaan. Hij moet weten wat hij moet doen als hij een andere hond tegenkomt. Verder hoeft hij er niets mee. Meestal kies ik de honden uit waar ze mee kunnen spelen(als ze dat willen, dat is niet altijd zo), ik blijf dan staan. Bij andere honden loop of fiets ik door en lopen ze er gewoon langs. Dus nee voor mij is het niet noodzakelijk, maar soms als zij het leuk vinden vind ik het prima.

honden page profiel Pauline, Punk en CosmicPauline, Punk en Cosmic

honden foto van Pauline, Punk en Cosmic

Maar als je door stil te blijven staan je hond "dwingt" om de interactie aan te gaan.. "dwing" je je hond dan niet om dat niet te doen door door te lopen? :-)

honden page profiel LavinaLavina 3 doggies

honden foto van Lavina

Ik denk ook dat dat per hond verschilt. Loge hond die ik nu heb, is bij veel honden vrij onzeker en rent daardoor snel ervoor weg, al zijn er ook honden die ze nu erg goed kent en kwispelend naar toe rent. Maar niet om te spelen, even snuffelen en daarna gaat ze gewoon haar eigen gang, beetje een einzelganger.
Ik vind contact tussen honden dus wel oke en goed voor ze, maar je moet het niet gaan dwingen. En laten spelen, als ze willen is het goed en een leuke bijeenkomst maar niet zozeer nodig.

honden page profiel moosmoos

honden foto van moos

ben ik Lavina, dwingen nee daar ben ik ook niet voor, maar dat er contact nodig is tussen soortgenoten, dat denk ik wel.

honden page profiel LavinaLavina 3 doggies

honden foto van Lavina

Daar ben ik het dan inderdaad helemaal mee eens.
Muv de honden die echt niet met andere honden kunnen natuurlijk, dat is voor hun zelf ook (denk ik) teveel stress gevend.

honden page profiel BullekeBulleke 3 doggies

honden foto van Bulleke

Sommige rassen zijn liever op zichzelf dan met soortgenoten. Ik praat dan nu over mijn eigen ras, het staat zelfs in de boeken geschreven van de bull terrier. Wij hebben na 15 jaar één bull in huis gehad te hebben, 5 jaar terug toch voor 2 bullen gekozen. Ze tolereren elkaar het grootste gedeelte, maar hadden absoluut liever als enigste hond in huis geweest. Zo ook met spelen, hier wordt niet gespeeld, het begin is leuk maar slaan snel door. Onze vorige 2 bullen reageerde ook helemaal niet op andere honden, even snuffelen hooguit, maar meestal liepen ze eraan voorbij. Dus schijnbaar geen behoefte aan soortgenoten. Ik zal ook nooit meer voor twee bullen kiezen, het is een egoïstische keuze geweest van ons, omdat wij het zo leuk vonden twee bullen. . Ik denk dat dit niet alleen voor de BT geldt, maar ook voor een aantal andere rassen.

honden page profiel Kevin & SwiftKevin & Swift 3 doggies

honden foto van Kevin & Swift

"
Ik denk dat dat per hond verschilt. En je kunt alleen maar per hond bekijken of hij er wel of niet beter van wordt. Er zijn honden die er echt slechter van worden als ze in contact met andere honden gedwongen worden. "


Is er volgens jou nog wel een overkoepelde factor, zoals ras gebonden of is het veelal "strikt" (gebrek aan) socialisatie?

honden page profiel bassiebassie

Nee hoor er is geen overkoepelende factor. En zeker niet altijd gebrek aan socialisatie. Sommige honden hebben gewoon heel weinig met andere honden. Wanneer je die bij een andere hond zet zie je allerlei stresssignalen.

honden page profiel moosmoos

honden foto van moos

Zoals een kind, opgevoed door wolven, misvormd kan raken.... Wat gebeurt er met een pup die geen omgang heet met honden... Na de socialisatie bedoel ik.

honden page profiel bassiebassie 3 doggies

Dit is voor mij wel iets anders. Ik leer mijn honden met andere honden om gaan. Dat is belangrijk. Ze MOETEN de taal goed kunnen spreken. Maar dat wil niet zeggen dat ze er altijd iets mee moeten. Soms(eigenlijk best wel vaak) moeten ze zelfs de andere honden uit de weg gaan. Als die honden niet sociaal zijn kiezen mijn honden om door te lopen achter mij aan.

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey 3 doggies

honden foto van Alexandra & Mikey

Spelen en met elkaar omgaan vind ik 2 hele verschillende dingen.
Bij spelen gaat het vaak om macht, kijken wie er sterker is. Dit kan soms heel leuk opgaan, maar soms ook niet. Dat verschilt echt per hond en situatie.

Contact in de zin van honden ontmoeten, begroeten/besnuffelen, het 'gewoon' bij elkaar zijn zeg maar vind ik wel belangrijk, maar het hoeft van mij dan niet altijd op spelen uit te draaien.

Maar om te zeggen dat het belangrijker is dan het contact met mensen weet ik niet. Dit verschilt denk ik echt per hond. Mijn hond zoekt graag contact met andere honden, dus voor haar vind ik het wel belangrijk dat ze daar mee om leert gaan enzo.
Maar ik ken ook een hondje die echt heeel weinig moet hebben van andere honden. Dit hondje doe je ook geen plezier als je hem meeneemt naar een druk bos. Hij is liever bij zijn mensen-roedeltje.

Gr. Alexandra

honden page profiel moosmoos

honden foto van moos

Bulleke, dat is ook wat... achteraf misschien niet handig, maar egoistisch, nee toch?

Kevin, nee, het gaat mij om de vraag of een wezen, hond, kat, mens of vogel,  niet contact met hun soortgenoten moet hebben. Ik denk van wel. Bij mensen krijg je wolfskinderen... Wat veroorzaak je bij honden?

honden page profiel judithjudith 3 doggies

honden foto van judith

" Bulleke, dat is ook wat... achteraf misschien niet handig, maar egoistisch, nee toch?

Kevin, nee, het gaat mij om de vraag of een wezen, hond, kat, mens of vogel,  niet contact met hun soortgenoten moet hebben. Ik denk van wel. Bij mensen krijg je wolfskinderen... Wat veroorzaak je bij honden? "


Jij noemt nu allerlei dieren, maar ik vind het wel per diersoort verschillend. Katten bijv. zijn dieren die individueel leven. Die zijn dus vaak niet beter af met een soortgenoot. Dit levert juist vaak stress op.
De meeste vogels zijn dan weer echte groepsdieren die dus naar mijn idee ook in een groep gehuisvest zouden moeten worden.

Zo denk ik ook over honden al zijn er misschien door fokken wel een aantal rassen ontstaan die niet meer dit natuurlijke roedelgedrag hebben. Ik vind wel dat er een groot verschil is tussen honden buiten tegenkomen, of echt leven samen met een groep honden. Dat eerste voegt naar mijn idee weinig toe aan het roedelgedrag.

honden page profiel bassiebassie 3 doggies

" Dat eerste voegt naar mijn idee weinig toe aan het roedelgedrag. "

Amen!

honden page profiel moosmoos

honden foto van moos

" Ik vind dat er eigenlijk altijd wel een vorm van dwang bij zit. Op het moment dat je een andere hond tegenkomt en je blijft staan dan dwing je je hond om op dat moment iets met die hond te doen. Hij kan niet niets doen.

Ik vind dat een hond goed met andere honden om moet kunnen gaan. Hij moet weten wat hij moet doen als hij een andere hond tegenkomt. Verder hoeft hij er niets mee. Meestal kies ik de honden uit waar ze mee kunnen spelen(als ze dat willen, dat is niet altijd zo), ik blijf dan staan. Bij andere honden loop of fiets ik door en lopen ze er gewoon langs. Dus nee voor mij is het niet noodzakelijk, maar soms als zij het leuk vinden vind ik het prima. "


.Bassie, ik vind dat er ook een vorm van dwang bijzit, wanneer je spreekt over baas en hond. Fijn dat je het oke vind dat er omgang is. De vraag is,of het nodig is. Jij vind van niet, maar krijg je dan niet een erg vermenselijkte hond... Terwijl de hond toch echt wel zijn eigenschappen houdt?
Krijgt een hond dan geen last van "wolfkinderen"-syndroom?

honden page profiel bassiebassie

" Krijgt een hond dan geen last van "wolfkinderen"-syndroom? "

Ik denk dat het sowieso niet mogelijk is om helemaal geen contact te hebben. Je komt hoe dan ook wel ergens honden tegen. Maar dan is het voor mij geen noodzaak dat ze met elkaar spelen. Contact hebben is niet te voorkomen.

Maar stel dat een hond helemaal geen contact heeft, dan is er nog een heel groot verschil. Wij kunnen als mens een hond ook voor een groot deel als hond behandelen. Uiteraard met onze menselijke aanpassingen.

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey 3 doggies

honden foto van Alexandra & Mikey

" Bij mensen krijg je wolfskinderen... Wat veroorzaak je bij honden? "


Ik denk dat je dit alleen zou kunnen 'testen' wanneer je 1 pupje zodanig vroeg uit een nest haalt, alleen door mensen laat opvoeden en nooit in contact brengen met andere honden. In de praktijk is dit volgens mij niet haalbaar.

Maar ik denk wel dat er honden zo kunnen worden gevormd door hun baasjes dat ze niet goed meer met andere honden om kunnen gaan. Ze hebben te weinig ervaring opgedaan met andere honden waardoor ze meer moeite hebben met andere honden. Dit zijn in mijn ogen dan meer mensen-hondjes. :-)

honden page profiel JoopJoop 3 doggies

honden foto van Joop

" Omdat honden honden zijn. Wij eigenen ze soms toe als exclusieve mensenvrienden... die geen contact met andere soortgenoten nodig zouden hebben. "


contact met roedelgenoten is voor het welzijn van je hond veel belangrijker dan contact met soortgenoten 

voor een sociaal dier (als de hond) is het uitoefenen van (sociaal) soortspecifiek gedrag wel van belang. als een dier zijn soortspecifiek gedrag niet kan uitoefenen , kan stress optreden, met afwijkend gedrag tot gevolg. bij sociale dieren is het vertonen van spelgedrag een relatief goede indicatie voor positief soortspecifiek gedrag, omdat dit pas optreed als aan alle andere basisbehoeftes is voldaan en er geen sprake is van bijvoorbeeld angst of pijn


dus ja, in het algemeen zijn bepaalde gedragingen die je opnoemt (spelende honden) van belang. maar spelen met roedelgenoten is voor je hond belangrijker dan "spelen" met soortgenoten.

samengevat: het is belangrijk om met je hond te spelen. maar het is niet belangrijk dat je hond met soortgenoten speelt ':-)

honden page profiel Dobber!Dobber! 3 doggies

honden foto van Dobber!

Het lijkt mij per hond verschillend of ze wel of niet graag contact willen met andere honden. En daar moet je ook niet in gaan forceren. Persoonlijk weet ik niet of spelen met andere honden belangrijk is. Spelen is bij vreemde honden helemaal niet 'leuk spelen' met elkaar maar juist heel spannend omdat er een groot rangordeaspect bij komt kijken. Als twee honden die elkaar goed kennen met elkaar spelen dan kan dat leuk spelen zijn, maar twee honden die elkaar niet of nauwelijks kennen spelen niet ontspannen maar juist heel erg GEspannen.

Ik vind het niet belangrijk of Dobber speelt ja of nee. Als ze het leuk vind mag ze het (waarbij ik het heel streng in de gaten houd, als ik ook maar merk dat het (te) spannend word breek ik het af) maar het moet niet.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

hier dan een mensenhond, nimmer gespeeld met andere honden, en toch heel sociaal tegen andere honden, maar geen enkel speelgedrag.

denk toch vaak dat het aan het karakter van de hond ligt. wel heb ik altijd samen dingen ondernomen met mijn hond waar geen andere hond aan te pas komt.

en ook vaak een loge te logeren gehad, maar geen speelgedrag. dus het kan zeker goed gaan. het is geen wolfshondsyndroom hier.

wanneer ik naar de blauwe stad ga en ik kom een hond tegen, speelt ze niet, maar is wel zeer sociaal tegenover de andere hond. maar gaat gewoon haar eigen gangentje.

honden page profiel Sem en yinzSem en yinz 3 doggies

honden foto van Sem en yinz

Ligt eraan.
Iedereen wilt dat hun hond speelt, maar als de hond gromt word hij meteen bestempeld als agressief.
Terwijl dat niet zo is. Niet iedere hond vind het zo leuk om met een vreemde hond te spelen.
Net zoals jezelf, vind je het zelf leuk als een vreemde op je afgestormd komt, en met je wilt "spelen"?
Honden hebben dit ook, die vinden het ook niet altijd leuk als er een vreemde hond op hen afstormd.
Honden hebben ook een eigen persoonlijke ruimte, en daar mogen ze best voor opkomen vind ik.

En honden hebben hun eigen taal, en daarom is het goed om ze te socialiseren met andere honden. Om de taal te leren, en dit te kunnen gebruiken.
Een hond die in de jonge jaren weg gehouden word van andere honden. Zal de taal niet leren. En zou niet weten hoe die moet reageren op andere honden. En daardoor komen de problemen.

pagina 1 van 6 12 3 4 5 6
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^